Nekem idén -egyéb elfoglaltság miatt- kissé korán kellett szedni a cserszegit, de így is 20MMo volt. Nektek
esélyes, hogy 22-ig is felmehetett, ehhez viszont már 14% fölötti alkoholtartalom párosul. Ide meg " illő " az alkoholtűrő élesztő. ( vagy némi víz, de ez már az elején bebizonyosodott volna, ha megfokoljátok a szőlőt mustfokolóval, vagy akár BRIX mérővel )
Bár nekem 10-15 centi bunda van a tetején ami ugye a szőlőszemekből áll.. nem dobta fel a levét, így lehet csak a bunda alá önteném a vizet és nem érnék el vele semmit..
Hmm.. kiváncsiságból felöntök én is egy hordót.., ha nálam is ez a helyzet akkor még hagyom... de ahogy kalkulálok a 90L cefre leadja a 17-18 L pálinkát, tehát nincsen okom a panaszra... :) Ja és brutál illatos.. hirtelen a bodzavirágcefrémre emlékeztetett az illata...
Ma kezdtem a cserszegit főzni, jól megpúpztam az üstöt kb 90% ig raktam. az első 10 liter lefolyt alszeszem 65 fokos.. bár amikor mértem a legelején és 78 at mutatott a mérő már gondoltam, hogy itt lesz anyag :D
Én meg úgy emlékszem, hogy abban egyeztünk meg, hogy adsz megy üveg pálinkát, ha elhozom tőled, mert úgy is csak tönkremenne nálad a cefre. :) Szóval kihúzom a tüskét a talpadból....
Írjál privátban címet, holnap vagy hétfőn feladom! Van egy harmadik fajta is, fehér, cirmos beütéssel és a magház környéke cékla piros. Ennek van gyenge keserű íze.
Nemrég volt téma, hogy ki mennyi idő alatt tudja felfűteni az üstöt. Ma volt elég híg cefrém, nem féltem, hogy kifut vagy áthabzik, alápörköltem rendesen a teli üstnek. Harminc perc volt a csurgásig... (30-as szimpla rozsdamentes, szendvicstalpú üst, kínai 5,5 kW-os gázzsámoly 1,5-ös fúvókával, 30 mBáros reduktorral, hőszigetelt üstházzal.)
Tavaly kaptam Green-től ilyen magokat és szép százalékkal kikeltek. Így hát most van pár felesleges magonc belőle nálam. Ha gondolod, szívesen adok belőle.
Főzött már valaki 100% almaléből pálinkát? Most van lehetőségem közvetlen préselés után szerezeni, csak nem tudom, hogy mire számíthatok.. vegyes fajtákból van. Arra is gondoltam, hogy az általam kedvelt almákból veszek majd és darálás után felöntöm pár literrel :)
Más: Mennyivel jobb a sima borélesztőnél ~180FT az UVAFERM 228- as? ~450-500Ft érdemes megvenni a drágábbat?
Úgy kaptam a vadőszit én is, olyan gazdától aki kimondottan a magjáért termeszti a barackot, amit majd faiskoláknak értékesít itthon és az EU-ban. A barack húsa csak mellék termék, viszont abból kiárulja az egész évi kiadásait. A földről az utólsó szemig összeszedik a termést, ezért nincs vad kelés. Magot nagyon szívesen küldök, akár harmadik fajtát is. Most kis területen 10 cm mélyen lerétegezed, jövőre gyönyörű magoncaid lesznek.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Miért nem lettél az? volt aki azt írta, hogy a legillatosabb alma amit eddig kóstolt. Szerintem nincs más hátra, mint cefréfzni főzni és kitapasztalni :) Bennem az a sztereotípia élt, hogy az alma egy teljesen semleges illatú, ízű pálinkát ad, amíg tavaly nem cefréztem be 300kg-t goldenből, és idaredből vegyesen. Az eredeti tervem az volt, hogy ágyas lesz belőle, de miután kész lett 180 fokot fordult a terv, mivel vétek lett volna elvinni az ízét azzal, hogy ágyra rakom, mert pompás kis párlat lett, mint ízben mind illatban.. sőt talán a tavalyi év legjobbja nálam:)
Ha esetleg a fa alatt-mellett lenne vadőszi magoncod, szívesen átvenném!
Az enyém kiment, pedig azt szerettem a legjobban. Az is fa alatti magoncból jött. Picit kesernyés és nagyon édes a fehér. Befőttként frissensültek mellé fenomenális!
Vörös és fehér is kellene! Pont a múlt héten kaptam pár magot, de magoncként még jobb lenne! Előre is köszönöm!