Keresés

Részletes keresés

mili70 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141813

Nekem idén -egyéb elfoglaltság miatt- kissé korán kellett szedni a cserszegit, de így is 20MM volt. Nektek

esélyes, hogy 22-ig is felmehetett, ehhez viszont már 14% fölötti alkoholtartalom párosul. Ide meg " illő " az alkoholtűrő élesztő. ( vagy némi víz, de ez már az elején bebizonyosodott volna, ha megfokoljátok a szőlőt mustfokolóval, vagy akár BRIX mérővel )

Előzmény: SándorTiszteletes (141810)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141812

Bár nekem 10-15 centi bunda van a tetején ami ugye a szőlőszemekből áll.. nem dobta fel a levét, így lehet csak a bunda alá önteném a vizet és nem érnék el vele semmit..

Előzmény: SándorTiszteletes (141810)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141811

Hmm.. kiváncsiságból felöntök én is egy hordót.., ha nálam is ez a helyzet akkor még hagyom... de ahogy kalkulálok a 90L cefre leadja a 17-18 L pálinkát, tehát nincsen okom a panaszra... :) Ja és brutál illatos.. hirtelen a bodzavirágcefrémre emlékeztetett az illata...

Előzmény: SándorTiszteletes (141810)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141810

Nekem is, múlt héten kierjedt.

Gyanakodtam, így rákóstoltam.

A színlé, valahol a félszáraz- félédes között volt.

Minden hordó kapott egy- egy nagy vödör vizet.

Még aznap újraindult, tht bebizonyosodott a gyanúm, hogy idén nagyon cukros a cserszegi.

Nem szeretek pocsékolni :)

Előzmény: vick_1899 (141809)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141809

Nem kóstoltam, miért kellett volna?

Előzmény: SándorTiszteletes (141807)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141808

írtam

Előzmény: Green Corner (141800)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141807

Kóstoltad felöntés előtt a cefrét (bort?)?

Előzmény: vick_1899 (141805)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141806

Sziasztok!   Hétföig nem tudom garantálni a "reggelinket"  peca indul........

 

vick_1899 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141805

Ma kezdtem a cserszegit főzni, jól megpúpztam az üstöt kb 90% ig raktam. az első 10 liter lefolyt alszeszem 65 fokos.. bár amikor mértem a legelején és 78 at mutatott a mérő már gondoltam, hogy itt lesz anyag :D

mili70 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141804

Én meg úgy emlékszem, hogy abban egyeztünk meg, hogy adsz megy üveg pálinkát, ha elhozom tőled, mert úgy is csak tönkremenne nálad a cefre. :)  Szóval kihúzom a tüskét a talpadból....

Előzmény: mili70 (141803)
mili70 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141803

Tudtam, hogy számíthatod rád. :)

Előzmény: Green Corner (141791)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141802

Mármint a téli almák. Mert vannak fajták, amik most érettek és vannak, amik már régen leértek...

Előzmény: fehérkutya (141801)
fehérkutya Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141801

Alma ilyenkor még nem fogyasztás érett. Lé kihozatal most a legjobb, azért préselik most, ilyenkor még sok keményítő van benne cukor helyett.

De én még nem főztem, nincs tapasztalat.

Előzmény: vick_1899 (141789)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141800

Írjál privátban címet, holnap vagy hétfőn feladom! Van egy harmadik fajta is, fehér, cirmos beütéssel és a magház környéke cékla piros. Ennek van gyenge keserű íze.

Előzmény: SándorTiszteletes (141797)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141799

Nemrég volt téma, hogy ki mennyi idő alatt tudja felfűteni az üstöt.
Ma volt elég híg cefrém, nem féltem, hogy kifut vagy áthabzik, alápörköltem rendesen a teli üstnek. Harminc perc volt a csurgásig...
(30-as szimpla rozsdamentes, szendvicstalpú üst, kínai 5,5 kW-os gázzsámoly 1,5-ös fúvókával, 30 mBáros reduktorral, hőszigetelt üstházzal.)

Figyelget Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141798

Tavaly kaptam Green-től ilyen magokat és szép százalékkal kikeltek. Így hát most van pár felesleges magonc belőle nálam. Ha gondolod, szívesen adok belőle.

Előzmény: pacsepa (141785)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141797

A vérbélűből ha tudnál küldeni néhány magot, azt nagyon-nagyon megköszönném!

Előzmény: Green Corner (141779)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141796

Szia!

Merre lax?

Előzmény: Green Corner (141788)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141795

A feleségem nagy nehezen ki tudott menekíteni két vödörrel a 250-300q-ból.:))

Előzmény: In Lak'ech (141794)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141794

Nekem idén a vadőszit legyőzte a befőttlobbi. :-)

Előzmény: Green Corner (141779)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141793

Majdnem Szerbia, Szeged környéke.

Előzmény: vick_1899 (141792)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141792

Ez hol található helyileg? Engem is érdekelne, ha nem csak vicc volt :D

Előzmény: Green Corner (141791)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.14 0 1 141791

50 Ft/kg magozva, de csak neked! ( másnak 45:))

Előzmény: mili70 (141790)
mili70 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141790

Tata' azt a lovat holnap áthajthatnád hozzám is! :)

Előzmény: Green Corner (141783)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141789

Főzött már valaki 100% almaléből pálinkát? Most van lehetőségem közvetlen préselés után szerezeni, csak nem tudom, hogy mire számíthatok.. vegyes fajtákból van. Arra is gondoltam, hogy az általam kedvelt almákból veszek majd és darálás után felöntöm pár literrel :)

 

Más: Mennyivel jobb a sima borélesztőnél ~180FT az UVAFERM 228- as? ~450-500Ft érdemes megvenni a drágábbat?

 

 

Green Corner Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141788

Úgy kaptam a vadőszit én is, olyan gazdától aki kimondottan a magjáért termeszti a barackot, amit majd faiskoláknak értékesít itthon és az EU-ban. A barack húsa csak mellék termék, viszont abból kiárulja az egész évi kiadásait. A földről az utólsó szemig összeszedik a termést, ezért nincs vad kelés. Magot nagyon szívesen küldök, akár harmadik fajtát is. Most kis területen 10 cm mélyen lerétegezed, jövőre gyönyörű magoncaid lesznek.

Előzmény: pacsepa (141785)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 141787

                                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141766)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141786

Miért nem lettél az? volt aki azt írta, hogy a legillatosabb alma amit eddig kóstolt. Szerintem nincs más hátra, mint cefréfzni főzni és kitapasztalni :) Bennem az a sztereotípia élt, hogy az alma egy teljesen semleges illatú, ízű pálinkát ad, amíg tavaly nem cefréztem be 300kg-t goldenből, és idaredből vegyesen. Az eredeti tervem az volt, hogy ágyas lesz belőle, de miután kész lett 180 fokot fordult a terv, mivel vétek lett volna elvinni az ízét azzal, hogy ágyra rakom, mert pompás kis párlat lett, mint ízben mind illatban.. sőt talán a tavalyi év legjobbja nálam:)

Előzmény: tudomka1958 (141777)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141785

Szia!

Ha esetleg a fa alatt-mellett lenne vadőszi magoncod, szívesen átvenném!

Az enyém kiment, pedig azt szerettem a legjobban. Az is fa alatti magoncból jött. Picit kesernyés és nagyon édes a fehér. Befőttként frissensültek mellé fenomenális!

Vörös és fehér is kellene! Pont a múlt héten kaptam pár magot, de magoncként még jobb lenne! Előre is köszönöm!

Előzmény: Green Corner (141779)
Figyelget Creative Commons License 2017.09.13 0 0 141784

Így más a leányzó fekvése! :)

Tökéletesen jó lesz az keverve! :))

Előzmény: Green Corner (141783)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!