Egyáltalán nem használtam fajélesztőt, úgy gondoltam a szőlőnél gond nélkül ki kell erjedjen a vadakkal is. Legközelebbre be kell szereznem egy brix mérőt, ez fog kelleni máshol is.
Igen ha mar a NAV engedely kezbe van.A bejelentest utanna pedig az adocsoporton kell megtenni. Ott viszont mar pontosan fel kell a nyomtatvanyon tuntetni az urtartalmat ill a fozesi helyt-helyeket.Nem bonyolult es ertheto a kitoltendo reg papir.
Saját készítésű lepárló eszköz készítését előzetesen be kell jelenteni a NAV-hoz, hogy a későbbiekben legalizálható legyen. Erre a NAV J37-es nyomtatványa áll rendelkezése. Csak elektronikusan lehet beadni. Tegnap én megtettem.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
100L es ustot.. nem szoktam ennyire tele rakni, rengeteg dzsuva is jott az alszeszemmel es a vegen igy nezett ki a kupolam belseje... minek koszonheto ez az ezustos trutyi? raadasul szivarvany szinekben pompazik a kupola belseje :D
Minap én is arról írtam, hogy meglepően magas volt az alkoholkihozatalom belőle. Én nem öntöttem fel, viszont olyan fajélesztőt használtam, ami a leírása szerint 21%-ig aktív.
Nekem idén -egyéb elfoglaltság miatt- kissé korán kellett szedni a cserszegit, de így is 20MMo volt. Nektek
esélyes, hogy 22-ig is felmehetett, ehhez viszont már 14% fölötti alkoholtartalom párosul. Ide meg " illő " az alkoholtűrő élesztő. ( vagy némi víz, de ez már az elején bebizonyosodott volna, ha megfokoljátok a szőlőt mustfokolóval, vagy akár BRIX mérővel )
Bár nekem 10-15 centi bunda van a tetején ami ugye a szőlőszemekből áll.. nem dobta fel a levét, így lehet csak a bunda alá önteném a vizet és nem érnék el vele semmit..
Hmm.. kiváncsiságból felöntök én is egy hordót.., ha nálam is ez a helyzet akkor még hagyom... de ahogy kalkulálok a 90L cefre leadja a 17-18 L pálinkát, tehát nincsen okom a panaszra... :) Ja és brutál illatos.. hirtelen a bodzavirágcefrémre emlékeztetett az illata...
Ma kezdtem a cserszegit főzni, jól megpúpztam az üstöt kb 90% ig raktam. az első 10 liter lefolyt alszeszem 65 fokos.. bár amikor mértem a legelején és 78 at mutatott a mérő már gondoltam, hogy itt lesz anyag :D
Én meg úgy emlékszem, hogy abban egyeztünk meg, hogy adsz megy üveg pálinkát, ha elhozom tőled, mert úgy is csak tönkremenne nálad a cefre. :) Szóval kihúzom a tüskét a talpadból....