Egyáltalán nem használtam fajélesztőt, úgy gondoltam a szőlőnél gond nélkül ki kell erjedjen a vadakkal is. Legközelebbre be kell szereznem egy brix mérőt, ez fog kelleni máshol is.
Igen ha mar a NAV engedely kezbe van.A bejelentest utanna pedig az adocsoporton kell megtenni. Ott viszont mar pontosan fel kell a nyomtatvanyon tuntetni az urtartalmat ill a fozesi helyt-helyeket.Nem bonyolult es ertheto a kitoltendo reg papir.
Saját készítésű lepárló eszköz készítését előzetesen be kell jelenteni a NAV-hoz, hogy a későbbiekben legalizálható legyen. Erre a NAV J37-es nyomtatványa áll rendelkezése. Csak elektronikusan lehet beadni. Tegnap én megtettem.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
100L es ustot.. nem szoktam ennyire tele rakni, rengeteg dzsuva is jott az alszeszemmel es a vegen igy nezett ki a kupolam belseje... minek koszonheto ez az ezustos trutyi? raadasul szivarvany szinekben pompazik a kupola belseje :D
Minap én is arról írtam, hogy meglepően magas volt az alkoholkihozatalom belőle. Én nem öntöttem fel, viszont olyan fajélesztőt használtam, ami a leírása szerint 21%-ig aktív.
Nekem idén -egyéb elfoglaltság miatt- kissé korán kellett szedni a cserszegit, de így is 20MMo volt. Nektek
esélyes, hogy 22-ig is felmehetett, ehhez viszont már 14% fölötti alkoholtartalom párosul. Ide meg " illő " az alkoholtűrő élesztő. ( vagy némi víz, de ez már az elején bebizonyosodott volna, ha megfokoljátok a szőlőt mustfokolóval, vagy akár BRIX mérővel )
Bár nekem 10-15 centi bunda van a tetején ami ugye a szőlőszemekből áll.. nem dobta fel a levét, így lehet csak a bunda alá önteném a vizet és nem érnék el vele semmit..
Hmm.. kiváncsiságból felöntök én is egy hordót.., ha nálam is ez a helyzet akkor még hagyom... de ahogy kalkulálok a 90L cefre leadja a 17-18 L pálinkát, tehát nincsen okom a panaszra... :) Ja és brutál illatos.. hirtelen a bodzavirágcefrémre emlékeztetett az illata...
Ma kezdtem a cserszegit főzni, jól megpúpztam az üstöt kb 90% ig raktam. az első 10 liter lefolyt alszeszem 65 fokos.. bár amikor mértem a legelején és 78 at mutatott a mérő már gondoltam, hogy itt lesz anyag :D
Én meg úgy emlékszem, hogy abban egyeztünk meg, hogy adsz megy üveg pálinkát, ha elhozom tőled, mert úgy is csak tönkremenne nálad a cefre. :) Szóval kihúzom a tüskét a talpadból....
Írjál privátban címet, holnap vagy hétfőn feladom! Van egy harmadik fajta is, fehér, cirmos beütéssel és a magház környéke cékla piros. Ennek van gyenge keserű íze.
Nemrég volt téma, hogy ki mennyi idő alatt tudja felfűteni az üstöt. Ma volt elég híg cefrém, nem féltem, hogy kifut vagy áthabzik, alápörköltem rendesen a teli üstnek. Harminc perc volt a csurgásig... (30-as szimpla rozsdamentes, szendvicstalpú üst, kínai 5,5 kW-os gázzsámoly 1,5-ös fúvókával, 30 mBáros reduktorral, hőszigetelt üstházzal.)
Tavaly kaptam Green-től ilyen magokat és szép százalékkal kikeltek. Így hát most van pár felesleges magonc belőle nálam. Ha gondolod, szívesen adok belőle.