Egyszer én is kaptam ecetes cefrét. Én cefre korában szódabikarbónáztam. Addig raktam bele amíg pezsgett. Elfogadható törkölypálinka lett belőle. Csodákat azért ne várj tőle!
Én azt tapasztaltam, hogy a tavalyi szőlőpálinka mindig illatosabb, mint a friss. A cserszegi másik szülője a piros tramini, ami szintén illatos, de nem muskotályos. Ennek megfelelően ez is erősen illatos szőlő, csak máshogy, mint az irsai. Az ár kereslet-kínálat (az meg divat) kérdése, semmi köze a szőlő illatosságához. Ha így lenne, akkor pl. a rizlinget ingyen adnák... ;)
Szőlőborból készült, 20 liternyi alszeszem ecetes (acetonos) szagú. Hogy néz ki a szódabikarbónás kezelés? Mikor kellene csinálnom, milyen mennyiségben?
-Az idei cserszegi illatban elmarad a tavalyi iraihoz képest?? Remélem ezen nem csodálkozol :)
Az irsaiból nemesítették a cserszegit. Az irsai 180-200 Ft, a cserszegi meg 80-90 Ft volt, nem lehet, és nem is kell összehasonlítani a két pálinkát....
-Üstben várta a gazdáját? Ilyent nem írunk, meg nem is csinálunk, mert a "nagytestvér" figyel. :)
Relatív, hogy kinek mi a "sok machinálni való", lapozz vissza vagy keress rá a fórumba a keresővel látni fogod kb. mik a lehetőségek. Megoldás az is, hogy gázkészülék szerelővel lezsírozod.
Érdeklődnék, hogy érdemes-e foglalkozni DES 100-as alá egy Termomax Inka 24 k kondenzációs kazán égőjével? Lenne hozzá elektronika is! A kazánt ingyen kapnám, de nem tudom, hogy lehetne-e használni az üst alá!
Üdv!valaki csinált már paradicsom páleszt ? :) ma sikerült szert tennem pár vödör szép anyagra..mosás.szeletelés után valami különleges tennivaló? Aszaltam is hozzá kevés koktél parit..
Vackor cefrét készítettem második napja erjed de baromi sűrű. Azt szeretném kérdezni hogy érdemes-e vizet adni hozzá hogy az erjedés hatékonyabb legyen? Cukrot tettem bele vízben oldva de így is nagyon sűrű.
Van pár év tapasztalatom pálinka főzésbe csak vackorral nem volt még dolgom.
kissé korán kellett szedni a cserszegit, de így is 20MMo volt. Nektek esélyes, hogy 22-ig is felmehetett,
Nálatok, a déli végeken. Mert jóval azután, hogy te cefrézted a cserszegit, hívott az emberem (Nógrád megye), hogy már 17 fokos a szőlő, kezdődik a szüret. Időpont egyeztetési problémák miatt egy héttel később mentem, akkorra már 18 is megvolt...
Az első adag cefrét tegnap lefőztem, jó illata van.
Ma finomítottam a cserszegi fűszeres szőlőt. 8 liter 65 fokos párlatot tettem pihibe. Kiindulási alap 63 kg szőlő és (korábban kissé alábecsültem) ebből 57 liter szűrt cefre. Illata különlegesen finom. Íze még nyers, de nagyon biztató.
Nyugi, semmit sem kell engedélyeztetni/bejelenteni a NAV-nak, az önkormányzati adóhatóságnál mindent el tudsz intézni.
endrepp kolléga le van maradva néhány hónappal. :)
A hatályos JÖT.-ből kivették az alábbi mondatot: "Alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezés a vámhatóság engedélyével állítható elő és értékesíthető, továbbá a magánfőző desztillálóberendezése kivételével a vámhatóság engedélyével birtokolható."
Most valahogy így szól a szabályzó: nem szükséges állami adó- és vámhatósági nyilvántartásba vétel a magánfőző desztillálóberendezésének magánfőző általi birtoklásához és értékesítéséhez, ha a magánfőző a birtokba vételt és az értékesítést az önkormányzati adóhatósághoz bejelenti.
Plusz az eladónak(neked) semmi dolgod nincs azzal, hogy a vevő, hogy fogja, vagy nem fogja legálisan használni. Ez alapján csak két feladatot van. Írtok egy adásvételit, és bejelented az önkormányzatnál, hogy eladtad.