Keresés

Részletes keresés

ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141864

Ha ecet szagú és savanyú. Én ezért szoktam ennek is elvenni az elejét, hogy időnként tudjam megkóstolni és megszagolgatni főzésközben. Azt sem dobom ki csak előre beleöntöm az alszeszes flakonba. Akkor már nem szabad érezni az aceton szagot. 

Előzmény: Fo Goj (141857)
mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141863

Látod, ezt sem kétlem....

De gondolom, hogy nem fogod összehasonlítani pl. a kékfrankos pálinkáddal, és szomorúan lógatni a fejed, hogy az bizony nem lesz olyan mint az aletta. :)

Előzmény: öreg_néne_b (141862)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141862

Amikor lefőztem a friss Alettát, az illata nyomába sem ért az előző évi Alettának. De idővel annak is megjött az illata.

Előzmény: mili70 (141861)
mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141861

Te, néne ne kötekedj! :)

Azt tapasztaltad, hogy a tavalyi szőlőpálinka mindig illatosabb, mint a friss? Persze, főleg, a tavalyi irsai, az idei meg cserszegi. Én is pont azt írtam, hogy ne hasonlítsa össze a két szőlőt.  Az egyik az brutálisan muskotályos a másik sokkal lágyabban. Nem várható el a cserszegitől az irsai aromája, aki ezt keresi és várja az csalódni fog. Az árképzésben a kereslet-kínálat mellett jelen esetben igenis nagy szerepet játszik a szőlő illata, mert az utóbbi években nagy divat lett az irsai pálinka nagyon intenzív illata, ezért a termelők jól felnyomták az árát, mert a hülye pálinkások még így is megveszik. ( kínálat az van bőven, és a kereslettel sincs baj, de nézd meg, hogy mennyiért vették át a nagy borászatok a termelőktől, és mennyiért adták nekünk )

Előzmény: öreg_néne_b (141855)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141860

Az etil-acetát szagút szokták "acetonosnak" nevezni.

Előzmény: obsitos3 (141859)
obsitos3 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141859

Az ecet meg az aceton két teljesen különböző illatú és eredetű anyag,ne keverjétek össze.Ha a  cefre nem volt ecetes,az alszesz sem az.Persze ettől még lehet hibás.

Előzmény: Fo Goj (141854)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141858

                                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141638)
Fo Goj Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141857

Szia!

 

Ez már alszesz. A bornak magának nem volt rossz szaga. Alszeszhez is addig adjam, amíg pezseg? És most, vagy közvetlenül finomítás előtt?

Előzmény: ksanyi52 (141856)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141856

Egyszer én is kaptam ecetes cefrét. Én cefre korában szódabikarbónáztam. Addig raktam bele amíg pezsgett. Elfogadható törkölypálinka lett belőle. Csodákat azért ne várj tőle!

Előzmény: Fo Goj (141854)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141855

Én azt tapasztaltam, hogy a tavalyi szőlőpálinka mindig illatosabb, mint a friss. A cserszegi másik szülője a piros tramini, ami szintén illatos, de nem muskotályos. Ennek megfelelően ez is erősen illatos szőlő, csak máshogy, mint az irsai. Az ár kereslet-kínálat (az meg divat) kérdése, semmi köze a szőlő illatosságához. Ha így lenne, akkor pl. a rizlinget ingyen adnák... ;)

Előzmény: mili70 (141853)
Fo Goj Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141854

Sziasztok!

 

Szőlőborból készült, 20 liternyi alszeszem ecetes (acetonos) szagú. Hogy néz ki a szódabikarbónás kezelés? Mikor kellene csinálnom, milyen mennyiségben?

 

Köszi,

üdv!

mili70 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141853

-Az idei cserszegi illatban elmarad a tavalyi iraihoz képest?? Remélem ezen nem csodálkozol :) 

Az irsaiból nemesítették a cserszegit. Az irsai 180-200 Ft, a cserszegi meg 80-90 Ft volt, nem lehet, és nem is kell összehasonlítani a két pálinkát....

 

-Üstben várta a gazdáját? Ilyent nem írunk, meg nem is csinálunk, mert a "nagytestvér" figyel. :)

Előzmény: raczno (141849)
Yete Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141852

Rendben köszi!

Egyenlőre nem vetem el az ötletet!

Olvasgatok még! :-)

Előzmény: endrepp (141851)
endrepp Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141851

Relatív, hogy kinek mi a "sok machinálni való", lapozz vissza vagy keress rá a fórumba a keresővel látni fogod kb. mik a lehetőségek. Megoldás az is, hogy gázkészülék szerelővel lezsírozod.

Előzmény: Yete (141850)
Yete Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141850

Köszönöm szépen a segítséget!

Sem elméleti sem pedig gyakorlati tudás nem áll rendelkezésemre! :-)

Mivel mazochista sem vagyok, így ez a projekt megvalósítatlan marad! :-)

Korábban olvastam, hogy éti 25-ös jó donor lehet! Azzal sok machinálni való van, hogy erre a célra pb palackról, és megfelelően működjön?

Köszönöm szépen a segítséget!

Előzmény: endrepp (141848)
raczno Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141849

Tegnap lefőtt a cserszegi. 240 kg szőlőből  lett  28,1 liter 65°-os pálinka. Illatban többet vártam tőle, elmarad a tavalyi irsaihoz képest. 45-re fogom

majd beállítani...

Mivel nincs ekkora üveg edényem, ezért a 30-as főzőm üstjébe lett gyűjtve, és most ott pihen.

Nemrég főztem fasza kénes rozé bort, persze ez csak a finomításkor derült ki (mintha ként rágtam volna, amikor az elválasztásokhoz illatoltam)...

Rögtön hígítottam 46-ra, és egy napig gyakori kevergetés mellette a 30-as üstben várta a gazdáját. Mire jött érte, már alig volt

nyoma a kén szagnak, jött elő a keresett rozés-boros illat...

 

Konklúzió: bort soha többé nem főzők, és a pálinkát ezentúl széles szájú edényben szellőztetem pár napig...

 

endrepp Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141848

Komoly feladat lenne -jól- megoldani, érdemes, ha külön örömet okoz egy ilyen technikai hack. :)

Zárt égésterű a donor, nyitott égesterű használatos inkább ilyesmire.

Előzmény: Yete (141846)
beetee Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141847

Na csak kiderült, hogy nem én voltam a púpos. És a körte is bírja ezt a herce-hurcát, bár biztos nem az igazi.

 

Apám végül bevallotta, hogy nem mosta ki rendesen az edényt, amibe a második kört cefrézte...

 

A harmadikat viszont igen. Azt most tisztáztam le. Ebből már nem lesz jégoldó. ;)

Előzmény: Figyelget (141759)
Yete Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141846

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy érdemes-e foglalkozni DES 100-as alá egy Termomax Inka 24 k kondenzációs kazán égőjével? Lenne hozzá elektronika is!
A kazánt ingyen kapnám, de nem tudom, hogy lehetne-e használni az üst alá!

Köszönöm a segítségeteket!

kupeci Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141845

Nem baj, lesz helyette otelló. ( azt már idejében  lekötöttem:)

Előzmény: öreg_néne_b (141839)
kupeci Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141844

Jövőre korábban kelek:)

Előzmény: öreg_néne_b (141839)
sono77 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141843

Üdv!valaki csinált már paradicsom páleszt ?  :) ma sikerült szert tennem pár vödör szép anyagra..mosás.szeletelés után valami különleges tennivaló? Aszaltam is hozzá kevés koktél parit..

SándorTiszteletes Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141842

mint a birsnél. Akár 50-70 liter vizet is felvesz.

Előzmény: ahy (141841)
ahy Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141841

Sziasztok.

 

Vackor cefrét készítettem második napja erjed de baromi sűrű. Azt szeretném kérdezni hogy érdemes-e vizet adni hozzá hogy az erjedés hatékonyabb legyen?  Cukrot tettem bele vízben oldva de így is nagyon sűrű.

Van pár év tapasztalatom pálinka főzésbe csak vackorral nem volt még dolgom.

 

Köszi a választ.

rézmanó75 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141840

Ezt egy héttel ezelőtt is megkérdezhetted volna. 

Előzmény: kupeci (141838)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141839

Én másfél hete vettem Nógrádban, azt is egy héttel előtte már kezdték szedni. Szerintem már mindenhol túl vannak rajta.

Előzmény: kupeci (141838)
kupeci Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141838

Szia Néne, az idén egy kicsit bealudtam cserszegi ügyben , létezhet még valahol?

Előzmény: öreg_néne_b (141837)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141837

kissé korán kellett szedni a cserszegit, de így is 20MM volt. Nektek esélyes, hogy 22-ig is felmehetett,

 

Nálatok, a déli végeken. Mert jóval azután, hogy te cefrézted a cserszegit, hívott az emberem (Nógrád megye), hogy már 17 fokos a szőlő, kezdődik a szüret. Időpont egyeztetési problémák miatt egy héttel később mentem, akkorra már 18 is megvolt...

Az első adag cefrét tegnap lefőztem, jó illata van.

Előzmény: mili70 (141813)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.17 0 0 141836

Ma finomítottam a cserszegi fűszeres szőlőt. 8 liter 65 fokos párlatot tettem pihibe. Kiindulási alap 63 kg szőlő és (korábban kissé alábecsültem) ebből 57 liter szűrt cefre. Illata különlegesen finom. Íze még nyers, de nagyon biztató.

Csikky Creative Commons License 2017.09.16 0 2 141835

Nahh ez igy szuper jó! Köszi :)

Előzmény: mili70 (141833)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!