Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141917

                                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (141858)
Fo Goj Creative Commons License 2017.09.19 0 0 141916

Ettől függetlenül nyilván mindenki tudja, mit értünk körömlakklemosó szag alatt.

Előzmény: Törölt nick (141895)
mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 3 141915

Nem csak reggel voltam szerény a pálinkafőzés terén, most is az vagyok, holnap is az leszek, meg jövőre is, és utána is. Tudok egy-két dolgot de még bőven van mit tanulni. Azonban egy valamiben biztos vagyok, mégpedig abban, hogy a " minimalista" főzési stíluson nem fogok változtatni. 

Az eredmények? 7=5/2/0. Szóval ezért írtam, hogy nem hoztam szégyent a magyarországi otthonfőzőkre...

( amúgy az eredménynek  nem tulajdonítok nagy jelentőséget, hiszen, ha valaki nem követ el cefrézési,  technológiai, főzési hibát, akkor úgy is lesz valami. Az érem színe meg csak nüansznyi - leginkább szubjektív -dolgokon múlik, ezt meg tudni kell kezelni, és elfogadni. Ez az egész versenymizéria nekem leginkább csak egy kísérlet. :) )

Előzmény: raczno (141912)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141914

Bodzavirágból is főztem, na az sem igen volt több.

Előzmény: ksanyi52 (141913)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141913

Igen, szeretem a kihívásokat.

Előzmény: öreg_néne_b (141911)
raczno Creative Commons License 2017.09.18 0 1 141912

Gratula! Reggel meg tiszta szerény voltál... Sztem egy kis egészséges dicsekvés még elférne, már ha nem haragszol... :-)

Előzmény: mili70 (141898)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.18 0 1 141911

A két vödör jó esetben tíz kiló lebogyózva. Az két deci pálinka. Biztosan akarsz érte küzdeni?

Előzmény: ksanyi52 (141905)
Jolida Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141910

Gyönyörűen beérett (Kecskemét környéki, homokon termett). 120 kilóból talán három darabot dobtam ki.

A Brix 14 lett!

 

A sajátomból minden második kuka lett (szétverte a jég). :-(

Ami megmaradt, abból 10-es Brix alig jött ki.

Előzmény: mili70 (141909)
mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141909

És volt értelme az érlelésnek? Én az Ilonkával(nyári vajkörte ) próbálkoztam. Szépen kiterítettem betonra, hátha, de 5 nap után feladtam, mert semmit nem cukrosodott, viszont néhol elkezdett penészedni a héja. :(

Előzmény: Jolida (141902)
kupeci Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141908

Felénk már rég leérett. De északabbra talán még akad. Ha a fürtöt kezedbe fogva felfordítod és nincs már benne a közepén se zöld se piros csak fekete, na akkor van teljesen készen .

Előzmény: ksanyi52 (141899)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141906

Ugyanezt az erős alszeszt tapasztaltam én is a cserszeginél... Én már le is finomítottam: 63 kg szőlő / 55 liter szűrt cefre / 8 liter 65 fokos párlat lett a végeredmény. Ha jól számolom, ezek alapján 100 kg szőlő ad 16 liter 50%-os pálinkát.

Előzmény: mili70 (141878)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141905

Köszi! Nem is csak egy kis kóstolásra.

Előzmény: öreg_néne_b (141901)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141904

Igen. A naplementés támogatást én nem javasolnám ennél a fajtánál. Éretten nagyon cukros-kevés sav. Oxidálni érzéssel lehetne a bunda tetejét. Az elején érdemes legalább kéthetente átválogatni.

 

 

 

Előzmény: Green Corner (141896)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141903

Rápróbálok két főzésre való mennyiséggel, majd látom mi lesz belőle.

Előzmény: Jolida (141902)
Jolida Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141902

Én a Vilmosból is az érettebbet még egy hétig, a többit kettőig érleltem.

Az előbbi 10l felett adott 100kg-ra vetítve!  Én is csak pislogtam. :-)

 

Ennyit az őszi időjárás és a kényszerérés miatt nem lehet elvárni, de szerintem kár lenne kihagyni ennyiért.

Előzmény: Green Corner (141896)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141901

Már kellett volna. Az érett bogyó fekete, fényes, és a száráról letépve elmerül a vízben.
De két vödör bodzából ne számíts sok pálinkára...

Előzmény: ksanyi52 (141899)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141900

(+)   Hát ja... 

Előzmény: mili70 (141898)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141899

Sziasztok! A bodzát mikor kel szedni ( honnan lehet tudni hogy érett)? Lenne itt vagy 2 vödörre való . Már eléggé csüngenek az ágon. Még soha nem próbáltam de érdekelne hogy milyen.

mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 2 141898

Kössz, de akkor a " van még hova fejlődéssel " legalább ketten vagyunk. :)

Előzmény: Törölt nick (141897)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 2 141897

ÓRIÁSI NAGY GRATULA a külhonban (Szerbia) elért KIMAGASLÓ Érdemeidért-Éremesőért..D..D..:)) Van mire büszkének lenned! Azon a versenyen nagyon szigorú bírák voltak ezt hallomásból tudom és Magyarországról Te hoztad el a legtöbb Díjat hiszen mind a 7 benevezett tételed nyert...ezt is tudom véletlenül.:) Volt Aranyesőd szépen. Itt is nyugodtan bevallhatod most már a fórumozóknak. Én egyenlőre nevezek Magyarországon,mert én még nem vagyok ahoz elég bátor hogy külföldi nevezéseket is bevállaljak,van még hova fejlődnöm is.....de mi legalább nem a barátok és szomszédok véleményére adunk ill figyeljük kíváncsian a tekintetüket hogy milyenek a kész pálinkáink,hanem a pártatlan bírákra hagyatkozunk..D..D..:)) Még 1X GRATULÁLOK!!!!  (+)

Előzmény: mili70 (141894)
Green Corner Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141896

Bosch-kobakból főzött már valaki? A múlt heti vihar leverte a körtét,a tulaj meghirdette "szed magad " akcióban 100-ért. A Vilmosról lemaradtam,megpróbálom ezt, csak az elhúzódó szakaszos után éréstől tartok.

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141895

Mostanában az összes körömlakklemosó acetonmentes, hogy ne legyen olyan büdös! 

Előzmény: Fo Goj (141892)
mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 1 141894

Akkor viszont nem értem, a 20L körüli(fölötti) kihozatalt....

Előzmény: vick_1899 (141893)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141893

Etyek-Budai borvidék , augusztus 26. 3 éves telepítés volt a szőlő, nagyon szép egészséges terméssel, előtte kereken egy héttel konzultáltam a tulajjal, elmondása szerint akkor volt 18-19 fokos (ezt mustfokolóval mérte.) 

Előzmény: mili70 (141887)
Fo Goj Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141892

Nos, teszteltettem a kamaszlányommal. :) Szerinte gyümölcs, de kicsit körömlakklemosó szaga is van. Kékes szín egyáltalán nem látszik, sőt, alszeszhez mérten kifejezetten áttetsző. Szerdán lefinomítom, mostmár csak kíváncsiságból is.

Előzmény: kopasz szuzukis (141883)
bringásapu Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141891

Ha átszűröm, letisztul?

Előzmény: Törölt nick (141890)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141890

Nem normális jelenség. Koszos hűtő, ill. tároló edény .

Előzmény: bringásapu (141888)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141889

Érdekes, hogy a sósborszeszt eddig még senki sem nevezte ,,acetonos" jellegűnek.

Előzmény: öreg_néne_b (141860)
bringásapu Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141888

sziasztok,

meggypálinka kifőzés után 2-3 hónappal sötétebb színárnyalatot vesz, de tiszta marad, nem zavaros, nincs üledék benne.

Ez normális jelenség, vagy történt vele valami?

Kb. 46-48fokos lehet, zamata, íze kitünő, csak kérdés, hogy ez a szineződés miért van?

A tavalyiban nem volt ilyen (vagy nem tünt fel... :O ).

Látott, tapasztalt már valaki ilyet?

üdv,

fgy

 

 

mili70 Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141887

Tájegység, szüret időpontja, talaj kötöttsége, terméshozam, stb? Nekem az is érthetetlen, hogy úgy vásároltad, és nem tudod, mit vettél? Egyébként elképzelhető 22MMkörüli(fölötti) érték?

 

Előzmény: vick_1899 (141886)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!