Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem csak reggel voltam szerény a pálinkafőzés terén, most is az vagyok, holnap is az leszek, meg jövőre is, és utána is. Tudok egy-két dolgot de még bőven van mit tanulni. Azonban egy valamiben biztos vagyok, mégpedig abban, hogy a " minimalista" főzési stíluson nem fogok változtatni.
Az eredmények? 7=5/2/0. Szóval ezért írtam, hogy nem hoztam szégyent a magyarországi otthonfőzőkre...
( amúgy az eredménynek nem tulajdonítok nagy jelentőséget, hiszen, ha valaki nem követ el cefrézési, technológiai, főzési hibát, akkor úgy is lesz valami. Az érem színe meg csak nüansznyi - leginkább szubjektív -dolgokon múlik, ezt meg tudni kell kezelni, és elfogadni. Ez az egész versenymizéria nekem leginkább csak egy kísérlet. :) )
És volt értelme az érlelésnek? Én az Ilonkával(nyári vajkörte ) próbálkoztam. Szépen kiterítettem betonra, hátha, de 5 nap után feladtam, mert semmit nem cukrosodott, viszont néhol elkezdett penészedni a héja. :(
Felénk már rég leérett. De északabbra talán még akad. Ha a fürtöt kezedbe fogva felfordítod és nincs már benne a közepén se zöld se piros csak fekete, na akkor van teljesen készen .
Ugyanezt az erős alszeszt tapasztaltam én is a cserszeginél... Én már le is finomítottam: 63 kg szőlő / 55 liter szűrt cefre / 8 liter 65 fokos párlat lett a végeredmény. Ha jól számolom, ezek alapján 100 kg szőlő ad 16 liter 50%-os pálinkát.
Igen. A naplementés támogatást én nem javasolnám ennél a fajtánál. Éretten nagyon cukros-kevés sav. Oxidálni érzéssel lehetne a bunda tetejét. Az elején érdemes legalább kéthetente átválogatni.
Sziasztok! A bodzát mikor kel szedni ( honnan lehet tudni hogy érett)? Lenne itt vagy 2 vödörre való . Már eléggé csüngenek az ágon. Még soha nem próbáltam de érdekelne hogy milyen.
ÓRIÁSI NAGY GRATULA a külhonban (Szerbia) elért KIMAGASLÓ Érdemeidért-Éremesőért..D..D..:)) Van mire büszkének lenned! Azon a versenyen nagyon szigorú bírák voltak ezt hallomásból tudom és Magyarországról Te hoztad el a legtöbb Díjat hiszen mind a 7 benevezett tételed nyert...ezt is tudom véletlenül.:) Volt Aranyesőd szépen. Itt is nyugodtan bevallhatod most már a fórumozóknak. Én egyenlőre nevezek Magyarországon,mert én még nem vagyok ahoz elég bátor hogy külföldi nevezéseket is bevállaljak,van még hova fejlődnöm is.....de mi legalább nem a barátok és szomszédok véleményére adunk ill figyeljük kíváncsian a tekintetüket hogy milyenek a kész pálinkáink,hanem a pártatlan bírákra hagyatkozunk..D..D..:)) Még 1X GRATULÁLOK!!!! (+)
Bosch-kobakból főzött már valaki? A múlt heti vihar leverte a körtét,a tulaj meghirdette "szed magad " akcióban 100-ért. A Vilmosról lemaradtam,megpróbálom ezt, csak az elhúzódó szakaszos után éréstől tartok.
Etyek-Budai borvidék , augusztus 26. 3 éves telepítés volt a szőlő, nagyon szép egészséges terméssel, előtte kereken egy héttel konzultáltam a tulajjal, elmondása szerint akkor volt 18-19 fokos (ezt mustfokolóval mérte.)
Nos, teszteltettem a kamaszlányommal. :) Szerinte gyümölcs, de kicsit körömlakklemosó szaga is van. Kékes szín egyáltalán nem látszik, sőt, alszeszhez mérten kifejezetten áttetsző. Szerdán lefinomítom, mostmár csak kíváncsiságból is.
Tájegység, szüret időpontja, talaj kötöttsége, terméshozam, stb? Nekem az is érthetetlen, hogy úgy vásároltad, és nem tudod, mit vettél? Egyébként elképzelhető 22MMo körüli(fölötti) érték?