Milyen vízzárral dolgozol? van plussz szoknya hegesztve a kupoládra, hogy ne a vízzárba menjen vissza a lecsapódott gőz?
Más kérdés: Nekem is vízzáras a főzőm, de szeretném átalakítani valamilyen szilikonos megoldással. Aki csinált már ilyet megoszthatná velem, hogy mi a jól bevált módszer.
Lenne még egy kérdésem: Télre szeretném átalakítani a hűtőrendszerem, mivel elég sok vizet elpacsálok, a terv, hogy egy terasz alatti hordóba teszek egy feleslegessé vált autóhűtőt amin keresztül keringetem a hűtőmben lévő vizet, így már nem a hálózatról menne a hűtésem. A gondom csak a szivattyú kiválasztásával van, mivel olyanra lenne szükségem aminek 4-5 m az emelési magassága, és nem túl nagy a nyomása, tehát egy kis 12V szivattyú kéne aminek nagy a szállítóképessége(~4-5L/perc), de nem generál túl nagy nyomást a rendszerben. (nem akarom, hogy szétnyomja a hűtőt.) Valaki esetleg tud ajánlani igényeimnek megfelelőt?
Ha a hűtő kivezető csövére húzol egy csövet, amit a felfogott párlat szintje alá vezetsz, akkor kizárható, hogy itt távozna bármi, illetve buborékolnia kellene.
Nekem ez a cső mindig fent van, de csak néha ér bele a párlatba, buborékolást még nem figyeltem meg, én ezt nem tartom elképzelhetőnek, hogy a 20C fok körüli párlat felett átjön valami, ami nem csapódik le. Megindulás előtt szokott egy parfümös illat megjelenni rövid időre.
Fölmerül időnként két kérdés a fórumon, ami engem is nagyon érdekel. Mégpedig a; az erjedés idején fellépő tömegcsökkenés hogyan viszonyul a kihozatalhoz, b; a vízzáras üstnél a vízzáron keresztül mennyi a veszteség. Előrebocsájtom, hogy egy 10g-os felbontású kézi poggyászmérleggel mértem, azért nem vagyok meggyőződve a pontosságáról.
Két főzést végeztem. Először kierjedten 10,6kg körtecefrét főztem le, ami az erjedés alatt 0.47kg-ot vesztett tömegben. Az alszeszből számított alkohol kihozatal (tiszta szeszre vetítve) 0.44 liter lett. Ha összeadom a cefremoslék és az alszesz tömegét, akkot kb. 0.77kg hiányzik.
Másodszor 19.6kg almacefrét főztem aminek az erjedés alatt 1.12kg volt a tömegvesztesége. Valaki írta, hogy eredetileg a vízzáras főzőnél is használtak csirízt tömítésként, ezt kipróbáltam. Az alszesz alkoholtartalma tiszta alkoholra vetítve 1.13 liter, a kiinduló mennyiséghez képest az alszesz és a cefremoslék összesen 0.25kg-mal volt kevesebb, mint a kiinduló tömeg - ez azért közel van a hibahatárhoz.
Vagyis a vízzáron át kb. 7-8% folyadék távozott el, és kb. az alkohol veszteség is 5-10% között lehet a tömített verzióhoz képest.
A kihozatal a tömített esetben is kb. 20-25%-kal kevesebb, mint a tömegveszteségből elméletileg számítható kihozatal. Ennek több oka lehet, egyrészt nem csak alkohol keletkezik, és nem csak széndioxid távozik az erjedés során. Másrészt a hűtő nem tudja 100%-ban lecsapni a gőzből az alkoholt, a hűtőn át is távozik alkohol. Kérdés, hogy mennyi. Ha a tömített esetben valódinak fogadjuk el a 0.20-0.25kg-os tömegveszteséget (hangsúlyozom, hibahatárhoz közeli), akkor ez viszont kb. megfelelne az elméleti alkoholmennyiséghez kapott hiánynak, vagyis a hűtő veszteségére utalna. Ez utóbbinak viszont az mond ellen, hogy finomításnál messze nem szoktak ilyen veszteségeim lenni az alszesz alkoholtartalmához képest.
Cu-Technik, X. ker. de szerintem neten találsz többfélét, formában, árban, méretben. Én a legkisebbet vettem. Kicsit illatosabb és finomabban tűnik az idei főzet, de nagyon nem tudok nyilatkozni, mert tavaly még némi kabai is volt benne, idén elhagytam teljesen. A keverőlapát letöréséhez igen sűrűnek kell lenni a cefrének. 15-20 percenként mozdítom meg, nem ég le, hasznos nagyon.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
:-)) Egyetlen egy helyen kaptam a városban, zománcos méretre való pillangót. Frankó találmány. 2 palack gát elégetek és a 3.-ik ingyen van. 2-őt fizetsz, 3-at kapsz, nálam ez a hatása. No, meg meleg van a házban. Máskor ilyenkor már sparhelt begyújtás kellett. Most olyan meleg van, mintha a városi lakásomban lennék, nem is falun,,,,semmi plusz fűtés nem kell, ezen kívül, falak meg megtartják a meleget szépen, egész éjszakára is. Csak főzni kell, egy adag is befűti a házat, pedig jó nagy légtér van. Előbbi évben meg megfagytunk mellette, nagykabátban is,.....Komolyan.
Ne szólj,,, mert egy hete megvan, méghozzá fórumos jótanácsra! Azóta változott nem keveset a helyzetem! Ez nagyon kirántotta, úgy látszik igen erős kéményem van. Bár előbb kérdeztem volna.....
Bizony.:) Rossz nagyon ritkán kerül ki belőle. Igaz, nem a sisakon múlik. Ha nem "rohasztott" , szép szóval "utóérlelt" a cefre, hanem jó friss, max. 3-4 hetes, akkor csuda finom és csuda erős cucc hagyja el a csövet. Minden a cefrén múlik szerintem, illetve, majdnem minden. Azért szépen bele lehet nyúlni az alakulásba, hogy finom legyen. Egy über sz.rból is lehet azért egy gyenge közepest (ihatót, amitól nem fáj semmid és boldog vagy) készíteni. Csak résen kell lenni, meg azért, szeretni kell a piát. A pia jó. Aki meg a cefrét szétrohasztja, egy gonosz kis semmirevaló emberke. :) Szerintem.:)
Nem bírtam sokszor 30-35% lejövő alá menni cefrefőzéskor. Az 5,5 órás főzéseim voltak olyanok, hogy nem nagyon volt bennük anyag, de azért igyekeztem lecsapolni a menthetőt. De az is csak 25%-ig sikerült kb. nem tovább. Alszeszeim 40%-45%, vagy ez felettiek voltak. Kiadta így is, csak lassabban, az elvárható mennyiségeket. Most leszedem vízig is, ez most a 4,5 óra. De 25%-nál abbahagyom, mikor megláttam a dolgot. Az melegen 25%, hidegen 20%, vagy ez alatt. Ez a 4 órás főzésidő.
Ami már alighanem nem rossz, egy dupla 85-ös olajosnál. (olajtöltet 17 liter) Most 35% az alszeszem, szépen koncentrál még így is. 25% alszesz natúrban nálam sosem volt még.
41%-ost szeretek finomítani. Saját bevált számításaim vannak az egész főzés végig vitelére. Mindegy mennyi a szeszfok, a számítás mindig jó volt. Persze a kóstolgatás is közrejátszik, de van egy alap számításom.
Most több megy bele a végtermékbe, az eddigi 75% alkohol egység helyett, 85-90% alszesz alkohol egység tartalom, jelenik meg a késztermékemben, ami csakis a fejlesztéseknek köszönhető. Egész más lett a rendszer, mások a számításaim is, de rugalmas vagyok. :) Amúgy ez volt a takarásos módszerem, amit kilőttem. : :-)
Kb. nálam is ez van. Lapos az üstfedőm is, nem olyan szép kupolás, divatos, mint másnak..Lapos nagyon. 85-ös üst, 75-re töltve. Van cefre, ami foamsollal is trutyissá teszi. De ragaszkodom hozzá, valami 13 évesen készíttettem a fedélt. Aztán 30 évesen vettem elő. A rézműves bácsi ezer éve meghalt, aki készítette. +Kapott még egy rézművestől rá, a vízzár miatt egy kis plusz gyűrűt. Ő is öreg már....
Köszi, az nem drága akkor! Nekem sem volt még opálos, egészen a kéményszelep módosításig. Az valami k.urva sokat ért, szinte pálinkát ért a tanács. Tehát, ha lassan, (vagy rossz hatásfokkal) tüzelsz, nincs opál. Ez a 170 mbar-os reduktor meg teljesen feltette az i-re a pontot. (nem bántam meg, atom korály a dolog) Gyors lettem, az olajos főzők között. De,, megjött az opál. Körtét, meg őszibarackot is főztem, a barackok fullra tutik voltak. Az egyik ballon a főző mellé volt betéve, hogy ott a melegben, az már kierjed 1-2 nap alatt. Úgy is volt. Az is olyan alszeszt tolt. Mindegyik alszeszem full opál, a szűrőnek meg egy vödör vizet bekészítettem, öblítgetni. Volt trutyi. Finom, fehéres trutyik, nem ilyen sötétek, odaégés soha nincsen. (foamsolt ismerem, használom is, nem felhabzás) De trutyi most van. Gyorsaság=trutyi=opál. Én így látom. De jól van, lehet szűrni is. Ez még nem az az opál, amit nem lehet szoba hőmérsékleten kiszűrni belőle.
Azok a kiszűrhetetlen opállal rendelkezők ennél is jobban fűtenek, szigetelnek. Szerintem. Most így látom a dolgokat.
Tavaly keveset főztem (több jegyem volt, mint liter :-( ), ezért aztán a vejeim kiittak a "vagyonból".
Idén kicsit belehúzok, hogy maradjon a tavaszi ZF-PF-re is valami kóstoló...de.. a t.kömnek van kedve hétvégenként napi tíz órát az üst mellett rohadni, van azon kívül is rengeteg dolgom.
A szilvával meg ne idegelj, idén lecsúsztam róla -nincs rá idő-, még egy adag Vilmos is lefőzésre vár.