Keresés

Részletes keresés

libazzoli Creative Commons License 2006.11.29 0 0 8
"A hajód lakhelyétőőől??? Bértároltatsz? Mennyibe fáj az?"
20 000 / év az Óbudai szigeten, 30 valamennyi a Rómain. Ott van egy öreg Pouchom.


http://www.kajakk.biz/storefront.php?pid=9
Ez a kajak volt az, ugye, és nem a jelenleg is katalógusban lévő Zoar Sport? Meglepő a különbség amit írtál.

A Seayak kormányrendszere a klasszikus Prijon: fix tengelyen billenő pedál. Ez annyiból jobb a sines rendszernél, hogy fix ponton van a sarkad: én az Ysakban sajnos nem tudok elég kényelmesen combbal támasztani. Amúgy igazad van a Seayakkal, mi is azért vettük meg, mert roppant kedvező volt az ára családi okok miatt használtan. Így viszont nagyon megérte.


"és ezzel együtt 24kg a legnehezebb verzió."
Ez vajon tényleg annyit számít? Főleg mikor több napos túrán cuccal, vizekkel, sörökkel több mint ötven kiló az egész.

Már írtam Bakóéknal levelet, beszámolok a fejleményekről.

Egy másik tesztlehetőség pedig itt:
www.nyunyokajak.hu
Tavalyi nettúrásaim emléke szerint ez a Robson Puffyn az egyik legolcsóbb a komoly tengeri járgányok kategóriájában.




Előzmény: kotoc (7)
kotoc Creative Commons License 2006.11.29 0 0 7

A hajód lakhelyétőőől??? Bértároltatsz? Mennyibe fáj az?

 

Ha bármit tesztelsz és van infó, ne tartsd magadban. ;-)

 

Apropó, ha már másokat megszólítok...

Nemrég voltam egy nagyon jól sikerült Bodrog túrán. Szerettem volna végre komolyabb hajót is kipróbálni és egy Necky Zoart tettek alám. Nagggggggyonnnnnn kellemes volt. Végtelenül stabil és mégis... Mikor a túravezető sráccal egymás mellett evezgettünk és dumáltunk, megpróbáltam felvenni a csapásszámát és csak alig lapátoltam. Mégis mindig elhúztam tőle. Ki kellett hagynom egy két csapást. Ezt úgy, hogy ő a tapasztalt, jó felépítésű, profi kajakos (és ebben most nincs irónia!) a Prijon Seayakban, én meg a girhes kocakajakos némi pocakkal a Necky Zoarban. Pedig a két hajó hossza közel azonos.

A Zoarnak a lábtámasz/kormány megoldása is nagyon tetszett, de azt a Seayakban nem néztem, milyen.

 

Nem akarok ítéletet mondani, de ha azonos áron árulnák, én nem választanám a Seayakot. Csakhogy a Zoar gyártását már abbahagyták. :-(

Viszont itt a Bakokayaks, mint magyar gyártó, aki végre úgy tűnik, tényleg világszínvonalú kajakokat gyárt. És nem a most divatos tömpe orr és lekerekített test stílusban, hanem hajótest formájút. Tehát valószínűleg nem lassú. A Gladiatorban pedig állítólag 120+140l tároló van, és ezzel együtt 24kg a legnehezebb verzió.

De a Sundance 500 Weekend se tűnik gagyinak az 5m-es hosszával, a 100+110l tárolóval és a felhúzott orrával, ami hullámos vízen nagyon előnyös tud lenni. Az alakja meg igen-igen tetszetős.

 

Sz'al teszteld ha tudod és dobd fel ide az eredményt.

Előzmény: libazzoli (6)
libazzoli Creative Commons License 2006.11.28 0 0 6
Tényleg szépek. Különösen az az 560-as tengeri. Ráadásul a hajóm lakhelyétől egy macskairamodásnyira van a bemutatótermük: remélem megengednek egy-két tesztkört.
Előzmény: kotoc (5)
kotoc Creative Commons License 2006.11.28 0 0 5

Szia!

 

Én a vízitúra fórumon már elnyavalyogtam, miért nem voltam ott.

Viszont egy konstruktív kérdés: a Bakokayaks valamelyik cuccáról nem tudsz valamit? Nagyon csinos daraboknak látszanak.

Üdv.

Előzmény: Emdzsí (3)
libazzoli Creative Commons License 2006.11.28 0 0 4
Helló,

Sajnos lemaradtam a dologról, mert más elfoglaltságom volt. Én sem tervezek cserét, de azért érdekelt volna engem is az összehasonlítás. Remélem Endre csinál még ilyet. Melyik Tempest változat volt amit kipróbáltál? Az oldalukon 5 féle van.

Tavasz óta hasonlítgatom az Ysakot a Prijon Seayakkal. Utóbbi egy kicsivel lassabb, izgágább. A hullámállóságot még nem néztem alaposan, de az is gyengébbnek tűnik, még ha csupán egy kicsivel is.

Pünkösdkor nem tervezed Velencét? Egy napig ki van tiltva minden motoros hajó a városból, az egész az evezősöké. Nagy buli lehet. A versenyen nem muszáj indulni.
www.vogalonga.it
Előzmény: Emdzsí (3)
Emdzsí Creative Commons License 2006.11.21 0 0 3

Megkésve bár, de törve nem,  írok néhány szót az október 14-ei kajakteszteről.

Az egyszemélyes kajakokat próbálgattam főleg. Kíváncsi voltam az eredményre,  mivel egy RTM Ysak tulajdonosa vagyok, és kicsit ehhez a hajóhoz is mértem a többit.

Az Ysakra legjobban egy Rainbow márkájú olasz hajó hasonlított, de kicsit szélesebb volt, ebből kifolyólag felboríthatatlannak éreztem, de lassabnak mint az Ysak-ot. A sebességeket GPS-el mértem. Megnéztem hogy átlagos erőkifejtéssel milyen sebességet érnek el a hajók, majd mindent bele és a végsebességet is lemértem. Csodák nincsenek a hosszabb keskenyebb hajó gyorsabb, a szélesebb rövidebb lassabb, azonban az sem mindegy hogy az utazósebesség mekkora, amit átlagos erőkifejtéssel ér el az ember. A mezőny két leggyorsab hajója a Prijon Barracudája és a Vilderness Tempest hajói voltak. A Barracuda sajnos labilis is volt, és nem éreztem jól magam benne, tengerre nagy hullámok közé nem vinném el. A Tempest a legjobb hajó amiben ültem valaha is. Gyors, a beülöje körbepárnázott, tartja az ember derekát , komfortos, és stabil. Jó egyenesfutású, főleg a zseniálisan egyszerűen leengedhető szkeggel. Jobbra, a beülő mellett van egy kis pöcök, az ember hátrahúzza és már lent is van a szkeg. Hihetetlenül iránytaró lesz a hajó, főleg tengeren nyíltvízi átkeléseknék hasznos. A másik nagyszerű hajó a Riot. Volt egy valamivel 5 méter alatti tengeri kajakjuk. Túrasebessége nem maradt el a leggyorsabb Tempesttől, csak a végsebessége, de hát ritkán használjuk ki ezt a sebességpotenciált, hacsak nem versenyzünk. Stabil, kényelmes, jó iránytaró, engem ez

a hajó bűvölt el a legjobban, ha Ysakomat le kéne cserélni, ilyet vennék. Beültem a kis 2.9 méteres horgászkajakjukba is, eleinte gyanúsan méregettem, de alaposan meglepett a kis bogár:-))) Vízhatlan rekesszel is rendelkezik. Ez volt a leglassabb hajó, de méreteihez képest szélvész. Iránytartása az egyik legjobb, szóval kedvem támadt egy ilyen kis jószágra, a kisebb tavak, holtágak ásza lehet:-)), de a Rábán is megállhatja a helyét.

Aki sok cuccot szeret vinni és egy kényelmes, biztonságos hajóra vágyik akkor válassza a Wilderness Tsunami típusú hajóját. Szélesebb mint a Tempest és valamivel lassabb is , de sokkal több cucc fér bele, és még stabilabb. Nagyon jó kis hosszútávú túrahajó.

Ott volt az RTM cég kb 4.5 méteres üvegszálas kajakja is. Nagyon szép forma,  jó stabilitás, pakolhatóság, de sebességben elmarad az ötméteres kategóriától, de nagyon könnyen evezhető jó kis hajó.

A Prijon Touryak típusú hajója, meglehetősen lomha volt, nekem nem jött be, bár jól pakolható, de valahogy nem éreztem jól magam benne.

Szóval az álatalam két legjobbnak tartott hajó a hosszabb RIOT és a Tempest lett, az én igényeimnak a RIOT felel meg jobban, de láttam olyan sporit aki a Tempest nélkül haza se akart menni:-)))

Ha az árakat nézzük akkor az Ysak a győztes. Picit lasssabb csak mint a Tempest, kényelmes jól pakolható. A hajókat tavi körülmények között próbáltuk ki a tengeren azért másképp viselkednek, a hullámokban. Az Ysak felhúzott gyönyörű orra vágja a hullámokat, nem torpan meg,oldal szembe és hátulról jövő hullámokban is jól viselkedik.

Szóval nagyon jó buli volt, szép idő, grillezés utolsó vérig:-))) Köszönet érte Andrewnak.

Emdzsí Creative Commons License 2006.08.11 0 0 2

Mi kell a túrához?

Itt osztom meg veletek szerény tapasztalataimat, amelyek talán segítenek abban hogy tényleg élvezzétek a tengeri kajakozást. Az itt leírtak egy 6 napos túrára vonatkoznak, ami kb 100km távot jelent. Ez nem tűnik soknak, de ne feledjük, hogy ez nem olyan tiszai lesodródunk napi 30km-t ha nem evezünk akkor is típusú evezés. Itt csak a saját erődre és ügyességedre számíthatsz.

Kezdjük az elején a felkészüléssel. Érdemes a túra előtt eljárni néhányszor evezni, kikölcsönözni egy hajót. Mindig árral szemben felfelé induljunk el. Elszörre, elég úgy 5-6km-t evezni. Elégedettek akkor lehetünk ha simán fel tudunk evezni 10km-t. Elég kb 5-6 edzés, bár ez személytől is függ. A tengeren gyakran fúj szembe a szél, és a hullámok is jöhetnek szemből. Az útvonal megtervezésénél ezeket mindig számításba kell venni.

Nagyon fontos a hajó. Csak speciálisan tengerre tervezett kajakkal induljunk el, ilyen pl az RTM Ysak hajója, nekem ez a kedvencem, de jó még a Prijon Seayak is, és egyes Necky modellek. Az Ysakban nem csalódtam, stabil gyors hajó, vágja a hullámokat, nagyon sok cucc fér bele, és a vízhatlan rekeszek valóban vízhatlanok. A lapát olyan hosszú legyen hogy kinyújtott kezünk alattkb 3-4 cm-rel legyen alacsonyabb.

Nélkülözhetetlen felszerelés a spriccdekk, és nem árt a mentőmellény. Nagyon hasznos a süntaposó cipő, és én vittem vízhatlan evetős kesztyűt is, hogy ne törje fel a kezem az evező. Nagyon fontos a szem körül jól záró napszemüveg, és naptej nélkül ne is induljunk el. Nyáron viharosabb időben elkel a Dechatlonban is kapható rövidujjú evezős therno mez, nekem van hosszú ujjúban is. Jól jön a speciális evezős vihar ruha, ez a deréknál és az ujjaknál is jól zár.

Fontos a fehér sapka, póló is.

Mindenképpen kell néhány vízhatlan zsák, egy kisebb 5 literes az iratoknak, egy nagyobb 40 literes, és nem árt egy köztes 20 és 12 literes. Nyáron nem nagyon kell sátor, talán csak egy olcsóbb egyrétegű, könnyű. Nem árt a talajtakaró, ez védi a matracunk alját az éles kövektől. Matracból legjobb az önfelfújó, kicsire összecsomagolható típus.Fontos a fejlámpa is. Konyhát mindenki saját igénye szerint vigyen. Elég egy könnyű főzőfej két 200gr-os palack, egy  1 literes edény és egy pohár, no meg evőeszköz. A napi túlélőkaja, egy nagy meg egy kicsi konzerv. Romló cuccot nem lehet vinni , mert a hajóban tartósan 50 fokos hőhatásnak vannak kitéve az élelmiszerek.

Egyelőre ennyi, várom a hozzászólásokat, kiegészítéseket.

 

pfander Creative Commons License 2006.07.25 0 0 1
Ezt te mán hányszor irtad be ?
Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.25 0 0 0
Jé, egy nullás.

0
Emdzsí Creative Commons License 2006.07.25 0 0 topiknyitó

Sziasztok

 

Ebbe a topikba várom a tengeri kajakosok kicsiny, ámde lelkes csapatát, és azokat is akik csak kacérkodnak még a gondolattal, hogy a tengeren is kipróbálják magukat.

A topik célja, hogy a tengeri kajakozással kapcsolatos tudnivalókról, technikai stb részletekről, túrákról csevegjünk.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!