Egy specialis kerdest szeretnek feltenni. Volt e már rá példa, hogy nem magyarországi magyar gyümölcsök, hanem pl ananász, mangó, banán, lanca, durian stb gyümölcs lepárlárával foglalkozott, hallott vagy olvasott e esetleg. Tudom az nem pálinka, de lehseges e? Jelenleg a Fülöp szigeteken vagyok, és azon gondolkodom cefrésednek e egyáltalán ezek a gyümölcsök?? ☺
A rizs igen, a rizspálinkát sokan ismerik , de az rokon a gabonafelekkel stb. De a nagyon edes tropusi gyümölcsökkel mi a helyzet?
Köszönöm az akrolinos válaszaitokat,olyan sok más kérdés elhangzik,ami talán nem annyira fontos az egészség számára,ezért kérdeztem rá a tapasztaltabb főzők mégis jobban tudnak róla valamit mondani és esetleg találkoztak is vele hosszú főzéseik során,ami kezdőknek fontos lehet.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Akrolein szagát megérezheted, ha egy vidéki, ótvaros IFA mögött haladsz pár kilométert. Hasonlóan a merkaptánhoz, a szagküszöb értéke olyan alacsony, hogy a toxikus szint milliomod része is igen kellemetlen. Mondhatni rohadtul büdös.
Az akrolein olyan büdös, hogy az ilyen pálinkát legfeljebb a legelvetemültebb alkoholisták isszák meg. Nem tudok róla, hogy valaha valakinek megártott volna a pálinkában.
Konkrétan nem találkoztam olyan pálinkával aminek ez lenne a hibája, vagy olyan koncentrációban lenne benne, hogy mint mintapélda kiütközött volna.
A wikipédia és más oldalakon is lehet olvasni róla, de röviden amit én tanultam róla:
Talajbaktérium termeli. Az akrolein vagy akrilaldehid egy szerves vegyület, a legegyszerűbb telítetlen aldehid. Színtelen, kellemetlen szagú folyadék. Vízben jól oldódik, korlátlanul elegyedik a legtöbb szerves oldószerrel. Erős méreg. Cefre lepárlásakor hevítéskor, nagyon kellemetlen szagú. Előpárlatban fordul elő. Földes, hibás, mosatlan gyümölcs miatt. A bőrfelületet, a szemet, a nyálkahártyákat és a légutakat ingerli. Könnyezést, fejfájást, erős köhögést, bőrhólyagosodást, nagyobb mennyiségben eszméletvesztést okoz.
A bor az alkohol miatt jobban párolog (nagyobb felett a gőznyomás), azt is vedd figyelembe. Meg az éppen aktuális légnyomást. Ha már hasogatjuk a szőrszálat...
Én is pont erre gondoltam hogy nyáron 35 fok melegben nem sokat hűt. Én egy fürdőkádat engedek tele vízzel, a kútból. Nem tudom miért mire 2 cefrét lefőzök tiszta vörös lesz a víz. A kád falán vastagon a vörös lerakódás. És a hűtő felső menetén is. Ecetes vízzel könnyedén lemostam. Ennyire vízköves lenne a víz? Egy pici szivattyúval nyomatom be az alsó beömlőn és úgy állítom hogy felül kb 50-60 fokos follyon ki. Nem melegszik, 2 cefrézést kibír, utána meg lecserélem. De az én kifolyó pálinkám 25-27 C fokos. Pedig hideg a víz.
A csővet ha fel van töltve borral , a közepét felviheted a tizedik emeletre is , ha a kifolyó akár 1 centivel lejjebb van mint a bor szint , már csorog is ...
Nem. Az a fránya légnyomás nem enged 10 méternél magasabbra szívni.
A kényelem a célom... most a 70 literes átfolyós hűtőmből egy kisebb hordóba megy a víz, onnan meg vödrökbe amit kiburítok, vagy nyáron elöntöztem... fél óra alatt félig átmelegszik a hűtő, ilyenkor még a kifolyó cuccos 20 körül van vagy alatta, szerencsére jó hideg a hálózati víz 14-15 fokos kb.. szimplán csak le akarom egyszerűsíteni a dolgomat, ha az 5L dunsztosüvegnél nagyobb aláférne a kifolyócsövemnek, 1.5 óráig rá se néznék a főzőre :D
Nem kell keresni ilyet, az örvényszivattyúk fojtással szabályozhatóak tökéletesen.
A másik, hogy ez egy katalógusadat, szabad kifolyásra, beépítve nem fog ennyit vinni.
Az még mindig kérdéses, hogy mi a célod? Ha gazdasági alapú, akkor ez mínuszos lesz, ha a víz nem arany árban van nálatok vagy, ha nincs minden alkatrész ingyen. :)
Nekem kicsit messzebb van a kert.. :D Mint írtam egy autó vízhűtőjét tenném a hűtőhordóba. lehet sok a 4L per perc inkább olyan szivattyút kéne keresnem ami fele ennyit tud. Úgy vélem, hogy mialatt végigkacsázik a melegvíz az aluminium hűtőn, addigra megfelelően ki fog hűlni, főleg, hogy ez csak a téli megoldásom lesz kihasználva az alacsony hőmérsékletet.
Bocs hogy bele vau, nálam ugyan ez a helyzet, csapról lassan kapja a hidegvizet felül a melegvíz át folyik egy hordóba amiből átszivatyuzom a kertbe lévő egy köbméteres tartályba, onnan meg hülés után el locsolom, dupla hasznositás :-)
Egy dimenzióval lejjebb. Idomok nélkül, 10m 16-os csőre számolhatsz 0.01bart. (Persze ez függ csőtípustól, hőmérséklettől, térfogatáramtól, sok mindentől, de ebben a dimenzióban lesz az eredmény.)
Nincs .2 Bar se ... gondolj bele : ha bort fejtesz . A csővet ha fel van töltve borral , a közepét felviheted a tizedik emeletre is , ha a kifolyó akár 1 centivel lejjebb van mint a bor szint , már csorog is ...
Szóval a 4-5 l / perc is sok ... 20 perc alatt egy 100 literes hűtőt átforgatsz .... a tartályba tett hűtőn olyan gyorsan megy át a víz , hogy nem tud kihülni .... Az egész rendszer beáll "langyosra" .... Ilyenkor jobb a lassúbb , csak a hűtő tetején lévő forró víznek az eltávolítása , az alulra visszajövő vízbek van ideje kihűlni ....
Amúgy én is feleslegesnek tartom a keringetést .. csapról lassan szivárogtatott hidegvizet engedek be alul ... fennt a forró folyik ki magától ... mindig csak a felső pár centi meleg ...alatta csapvíz hőmérsékletű ... A fogyasztás a gáz árával össze sem mérhető ... egy golyóscsap meg egy sarokszelep kell hozzá ... pár száz forint ...