Keresés

Részletes keresés

Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.21 0 1 142019

Minden cukortartalmú gyümölcs cefrézhető természetesen.

Előzmény: Baráth Andrea (142017)
barkócza Creative Commons License 2017.09.21 0 1 142018

Tökéletesen alkalmasak.

Előzmény: Baráth Andrea (142017)
Baráth Andrea Creative Commons License 2017.09.21 0 0 142017

Kedves palinkafőzők! 

 

Egy specialis kerdest szeretnek feltenni. Volt e már rá példa, hogy nem magyarországi magyar gyümölcsök, hanem pl ananász, mangó, banán, lanca, durian stb gyümölcs lepárlárával foglalkozott, hallott vagy olvasott e esetleg. Tudom az nem pálinka, de lehseges e?  Jelenleg a Fülöp szigeteken vagyok, és azon gondolkodom cefrésednek e egyáltalán ezek a gyümölcsök?? ☺

A rizs igen, a rizspálinkát sokan ismerik , de az rokon a gabonafelekkel stb. De a nagyon edes tropusi gyümölcsökkel mi a helyzet? 

 

Minden választ előre köszönök

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.21 0 0 142016

Ha normálisan, tisztán cefrézel (a reggelinkben le van írva), az akroleint csak hírből ismered.

Előzmény: kivimánia (142015)
kivimánia Creative Commons License 2017.09.21 0 0 142015

Pálinkás szép napot!

 

Köszönöm az  akrolinos válaszaitokat,olyan sok más kérdés elhangzik,ami talán nem annyira fontos az egészség számára,ezért kérdeztem rá a tapasztaltabb főzők mégis jobban tudnak róla valamit mondani és esetleg találkoztak is vele hosszú főzéseik során,ami kezdőknek fontos lehet.

sogi01 Creative Commons License 2017.09.21 0 0 142014

                                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (141979)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142013

Akrolein szagát megérezheted, ha egy vidéki, ótvaros IFA mögött haladsz pár kilométert. Hasonlóan a merkaptánhoz, a szagküszöb értéke olyan alacsony, hogy a toxikus szint milliomod része is igen kellemetlen. Mondhatni rohadtul büdös.

Előzmény: Kisbvb (142010)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142012

Avörös valami az nem vízkő, hanem vasoxid. Kocsonyás, laza szerkezetű. Mint ilyen, lerakódva a hűtőcső külsejére, erősen hőszigetel. 

Előzmény: ksanyi52 (142005)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142011

Az akrolein olyan büdös, hogy az ilyen pálinkát legfeljebb a legelvetemültebb alkoholisták isszák meg. Nem tudok róla, hogy valaha valakinek megártott volna a pálinkában.

Előzmény: kivimánia (141997)
Kisbvb Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142010

Üdv!

Akrolein:

Konkrétan nem találkoztam olyan pálinkával aminek ez lenne a hibája, vagy olyan koncentrációban lenne benne, hogy mint mintapélda kiütközött volna.

A wikipédia és más oldalakon is lehet olvasni róla, de röviden amit én tanultam róla:

Talajbaktérium termeli. Az akrolein vagy akrilaldehid egy szerves vegyület, a legegyszerűbb telítetlen aldehid. Színtelen, kellemetlen szagú folyadék. Vízben jól oldódik, korlátlanul elegyedik a legtöbb szerves oldószerrel. Erős méreg. Cefre lepárlásakor hevítéskor,  nagyon kellemetlen szagú. Előpárlatban fordul elő. Földes, hibás, mosatlan gyümölcs miatt. A bőrfelületet, a szemet, a nyálkahártyákat és a légutakat ingerli.
Könnyezést, fejfájást, erős köhögést, bőrhólyagosodást, nagyobb mennyiségben eszméletvesztést okoz.

Előzmény: kivimánia (141997)
endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142009

Azt gondolom csak egy üstházzal tudod az égésterméket összeszedni és kéménnyel kivinni valahol vagy marad a szellőztetés.

Előzmény: kri87 (142006)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142008

A bor az alkohol miatt jobban párolog (nagyobb felett a gőznyomás), azt is vedd figyelembe. Meg az éppen aktuális légnyomást. Ha már hasogatjuk a szőrszálat...

Előzmény: hevezoli64 (142007)
hevezoli64 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142007

A vizet. (1000kg/m3 sűrűségűt)

Előzmény: öreg_néne_b (142004)
kri87 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142006

Igen, es raadasul meg a nyilaszarok is jol szigetelnek. Kereszthuzatot bar tudok csinalni.

Előzmény: endrepp (141998)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142005

Én is pont erre gondoltam hogy nyáron 35 fok melegben nem sokat hűt. Én egy fürdőkádat engedek tele vízzel, a kútból. Nem tudom miért mire 2 cefrét lefőzök tiszta vörös lesz a víz. A kád falán vastagon a vörös lerakódás. És a hűtő felső menetén is. Ecetes vízzel könnyedén lemostam. Ennyire vízköves lenne a víz? Egy pici szivattyúval nyomatom be az alsó beömlőn és úgy állítom hogy felül kb 50-60 fokos follyon ki. Nem melegszik, 2 cefrézést kibír, utána meg lecserélem. De az én kifolyó pálinkám 25-27 C fokos. Pedig hideg a víz.

Előzmény: vick_1899 (142001)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142004

A csővet ha fel van töltve borral , a közepét felviheted a tizedik emeletre is , ha a kifolyó akár 1 centivel lejjebb van mint a bor szint , már csorog is ...

Nem. Az a fránya légnyomás nem enged 10 méternél magasabbra szívni.

Előzmény: Amphenol (141995)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142003

A kényelem a célom... most a 70 literes átfolyós hűtőmből egy kisebb hordóba megy a víz, onnan meg vödrökbe amit kiburítok, vagy nyáron elöntöztem... fél óra alatt félig átmelegszik a hűtő, ilyenkor még a kifolyó cuccos 20 körül van vagy alatta, szerencsére jó hideg a hálózati víz 14-15 fokos kb.. szimplán csak le akarom egyszerűsíteni a dolgomat, ha az 5L dunsztosüvegnél nagyobb aláférne a kifolyócsövemnek, 1.5 óráig rá se néznék a főzőre :D

 

 

Előzmény: endrepp (142002)
endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142002

Nem kell keresni ilyet, az örvényszivattyúk fojtással  szabályozhatóak tökéletesen.

A másik, hogy ez egy katalógusadat, szabad kifolyásra, beépítve nem fog ennyit vinni.

Az még mindig kérdéses, hogy mi a célod? Ha gazdasági alapú, akkor ez mínuszos lesz, ha a víz nem arany árban van nálatok vagy, ha nincs minden alkatrész ingyen. :)

Előzmény: vick_1899 (142001)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142001

Nekem kicsit messzebb van a kert.. :D Mint írtam egy autó vízhűtőjét tenném a hűtőhordóba. lehet sok a 4L per perc inkább olyan szivattyút kéne keresnem ami fele ennyit tud. Úgy vélem, hogy mialatt végigkacsázik a melegvíz az aluminium hűtőn, addigra megfelelően ki fog hűlni, főleg, hogy ez csak a téli megoldásom lesz kihasználva az alacsony hőmérsékletet.

Előzmény: kezman46 (141999)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142000

A kocsikban lévő állófűtés szivattyúk elég erősek, és 12V-ról mennek.

Előzmény: vick_1899 (141986)
kezman46 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141999

Bocs hogy bele vau, nálam ugyan ez a helyzet, csapról lassan kapja a hidegvizet felül a melegvíz át folyik egy hordóba amiből átszivatyuzom a kertbe lévő egy köbméteres tartályba, onnan meg hülés után el locsolom, dupla hasznositás :-)

Előzmény: vick_1899 (141990)
endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141998

Beltérben főzöl? Akkor át kell szellőztetni a helységet vagy kéne egy üstház.

Előzmény: kri87 (141987)
kivimánia Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141997

Pálinkás szép napot! 

Találkozott már valaki akrolinos pálinkával,milyen az és mennyire mérgező, vagyis hány cent okozna mérgezést.

endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 1 141996

Egy dimenzióval lejjebb. Idomok nélkül, 10m 16-os csőre számolhatsz 0.01bart. (Persze ez függ csőtípustól, hőmérséklettől, térfogatáramtól, sok mindentől, de ebben a dimenzióban lesz az eredmény.)

Előzmény: beetee (141992)
Amphenol Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141995

Nincs .2 Bar se ... gondolj bele : ha bort fejtesz .  A csővet ha fel van töltve borral , a közepét felviheted a tizedik emeletre is , ha a kifolyó akár 1 centivel lejjebb van mint a bor szint , már csorog is ...

Előzmény: beetee (141992)
endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 1 141994

Keringtetsz, amit fel kell nyomni a nyomó oldalon, az a nyomás megjelenik a szívón, csak a rendszer súrlódását kell legyőznie a szivattyúnak.

Előzmény: vick_1899 (141990)
Amphenol Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141993

Bocs a floodért ... de tovább olvastam ...

 

Szóval a 4-5 l / perc is sok ... 20 perc alatt egy 100 literes hűtőt átforgatsz .... a tartályba tett hűtőn olyan gyorsan megy át a víz , hogy nem tud kihülni .... Az egész rendszer beáll "langyosra" ....   Ilyenkor jobb a lassúbb , csak a hűtő tetején lévő forró víznek az eltávolítása , az alulra visszajövő vízbek van ideje kihűlni ....

 

Amúgy én is feleslegesnek tartom a keringetést .. csapról lassan szivárogtatott hidegvizet engedek be alul ... fennt a forró folyik ki magától ... mindig csak a felső pár centi meleg ...alatta csapvíz hőmérsékletű ...  A fogyasztás a gáz árával össze sem mérhető ... egy golyóscsap meg egy sarokszelep kell hozzá ... pár száz forint ...

Előzmény: vick_1899 (141990)
beetee Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141992

Viszont a cső hossza, keresztmetszete, belső falának tulajdonsága a keringetés szempontjából ellenállás.

Tehát azért a nullánál nagyobb munkát kell végezni a szivattyúnak...

Amit nyugodtan át lehet konvertálni valamilyen emelőmagasság igénnyé.

Ugye a 2 m, az 0,2 bar ... ennyi tuti van a súrlódási ellenállás is, amit le kell küzdeni.

Előzmény: Amphenol (141991)
Amphenol Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141991

Tényleg ne számolj vele .. zárt rendszernél a "lefele" jövő víz ellennyomást fejt ki ....

Előzmény: vick_1899 (141990)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141990

De a "hűtőhordó" kint van, én meg a föld alatti garázsban, 2m a szintkülönbség.

Előzmény: endrepp (141989)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!