Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142009

Azt gondolom csak egy üstházzal tudod az égésterméket összeszedni és kéménnyel kivinni valahol vagy marad a szellőztetés.

Előzmény: kri87 (142006)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142008

A bor az alkohol miatt jobban párolog (nagyobb felett a gőznyomás), azt is vedd figyelembe. Meg az éppen aktuális légnyomást. Ha már hasogatjuk a szőrszálat...

Előzmény: hevezoli64 (142007)
hevezoli64 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142007

A vizet. (1000kg/m3 sűrűségűt)

Előzmény: öreg_néne_b (142004)
kri87 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142006

Igen, es raadasul meg a nyilaszarok is jol szigetelnek. Kereszthuzatot bar tudok csinalni.

Előzmény: endrepp (141998)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142005

Én is pont erre gondoltam hogy nyáron 35 fok melegben nem sokat hűt. Én egy fürdőkádat engedek tele vízzel, a kútból. Nem tudom miért mire 2 cefrét lefőzök tiszta vörös lesz a víz. A kád falán vastagon a vörös lerakódás. És a hűtő felső menetén is. Ecetes vízzel könnyedén lemostam. Ennyire vízköves lenne a víz? Egy pici szivattyúval nyomatom be az alsó beömlőn és úgy állítom hogy felül kb 50-60 fokos follyon ki. Nem melegszik, 2 cefrézést kibír, utána meg lecserélem. De az én kifolyó pálinkám 25-27 C fokos. Pedig hideg a víz.

Előzmény: vick_1899 (142001)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142004

A csővet ha fel van töltve borral , a közepét felviheted a tizedik emeletre is , ha a kifolyó akár 1 centivel lejjebb van mint a bor szint , már csorog is ...

Nem. Az a fránya légnyomás nem enged 10 méternél magasabbra szívni.

Előzmény: Amphenol (141995)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142003

A kényelem a célom... most a 70 literes átfolyós hűtőmből egy kisebb hordóba megy a víz, onnan meg vödrökbe amit kiburítok, vagy nyáron elöntöztem... fél óra alatt félig átmelegszik a hűtő, ilyenkor még a kifolyó cuccos 20 körül van vagy alatta, szerencsére jó hideg a hálózati víz 14-15 fokos kb.. szimplán csak le akarom egyszerűsíteni a dolgomat, ha az 5L dunsztosüvegnél nagyobb aláférne a kifolyócsövemnek, 1.5 óráig rá se néznék a főzőre :D

 

 

Előzmény: endrepp (142002)
endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142002

Nem kell keresni ilyet, az örvényszivattyúk fojtással  szabályozhatóak tökéletesen.

A másik, hogy ez egy katalógusadat, szabad kifolyásra, beépítve nem fog ennyit vinni.

Az még mindig kérdéses, hogy mi a célod? Ha gazdasági alapú, akkor ez mínuszos lesz, ha a víz nem arany árban van nálatok vagy, ha nincs minden alkatrész ingyen. :)

Előzmény: vick_1899 (142001)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142001

Nekem kicsit messzebb van a kert.. :D Mint írtam egy autó vízhűtőjét tenném a hűtőhordóba. lehet sok a 4L per perc inkább olyan szivattyút kéne keresnem ami fele ennyit tud. Úgy vélem, hogy mialatt végigkacsázik a melegvíz az aluminium hűtőn, addigra megfelelően ki fog hűlni, főleg, hogy ez csak a téli megoldásom lesz kihasználva az alacsony hőmérsékletet.

Előzmény: kezman46 (141999)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2017.09.20 0 0 142000

A kocsikban lévő állófűtés szivattyúk elég erősek, és 12V-ról mennek.

Előzmény: vick_1899 (141986)
kezman46 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141999

Bocs hogy bele vau, nálam ugyan ez a helyzet, csapról lassan kapja a hidegvizet felül a melegvíz át folyik egy hordóba amiből átszivatyuzom a kertbe lévő egy köbméteres tartályba, onnan meg hülés után el locsolom, dupla hasznositás :-)

Előzmény: vick_1899 (141990)
endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141998

Beltérben főzöl? Akkor át kell szellőztetni a helységet vagy kéne egy üstház.

Előzmény: kri87 (141987)
kivimánia Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141997

Pálinkás szép napot! 

Találkozott már valaki akrolinos pálinkával,milyen az és mennyire mérgező, vagyis hány cent okozna mérgezést.

endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 1 141996

Egy dimenzióval lejjebb. Idomok nélkül, 10m 16-os csőre számolhatsz 0.01bart. (Persze ez függ csőtípustól, hőmérséklettől, térfogatáramtól, sok mindentől, de ebben a dimenzióban lesz az eredmény.)

Előzmény: beetee (141992)
Amphenol Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141995

Nincs .2 Bar se ... gondolj bele : ha bort fejtesz .  A csővet ha fel van töltve borral , a közepét felviheted a tizedik emeletre is , ha a kifolyó akár 1 centivel lejjebb van mint a bor szint , már csorog is ...

Előzmény: beetee (141992)
endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 1 141994

Keringtetsz, amit fel kell nyomni a nyomó oldalon, az a nyomás megjelenik a szívón, csak a rendszer súrlódását kell legyőznie a szivattyúnak.

Előzmény: vick_1899 (141990)
Amphenol Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141993

Bocs a floodért ... de tovább olvastam ...

 

Szóval a 4-5 l / perc is sok ... 20 perc alatt egy 100 literes hűtőt átforgatsz .... a tartályba tett hűtőn olyan gyorsan megy át a víz , hogy nem tud kihülni .... Az egész rendszer beáll "langyosra" ....   Ilyenkor jobb a lassúbb , csak a hűtő tetején lévő forró víznek az eltávolítása , az alulra visszajövő vízbek van ideje kihűlni ....

 

Amúgy én is feleslegesnek tartom a keringetést .. csapról lassan szivárogtatott hidegvizet engedek be alul ... fennt a forró folyik ki magától ... mindig csak a felső pár centi meleg ...alatta csapvíz hőmérsékletű ...  A fogyasztás a gáz árával össze sem mérhető ... egy golyóscsap meg egy sarokszelep kell hozzá ... pár száz forint ...

Előzmény: vick_1899 (141990)
beetee Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141992

Viszont a cső hossza, keresztmetszete, belső falának tulajdonsága a keringetés szempontjából ellenállás.

Tehát azért a nullánál nagyobb munkát kell végezni a szivattyúnak...

Amit nyugodtan át lehet konvertálni valamilyen emelőmagasság igénnyé.

Ugye a 2 m, az 0,2 bar ... ennyi tuti van a súrlódási ellenállás is, amit le kell küzdeni.

Előzmény: Amphenol (141991)
Amphenol Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141991

Tényleg ne számolj vele .. zárt rendszernél a "lefele" jövő víz ellennyomást fejt ki ....

Előzmény: vick_1899 (141990)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141990

De a "hűtőhordó" kint van, én meg a föld alatti garázsban, 2m a szintkülönbség.

Előzmény: endrepp (141989)
endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 1 141989

Én ennek a szivattyúnak az árából 185 főzési alkalom hűtővizét tudom kifizetni és a hűtőt, a csövet még nem vettem meg.

Emelési magasság = nyomás. Mivel keringtetni akarsz, így nem kell emelőmagassággal foglalkoznod.

http://www.ebay.com/itm/Solid-Quiet-12V-Solar-Hot-Water-Circulation-Pump-Brushless-Submersible-Aquarium-/131669481326?hash=item1ea81cd76e

Előzmény: vick_1899 (141986)
beetee Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141988

Ez jó lesz?

 

Én egy hónapja rendeltem más célra (de még nem ért ide)

 

De van egy csomó féle 12, 24 V-os kis szivattyú akár forró vízre is ilyen-olyan paraméterekkel. emelőmagasság, megkergetett folyadék mennyiség stb...

 

hot water pump keresés eredményei

Előzmény: vick_1899 (141986)
kri87 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141987

Csak egy lángterelő szoknya van alatta...

Előzmény: endrepp (141985)
vick_1899 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141986

Milyen vízzárral dolgozol? van plussz szoknya hegesztve a kupoládra, hogy ne a vízzárba menjen vissza a lecsapódott gőz?

 

Más kérdés: Nekem is vízzáras a főzőm, de szeretném átalakítani valamilyen szilikonos megoldással. Aki csinált már ilyet megoszthatná velem, hogy mi a jól bevált módszer.

 

Lenne még egy kérdésem: Télre szeretném átalakítani a hűtőrendszerem, mivel elég sok vizet elpacsálok, a terv, hogy egy terasz alatti hordóba teszek egy feleslegessé vált autóhűtőt amin keresztül keringetem a hűtőmben lévő vizet, így már nem a hálózatról menne a hűtésem. A gondom csak a szivattyú kiválasztásával van, mivel olyanra lenne szükségem aminek 4-5 m az emelési magassága, és nem túl nagy a nyomása, tehát egy kis 12V szivattyú kéne aminek nagy a szállítóképessége(~4-5L/perc), de nem generál túl nagy nyomást a rendszerben. (nem akarom, hogy szétnyomja a hűtőt.) Valaki esetleg tud ajánlani igényeimnek megfelelőt?

Előzmény: barkócza (141981)
endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141985

Üstház?

Előzmény: kri87 (141984)
kri87 Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141984

Sziasztok,

Kérdésem lenne, hogy aki Fég égővel fűt, az az égéstermék elvezetést hogyan oldotta meg? Köszönöm a válaszokat!

endrepp Creative Commons License 2017.09.20 0 1 141983

Ha a hűtő kivezető csövére húzol egy csövet, amit a felfogott párlat szintje alá vezetsz, akkor kizárható, hogy itt távozna bármi, illetve buborékolnia kellene.

Nekem ez a cső mindig fent van, de csak néha ér bele a párlatba, buborékolást még nem figyeltem meg, én ezt nem tartom elképzelhetőnek, hogy a 20C fok körüli párlat felett átjön valami, ami nem csapódik le. Megindulás előtt szokott egy parfümös illat megjelenni rövid időre.

Előzmény: barkócza (141981)
barkócza Creative Commons License 2017.09.20 0 0 141982

"...megfelelne az elméleti alkoholmennyiséghez viszonyítotthiánynak..."

Előzmény: barkócza (141981)
barkócza Creative Commons License 2017.09.20 0 1 141981

Fölmerül időnként két kérdés a fórumon, ami engem is nagyon érdekel. Mégpedig a; az erjedés idején fellépő tömegcsökkenés hogyan viszonyul a kihozatalhoz, b; a vízzáras üstnél a vízzáron keresztül mennyi a veszteség. Előrebocsájtom, hogy egy 10g-os felbontású kézi poggyászmérleggel mértem, azért nem vagyok meggyőződve a pontosságáról.

 

Két főzést végeztem. Először kierjedten 10,6kg körtecefrét főztem le, ami az erjedés alatt 0.47kg-ot vesztett tömegben. Az alszeszből számított alkohol kihozatal (tiszta szeszre vetítve) 0.44 liter lett. Ha összeadom a cefremoslék és az alszesz tömegét, akkot kb. 0.77kg hiányzik.

 

Másodszor 19.6kg almacefrét főztem aminek az erjedés alatt 1.12kg volt a tömegvesztesége. Valaki írta, hogy eredetileg a vízzáras főzőnél is használtak csirízt tömítésként, ezt kipróbáltam.  Az alszesz alkoholtartalma tiszta alkoholra vetítve 1.13 liter, a kiinduló mennyiséghez képest az alszesz és a cefremoslék összesen 0.25kg-mal volt kevesebb, mint a kiinduló tömeg - ez azért közel van a hibahatárhoz.

 

Vagyis a vízzáron át kb. 7-8% folyadék távozott el, és kb. az alkohol veszteség is 5-10% között lehet a tömített verzióhoz képest. 

 

A kihozatal a tömített esetben is kb. 20-25%-kal kevesebb, mint a tömegveszteségből elméletileg számítható kihozatal. Ennek több oka lehet, egyrészt nem csak alkohol keletkezik, és nem csak széndioxid távozik az erjedés során. Másrészt a hűtő nem tudja 100%-ban lecsapni a gőzből az alkoholt, a hűtőn át is távozik alkohol. Kérdés, hogy mennyi. Ha a tömített esetben valódinak fogadjuk el a 0.20-0.25kg-os tömegveszteséget (hangsúlyozom, hibahatárhoz közeli), akkor ez viszont kb. megfelelne az elméleti alkoholmennyiséghez kapott hiánynak, vagyis a hűtő veszteségére utalna. Ez utóbbinak viszont az mond ellen, hogy finomításnál messze nem szoktak ilyen veszteségeim lenni az alszesz alkoholtartalmához képest.

72lakiluk Creative Commons License 2017.09.20 0 1 141980

Cu-Technik, X. ker. de szerintem neten találsz többfélét, formában, árban, méretben. Én a legkisebbet vettem. Kicsit illatosabb és finomabban tűnik az idei főzet, de nagyon nem tudok nyilatkozni, mert tavaly még némi kabai is volt benne, idén elhagytam teljesen. A keverőlapát letöréséhez igen sűrűnek kell lenni a cefrének. 15-20 percenként mozdítom meg, nem ég le, hasznos nagyon.

Előzmény: gyugyu. (141942)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!