A bor az alkohol miatt jobban párolog (nagyobb felett a gőznyomás), azt is vedd figyelembe. Meg az éppen aktuális légnyomást. Ha már hasogatjuk a szőrszálat...
Én is pont erre gondoltam hogy nyáron 35 fok melegben nem sokat hűt. Én egy fürdőkádat engedek tele vízzel, a kútból. Nem tudom miért mire 2 cefrét lefőzök tiszta vörös lesz a víz. A kád falán vastagon a vörös lerakódás. És a hűtő felső menetén is. Ecetes vízzel könnyedén lemostam. Ennyire vízköves lenne a víz? Egy pici szivattyúval nyomatom be az alsó beömlőn és úgy állítom hogy felül kb 50-60 fokos follyon ki. Nem melegszik, 2 cefrézést kibír, utána meg lecserélem. De az én kifolyó pálinkám 25-27 C fokos. Pedig hideg a víz.
A csővet ha fel van töltve borral , a közepét felviheted a tizedik emeletre is , ha a kifolyó akár 1 centivel lejjebb van mint a bor szint , már csorog is ...
Nem. Az a fránya légnyomás nem enged 10 méternél magasabbra szívni.
A kényelem a célom... most a 70 literes átfolyós hűtőmből egy kisebb hordóba megy a víz, onnan meg vödrökbe amit kiburítok, vagy nyáron elöntöztem... fél óra alatt félig átmelegszik a hűtő, ilyenkor még a kifolyó cuccos 20 körül van vagy alatta, szerencsére jó hideg a hálózati víz 14-15 fokos kb.. szimplán csak le akarom egyszerűsíteni a dolgomat, ha az 5L dunsztosüvegnél nagyobb aláférne a kifolyócsövemnek, 1.5 óráig rá se néznék a főzőre :D
Nem kell keresni ilyet, az örvényszivattyúk fojtással szabályozhatóak tökéletesen.
A másik, hogy ez egy katalógusadat, szabad kifolyásra, beépítve nem fog ennyit vinni.
Az még mindig kérdéses, hogy mi a célod? Ha gazdasági alapú, akkor ez mínuszos lesz, ha a víz nem arany árban van nálatok vagy, ha nincs minden alkatrész ingyen. :)
Nekem kicsit messzebb van a kert.. :D Mint írtam egy autó vízhűtőjét tenném a hűtőhordóba. lehet sok a 4L per perc inkább olyan szivattyút kéne keresnem ami fele ennyit tud. Úgy vélem, hogy mialatt végigkacsázik a melegvíz az aluminium hűtőn, addigra megfelelően ki fog hűlni, főleg, hogy ez csak a téli megoldásom lesz kihasználva az alacsony hőmérsékletet.
Bocs hogy bele vau, nálam ugyan ez a helyzet, csapról lassan kapja a hidegvizet felül a melegvíz át folyik egy hordóba amiből átszivatyuzom a kertbe lévő egy köbméteres tartályba, onnan meg hülés után el locsolom, dupla hasznositás :-)
Egy dimenzióval lejjebb. Idomok nélkül, 10m 16-os csőre számolhatsz 0.01bart. (Persze ez függ csőtípustól, hőmérséklettől, térfogatáramtól, sok mindentől, de ebben a dimenzióban lesz az eredmény.)
Nincs .2 Bar se ... gondolj bele : ha bort fejtesz . A csővet ha fel van töltve borral , a közepét felviheted a tizedik emeletre is , ha a kifolyó akár 1 centivel lejjebb van mint a bor szint , már csorog is ...
Szóval a 4-5 l / perc is sok ... 20 perc alatt egy 100 literes hűtőt átforgatsz .... a tartályba tett hűtőn olyan gyorsan megy át a víz , hogy nem tud kihülni .... Az egész rendszer beáll "langyosra" .... Ilyenkor jobb a lassúbb , csak a hűtő tetején lévő forró víznek az eltávolítása , az alulra visszajövő vízbek van ideje kihűlni ....
Amúgy én is feleslegesnek tartom a keringetést .. csapról lassan szivárogtatott hidegvizet engedek be alul ... fennt a forró folyik ki magától ... mindig csak a felső pár centi meleg ...alatta csapvíz hőmérsékletű ... A fogyasztás a gáz árával össze sem mérhető ... egy golyóscsap meg egy sarokszelep kell hozzá ... pár száz forint ...
Milyen vízzárral dolgozol? van plussz szoknya hegesztve a kupoládra, hogy ne a vízzárba menjen vissza a lecsapódott gőz?
Más kérdés: Nekem is vízzáras a főzőm, de szeretném átalakítani valamilyen szilikonos megoldással. Aki csinált már ilyet megoszthatná velem, hogy mi a jól bevált módszer.
Lenne még egy kérdésem: Télre szeretném átalakítani a hűtőrendszerem, mivel elég sok vizet elpacsálok, a terv, hogy egy terasz alatti hordóba teszek egy feleslegessé vált autóhűtőt amin keresztül keringetem a hűtőmben lévő vizet, így már nem a hálózatról menne a hűtésem. A gondom csak a szivattyú kiválasztásával van, mivel olyanra lenne szükségem aminek 4-5 m az emelési magassága, és nem túl nagy a nyomása, tehát egy kis 12V szivattyú kéne aminek nagy a szállítóképessége(~4-5L/perc), de nem generál túl nagy nyomást a rendszerben. (nem akarom, hogy szétnyomja a hűtőt.) Valaki esetleg tud ajánlani igényeimnek megfelelőt?
Ha a hűtő kivezető csövére húzol egy csövet, amit a felfogott párlat szintje alá vezetsz, akkor kizárható, hogy itt távozna bármi, illetve buborékolnia kellene.
Nekem ez a cső mindig fent van, de csak néha ér bele a párlatba, buborékolást még nem figyeltem meg, én ezt nem tartom elképzelhetőnek, hogy a 20C fok körüli párlat felett átjön valami, ami nem csapódik le. Megindulás előtt szokott egy parfümös illat megjelenni rövid időre.
Fölmerül időnként két kérdés a fórumon, ami engem is nagyon érdekel. Mégpedig a; az erjedés idején fellépő tömegcsökkenés hogyan viszonyul a kihozatalhoz, b; a vízzáras üstnél a vízzáron keresztül mennyi a veszteség. Előrebocsájtom, hogy egy 10g-os felbontású kézi poggyászmérleggel mértem, azért nem vagyok meggyőződve a pontosságáról.
Két főzést végeztem. Először kierjedten 10,6kg körtecefrét főztem le, ami az erjedés alatt 0.47kg-ot vesztett tömegben. Az alszeszből számított alkohol kihozatal (tiszta szeszre vetítve) 0.44 liter lett. Ha összeadom a cefremoslék és az alszesz tömegét, akkot kb. 0.77kg hiányzik.
Másodszor 19.6kg almacefrét főztem aminek az erjedés alatt 1.12kg volt a tömegvesztesége. Valaki írta, hogy eredetileg a vízzáras főzőnél is használtak csirízt tömítésként, ezt kipróbáltam. Az alszesz alkoholtartalma tiszta alkoholra vetítve 1.13 liter, a kiinduló mennyiséghez képest az alszesz és a cefremoslék összesen 0.25kg-mal volt kevesebb, mint a kiinduló tömeg - ez azért közel van a hibahatárhoz.
Vagyis a vízzáron át kb. 7-8% folyadék távozott el, és kb. az alkohol veszteség is 5-10% között lehet a tömített verzióhoz képest.
A kihozatal a tömített esetben is kb. 20-25%-kal kevesebb, mint a tömegveszteségből elméletileg számítható kihozatal. Ennek több oka lehet, egyrészt nem csak alkohol keletkezik, és nem csak széndioxid távozik az erjedés során. Másrészt a hűtő nem tudja 100%-ban lecsapni a gőzből az alkoholt, a hűtőn át is távozik alkohol. Kérdés, hogy mennyi. Ha a tömített esetben valódinak fogadjuk el a 0.20-0.25kg-os tömegveszteséget (hangsúlyozom, hibahatárhoz közeli), akkor ez viszont kb. megfelelne az elméleti alkoholmennyiséghez kapott hiánynak, vagyis a hűtő veszteségére utalna. Ez utóbbinak viszont az mond ellen, hogy finomításnál messze nem szoktak ilyen veszteségeim lenni az alszesz alkoholtartalmához képest.
Cu-Technik, X. ker. de szerintem neten találsz többfélét, formában, árban, méretben. Én a legkisebbet vettem. Kicsit illatosabb és finomabban tűnik az idei főzet, de nagyon nem tudok nyilatkozni, mert tavaly még némi kabai is volt benne, idén elhagytam teljesen. A keverőlapát letöréséhez igen sűrűnek kell lenni a cefrének. 15-20 percenként mozdítom meg, nem ég le, hasznos nagyon.