Keresés

Részletes keresés

a tömeg az tömeg Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86182

 Ja  a  fűtésszerelő az ok. De hogy hol lehet, azt a tervező illetve a szolgáltató mondja meg.

 Méghozzá  felülbírált és jóváhagyott tervek alapján.

Előzmény: gyukov (86178)
joevagyok68 Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86181

Nem lehet, hogy az alföldinek "kevés" a 80-as csonk ?

A geberitnek meg más a kialakítása, annak elég...

Előzmény: stevemegane (86179)
stevemegane Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86180

Csatolok egy képet a bekötés módjáról.

Előzmény: stevemegane (86179)
stevemegane Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86179

Sziasztok!

 

A keretre épített fali WC csészénknél nem vagyok megelégedve az öblítéssel. Amikorl ehúzom a WC-t, akkor mindig megtelik egy biznyos magasságig vízzel és csak utána folyik le a víz. Nem nyeli el azonnal az öblítővízet, mint a hagyományos földön álló kagylónk. El viszont nem dugul. Amúgy egy ALföldi Saval laposöblítésű kagylóról van szó, ami a Geberit keretre van építve.

A beépítés a saját gyári tartozékokkal történt.

 

Két dologra tudok gondolni:

1. A Geberit WC tartó konzolhoz 80-as idomon keresztül csatlakozik a csésze és a keret alatt bővül fel 110-esre. De ez nem lehet elvileg gond, mivel ez a gyári szett, ráadásul minimális a beépített idomok száma is.

2. A WC csészébe vagy a 80-as csőbe került valami. Viszont nem tapasztalni dugulást, csak nem tudja hirtelen elnyelni az öblítő vizet.

 

Lehet, hogy a fali WC-knél ez normális, csak nekem furcsa a hagyomáyos után?

 

Előfordulhat, hogy gyári hibás és maga a csésze hattyúnyakban valam iszűkület van?

 

 

Köszönöm a tippeket.

Nagyon nem szeretném kibontani a falat, most lett burkolva.

 

Minden más (kád, zuhany, kézmosó, ami erre a csőszakaszra van becsatlakozva, normálisan ürül.

gyukov Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86178

Kéményt már felmérték, ajánlatot megkaptam, ha szólok nekik egy héten belül csinálják a bélelést,  kombi kazán ki van választva, fűtésszerelő jött legutóbb és ő mondta, hogy gázóra fürdőben nem lehet.

 

A strangot, ahol a gázóra van, azért szeretném letakarni gipszkartonnal, hogy könnyen bontható legyen, ha cserére is sor kerül.

Gáztervezőnek is leírtam a problémát, várom a válaszát.

És tudom, hogy nyílván jobb lenne az egész vezetékcsere, de ha az idén nem jön össze, akkor csak kell valami megoldás, mert most vettem a lakást, és egy darab konvektor van benne 5 helyiségre.

 

Előzmény: a tömeg az tömeg (86176)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86177

 De szerintem már kifutottál az időből, jobb ha jövőre halasztod ezt a kondis kazán projektet.  Fűtésed úgyis van.

 

 Tehát  : gáztervező, majd gáz- és központi fűtés szerelő, kémény bélelő, villanyszerelő  és majd a Gáz meos hivatalból úgyis meglátogat, amikor eljön az ideje.

 

 Ha meg tényleg  nem megfelelő a közös gázvezeték  /  ház 60-as években épült és a gázvezetékek menetesek(itt lehetne beszélni lakóközösség és a közös képviselő trehányságáról, de fölösleges)
A lakás egy 4 emeletes zuglói társasházban van  /  akkor elcsapni a trehány közöst és minél előbb vezeték csere. mert azért jobb gáz nélkül lenni, mint romokat takarítani.

 

 De ez a csere is már csak jövőre reális... kivéve ha tényleg van gázszivárgás, mert akkor nincs kec mec  lezárják a gázt akár jan. 4 .-én is.

 

 Mostanában  szembesültem pár kétségbeesett rokon siránkozásának, hogy lekapcsolták a gázt nincs meleg víz.

 

 Már   a márciusi közgyűlésen elhatározták, hogy csere lesz, kerestek kivitelezőt, aki  az igért 2 hét helyett  5 hét alatt csak elvégezte, a művek meg át vette és újra van gáz.

 Ja a siránkozók nem mentek el a közgyűlésre, sőt a jegyzőkönyvet sem olvasták el  és így ledöbbentek, hogy nincs gáz.

 volt akinek kellett magyarázni, hogy ott a  vill. gyors vízmelegítő, ott a műanyag veder, készítesz magadnak  5 - 8 liter megfelelő melegvizet és a kádban tisztálkodsz.  A  5 hét alatt csak megétették.

 

Szerencsére most fűteni nem kellett.

Előzmény: gyukov (86170)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86176

"a ház 60-as években épült és a gázvezetékek menetesek(itt lehetne beszélni lakóközösség és a közös képviselő trehányságáról, de fölösleges)
A lakás egy 4 emeletes zuglói társasházban van.  "

 Azért ne keverd a lakásbelső  és a ház gázvezetékeit.

 

  Mint írták a legjobb lenne a csere  az egész vezetékrendszerre.

 A modern megfelelő megoldásokkal.

 Beszéljünk a lakásbelső vezetékeiről , tehát a mért vezetékekről... ami az óra után van. Valóban korábban  ezek a vezetékek még a városi gázra készültek, jellemzőjük a több menetes kötés  és az hogy lényegesen vastagabbak

 

 A probléma egyébként nem a menetes kötéssel van , hanem a tömítéssel. Ezek kiszáradnak és szivárog a gáz.

 

 Tehát csere minél előbb   !

 "Ha meg tudnák adni egy zuglói illetőségű gáz MEO-s szakember elérhetőségét, annak nagyon örülnék." 

 Be mész a Főgáz palotába  a földszinti  7 szobába és mindent készségesen elmondanak.

 És ne csak az óra környékét fotózd hanem a többi részt is. nem tart semmibe.

 

 ja és  kondis kazán lesz 4 Akkor orr kémény és egyéb problémákat is meg kell oldani, sok sok sok egyebet.

 Pl.  EPH,  tűzhely, védettség stb.  Elmerülsz a gázóra forgatásban.

 

 Fordulj gáztervezőhöz az majd mindent elmond.

Előzmény: gyukov (86170)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86175

 De hát  R-nek van konkrét elképzelése, csak áldást kér rá !

Előzmény: Sony Black (86172)
Sony Black Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86174

Az ötleted nem működőképes szerintem, és ha az lenne is megszívatnád vele magad.

Én inkább az áthelyezést erőltetném. Attól ne félj hogy nem kapja vissza a ház a gázt. Legrosszabb esetben strang csere lesz amit hirtelen megcsináltat a ház, és ez végső soron nem biztos hogy rossz dolog. Főleg nálad, mert ha erre a felújítás után kerül sor pár évvel mondjuk egy szivárgás miatt, akkor annyira nem fog tetszeni a dolog, hogy szét kell bombázni ott a dolgokat...  Ezt most kellene csinálni, hogy ne a fűtési szezon kezdetén kelljen strangot cserélni esetlegesen, mert az nem 2 perc.

Előzmény: gyukov (86170)
gyukov Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86173

Nem szeretnék kitolni a ház lakóival. Az is sorra kerül majd, de jobb azt előtte átbeszélni a lakókkal, hogy mi legyen, mint hogy se szó se beszéd kikapcsolják a gázt.

 

Továbbra is nagy tisztelettel várom az elszeparálás megvalósíthatóságának véleményezését. Illetve egyéb ötleteket.

Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (86171)
Sony Black Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86172

Már volt erről szó de leírom neked még 1x...

Az első dolog amit megtanítanak az iskolában, hogy a szakmunkás (mostani divatos megszólításban kivitelező) nem tervező, és nem mérnök! Rajz alapján kivitelezi azt, amit a tervező megtervezett. Itt persze vannak csúsztatások... fontos a kompromisszum (tervező, kivitelező, megrendelő) Én aláírom hogy jó tervezőt nehéz találni. De egy jó kivitelezőnek van tervezője, aki nélkül nem dolgozik ilyen projekten.

 

A padlófűtésnek nagyon nagy a tehetetlensége, ezáltal nagyon nehéz szabályozni. A radiátort le tudod tekerni illetve a termo fej szabályozza viszonylag hamar (kihűl) befolyásolható a hő, ha mondjuk meleg van egy szobában. A padlófűtésnél mire lehűl/ felmelegszik mondjuk 1 fokot az rengeteg idő, felület függvénye nyilván, de órákba is beletelhet. Ugyan ez a helyzet ha pl rendeztek egy szülinapot vagy csak átjön a család, és rögtön lesztek vagy 10-en a nappaliban, szintén megemelkedik a belső hőfok, mert egy átlag ember lead 60-100W hőenergiát  10 embernél min 6000W nem kevés. Amíg a radiátor vagy a termosztát ez esetben leszabályzott, a padlófűtés nem fog lehűlni, és nyithatod az ablakot, vagyis az utcára fűtesz. Ezért szokták vegyesen alkalmazni a radiátorral...

 

Az legfontosabb, ha nem akarsz ráfázni, költséghatékony és gazdaságos fűtésrendszert akarsz, ahol a padló, se nem meleg, se nem hideg, hanem megfelelő, akkor megtervezteted egy épületgépész tervezővel! Nem a kivitelezővel aki ránéz és rutinból letekeri neked azt a 20-as csövet mondjuk 10-15cm-el csigába, és rávágja a keresztkérdésednél: ÓÓ majd beszabályozzuk! Mert az annyi mint halottnak a csók. A radiátort le tudod cserélni kisebbre meg nagyobbra is ha nem jó. A padlófűtés, ha el van b@szva azzal nincs mit tenni...nem tudod javítani. Ha csak nem felversz mindent megint... Én ha kapok ilyen megrendelést, egyből a tervezőnek adom. Nem azért mert nem tudnám kiszámolni, hanem azért mert az ő feladata és felelőssége. A megrendelő így kapja az árajánlatot, hogy ez benne van.

 

Nagyjából az alábbi számításokat kell elvégezni helységenként:

 

- hőveszteség, filtrációs veszteség, nyílászárók méreti, szoba elhelyezkedése, fekvése (fal anyaga, vastagsága, szigeteltsége)

-padló szigetelése, annak kialakítása.

- cső vezeték anyaga, átmérője, lefektetés formája, és távolsága (csigavonalas/kígyóvonalas) fűtési körök meghatározása.

- osztó gyűjtők meghatározása, térfogatáram számítása stb...

-burkolat anyaga, vastagsága.

-padló kihasználtsága (tervezett bútorok egyéb berendezési tárgyak)

 

Így jöttek ki neked azok a Watt számok amiket írtál?? Nem hinném hogy mindent belevettél :)

 

Általános panaszok rossz padlófűtésnél: áááá baj van hideg a kő nincs meleg a lakásban, vagy ááá túl meleg van, meg az ízületeim fájnak, esetleg száll a por nagyon... (és sorolhatnám még a problémákat) Ebből mi következik? Szar a padlófűtés!!!

Szar az ember aki csinálta stb... Azt egy laikus nem feltétlen tudja, hogy a padló hőmérsékletének 26-27foknak kell lennie ideális esetben, pl egy nappaliban. Ha már 28fok sok! Ha 25fok kevés! A lábad ízületed egyből megérzi. Ebből következik, hogy nem elég a hidraulikus szabályozás, hanem oda halál pontos számítások kellenek! Még azt itt a végén hozzá teszem, ugyan ezek igazak a fal és a mennyezetfűtésre is!

Előzmény: Rihi11 (86160)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.20 -1 0 86171

"Szóval az áthelyezés nem megy, mert szinte 100%, hogy a gázművek nem adná vissza gázt a háznak a nyomáspróba után."

 

Azért reszkírozd csak meg. Előbb utóbb más is fog variálni.

Előzmény: gyukov (86170)
gyukov Creative Commons License 2016.08.20 0 0 86170

Tisztelt Fórumtagok!

 

Felújítás és fűtéskorszerűsítés előtt állunk (konvektorról szeretnék átállni kondenzációs kazánra), ami közben nem várt problémába ütköztünk:
A gázóra a konyhára nézett eddig a falba süllyesztett strangból, a felújítás során a konyha és a fürdőszoba megcserélődik, ezért a gázóra a fürdőszobára kerülne, ami nem megengedett a gmbsz szabályozás szerint.
A konyhának és fürdőszobának közös fala van, tehát legegyszerűbb megoldás az lenne, ha megfordítanánk a gázórát, hogy a konyhára nézzen a felújítás után.Ezt elvileg gázóra áthelyezés keretében meg is lehet valósítani, csakhogy a ház 60-as években épült és a gázvezetékek menetesek(itt lehetne beszélni lakóközösség és a közös képviselő trehányságáról, de fölösleges)
A lakás egy 4 emeletes zuglói társasházban van.
Szóval az áthelyezés nem megy, mert szinte 100%, hogy a gázművek nem adná vissza gázt a háznak a nyomáspróba után.

Ezért azt gondoltam, hogy inkább elszeparálom a gázórát a fürdőtől (mivel úgy is be van süllyesztve a strangba) a következőképp:
gipszkartonfallal  furdőszobáról leválasztom a gázórát,a gipszkarton falon csináltatok egy légmentesen szigetelt műanyag szendvicspanel nyílást, hogy hozzá lehessen később könnyen férni a gázórához és az egész csempézve lenne. Szellőzés: a gázórának biztosítani kell a megfelelő szellőzést, ezért 1-1 db 5-10 cm átmérőjű szellőzőnyílást biztosítanék a gázóra tetejénél és aljánál a strang túloldalán konyha felé.
Szeretném megtudni, hogy ez így működőképes lehet-e?
Ha meg tudnák adni egy zuglói illetőségű gáz MEO-s szakember elérhetőségét, annak nagyon örülnék.

Képeket csatoltam.

Köszönöm előre is a segítséget

 

Wattocsak Creative Commons License 2016.08.19 0 1 86169

Szerinted hányan írják meg, hogy jó a házam és a tervezőm is közmegelégedésre végezte a dolgát. Nyilván a szar munka hírértékű, a jó az nem. 

Előzmény: Rihi11 (86168)
Rihi11 Creative Commons License 2016.08.19 0 0 86168

Nem minősíteni akarom a tervezőket, de pont itt a fórumon olvastam párszor hogy szakemberek is csináltak pár elb@aszott rendszert, mert így szokták alapon tervezték meg,annak ellenére lehetett volna jóval egyszerűbbre is megépíteni

Amúgy már keresem a szakit, de  itt a környéken nem lesz egyszerű.

Előzmény: Wattocsak (86167)
Wattocsak Creative Commons License 2016.08.17 0 0 86167

Nyilvánvaló, hogy a tervező hüje! De lehet, hogy azért ajánl valamit mert már bevált és nem szeretne se neked (bár ez annyira nem szempont) se magának egy rossz rendszert.

Azért ha az elképzelésetek nagyon eltér egymástól, akkor kell keresni egy másikat.

Előzmény: Rihi11 (86163)
halaloszto Creative Commons License 2016.08.17 0 0 86166

60W/m2 az durván hat fokkal melegebb padlót jelent, mint a szoba levegője. és nem fűt az egész padló, mert van szőnyeg, van bútor. szóval kellene neked 22 fokos szobában 30-32 fokos padló, az meg egész sok, nem az igazi. 

 

vagy barátkozol a plafon-fal becsövezésével, vagy elgondolkozol a szoba hőigényének csökkentésén. szigetelés javítás, ablak varia. 

 

ez a w/m2 nem az igazi a gondolkozáshoz. nem mindegy hogy ha a padlót 40W/m2-nek számolod akkor az adott szobában 200w hiányzik vagy 2000. előbbit megoldja a padló langyosvizével egy kisebb radiátor, utóbbi már fogósabb.

 

Vajk

Előzmény: Rihi11 (86165)
Rihi11 Creative Commons License 2016.08.17 0 0 86165

A hőigény számításom megvan ezt le is írtam hogy a három laminált szobás mennyire jött ki.

 itt vagyok bajba mert a kaindl p: 65w/m2-ig azt írja elég a padlófűtés,de nekem ez túl nagy számnak tűnik.

és félek hogy kevés csak padlóval fűtés.

 a radiátor helyett én is inkább mennyezetfűtést tennék, ahogy írod nem szerencsések a kevert rendszerek.

Előzmény: halaloszto (86164)
halaloszto Creative Commons License 2016.08.17 0 0 86164

nem terveztetni kell!!!

 

van előtte egy lépés, amit a tervező lehet hogy tényleg kihagy. de jobb szépen külön mindkettőt megcsinálni.

 

1. a ház tervén rajta van a tájolás, ablak, fal, alaprajz, minden. ez alapján lehet hőveszteséget számítani helyiségenként. itt a lényeg, hogy helyiségenként. az északi kicsi sarokszoba vesztesége akár nagyobb is lehet mint a déli nagyablakos nappalié.

 

2. ha megvan helyiségenként a hőigény, akkor szépen veszed hogy a mennyi a padlófűtés watt/m2, mennyezet watt/m2, 35 fokos előremenővel mennyi watt a törölközőszárító, mennyi watt egy dk22 1200x600 radiátor. és már látod is hogy elég a padló vagy kell mennyezet is, hova kell plusz radiátor és mennyi.

 

3. ha ez mind megvan, akkor kell megtervezni a fűtést, hogy hol lesz a milyen osztó, hogyan lesznek a körök, milyen vezérlés, szabályozás, hol milyen termosztát, stb.

 

 

saját javaslatom, hogy minnél egyszerűbb és homogénebb rendszerre törekedj. vagy csak radiátor, vagy csak padló-plafon (esetleg ha kevés akkor kevés fal). egy olyan rendszer amiben kell 35fokos víz a padlónak, meg külön 55 fokos a radiátornak feleslegesen bonyolult és macerás a szabályozása is. 

Előzmény: Rihi11 (86163)
Rihi11 Creative Commons License 2016.08.17 0 0 86163

Mennyezetfűtést tényleg nem kalkuláltam bele.

egyre jobban tetszik ez a rendszer most hogy utána olvastam. :)

 

halaloszto

 

van egy kis előítéltem a tervezőkkel, hogy szeretik a saját jól bevált rendszerüket erőltetni,de teszek egy próbát.

Előzmény: Bediiii (86161)
halaloszto Creative Commons License 2016.08.17 -1 0 86162

az a jó megoldás, hogy pár tízezerér kiszámoltatod egy mérnökkel. komolyan. minek kockáztatni? szépen meg fogja mondani hogy melyik szobában elég a padló, melyikben kell a plafon is, melyikbe muszáj még radiátort is tenni. bőven bejön az ára azon hogy nem lesz feleslegesen becsövezve minden.

 

Vajk

Előzmény: Rihi11 (86160)
Bediiii Creative Commons License 2016.08.17 0 0 86161

- Mennyezetfűtéssel kombinálod a padlót, és akkor ugyanaz a vízhőmérséklet jó lesz

 

- Vagy csak mennyezet fűtést csinálsz (pl monolit födém esetén kb ugyanúgy lehet megcsinálni mint a padlófűtést)

 

- Vagy javítasz a ház szigetelésén, hogy kisebb legyen a hőigény

Előzmény: Rihi11 (86160)
Rihi11 Creative Commons License 2016.08.17 0 0 86160

Üdv urak!

 Épülő családi ház fűtésrendszerét szeretném kigondolni,valami egyszerű és nagyszerű rendszert szeretnék.

 padlófűtés a terv, de a 3 szoba laminált padlója miatt és a 52W/m2, 46W/m2, 38W/m2 számított  hőigény + radiátort igényelne.

viszont ha radiátorokat teszek, akkor már bonyolítom a fűtésrendszert.

 

milyen lenne a jó megoldás?

1. padló mellé külön kör radiátoroknak

2. ugyanazt a vizet keringetem a radiátorba is mint a padlóba

3. csak radiátor a szobákba szintén külön körrel.

4. bekockáztatom csak padlóval kifűteni a szobákat.

 

köszönöm.

Bediiii Creative Commons License 2016.08.17 0 0 86159

Köszönöm a segítséget neked is meg Szumoo-nak is.

 

Már épül is be az új szivattyú.

Előzmény: joevagyok68 (86154)
Lmr Creative Commons License 2016.08.16 0 0 86158

Köszi

Előzmény: t.zsolti (86157)
t.zsolti Creative Commons License 2016.08.15 0 0 86157

igen

Előzmény: Lmr (86136)
Mr. Heisenberg Creative Commons License 2016.08.15 0 0 86156

Már üzemelő rendszer. Most volt gázóra csere, de (ígérik) visszajönnek az ingyenes MBF-et megcsinálni, mert a jogosult szakember beteg volt. Ennek előfeltételeként kérik ezeket a dolgokat.

 

A gázóra két szál tyúkbéllel le van földelve a gázhálózathoz, akkor keresek egy embert, aki ezt ellenőrzi és hivatalosan is le meri írni a 10 évvel ezelőtti hivatalos átadás után :-) Agyrém.

 

De azért köszi a segítséget.

Előzmény: morgen66 (86155)
morgen66 Creative Commons License 2016.08.15 0 0 86155

1. Nem csináltatod meg( gázátadás), új szerelés vagy már üzemelő gázrendszer?  ( kizárhatnak a szolgáltatásból,ha új szerelés nem teszik fel a gázórát),gázhálózat szerelő fényképes igazolvánnyal csinálhatja meg.

 

2.Kéményes (szerintem) 

 

3.Kell egy EPH jegyzőkönyv,egy olyan villanyszerelőt kell keresned aki adhat egy ilyen jegyzőkönyvet.( és meg is csinálja ha nincs meg a szerelés)

 

Azt hogy hivatalosan beüzemelteted-e a készüléket,az rajtad múlik, ha nem, új készüléknél bukod a készülék garanciáját.

Előzmény: Mr. Heisenberg (86150)
joevagyok68 Creative Commons License 2016.08.15 0 0 86154

Keress rá grundfos oldalán 'adatokra"...

DE ha jól emlékszem ugyan az mind2 emelőmagasságilag, vízszállításilag, csak az L az olcsósított kiadás, aminek nincs kijelzője , meg tán iccakai mód, meg stb...

Előzmény: Bediiii (86151)
Törölt nick Creative Commons License 2016.08.15 0 0 86153

Beteheted, az L-ből csak az autoadapt hiányzik.

Előzmény: Bediiii (86152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!