A hétvégén még láttam a feheruvárui baumaxban. Ha megmondod mi mennyi kell én akár meg is veszem, naponta járok pöstre nem gond elhozni. Azért nem árt ha mélben elküldöd a telefonszámodat hogy ha ott állok az áruházban és fele van csak akkor felhívhassalak, hogy egyáltalán vegyem-e.
ha holnap reggel nem felejtem el, megkerdem a vasedenyben nalunk. ez tipikusan az a dolog, hogy a bolt amit keresel nem hirdet az interneten, ha nincs a szomszed utcadban, az eletben nem talalod meg.
Márpedig ha feláll a szőr ha nem az annyi! :-) Sőt, az állíthatós könyök (45 v 90 fok) 11e volt ősszel a Praktikerben. Praktikerben volt még méteres szál is de az se volt olcsóbb sokkal mint két fél méteres szál. Pedig érdemes minél hosszabbana lakásban elvezetni a jobb hatásfok miatt.
Igazán nincs mit, nem tudom erre gondoltál-e, mindenesetre én ma vettem meg, beépítve még nincs, beüzemelve sem, de értekezek itt, mihelyt lesz tapasztalatom.
bocs a szöveg lemaradt. én a fürdőkád elé tettem így, és nagyon jól funkcionál. asszem 30*90-es egykonvektoros radiátort, elé egy kis rács, fülül egy ferde terelőlemez, hogy kifele terelje a levegőt. ennyi.
Nekem a fagy miatt ment majdnem szét a kazánom. Jégdugó lett a tágulási csövében fent a tetőn. Kattanás után is 3.5bár volt a nyomás a rendszerbe. A kazán oldala kicsit kipúposodott. De működik, nem folyik sehol.
A nyitott tágtartály annyiban kevesebb, hogy muszáj a rendszer tetejére telepíteni, és csak légköri nyomás uralkodhat a rendszerben, valamint ha a padláson van akkor gyakran fagyveszélyes, ha meg túlfűtesz akkor sűrűn elpárologtatja a vizet, magyarán után kell tölteni. Egyébként ha jól van méretezve és elég magasan van nem fordul elő, hogy a radiátorok teteje nem meleg. A zárt az nem hőmérsékleten fúj le, hanem nyomás hatására. Annyiban jobb, hogy akár lent a kazánházban elhelyezhető, viszont légtelenítéskor általában után kell tölteni, mert nincs meg az a puffertérfogat ami vízzel látná el a rendszeredet. Pufferhez nem értek bocs
biztos gyagya lesz a kérdés, de egy nyitott tágulási tartály mivel "tud többet", mint egy lefújószeleppel szerelt zárt + a rendszerbe épített (x fokon nyitó) szelep? Visszatölti a rendszerbe a vizet? (nem kötekedésképp, csak szeretném megérteni. úgy igazán.)
más: egy kb 40-50l-es "puffertartály" egy kicsi, 7 radiátoros rendszer esetén ér valamit? lenne olyan 2*1m széles padkám, amolyan ülőrész, tennék alá tárolót, ha érdemes. így jól melegítené a padkát és a rajtaülőket :)
Kandallónál és CSK-nál az utánégető kamra hiánya miatt van kormolódás. :-( A TK-nál a nehéz koromszemcsék folyamatosan visszafordulnak oda ahol a lángnyelvek és az oxigéndús levegő érkezik így szépen elégnek. A fenyő pedig pont a TK igényeinek megfelelő nagyon intenzív égést produkál, a fűtőértéke pedig nagyon jó tömegre nézve.
Én már 1 hónapja lassan hogy fenyővel fűtök a tk-ban. Igaz hogy kényesebb a huzatra, és nagyon tud kormolni, de megfelelő helyen adagolt megfelelő mennyiségű huzattal nemhogy kormol, hanem inkább fehérre kiéget mindent. Az üvegről magátol leég a korom. Szóval tk-ba nyugodtan lehet fenyővel tüzelni kormolás nélkül, csak legyen jó a kémény huzata. Talán az elején van kevés korom még nincs megfelelő hőfok, de utána fehérre tisztul minden. Fenyővel az égési idő is fele annyi, és ugyan úgy hasznosul. Könnyen gyullad is gyullad. Ha jól adagolom a huzatot, akkor a kéményen nem látszik semmi, bent a kályha meg majd elolvad a tűztől. Az alsó tűztérajtóm soha nem kormolódik akármivel tüzelek. Csak a felső ha nincs elég másodlagos levegő.
Vagy pedig ha egy darabot tesz be az ember akkor tegye nagyon sok parázsra. Mondjuk 3-4 centi intenzív narancsvörösen izzó parázságy a teljes tűztér alján már elég jó alap ahhoz hogy szépen elégjen a fa. :-)
Ha lábon száradt akácod van akkor az tök mindegy ikori vágás. :-) AZ már száraz. max minimális nedvességet szedett magába az esőtől/hólétől, de azt gyorsan le tudja adni. Mekkorára hasogasd? ki kell tapasztalni. Én azt szeretem ha 2-3 darab fa teszi ki a kívánt mennyiséget (fél-kétharmad töltés) mert akkor ég a legjobban alig nyitott primerrel, szinte csak szekunderről táplálkozva és még akkor is elég sokáig tart a parazsa. Éjszakára ha vastag parázsra teszek egy jó nagyot akkor szépen az is elég akkor is alig nyitott (2-3mm) primerrel.
A lábon száradt fa a legjobb tüzifa. Régesrégen az emberek nem is vesződtek azzal, hogy élő fát vágjanak ki, és azt szárogassák, lábon száradt fákkal tüzeltek.
Szintén részben meggyfát tüzelek. Akáchoz képest még a hamuja is sok. Szerintem gyantás, vagy mézgás, vagy nem tudom hogy hívják ezt, az élő meggyfából is helyenként előbújik a ragacs.
Lábon száradt akácom van, sajnos csak idei vágás. Az milyen? Csertölgyet szoktam még venni néha. Melyik a jobb?
Van valami ideális méret az égés szempontjából? Úgy értem mekkorákra praktikus hasogatni? Azt már tapasztaltam, hogy a túl vastagok nehezen égnek el. Éjszakára inkább nagyokat szoktam rátenni. Ha este megrakom, és nem zárom le teljesen a primert, csak kb negyed állásra teszem az jó? Köszi