Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem tudom, hogyan aránylik a lejtő páracsővel elveszített deflegmáció ahhoz a pluszhoz képest, amit a házi méretű kisüstök nagy fajlagos felülete ad, de gondolom van az a méret, ahol már érlelés nélkül sem árt, ha a páracső nem deflegmál.
Gyümölcspárlatból nem kóstoltam még hosszú érlelésre szántat (mármint igen, de csak érlelés után:), nyers whiskykből ittam ilyeneket (10+ évre szánva). Igaz, hogy évekig érlelt párlatokban általában jelentősebb szerepet kapnak a szekunder aromák, de nekem érleletlen pálinkában sem igazán tetszik az a hozzáállás, hogy ezeket teljesen a háttérbe szorítják. (Mondjuk még mindig jobb, mint amikor elrontják velük a pálinkát.)
Sziasztok! A hozzáértőkhöz lenne egy kérdésem,tanácsra lenne szükségem. Egy jó ismerősömmel kifőzettem a barack cefrémet ,melyet válogatva magozva ,tisztán gyűjtöttem az ő utasítása szerint kezeltem . Mikor kész lett a pálinka finom illatú és ízű volt,de kb egy hónapi tárolás után az illata teljesen elveszett,sőt még valami furcsát is érzek rajta nagyon kis mértékben. Az íze pedig majdnem teljesen eltűnt ,csak halvány árnyéka régi önmagának. Nem azt mondom hogy valami ihatatlan szar lett,de nagy csalódás. A legaggasztóbb azonban az hogy zavaros lett és apró kék színű kristályok úszkálnak benne, amit ha leszűrök és az ujjammal szétkenek egy papír zsebkendőn ,akkor azt kékre festi. Ismerősöm végzett főző tanfolyamot tehát nem valami kezdő lehet. Őt egyenlőre nem akarom megkérdezni ,mert nem szeretnék kellemetlen helyzetbe kerülni míg nem tájékozódtam egy kicsit.
Ez így igaz kb. 10 hl-es mennyiségig. Egyszer az 50 hl-es erjesztőtartályon megoldottam a törköly leszorítását,naponta 1500 litert forgattam meg rajta,10 nap után alul tiszta és lehűlt bort engedtem ki.
Elkezdtem a lefejtését,és mikor az egyharmad mennyiség lefolyt ,megfogtam a csövet és meleg volt megkóstoltam és édes volt,így vissza kellett szivattyúzni az addig lefolyt levet és az erjesztést hagyományos módon ,csömöszöléssel kellett befejezni.(Esetleg lehetett volna cefreszivattyúval is forgatni) Nagyobb mennyiségnél a kb. 80-100 cm vastag törkölyön belül,nagyon hosszú idő alatt zajlana le a teljes kierjedés. És szerintem van még egy előnye a csömöszölésnek,vagy a cefreszivattyús forgatásnak, ily módon kimossuk a héjból az ízeket és a színt.
jövőhéten lesz egy kis szüret, vörös borszőlő fajtákból szeretnék pálinkát csinálni, szemezve, és a kérdésem az lenne, mik a tapasztalatok, milyen érték körül alakul általában a PH ? Kevés foszforsavam van, és igen, akkor majd lesz mérve a PH, csak nagyjából egy kis segítség jól jönne, hogy mire számoljak, tárazzak be rá vagy sem, ha valaki jártas a témában, megköszönöm, ha tudna tippet adni! :-)
Ha csak az üst kellene, érdeklődj a szabadkai gyártóktól.
Egyébként meg vannak magyar forgalmazók is akik rezpalinkafozo-t forgalmaznak, 50ezer Ft. fölött ingyenes házhoz szállítással, utánvétellel. Gyakorlatice ugyanaz, mint a szabadkai termékek.
A teszkós-rozsdamentest nem tudnám jó szívvel ajánlani. Bár, maga az üst és a fedél/sisak jó minőségű, a többi alkatrésze biza eléggé silány. Alulméretezett hűtő, gányolt páracső.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Mivel (ahogy olvasgattam a fórumot) szerintem ti vagytok a legtájékozottabbak a témában, ezért szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy hol érdemes otthonra (max) 30-40 L-es pálinkafőzőt venni (volt egy 30L-es, de az alja már-már teljesen feladta - esetleg valahol lehetne javíttatni)? Elég lenne csak az üst is (újonnan vagy akár használtan is), a többi megvan.
Nem vagyok nyomozó,ezért rossz nyomon sem járhatok,felesleges dolgokon meg sosem fárasztom le magamat..D..D..Kimaradt az életvonalamból az a szakasz,most meg már minek,elég volt a katonaságnál a sok f@szságot végigcsinálni 18 hónapig aminek sokszor értelme nem igen volt :) OFF-részemről
:) A lényeg az hogy "öreg_néne_b" ezt mind tudta,sőt neki is van ilyen...csak még nem mutatta meg senkinek mert 7 vagy 100 pecsétes titok,nem kapott rá feloldozást:)) Hogy miért is azt meg CSAK kizárólag ő tudja egyedül..D..D.. Okosabb lettem általa ismét,én mindenképp megvilágosultam..D..D..
Ő zsűrizett. Nem voltam ott, csak küldtem a pálinkámból. Egyébként Debrecen mellett volt egy kisvárosban, nyilván nem a szakma csúcsa verseny. Arra gondoltam, hogy valakinek esetleg ismerős lehet az aláírás, igazából nem értem nyomtatottal miért nem tüntették fel...
Első szezonomban, első sárgabarackom lett bronz egyébként. Nyilván ez csak nekem nagy dolog. Csak kíváncsi voltam, hogy ki ítélte jónak (a Családon és a barátokon kívül :) ).
Én a vízszintes csövet hibának tartom. Gyakorlatilag mindig van benne pangó szakasz, csak kompresszorral lehet leüríteni. Ha csak 1-2 százalékot is, de lejtsen valamerre.
Igen ez így van. De mint ahogy te is írtad régen nem volt külön pálinkafőző, meg wishkey főző. Az az érdekes, hogy délvidéken a nagy főzők páracsöve vízszintes. Gratulálok az új írásodhoz! Egyszer szívesen leölnék veled beszélgetni!
Akkor én már tudom, hogy ki írta alá. Biztosan D.Trump, csak az NSA, az FBI, a CIA, a TEK, a TIK, az FTC, és az MTK aláíratott veletek valami titoktartási nyilatkozatot. :-)