Keresés

Részletes keresés

cloaked Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142070

Még valami nem volt igazán jellemző akkoriban, a finom végeredmény:) Kösz!  Majd megoldjuk valamikor:)

Előzmény: Tomsza74 (142041)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142069

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (142056)
cloaked Creative Commons License 2017.09.25 0 0 142068

Nem tudom, hogyan aránylik a lejtő páracsővel elveszített deflegmáció ahhoz a pluszhoz képest, amit a házi méretű kisüstök nagy fajlagos felülete ad, de gondolom van az a méret, ahol már érlelés nélkül sem árt, ha a páracső nem deflegmál.

 

Gyümölcspárlatból nem kóstoltam még hosszú érlelésre szántat (mármint igen, de csak érlelés után:), nyers whiskykből ittam ilyeneket (10+ évre szánva). Igaz, hogy évekig érlelt párlatokban általában jelentősebb szerepet kapnak a szekunder aromák, de nekem érleletlen pálinkában sem igazán tetszik az a hozzáállás, hogy ezeket teljesen a háttérbe szorítják. (Mondjuk még mindig jobb, mint amikor elrontják velük a pálinkát.)

Előzmény: endrepp (142038)
1.3 4T Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142067

Köszi!

Tesco-s rozsdamentes nem is jöhetett számításba...

Valami linket tudok adni esetleg magán gyártókhoz? (vagy elérhetőséget vagy bármit?) Köszi!

 

Megpróbáljuk az üst "fenekét" kicseréltetni, hátha. Ha ez nem jön össze, akkor veszek egy újat.

Előzmény: kopasz szuzukis (142057)
1.3 4T Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142066

kb szita az alja...

Előzmény: Piszra (142055)
PNCS Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142065

Sziasztok! A hozzáértőkhöz lenne egy kérdésem,tanácsra lenne szükségem. Egy jó ismerősömmel kifőzettem a barack cefrémet ,melyet válogatva magozva ,tisztán gyűjtöttem az ő utasítása szerint kezeltem . Mikor kész lett a pálinka  finom illatú és ízű volt,de kb egy hónapi tárolás után az illata teljesen elveszett,sőt még valami furcsát is érzek rajta nagyon kis mértékben. Az íze pedig majdnem teljesen eltűnt ,csak halvány árnyéka régi önmagának. Nem azt mondom hogy valami ihatatlan szar lett,de nagy csalódás. A legaggasztóbb azonban az hogy zavaros lett és apró kék színű kristályok úszkálnak benne, amit ha leszűrök  és az ujjammal szétkenek egy papír zsebkendőn ,akkor azt  kékre festi. Ismerősöm végzett főző tanfolyamot tehát nem valami kezdő lehet. Őt egyenlőre nem akarom megkérdezni ,mert nem szeretnék kellemetlen helyzetbe kerülni míg nem tájékozódtam egy kicsit.

atís48 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142064

Ez így igaz kb. 10 hl-es mennyiségig.  Egyszer az 50 hl-es erjesztőtartályon megoldottam a törköly leszorítását,naponta 1500 litert forgattam meg rajta,10 nap után alul tiszta és lehűlt bort engedtem ki.

Elkezdtem a lefejtését,és mikor az egyharmad mennyiség lefolyt ,megfogtam a csövet és meleg volt megkóstoltam és édes volt,így vissza kellett szivattyúzni az addig lefolyt levet és az erjesztést hagyományos módon ,csömöszöléssel kellett befejezni.(Esetleg lehetett volna cefreszivattyúval is forgatni)  Nagyobb mennyiségnél  a kb. 80-100 cm vastag törkölyön belül,nagyon hosszú idő alatt zajlana le a teljes kierjedés.  És szerintem van még egy előnye a csömöszölésnek,vagy a cefreszivattyús forgatásnak, ily módon kimossuk a héjból az ízeket és a színt.

Előzmény: mili70 (142062)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.24 0 3 142063

Évszázadokig bevált. így nekem is jó :) Arra az évi 2-300 liter borra nem váltok technológiát.

Előzmény: mili70 (142062)
mili70 Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142062

A vörösbor készítésénél a csömöszölés csak szükségmegoldás. Az erjedés során le kell szorítani a törkölyt a lé alá, és kész. :)

Előzmény: Jocó0423 (142059)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.24 0 0 142061
Előzmény: tooni13 (142060)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.09.23 0 0 142059

Én szőlőt soha nem savazok. Miután gyakorlatilag úgy készül mint a vörösbor, csak csömöszölni szoktam :) Vagyis lenyomom a bundát.

Forrás után viszont egyből lefőzöm, nehogy probléma legyen.

A bornál pedig derítek és kénezek :)

Előzmény: Slaja (142058)
Slaja Creative Commons License 2017.09.23 0 0 142058

Sziasztok,

jövőhéten lesz egy kis szüret, vörös borszőlő fajtákból szeretnék pálinkát csinálni, szemezve, és a kérdésem az lenne, mik a tapasztalatok, milyen érték körül alakul általában a PH ? Kevés foszforsavam van, és igen, akkor majd lesz mérve a PH, csak nagyjából egy kis segítség jól jönne, hogy mire számoljak, tárazzak be rá vagy sem, ha valaki jártas a témában, megköszönöm, ha tudna tippet adni! :-) 

kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.09.23 0 0 142057

Ha csak az üst kellene, érdeklődj a szabadkai gyártóktól. 

Egyébként meg vannak magyar forgalmazók is akik rezpalinkafozo-t forgalmaznak, 50ezer Ft. fölött ingyenes házhoz szállítással, utánvétellel. Gyakorlatice ugyanaz, mint a szabadkai termékek.

A teszkós-rozsdamentest nem tudnám jó szívvel ajánlani. Bár, maga az üst és a fedél/sisak jó minőségű, a többi alkatrésze biza eléggé silány. Alulméretezett hűtő, gányolt páracső.

Előzmény: 1.3 4T (142054)
sogi01 Creative Commons License 2017.09.23 0 0 142056

                                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (142029)
Piszra Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142055

Mi az hogy az alja teljesen feladta? Ezt nem értem.

Előzmény: 1.3 4T (142054)
1.3 4T Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142054

Sziasztok!

 

Mivel (ahogy olvasgattam a fórumot) szerintem ti vagytok a legtájékozottabbak a témában, ezért szeretnélek megkérdezni benneteket, hogy hol érdemes otthonra (max) 30-40 L-es pálinkafőzőt venni (volt egy 30L-es, de az alja már-már teljesen feladta - esetleg valahol lehetne javíttatni)?
Elég lenne csak az üst is (újonnan vagy akár használtan is), a többi megvan.

 

Illetve mit tanácsolnátok, milyet érdemes venni?

 

Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!

1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142053

Én ezt nem értem, ez most mit jelent?

Előzmény: Törölt nick (142052)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.22 -1 1 142052

Ahogy te sem:) Kaptam,érintett vagyok a díjátadóra :)  Erre varrjál gombot..D..

Előzmény: rézmanó75 (142050)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142051

Nem vagyok nyomozó,ezért rossz nyomon sem járhatok,felesleges dolgokon meg sosem fárasztom le magamat..D..D..Kimaradt az életvonalamból az a szakasz,most meg már minek,elég volt a katonaságnál a sok f@szságot végigcsinálni 18 hónapig aminek sokszor értelme nem igen volt :)   OFF-részemről

Előzmény: endrepp (142048)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.09.22 -1 1 142050

Szerintem te nem fogsz megvilágosulni! :) 

Szegedről kaptál mailt? :)

Előzmény: Törölt nick (142047)
endrepp Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142049

Bocsánat. Ez lemaradt:    :)

Előzmény: Törölt nick (142047)
endrepp Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142048

Nem, a lényeg, hogy rossz nyomon jársz.

Előzmény: Törölt nick (142047)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.22 0 2 142047

:) A lényeg az hogy "öreg_néne_b" ezt mind tudta,sőt neki is van ilyen...csak még nem mutatta meg senkinek mert 7 vagy 100 pecsétes titok,nem kapott rá feloldozást:)) Hogy miért is azt meg CSAK kizárólag ő tudja egyedül..D..D.. Okosabb lettem általa ismét,én mindenképp megvilágosultam..D..D..

Előzmény: Fo Goj (142046)
Fo Goj Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142046

Ő zsűrizett. Nem voltam ott, csak küldtem a pálinkámból. Egyébként Debrecen mellett volt egy kisvárosban, nyilván nem a szakma csúcsa verseny. Arra gondoltam, hogy valakinek esetleg ismerős lehet az aláírás, igazából nem értem nyomtatottal miért nem tüntették fel...

Első szezonomban, első sárgabarackom lett bronz egyébként. Nyilván ez csak nekem nagy dolog. Csak kíváncsi voltam, hogy ki ítélte jónak (a Családon és a barátokon kívül :) ).

Előzmény: Törölt nick (142045)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142045

Odavan írva, hogy zsűri. Nem anonim.

Előzmény: Fo Goj (142028)
Yete Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142044

Köszönöm szépen!

Előzmény: Tomsza74 (142031)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.22 0 1 142043

Én a vízszintes csövet hibának tartom. Gyakorlatilag mindig van benne pangó szakasz, csak kompresszorral lehet leüríteni. Ha csak 1-2 százalékot is, de lejtsen valamerre.

Előzmény: Tomsza74 (142041)
endrepp Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142042

Súlyosabb a helyzet. Egy szabadkőműves páholyról van szó.:)

Előzmény: mili70 (142040)
Tomsza74 Creative Commons License 2017.09.22 0 0 142041

Igen ez így van. De mint ahogy te is írtad régen nem volt külön pálinkafőző, meg wishkey főző. Az az érdekes, hogy délvidéken a nagy főzők páracsöve vízszintes. Gratulálok az új írásodhoz! Egyszer szívesen leölnék veled beszélgetni!

Előzmény: cloaked (142037)
mili70 Creative Commons License 2017.09.22 0 2 142040

Akkor én már tudom, hogy ki írta alá. Biztosan D.Trump, csak az NSA, az FBI, a CIA, a TEK,  a TIK, az FTC, és az MTK aláíratott veletek valami titoktartási nyilatkozatot. :-)

Előzmény: öreg_néne_b (142034)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!