Keresés

Részletes keresés

Mickey Cortez Creative Commons License 2003.01.07 0 0 530
Caly,én arra gondoltam hogy aki azon az ültetvényen volt nagy valoszinüséggel nem volt civil.
Jártál Te már Afrikában?
Vannak "kulturák"ahol a mai napig megcsonkitják a nöket,a tutszik halomra gyilkolják a hutukat,elmebeteg emberek hatalmas területü államokat vezetnek,Etiopiában a kopt keresztényeknek volt jelentös kulturájuk nem a többi nemzetségnek,Szomália nyiltan támogatja a muzulmán terrorizmust,Zimbabweban fehér farmereket gyilkolnak állami engedéllyel,DélAfrikában hatalmas a munkanélküliség miota fekete vezetés van,Burundiban népirtás,soroljam még?
Azért nehogymár nincs szükséük a fehérekre..A segélycsomagokat nem afrikai államok küldik egymásnak..Hogyaztán fényüzöen éljenek mint Idi AminDada Ugandában..
Egyébként az idegenlégionak köszönhetik az afrikai utakat..ha ök nem épitik a helyiek soha nem tudták volna..
üdv Cortez
Caly Creative Commons License 2003.01.07 0 0 529
Trinquierék abból indultak ki, hogy a szabadságharcosokat nagymértékben támogatja a lakosság. Ebben igazuk is volt. Algériában kb nyolcmillióan gondolták úgy hogy ideje kiverni a megszálló franciákat a kb. egymillió letelepedett európaival egyetemben.
Éppenséggel itt lötték el, mikor szabad kezet adtak neki. Egyre nött az ellenérzés a terror és a csúnya megtorló akciók során.
Egyébként a Front de Libération Nationale ennek (is) köszönheti a sikerét. Mármint a jól irányzott gerillatámadásoknak, és a francia bosszúhadjáratoknak. Ha ez szerinted nem volt a szabadságharc része akkor mi volt?

Előzmény: Mickey Cortez (526)
Henri Charriére Creative Commons License 2003.01.07 0 0 528
Szia Caly!

Köszi a felvilágosítást, ezek szerint Te igen sokat tudsz a hadtörténetről, érdekes dolgokat írsz. Bár Vietnámból Algériára készülni szerintem nem is lehetett, teljesen más ország, környezet, terepviszonyok, stb.

Elefántcsonparttal kapcsolatban. Azt, hogy pontosan mi, miért történt csak azok tudják akik ott voltak. Abban is igazad van, hogy a profi valóban profi. Azonban megint visszautalnék a Blackhawk Down-ra. Az Army Rangers, a Delta Force és a 160th SOAR is profik voltak akkor is és ma is azok. Mégis 19 halottjuk volt, pedig ismerték a terepet, a kiképzésük is jó és felszerelés tekintetében jóval felülmúlták a feketéket. Csak arra nem számítottak, hogy kb. 4000 fegyveressel találják szembe magukat, akiket akár mindennap láthattak az utcán csak éppen nem állig fegyverben. Az adott időpontban azonban ugyanez a máskor békés tömeg ragadott fegyvert.

Szerintem az afrikai hadviselés egy külön tudomány.

Üdv,

Henri

Előzmény: Caly (523)
Caly Creative Commons License 2003.01.07 0 0 527

Ahhhh, a fehér ember felsöbbrendüségi komplexusa...mi találtuk fel a spanyolviaszt ugyebár. Azt mindenesetre elfelejtettük megkérdezni a feketéktöl, hogy ök mégis mennyire érdekeltek a gyarmatositás civilizáló áldásaiban.
Volt azért ott egypár kultúra ahol mondjuk nem fabottal turkálták a földet, mint Etiópiában például az olaszok megjelenésekor.
A zuluk is mértek pár megsemmitistö csapást magára a hiresen ütöképes angol hadseregre, és a tutszik se könnyen nyugodtak bele sorsukba hogy csak az igen hires példákat emlitsem.
Arra senki se gondol, hogy ezeknek a "kicivilizált" feketéknek végig a gyarmati idök alatt törvény tiltotta az iskolába való járást?
Csoda hát, hogy a mesterségesen alacsony szinten tartott feketék nehezen boldogulnak a fehér farmerek, vezetés nélkül?
Nagy hülyeség lenne európai mércével felmérni egy afrikai konfliktust. De olyasmit kijelenteni, hogy ott aztán nem kell sajnálni senkit...no comment.



Előzmény: Mickey Cortez (524)
Mickey Cortez Creative Commons License 2003.01.07 0 0 526
Caly,bocs a közbeszolásért de Trinquier tapasztalatait nem a folyamatosan mozgásban levö algiri szabadságharcosok ellen alkalmazta hanem un.városvédelmi egységeket szervezett és terrort tartott az utcákon.Ez be is jött.A terepen is alkalmazták csak kissé más formában.A könyvét az amcsik Vietnamban nyiltann tankönyvként kezelték és ujságiroknak nyilatkoztak az ezredes módszereinek ragyogo eredményeiröl.Csak a politika és agazdasági érdekek nem kedveztek a Trinquier féléknek.De hogy elismerték az is mutatja hogy Algéria elött ö volt a sanghaji koncesszios terület parancsnoka,késöbb Indokinában alakulata soha nem ejtett foglyot(meguszta),Algirbol Páriozst fenyegette,aztán engedték belefolyni a kongoi üzletbe,és a többi afrikai háboru zsoldosbizniszébe.Ez volt az elismerése annak hogy sokat kritizált modszerei nagyon is jol szolgálták a francia gyarmatpolitikát.
Vércsék Creative Commons License 2003.01.07 0 0 525

Végre elindult jó irányba a beszélgetés.

Igen, jó lenne tudni hogy zajlottak le a dolgok a szóban forgó ültetvényen Csak az Igazat szempontjából is.

Caly, hogy lehet hogy te nöként csak úgy rázod ki a kisujjadból ezeket a hadtörténeti dolgokat?

Ja, és a Black Hawk Down cimü film...ott azért fulladt vérbe a mission, mert a parancsnokok teljesen rosszul itélték meg a fennálló helyzetet. Rossz döntés rossz döntést követett, annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt még a nézö számára is, hogy merö öngyilkosság az egész.

Ez az abidjanpost oldal egész jó.

Vércsék

Mickey Cortez Creative Commons License 2003.01.07 0 0 524
Sziasztok
Vannak itt páran akik jártak már Fekete-Afrikában,higgyétek el ha oda nem teszik be a fehérek a lábukat még a mai napig is fabotokkal turnák a földet.És aki járt Afrikában az igenis megtud erösiteni.A primitivizmus,tudatlanság oriási.Elefántcsontpart mintaország volt,ugymint Gabon,Gambia,stb.De a szomszédai?Libéria,Burkina Faso.A mai napig hivatalosan nem ismerték el hogy mindkét ország katonái belefolytak és még mindig vannak Cote d'Ivoryn.Ök ott hivatalosan nem léteznek.Igy elég egyszerü civil áldozatokat kreálni egy esetlegesen kényelmetlen helyzetböl..Én azt mondom nem kell sajnálni senkit ott. A civilek szeptember óta menekülnek,akik meg lázadoznak azok nagy része nemis igen tudja mi ellen és miért is lázadó ő.A többség ha megunja,hazamegy.Vagy hordákban rabol.Mint civil...
Csak az igazat!Irtam már jo ideje Neked,megkaptad?
üdv,Cortez
Caly Creative Commons License 2003.01.07 0 0 523
Henri,

Roger Trinquier és Charles Lacheroy ezredesek sokáig tanulmányozták a Viet Minh, a kinai kommunisták és úgy általában a maoista paramilitáris mozgalmak harcmodorát...és az Indokinai tapasztalatokat Algériában kellett volna felhasználni. Némi tanulságot levontak az indokinai esetböl, csak éppen sehogy se lehetett alkalmazni az algir szabadságharcosokkal szemben.

Tökéletesen tudatában vagyok annak, hogy adott harci helyzetben pillanatok alatt változik a szituáció, és nagyon nehéz egy ilyen szituációban helyes döntéseket hozni. Azonban ettöl profi a profi. Hogy nem vaktában lövi ki a töltényt ide oda. Csak nekünk tünik úgy hogy mindenki összevissza lövöldöz. Ök nagyon is jól tudják mi történik.

A légiós beszámolóját a napokban olvastam a The Sun-ból, azonban ha érdekel bövebben az elefántcsontparti konfliktus nézz utána a www.abidjanpost.com oldalon

Üdv, Caly

Előzmény: Henri Charriére (522)
Henri Charriére Creative Commons License 2003.01.07 0 0 522
Hello!

Miért emlékszem én Viet Congra? Na mindegy lehet, hogy tévedek.:-)

A djebelek persze végülis rengeteg veszteséggel jártak, szerintem azért lehetett ott (elég sok emberélet - köztük nem egy magyar - árán sajnos)harci tapasztalatot szerezni és azóta folyamatosan is a különböző opération-ok kapcsán. A Vietnámmal kapcsolatos hasonlat azt hiszem nem teljesen állja meg a helyét, mert ott szinte az egyik hadszintérről a másikra kellett menniük, nem sok idejük lehetett mindenféle elemzésre. Persze erről JGY biztosan többet tud.

Egyébiránt csak arra próbálok rávilágítani, hogy adott harci helyzetben nem mindig dönthető el 100 %-ra, hogy mi a helyes és mi nem, ez persze utólag már másként működik.

Nem egyszerű eldönteni, ki a lázadó és ki nem és éppen ez a nehéz benne. De képzeld csak el mi lenne ott, ha teljes egészében a helyi erőkre lenne bízva a rendteremtés. Polgárháború az utolsó emberig. Nyilván a franciáknak is valamilyen érdekük fűződik hozzá, különben nem lennének ott ennyien.

A légiós szemtanú elbeszéléséről írhatnál kicsit bővebben (ha van forrás, az is érdekelne).

Köszi előre is,

Üdv,

Henri

Előzmény: Caly (521)
Caly Creative Commons License 2003.01.07 0 0 521

Szia, Henri

Hónapokkal ezelött végigborzongtam már a Black Hawk Down cimü Ridley Scott filmet ha erre gondolsz. A végén nem is birtam nézni...
A Viet Kongal a Légió soha nem került összetüzésbe,( övelük az amerikaiak küszködtek egy ideig sikertelenül,) hanem a Viet Minh Hadsereg gyözte le öket.
Nem véletlenül van szükség a Légióhoz hasonló elitalakulatokra. Nem véletlenül képezik ki öket az ismert módon. És csak nagyon kis mértékben szabad tévedniük. Ez a munkájuk, a lehetö legtökéletesebben végrehajtani a feladatot. A kudarc meg súlyos következményeket von maga után. Az utóbbi idöben egymást követték a harctéren elkövetett szabálytalanságok kivizsgálásai NATO szerte. A Légió vezetöinek naponta kell hasonló kérdésekre válaszolni és néha izzadnak is az újságirók szerintük stupid kérdései elött.
Azt meg te is beláthatod, ha képtelenség megkülönböztetni a lázadót a civiltöl, akkor eleve nevetséges az a törekvés, hogy megvédjék öket.
A djebelek óta pedig nagyon sokat változott a világ. Ha arra a tapasztalatra épitenék a jelenlegi akciókat, hát kb ugyanolyan fényes eredménnyel is járnának. Mint ahogyan Algériában se nagyon tudtak mit kezdeni az indokinai tapasztalatokkal.
Tartok töle, hogy nemzetközileg igen súlyos megitélés alá esik azoknak a civileknek a halála akiket egy légiós szemtanú elbeszélése alapján "úgy löttek halomra, akár a nyulakat". És miért, azért mert a légióst nem azért küldték oda hogy szemtanúként mindezt végignézze, hanem hogy esetleg mozditsa is a kissujját...
Mondjuk, én nem provokálni akartam Csak az Igazat, egyszerüen arra voltam kiváncsi öszerinte mi is történt valójában azon az ültetvényen.

Üdv, Caly

Előzmény: Henri Charriére (520)
Henri Charriére Creative Commons License 2003.01.07 0 0 520
Üdv Caly!

Nem tudom mennyire széleskörűek a tapasztalataid az afrikai hadviseléssel kapcsolatban (az enyémek nem azok), de pld. ajánlom figyelmedbe a Blackhawk Down c. filmet, ami megtörtént eseményeket dolgoz fel. Abban is gyönyörűen látható volt, hogy adott szituációban villámgyorsan fegyver került még a tízéves gyerek kezébe is. Szóval az ültetvényen dolgozó "szerencsétlenből" is pillanatok alatt válhat lázadó, miután senkire nincs ráírva, hogy kivel szimpatizál (éppen) és mire készül. Azt hiszem, hogy ennek megítélését nyugodtan rábízhatjuk a légióra, a Viet Cong és a djebelek után van elég harci tapasztalatuk.

Henri

Előzmény: Caly (519)
Caly Creative Commons License 2003.01.07 0 0 519

Szia, Csak az Igazat,

Nem akarok ezen lovagolni, hogy mi hivatalos mi nem. Azonban hivatalos információként egyetlen újságiró vagy média megbizott se kezelhet adatot, mig azt többszörösen is le nem ellenörzik. Ange-Antoine Leccia szóvivö négy sebesültröl beszélt a sajtótájékoztatón Abidjanban. Mindenki tudott a kilenc fiúról, azonban senki se erösitette meg a médiának az információt, és mivel csak könnyü sebesülésekröl van szó, el is siklottak felette. A nagy szenzáció jelenleg Irak és nem Elefántcsontpart.

Azért gondolom nem esett volna a francia katonáknak nehezükre megállapitani a különbséget az úti blokádot kikerülö, pálmaolaj ültetvényre behajtó lázadók és az ültetvényen dolgozó szerencsétlenek között. Azt mondtad, hogy elvileg kötelességük lenne a zónájukban élö civileket védelmezni. Miért nem tettek mégse semmit???


Üdv, Calyssea

Előzmény: csak-az-igazat (518)
csak-az-igazat Creative Commons License 2003.01.07 0 0 518
Szia Caly !

Nincs igazad. Hivatalosan 9 sebesult van es ebbol egy komolyabb (lablovest kapott) amig a tobbiek csak konnyebben serultek meg.

Tegnap, hetfon reggel az osszecsapasnal 5 sebesult volt (4 aknaszilankot kapot es a labloveses) es 30 halott a "lazadok" oldalarol (a sebesultek elhagytak a terepet tehat nincs szamolas).

Delutan atfesultek a terepet es szembetalaltak magukat a "lazadokkal". Itt ujbol 4 konnyebb sebesult lett.

A konnyu sebesultek mar visszatertek az alakulatukhoz es a komolyab a katonai korhazban van.

Udv. J.Gy

Előzmény: Caly (516)
csak-az-igazat Creative Commons License 2003.01.07 0 0 517
Jonapot mindenkinek !

Amirol te beszelsz az a december 31-en tortent MI 24-es helikopterekkel valo tamadas. Itt se a legio se a francia katonak nem jatszottak kozbe, hanem "a kormanypartiak" tamadtak mes a "lazadokat" egy faluban es 12 halott lett belole a civilek kozott.

A masik dolog meg az hogy ott sok "civil" visel fegyvert es sok fegyver nelkuli is alcazott egyenruhat visel. Ez ott szokas, ... mint ahogy Magyarorszagon is sokan hordjak ezt a tipusu ruhat.

Ha tudod hogy egy osszecsapasnal milyen gyorsan mennek a dolgok, hogy ok le se szar... azt hogy ki hal meg, akkor a tobbit kitalalod magadtol.

Egyebkent ket fel kozott rendet tartani mindig nehez feladat mert nem csak veszely van, hanem akar mit is csinalsz az egyik vagy a masik resze nem lesz elegedett.

Van egy nagyon jo kerdes, ki az ellenseg ? Ezert kell hogy egy profi katona csak a feladatara gondoljon es nem arra hogy kinek van igaza.

Udv mindenkinek, J.GY

Előzmény: Vércsék (515)
Caly Creative Commons License 2003.01.06 0 0 516
Halott nincs ugyan, de van hivatalosan négy, nem hivatalosan kilenc sérült legionnaire...
Előzmény: csak-az-igazat (513)
Vércsék Creative Commons License 2003.01.06 0 0 515
Nem is tudtam, hogy van ott urán, meg gyémánt...igy már mindjárt más.

Csak az Igazat, hogy sikerült a civilek védelmére kirendelt katonáknak 11 civilt kinyirni?

Caly, email ment neked.

Vércsék


Előzmény: Caly (514)
Caly Creative Commons License 2003.01.06 0 0 514
Hol vannak már a virágzó kávé, kakaó és gyapotültevények??? Szerintem a franciákat mondjuk még igy is jobban érdekli a gyémánt, vagy a réz vagy ne adj isten, az uránium...
Egyébként úgy tünik, a kormánypártiak és rebellisek egyaránt a fészkes fenébe kivánják a franciákat, legalábbis az állitólagos "franciabarát" tömeg majdnem meglincselte Monsieur de Villepint.
A békefenntartó francia alakulatoknak eddig sikerült 11 civilt megölni, arról meg nem szól a fáma, hogy egyébként mily módon járultak hozzá a békéhez.
A Guardian irja:
"A franciák eredetileg csupán az országban ragadt nyugatiakat kivánták kimenekiteni, azon célkitüzésük pedig, hogy befagyasszák a frontvonalat, teljes csöddel járt.
Párizs egyre kellemetlenebbül érzi magát, ahogy egyre jobban belekeveredik a konfliktusba Gbagbo elnök oldalán, aki amúgy se volt soha különösképp rokonszenves neki."
csak-az-igazat Creative Commons License 2003.01.06 0 0 513
Jonapot mindenkinek !

Itt nem szarakodasrol van szo. A francia alakulatoknak csak egy feladatuk van, es ez csak a civil meszarlast es a kulfoldiek meszarlasat megakadalyozni.

Ezert csak akkor lohetnek ha meg voltak tamadva, vagy pedig ha az o zonajukban elo civilek vannak komoly veszelyben.

Az utolso hirek szerint ma, vagyis hetfon reggel ket iranybol tamadtak meg a lazadok kb 80 emberrel (es aknavetokkel erositve) a legio egy szakaszat ugyanazon a helyen ahol az utolso osszecsapas volt. A legio reszerol nincs halott. A masik oldalrol a vesztessegek ismeretlenek pillanatnyilag.

Ami az osszecsapasokat illeti kozottuk, itt nem is politikarol van szo hanem kakaorol. Nezd meg a terkepen hogy hol terem es nezd meg hogy hol vannak az osszecsapasok es hova akarnak menni a lazadok. A lazadok reszerol liberia zsoldosokat vettek fol, a "kormany" reszerol pedig del-afrikaiakat.

A KURTOK-nek : VEGH kint van Djiboutiban egeszen februarig. Majd visszaszolok mihelyt itt lesz. Egyebkent az 1°RE / Section TRS, Quartier Vienot, BP 38 - 13998 MARSEILLE Armees.

Udv addig is, J.Gy

Előzmény: Vércsék (512)
Vércsék Creative Commons License 2003.01.06 0 0 512

Fiúk, mi ez a szarakodás Elefántcsontparton? Milyen békét tartanak ott fenn a francia alakulatok, hogy a helyiek még jobban belendültek a mészárlásba?
baratno Creative Commons License 2003.01.02 0 0 511
BÚÉK mindenkinek!
Enikő! Eltűntél vagy átalakultál? A levelet el tudtam küldeni, de nem írtál.
Remélem jól vagy.
üdv,
b.
kürtök Creative Commons License 2003.01.02 0 0 510
Nekem működik.
Előzmény: cap179653 (509)
cap179653 Creative Commons License 2003.01.01 0 0 509
Nézz utána,mert jelen pillanatban nem lehet letölteni.
Előzmény: kürtök (508)
kürtök Creative Commons License 2003.01.01 0 0 508
Ha van egy kis időd, nézd meg a honlapunkat. http://www.extra.hu/mirrorstudio Ha bármiben tudunk segíteni, küldj egy mélt. Egyébként jó hogy végre eszébe (eszedbe) jutott valakinek, hogy a sok „fuvaros” helyett, akik leteszik a szerencsétlent a toborzóiroda előtt, és tűnés a frnacba, hiteles információt kellene adni a jelentkezőknek. :/
Előzmény: kürtök (507)
kürtök Creative Commons License 2003.01.01 0 0 507
Köszönöm, Neked is BUÉK, ami a fotókat illeti, ne költs ennyit netre. Van nálatok egy híradós, úgy hívják CCH Végh. Vele ha hazajön elküldheted egy cédén, én meg küldök vissza egy kis hazai ízt – kalocsai paprika, etc. Cch Végh-nek kellene a pontos címe, lógok neki 70 euróval. Nem vagyok gazdagabb vele, pláne nem a barátságumk árán. MInden jót:/
Előzmény: csak-az-igazat (506)
csak-az-igazat Creative Commons License 2002.12.31 0 0 506
Szia Kurtok !

Minden OK, megkaptam. Valaszolok mihelyt jobb lesz a helyzetem. El vagyok uszva. Kaptam több mint 1000 (ezer) kepet az ezrededrol Kosovo-ban. Kivalogatom es atdolgozom oket, egy parat rateszek a "legios oldalra" (http://www.idegenlegio.org) es ha erdekel ZIP-elve el tudok majd kuldeni egy csomot.

Udv meg egyszer mindenkinek es BUEK. J.Gy

Előzmény: kürtök (505)
kürtök Creative Commons License 2002.12.31 0 0 505
Csak az igazat‼
Ilyesmi történt annak idején Szenegálban is. Elnézést kértek, csak lövöldözés nélkül. Megkaptad a mélemet?
Mindenkinek bonne anné, legyetek jók ha nagyon muszáj, és csak amennyire muszáj.:/
csak-az-igazat Creative Commons License 2002.12.31 0 0 504
Jonapot mindenkinek, szia Henri !

A sarga = CEA, ok voltak ott elsonek (+ erosites 13DBLE)
A kek az a CEA akik a PK-val mentek. Pontosabban a vilagoskek = CEA es sotetkek = 5°szazad vagyis karbantartok

Januar 3-an lesz a lazadok es a francia erok kozott egy talalkozo es mar elnezest kertek a 4 tamadasert.

Addig is

BUEK mindenkinek, J.GY

Henri Charriére Creative Commons License 2002.12.29 0 0 503
Ízelitőül kettő belőle.



Sárga és kék század, akkor az amphibie és a CEA, ugye?

Előzmény: Mickey Cortez (502)
Mickey Cortez Creative Commons License 2002.12.29 0 0 502
Sziasztok!
A Reuters hirügynökség oldalán,reuters.com-ha a photo-foreign legion-t beirod a keresöjükbe,van 9 db foto a 2REP karácsonyárol Elefántcsontparton,meg pár a megérkezésröl,stb.
Nézzétek meg.
kürtök Creative Commons License 2002.12.29 0 0 501
Ez mit jelent pontosabban? Nem látom a hivatkozást.
Előzmény: eritelaz (500)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!