Keresés

Részletes keresés

fautas Creative Commons License 2010.04.23 0 0 8317
Kedves Ádám!

Élvezettel olvastam szép válaszodat, de csalódást is okoztál azzal, hogy ábécé-ügyben nem foglalsz állást. A saját CD-idet úgy rakod sorba, ahogy neked jólesik – ahány ház, annyi szokás. Csak neked kell tudnod, hogy Csajkovszkij nálad C-vel vagy T-vel kezdődik, de még külön fiókot is tarthatsz orosz zeneszerzőknek, amin belül az ázbuka érvényes.

Egészen más dolog a nagy nyilvánosságnak szóló kézikönyvek ábécéje.

Leírva még nem láttam sehol (mégsem merem állítani, hogy én fedeztem fel) azt a "törvényt", mely szerint az Akadémiai Kiadó attól függően használja az egyik vagy a másik abc-t, hogy a mű címe a szótár vagy a lexikon szót tartalmazza. Ha lexikon, akkor ccs<cs<cz, ..., ssz<sz, ha szótár, akkor fordítva.

Ezt kéne már végre egységesíteni, mégpedig úgy, hogy a lexikon-abc maradjon fenn, mert csak az alkalmas gépi feldolgozásra, jobban szolgálja az országunkban járó idegent, és nem utolsósorban a magyar gyerek is könnyebben tanulja meg. Szerencsénkre úgy alakult az írásunk, hogy nincsenek különleges betűink a mássalhangzók jelolésére, tehát semmi sem nehezíti a nemzetközileg ismert latin abc alkalmazását. A beszélt nyelvre meg nem jelent nagyobb veszélyt az abc, mint az, hogy a zs írásához 2-4 gombot kell lenyomnunk.
Előzmény: Kis Ádám (8311)
NevemTeve Creative Commons License 2010.04.23 0 0 8316
Ezt viszont mindenképp "kijavítani kell":

kérdése felmerülne
kérdése merülne fel
NevemTeve Creative Commons License 2010.04.23 0 0 8315
Durván leegyszerűsítve:
1. minden tagmondat után kell írásjel (pont, vessző, esetleg gondolatjel vagy hárompont)
2. tagmondat az, amiben ragozott ige van (nem igenév): 'mi arra kérjük önt, hogy ön csináljon valamit'
Előzmény: Törölt nick (8314)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.23 0 0 8314
Igen, ez az, hogy szerintem is. De az ügyfél köti az ebet a karóhoz, hogy márpedig nem kell. Pedig kell, szerintem is... Köszönöm a megerősítést! Legfeljebb az MTA elé küldöm sajttájt tartani, ha nem tetszik neki valami. Helyesírási rendszert mindenkinek! :)
Előzmény: 3x (8313)
3x Creative Commons License 2010.04.23 0 0 8313
kérjük után is vessző kell, nem tudom, mire gondolsz
Előzmény: Törölt nick (8312)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.23 0 0 8312
Szép jó estét kívánok!

Csak bekukkantottam, mert rohannom kell tovább a munkavégzés rögös útján, és ezzel kapcsolatban kiáltom a pusztába, hogy miért kell ezt a mondatot így írni?

Amennyiben a készülékekkel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerülne, kérjük keressen minket bizalommal!

És miért nem így?

Amennyiben a készülékekkel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerülne, kérjük, keressen minket bizalommal!

Ha gyors választ kapok, azt nagyon megköszönöm, mert a korrektúrázási problémák csak most csúcsosodtak, és nemsokára határidő... :/

(Ha nem kapok gyors választ, természetesen azt is megköszönöm.) :)
Kis Ádám Creative Commons License 2010.04.23 0 0 8311

Ha lehet, egy lépéssel tov ább lépnék vissza. Ez a magyar írásrendszer kérdését érinti. Hogy miért alakult így, más - egyébként - érdekes kérdés. A latin ábécé bővítésének szükségessége majdnem minden nyelvben megjelent (leszámítva az angolt, ahol inkább szűkíteni kellett). A gyakoribb megoldás az, hogy igyekeztek az egy fonéma - egy graféma megfelelést alkalmazni, de meglehetősen sok az olyan nyelv, ahol egy fonémának két, három, esetleg még több graféma felel meg. (Noch dazu - több fonéma - egy fonéma, mint az oroszban). A nyelvek jó része e tekintetben vegyes.

 

Mint ismeretes, a megyar nyelvben a magánhangzók többletigényét a graféma módosításával, a mássalhangzókét viszont grafémakombinációkkal oldották meg, néha csak diakron logikával (gy).

 

A magam részéről egyetértek azzal, hogy ez a megoldás a tisztán írott neylvet (a grafémákon alapuló változatot) eltávolítja a hangzó változattól.

 

Figyeljük meg, hogy a magánhangzók esetében az ékezetek elhagyása sok esetben nem teszi értelmezhetetlenné a szöveget, azonban a mássalhangzók kiegészítő grafémáit nem lehet elhagyni.

 

Azzal is egyetértek, hogy bár a betűrendezés elvét a helyesíráűsi szabályzat rögzíti, ez nem helyesírási kérdés. Én a zenei CD-im rendezésekor szoktam bajban lenni, hogy hova tegyem Csajkovszkij. Ez a példa ugyanakkor némiképp cáfolat is. Ad absurdum a fonetikus átírás alapján kellene alfabétbe rendezni, dehát ez nem igazán népszerű javaslat. Nagyon fontos a magyar nyelv hozzáférhetővé tétele idegenek számára, csak tessék már mondani, melyik idegen nyelv legyen a mérvadó? Hiszen pl. a magyar cs-t a latin betűs neylve sokféleképpen írják: c valami diakritikus jellel, c valamilyen más betűvel (de nem s-sel) kombinálva, a t-t valamilyen más betű(v)(kk)el kombinálva. Úgyhogy, a felvetésed nehezen működtethető (NB - az ny nemcsak a magyarban 'ny', hanem a katalánban is (szó belsejében?).

 

Még egy fontos adalék: a magyar UNICODE grafematikus megközelítésű. Ebből az következik, hogy cs az c+s

Előzmény: fautas (8307)
fautas Creative Commons License 2010.04.23 0 0 8310
évtizedek sem kellenek már, hogy a szabályok kövessék a valóságot

Én nem látom ilyen közelinek a boldog jövőt, bár a köszönhetően szerintem is jó szó itt. Nagyon makacsul tartja magát ez a használhatatlan rendszer.

A Bakos-féle Idegen szavak és kifejezések szótára is a magyar(!) ábécét követi. Cirill betűs nyelvekből átírt szavakban a cs csének számít, a többiben c+s-nek. Vagyis ha meg akarok találni egy soha nem látott szót, ismernem kell legalább az eredetét.

Túlzottan egyszerűsítettem, amikor azt sugalltam, hogy a rendezéshez-kereséshez elegendő a fonetikai átírás. Még ez is kevés. A szóösszetételt is fel kell ismernei a magyarul nem tudónak, hogy eligazodjon a szótárban. Tudnia kell, hogy a házsártos nem a ház- kezdetű összetett szavak (házsor, házszám, háztulajdonos) között keresendő, mert zsé hang van benne.

Jól ki van ez találva.
Előzmény: NevemTeve (8309)
NevemTeve Creative Commons License 2010.04.23 0 0 8309
Ironikusan hangzik, de igaz: világossá (világosabbá) tette, hogy a szabályok túl bonyolultak, betarthatatlanok. Fogadni mernék, hogy évtizedek sem kellenek már, hogy a szabályok kövessék a valóságot;)
Előzmény: 3x (8308)
3x Creative Commons License 2010.04.23 0 0 8308
A wiki szerint "ez az elv igen gyakran sérül – főként a számítástechnika rohamos terjedésének köszönhetően".

Na erről beszélek: "köszönhetően".
Előzmény: fautas (8307)
fautas Creative Commons License 2010.04.23 0 0 8307
Bocs, hogy rövidebben nem tudom ezt leírni.

A magyar ábécé megérdemelne egy külön topikot.

A szavak betűrendbe sorolása nem is helyesírási, még kevésbé nyelvészeti kérdés. Sokkal inkább: matematikai, informatikai.

A magánhangzókkal szerintem nincs baj, még az
ég < Eger < egér < éger
is könnyen algoritmizálható.

A mássalhangzók rendezési szabálya azonban tarthatatlan. Őket nem az íráskép, hanem kiejtés alapján kell besorolnunk. A betűket előbb át kell írnunk fonetikai jelekre, utána el kell végeznünk a rendezést, majd a jelek helyébe vissza kell írnunk a rendes betűket.

A wiki szerint "ez az elv igen gyakran sérül – főként a számítástechnika rohamos terjedésének köszönhetően".

Én úgy látom, hogy ennek semmi köze a számítástechnikához. Már 100 évvel ezelőtt is nehezen találhatta meg a szavakat a 'magyar–idegen' szótárban az a szerencsétlen idegen, aki nem a

cz < cs < ccs, ..., ny < nny, ..., sz < ssz, ...

szabályokkal kezdte a nyelvtanulást.

Az egyetlen jó megoldás, ha a többjegyű mássalhangzókat elemeikre bontjuk, akár csupa magyar, akár vegyes címszavakból áll a rendezendő sorozat. A többszavas egységekre vonatkozó túlkomplikált elvek helyett meg bőven elég lenne a szóköz (space) helyét megadni az "abc"-ben. (Én az a elé tenném: Nagy Zoltán < nagyapa.)

Vége!
v79benno Creative Commons License 2010.04.18 0 0 8306
OFF

Így már világos, köszönöm. A WP-t ó- és újmagyarok is szerkesztik, közösségi lapokon (mint amilyen a kiemelés feltételeit rögzítő) nem emlékszem nagyobb összecsapásokra stilisztikai-nyelvhelyességi kérdések körül. Ha jónak látod, bármikor átírhatod magad is, ha szebben-jobban-áramvonalasabban meg tudod fogalmazni, nem hinném, hogy bárkinek bármi kifogása volna ellene! :)

ON

Előzmény: 3x (8305)
3x Creative Commons License 2010.04.17 0 0 8305
OFF
(Szerintem félreértés történt: én a "van megírva" szerkezetet _támogatólag_ írtam a "megírt" helyett, de attól tartottam, hogy a Wikipédiát már az "újmagyarul" beszélők szerkesztik. Tehát ezért nem értem, miért gondolod, hogy nekem a "van megírva" szerkezet nem tetszik és még veszem is a fáradságot, hogy azt provokációként beírjam a Wikipédiára...)
ON
Előzmény: v79benno (8304)
v79benno Creative Commons License 2010.04.17 0 0 8304
Kiemelted a két "van megírva" szerkezetet a szövegben, fölé írtad, hogy provokáció következik, alá pedig azt, hogy várod, mikor tiltanak ki a WP-ből. Én ebből – bevallom, az előző néhányszáz poszt alkotta kontextus áttekintése nélkül (időhiány) – arra következtettem, hogy valami problémád van a "van megírva" és a nyelvhelyesség egy bekezdésben emlegetésével. Ha tévedtem, elnézésedet kérem.

DonB-vel én nem értek egyet mindenben, az ebben a blogbejegyzésben általa ajánlott cikk például vaskos hülyeségeket tartalmaz a latin és a német grammatika tárgyában, igaz, a szerző nem szakértője egyik területnek sem.

A "valóság ellenkezőjét" viszont aligha állítottam, mert nem állítottam semmit, és a semmi nem tud a valóságnak ellenkezője lenni.

A WP-t figyelmetlenül *is* szerkesztem. :)
Előzmény: 3x (8303)
3x Creative Commons License 2010.04.17 0 0 8303
lyen figyelmesen szerkeszted a Wikipédiát is?

Merhogy épp az ellenkezőjét írod a valóságnak....
Előzmény: v79benno (8299)
3x Creative Commons License 2010.04.17 0 0 8302
De miért ajánlod figyelmembe azt, ami az én véleményemet támasztja alá?
Előzmény: v79benno (8299)
NevemTeve Creative Commons License 2010.04.17 0 0 8301
off: A wikiben épp az a jó, hogy bárki bármibe belepiszkálhat; nemrég például a 'Gyurunk, wazze' című oldalt valaki átnevezte 'Hajrá, sporttárs'-ra, mert neki az jobban tetszett.
v79benno Creative Commons License 2010.04.17 0 0 8300
Az előbbi természetesen a 8220-ra volt válasz, csak valamiért elszerencsétlenkedtem a dolgot. Ím alább az érintett hozzászólás "3x" tollából.

======================================

Egy kis provokáció:

Wikipédia: Kiemelt szócikk

# Formailag szépen és átfogóan megírt; tartalma pontos, megbízható és amennyire csak lehet, állandó; szemlélete és hangvétele semleges. Lásd a hogyan írj jó szócikket és a kész szócikkek útmutatókat a színvonalas szócikkek készítéséről. Ennek megfelelően:

1. „szépen megírt” alatt azt értjük, hogy stílusában, szókincsében és nyelvhelyesség szempontjából egyaránt kifogástalan,

A fentit kijavítottam az alantira:

# Formailag szépen és átfogóan van megírva; tartalma pontos, megbízható és amennyire csak lehet, állandó; szemlélete és hangvétele semleges. Lásd a hogyan írj jó szócikket és a kész szócikkek útmutatókat a színvonalas szócikkek készítéséről. Ennek megfelelően:

1. „szépen van megírva” alatt azt értjük, hogy stílusában, szókincsében és nyelvhelyesség szempontjából egyaránt kifogástalan,

Várom, hogy kitiltsanak a Wikipédiáról...
Előzmény: v79benno (8299)
v79benno Creative Commons License 2010.04.17 0 0 8299
A "van megírva" ügyében ajánlom szíves figyelmedbe:

http://korrektor.blog.hu/2010/02/19/lavem_halman_ol

A WP-ben a kiemelt szócikkek (szerintem rémes az elnevezés, de régi jó gyepes hagyomány, hiába próbáltuk megváltoztatni) követelményeit leíró lapot is át lehet írni, ha nem tetszik neked a van + akármilyenparticípiumhogyajóistenakárhovátegye szerkesztés, írd át bátran.

De ha a kitiltás tetszenék jobban, arról is szót ejthetünk. ;)
-lola- Creative Commons License 2010.04.16 0 0 8298
akár torzíthattuk vón úgy is, de mint helesen közléd, nem így tettünk...
Előzmény: 3x (8297)
3x Creative Commons License 2010.04.16 0 0 8297
Ez sajnos nem érv. A skola nem iskora, a globus nem goróbis, se nem goró
Előzmény: NevemTeve (8296)
NevemTeve Creative Commons License 2010.04.16 0 0 8296
De mi magyarok vagyunk, úgyhogy ez sajnos nem érv... a 'globus'-t is 'golyó'-vá torzítottuk, a 'schola'-t meg 'iskolá'-vá.
Előzmény: -lola- (8292)
yxc123 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 8295
Köszönöm! Nem tudtam, azt hittem a spirálból származik valahogy...
Előzmény: -lola- (8292)
yxc123 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 8294
Matematikus :-(
Előzmény: NevemTeve (8291)
Kis Ádám Creative Commons License 2010.04.16 0 0 8293

Közkeletű hiedelem, hogyb a Magyar helyesírás szabályai törvény, szabványszerűség. Pedig magának a szabályzatnak a szövegében is benne van, hogy ez nincs így. A hiedel azon alapul, hogy a magyar nyomdák kb. a 30-as évektől kváziszabványként kezelték (némi szogorításokkal).

 

A szabályzat több helyen megengedő, bár szertintem nem elég helyen. A vitatott esetnél azonban nem annyira: a 6:3-as szabály nem olyan, mint a közbevetésé, ahol lehet vessző vagy gondolatjel. A kérdezett szót mindig kötőjelezni kell. A megengedő fogalmazás bizonyos hagyományoknak szól, ahol nem alkalmazzák. Eléggé jellemző, hogy ilyenek a minisztériumok: Igazságügyminisztérium, Külügyminisztérium, melyeket kötőjelezni kellene, de ők nem így írták magukat, és az erősebb kutya ugat.

Előzmény: yxc123 (8290)
-lola- Creative Commons License 2010.04.15 0 0 8292
túlspiLázom, ném. spielen...
Előzmény: yxc123 (8287)
NevemTeve Creative Commons License 2010.04.15 0 0 8291
Gondolom, főállásban mérnök vagy;)
Előzmény: yxc123 (8290)
yxc123 Creative Commons License 2010.04.15 0 0 8290

Én meg azt hittem, hogy egy szabvány. Az alapján amit írsz, minden egyébként egyértelműen olvasható szöveg is teljesen helyes.

 

 

Előzmény: NevemTeve (8289)
NevemTeve Creative Commons License 2010.04.15 0 0 8289
Akkor kell eltérni a szabálytól, ha a szószedetben megtalálod. Egyébként meg semmilyen "törvény" nem ír elő semmit, a helyesírás csak egy konveció, hogy az olvasó dolgát megkönnyítsük.
Előzmény: yxc123 (8280)
3x Creative Commons License 2010.04.15 0 0 8288
Amúgy én mint fordító (asszem itt nem kell vessző a mint előtt és a fordító után) gyakran megszegem a mozgószabályt, mert tudom, hogy a megrendelő belekőtne az olyanokba, hogy "visszaválthatókötvény-vásárlási megállapodás"
Előzmény: 3x (8285)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!