Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.15 0 0 32211

Na még egy utolsó kép a vízimalomhoz,jól látszik az elhelyezkedése,hát nem tudom...végül is vannak ennél jobb telkek is Nagyvázsonyban.

Ez pedig a Kinizsi turistaszálló,a hosszabb épület a postamúzeum mellett.Sok szállást megnéztem a neten mielőtt mentünk,de mikor odaértünk akkor jöttem rá hogy tényleg jól döntöttem,főleg ami az elhelyezkedést illeti,a legtöbb kiadó szoba inkább lent a völgyben,a falu alsóbb részein van,egy-két kivétellel.

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.15 0 0 32210

Húú,ez a hirdetés egyszerre nagyon gáz és valahol elgondolkoztató is.Vajon mit akar aki meghirdette,és vajon kié is lehet?Mert ez nem egy lakóingatlan,hanem egy romos műemlék,akkor is ha hivatalosan nem az,amit véleményem szerint a nagyvázsonyi illetékeseknek -most mindegy hogy kiknek- kutya kötelessége lenne felújítani,a falu egy értéke lehetne a várral együtt.Nem csak a teteje hiányzik,közel áll az összeomláshoz.

Ha valami akkor a telek érhet itt pénzt annak aki megveszi és tényleg lakóépületet akar létrehozni,mert bármilyen fura tényleg panorámás,legalább is a Kab-hegyre néz nem beszélve arról hogy gyakorlatilag a várdomb alatt fekszik.

Erős a gyanúm hogy Hörpölinnek igaza lesz és pár év múlva egy szép új lakóépület lesz az ötszáz évet átvészelő vízimalom helyén,ha így lesz az elkeserítő lenne.

 

 

Előzmény: kvte (32207)
hörpölin Creative Commons License 2011.03.15 0 0 32209

Hát ebben a hidetésben számomra több dolog sem stimmol:

 

1. Egy épület, ami 1480 körül épült, és "történelmi vizimalomként" aposztofálják a hirdetésben, hogy-hogy nem műemlék? Nagyon kevés 500 évnél idősebb ház van kis hazánkban, a maradékot különös gonddal kéne óvni! Már rég műemléki védettség alá kellett volna helyezni! Hahó! Országos Műemléki Felügyelőség!!! Olvassa valaki ezt a fórumot onnan???

 

2. Ez a 17,2 milla túl sok egy romos házért (hiszen nem műemlék!), még ha több mint 700 négyetméteres telken áll, akkor is. Ennyi pénzért szvsz senkit sem fognak találni, aki megveszi, aztán még jópár millát belefeccel a felújításba! Esetleg csak olyant, aki ledózerolja (megteheti, hiszen NEM áll műemléki védettség alatt), aztán épít helyette egy társasházat.

 

3. Valaki magyarázza már meg, hogy lehet egy, a völgy alján, a patakparton álló ház panorámás? Talán mert négy irányba nyílnak az ablakai? :-)

 

Előzmény: kvte (32207)
Kékdroid Creative Commons License 2011.03.14 0 0 32208

Ma befejeztük az Olajos Körút eddig hiányzó két rövidebb szakaszát (hiányzott a Bázakerettyétől keletre lévő "kis kör", illetve a Budafa - Bázakerettye szakaszból vagy két kilométer). Olajkútból láttunk működőt és állót és a szétszedettek mindenféle változatát. Ez itt éppen működött:

 

 

-Kékdroid-

kvte Creative Commons License 2011.03.14 0 0 32207
Előzmény: Törölt nick (32205)
hörpölin Creative Commons License 2011.03.14 0 0 32206

Hát nézd Hobo Bobo!

 

A helyzet az, hogy bármilyen túramozgalom becsületes teljesítése elsősorban lelkiismereti kérdés, de nem is értem túlságosan a problémát. Mi másért vág bele valaki egy ilyen menetbe, ha nem azért, hogy teljesítse a kiírt távot?

 

Persze, lehet menni az aszfalton is, de mi értelme van, ha nem_arra_mennek a jelzések? Egyébként szép volt a kilátás a Kálvária tetejéről, és ha a Ló-hegyi-patak dzsindzsás völgyét is rendbeteszik majd, akkor egész jó útvonal lesz ez! :-) Aztán valamikor csak átrajzolják majd a térképeket is.

Előzmény: Törölt nick (32204)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.14 0 0 32205

Mi is túráztunk a hétvégén:

Nagyvázsony-Városlőd-Kislőd vmh.2011.03.13. 24.1km

 

Szombat délután érkeztünk Nagyvázsonyba,ahol gyorsan elfoglaltuk szállásunk,amely a 2006.-ban felújított és remek állapotban leledző Kinizsi turistaszállóban volt lefoglalva,amelyet nyugodtan ajánlhatok mindenkinek,a faluban a legeslegjobb helyen van,gyakorlatilag a vár tövében.A hatágyasnak mondott szoba pont elég volt hármunknak,mert a hat ágy három emeletes ágyat jelentett:-))

A Kinizsi szálló,ugyanebben az épületben van a panoptikum is.

Még szombaton szerettem volna fényképezgetni Nagyvázsonyban,mert tudtam hogy másnap a túra miatt erre itt már nem lesz időm,így mindent meg is néztünk a fiúkkal,a várat is és a pálos kolostor romjait is.

még romjaiban is lenyűgöző

 

Vasárnap reggel nekivágtunk a névleg 24km-es távnak,az volt a cél hogy még 12 óra előtt Úrkútra érjünk,ugyanis úgy tudtam hogy az ottani bélyegzőhely a "Kéktúra vendéglő" délben bezár,és háromkor nyit,addig pecsét nincs!

Nagyon jó tempóban haladtunk,tíz óra körül fel is értünk a Kab-hegyre,néhány rövid pihenőt tartva,az utolsó egy km volt csak egy kicsit szuszogós,egyébként jól járható volt a kék ösvény,és nagyon kellemes az idő.

Itt egy negyedórás le-fel rohangászás után elkeseredve hívtam fel Hörpölin "doktort":-)) hogy könyörüljön rajtam,és mondja már meg hol van a pecsét!Precízen meg is mondta,így tíz perc múlva már a vadászházaknál bélyegeztünk,a még átjárható kerítésen belül.(persze az nem jutott eszembe hogy akár a füzetben,akár az atlaszban megnézzem hol a pecsét,pedig mindkettő leírja pontosan...)

a napi penzum

khmmm,érdekes...eladó vízimalom,érdekel valakit?

fel a Kab-hegyre

még elérhető a villanyoszlopon a pecsét,ha kész a kerítés utána gondolom áthelyezik

A Kab-hegyről folyamatosan ereszkedve alig másfél óra alatt értünk le Úrkútra,elég emelkedett hangulatban,ugyanis miután Hörpölinnel beszéltem a fiam elárulta unokatesójának hogy én meg hobo bobo néven futok a fórumon,onnantól ezzel cukkoltak végig,nagyokat nyerítve,harsányan röhögve.Addig sem volt rossz kedvük,de ezek után...:-))

Az úrkúti Kéktúra Vendéglőben -hogyan is fogalmazzak szépen- hűvösen tartózkodó volt a fogadtatásunk,futottunk pár kört hogy mit is lehetne enni,egyáltalán mijük van,majd minden morcosságuk ellenére nagyon finom,péklapát méretű melegszendvicseket csináltak,rengeteg sajttal,egyebekkel,és a kiszolgálás is feljavult,mosolygósabb,készségesebb lett -lehet hogy a szokatlan mértékű fogyasztásunk miatt?:-)

Úrkút felett az Őskarsztra is érdemes rászánni egy kis időt,szép hely,bár ez azon kevés hely egyike amelyről úgy gondolom hogy a bányászat jót tett a kinézetének,aligha lenne ilyen látványos ha nem alakítanak ki ilyen mély bányagödröket.

 

Városlőd felé egy irtásfolton vágtunk át,kerítés vette körül,de a kapuja le volt döntve,és a kerítésen belül a fákon is voltak kék jelek itt-ott,bár később azt vettük észre hogy itt lehet hogy változott a kék útvonala,és kikerüli az elkerített telepített tölgyest,mindenesetre a térkép szerint jól mentünk.

A hosszan kanyargó Csollányos-völgyben eseménytelen volt már az utunk a Városlőd-Kislőd vasútállomásig,amely egy egykor szebb napokat látott helynek tűnik,szürreális ahogy kinéz a környék,de érdekes...ötven percünk volt a vonatig,így megtudtam a vasutastól,hogy bauxitrakodó volt ezen az állomáson tíz éve szűnt csak meg,ezért olyan vörös minden,és a téglaépületek,rakodóépületek "adják" a hely ódon hangulatát,XIX.századi kinézetét.

a célban...ez a legjobb állapotú épület itt

Többször verte fel harsány röhögés a csendes vasútállomást,a legnagyobb akkor mikor megközelítettem az egyik egykori épületet,majd éppen akkor nyílt ki hangos nyikorgással az ajtaja,én meg hátraugrottam vagy egy métert...hiába,nem bírtak magukkal a srácok még 24km után sem...

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.14 0 0 32204

Tehát a füzet szerinti 38.7km-ből lett 40.51,ez már azért nagy eltérés,nem is beszélve a szintről.

Nem gondolod hogy mindemellett a kéktúrázók nagy százaléka -főleg akik a Nagyhideg-hegy felől jönnek- mégis inkább simán elporol az aszfalton a (nem is annyira)régi kéken? Talán nem is direkt,csak tévedésből,meg ugye a füzetekben,térképeken még amúgy is ez az út van jelezve,jóval kézenfekvőbb is,bár tudom hogy az új ösvény kijelölésével az aszfaltmennyiség csökkentése volt a cél.

Előzmény: hörpölin (32203)
hörpölin Creative Commons License 2011.03.14 0 0 32203

Kiértékeltem a múlt hét végi börzsönyi kéktúrám GPS trackjét. A hozzávaló kommentárt megtalálhatjátok többek között a (31967)-ben is, ezért azt nem írom le ide még egyszer.

 

 

Ezzel kapcsolatban szeretném egy dologra felhívni a figyelmeteket.

 

Kóspallag és a Kisinóci turistaház között megváltozott az OKT nyomvonala, most nem az aszfaltúton megy a templomtól a turistaházig, hanem egy kitérőt tesz a Kálváriához, majd egy rövidebb erdei csámborgás után ereszkedik vissza a turistaházhoz, pontosabban az fölé az aszfaltútra. Emiatt adódott a Törökmező - Kisinóci th. közötti távra 9 km, ami pont egy kilométerrel több, mint a régi adat. Ugyanebből az okból most kb. 100 métert kell visszafelé ballagni az aszfaltúton a turistaházhoz annak, aki pecsételni is szeretne.

 

Kíváncsiságból megvizsgáltam csak ezt a kis szakaszt is:

A www.turistautak.hu szerint a táv 1563 m, a szint 48/4 m az emelkedés javára az aszfaltúton.

Az én mérésem szerint a Kálvária felé a táv 2467 m, a szint pedig 134/88 m.

 

Tehát az amúgy sem túl simának mondható börzsönyi szakaszra kaptunk még több mint 80 méter plusz szintet. A teljes szintet tekintve pedig kb. egy Gellért-hegynyi az emelkedés ezen a szakaszon, de mondjuk ez a többi mellett már sem nem oszt, sem nem szoroz, viszont szép a kilátás a Kálváriától! :-)

(budai-)H.G. Creative Commons License 2011.03.13 0 0 32202

Azon a vidéken én is találkoztam hasonló jelenséggel. Néhány éve, a Csömödér 20 ttúra keretében az Olajos körútról Csömödér felé leágazó virtuális P+ jelzés útvonalán találkoztam (P+ jelzés helyett) néhány ősrégi K+ jelzéssel.

Előzmény: Kékdroid (32201)
Kékdroid Creative Commons License 2011.03.13 0 0 32201

"Szerintem a helységnév tábla oszlopon levő turistajelzésnek nem kéknek kellene lennie, hanem pirosnak."

 

Helyes válasz! :) Érdekes, hogy ezen az egy helyen találkoztunk egyedül ilyen szép állapotú kék sávval tegnap, a Lenti - Mumor - Lentiszombathely - Máhomfa - Szécsisziget - Vétyempuszta -(részben P+)- Vörcsöki erdészház - Tornyiszentmiklós - Nagy-Tenke - Lendvadedes - Gosztola - Lenti szakasz bejárásán. Amúgy csak a Vétyemi Ősbükkösben találtunk pár régi-régi kék jelzést. Csak az a sok aszfalt ne lett volna...

 

-Kékdroid-

Előzmény: pozo (32199)
pozo Creative Commons License 2011.03.13 0 0 32200

Ugyanis Lenti-Máhomfán a 89 km hosszú, piros sáv jelzésű Olajos Körtúra vonul át.

Előzmény: pozo (32199)
pozo Creative Commons License 2011.03.13 0 0 32199

Szerintem a helységnév tábla oszlopon levő turistajelzésnek nem kéknek kellene lennie, hanem pirosnak.

Ugyanis Lenti-Máhomfán a 89 km hosszú piros Olajos Körtúra vonul át.

A túramozgalom neve: Olajos Körtúra

Előzmény: Kékdroid (32198)
Kékdroid Creative Commons License 2011.03.13 0 0 32198

Mai feladvány: mi a hiba a képen, illetve melyik mozgalomhoz köthető a helyszín? :-)

 

 

-Kékdroid-

annyi baj legyen Creative Commons License 2011.03.13 0 0 32197

Néha az sem árt :)

Tegnapi utam képei, térképe, és pár szó róla:
http://heyjoe.hu/index.php?cikk=102

Előzmény: hörpölin (32196)
hörpölin Creative Commons License 2011.03.13 0 0 32196

"És te hogyhogy otthon?"

 

Ezen a négynapos hétvégén csapatösszetartás van itthon. :-))

Előzmény: annyi baj legyen (32194)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2011.03.12 0 0 32195

A Tájoló Térképészeti Iroda által kiadott zöldborítós "Keleti-Bakony" turistatérképen egyébként megtalálható a BFKT említett Pétfürdő - Litér szakasza. Mi kb. 8 - 10 éve jártuk az említett szakaszt, akkor mindkét irányba fel volt festve a kék sáv: a régi, hosszabb ámde látványosabb útvonalon (a dolomitsziklás kilátóhelyeket érintve, egy darabig az Ösküre vezető S jelzéssel fonódva), illetve a mostani, rövidebb úton is. Mi akkor a régi utat választottuk, ám figyelnünk kellett, hogy a két útvonal egyesülésekor ne rossz felé menjünk, így ugyanis egy éles jobbkanyarral indultunk meg a geotorony felé - ezt az irányváltást, valamint a turistaút-elágazást pedig elsősorban a térkép segítségével tudtuk azonosítani.

 

Valamikor réges-régen a CSBT tagjai Purga topiktárs vezetésével mérőkerékkel is elindultak térkép nélkül a kék jelzéseket követve és egy idő után visszaértek Pétfürdőre.

Előzmény: Kékdroid (32174)
annyi baj legyen Creative Commons License 2011.03.12 0 0 32194

És te hogyhogy otthon?

Én azért bandukoltam egy keveset: Badacsonytördemic-Balatonhenye, és mellé vettem még a  részben érintett tanúhegyek csúcsait is, Gulács, Tóti-hegy, Csobánc, lett is a 37 kilométerem mellé vagy ezerhatszáz szintem :D

Előzmény: hörpölin (32193)
hörpölin Creative Commons License 2011.03.12 0 0 32193

Csak most találtál ránk? Pedig a név (nick) kötelez!

 

Most a hosszú hétvégén nemigen lesz a túrafórumokon nagy forgalom, mert aki él és mozog az ilyenkor kimegy egy erdei túrára! :-)

 

Isten hozott!

 

Előzmény: Törölt nick (32192)
Csékati Creative Commons License 2011.03.11 0 0 32191

a szálláson beteltünk!

Csékati Creative Commons License 2011.03.10 0 0 32190

Már alig várom!:)

Előzmény: gyongyhaju lany (32189)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2011.03.10 0 0 32189

Hű, a Boncsosra vezető túra az jó izgalmas felfedezős lesz :) tavaly voltunk ott.

Előzmény: vvittore (32185)
Csékati Creative Commons License 2011.03.10 0 0 32188

Március 15-én Veszprémben hagyjuk a kocsit, onnan buszozunk Bakonybélbe, 10 órára érünk oda. Kislőd a cél, onnan az 5 órás
vonattal megyünk vissza Veszprémbe.
Beférsz még az autóba is!

Előzmény: G(Dzsí) (32187)
G(Dzsí) Creative Commons License 2011.03.09 0 0 32187

Hello, a kedd érdekelne, nekem az a szakasz hiányzik. S a visszaútra is betársulnék.

Előzmény: vvittore (32185)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.09 0 0 32186

A Siófokos DDP és KDP fórumokkal mi lett? A DDP-ből kellene pár szakasz leírása. Valakinek meg van archiválva?

vvittore Creative Commons License 2011.03.09 0 0 32185

Sziasztok!

Március 12-15-ig megyünk balaton-felvidéki, bakonyi kéktúrázni.
7-en vagyunk eddig és mivel a szálláson max. 8 fő fér el így 1 embernek van még hely!
A szállás Szentbékkállán lenne:
http://www.kali.hu/szallas/judit/ 3 éjszakától már 2500 Ft. Az étkezést mindenki maga oldja meg, de este el szoktunk menni kajálni valamerre.

A Badacsonytördemic-Nagyvázsony szakaszt 2 nap alatt, a Kislőd-Bakonybél szakaszt 1 nap alatt tennénk meg. A kimaradó Nagyvázsony-Kislőd részt egy héttel később, szombaton nyomnánk le Bandi szervezésében itt az Adventuresen.
Első közelítésben a program:
1. nap, március 12: leutazás, majd a Badacsonytördemic-Szentbékkálla 23 km + a kitérő a Badacsony tetejére, 9.35-re kell odaérni, akkor indul a busz Sztbékkálláról.
2. nap, március 13.: Kékmentes kirándulás a Boncsos-tetőn részben jelzetlen utakon (csúcstúra mozgalom).
3. nap, március 14.: Nagyvázsony-Szentbékkálla 22 km OKT, vagy odabuszozunk és vissza gyalog, vagy odagyalogolunk és visszabuszozunk.
Előbbi logikusabb, de az átszállások és a várakozások miatt a 2. kedvezőbb (majd eldöntjük a helyszínen).
4. nap, március 15.: Bakonybél-Kislőd 21 km. Reggel elhagyjuk a szállást, Veszprémből 9.55-kor indul busz Bakonybélbe, utána Kislődből meg visszavonatozunk Veszprémbe.

Közben lehet ládázni és forrásokat mérni, vonatot, felhőket fotózni.

Mivel 2 társunk csak az első éjszakára jön ezért a 2. naptól lehet csatlakozni ha meg tudjátok oldani a lejutást. Visszafele már el tudunk hozni autóval.
Eszerint osztjuk a benzinköltségeket is.

 

érdeklődni: 06-30kilencszázegy3824

Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.09 0 0 32184

Köszönöm Neked is a válaszokat! Most már kezdek "képben lenni", van két jó itinerem.

Előzmény: olahtamas (32183)
olahtamas Creative Commons License 2011.03.08 0 0 32183

A Mogyorós-hegynél volt egy kb. félórányi jelzéskeresés, amúgy nem nagyon álltunk meg.

Ja meg a kőfejtőnél volt egy kb. 5 perces vakvágányunk.

A beszámoló: (18486).

 

Előzmény: Jesper Olsen (32179)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.03.08 0 0 32182

Kékdroid, Kerek repkény: köszönöm az információkat.

Előzmény: Kékdroid (32181)
Kékdroid Creative Commons License 2011.03.08 0 0 32181

Az utat nem mértük, de az MTSZ honlapon lévő adatok (nem a táblázat, hanem az egyes szakaszok hosszát író lista alatta) szerintem helyesek, ezeket összeadva a teljes táv 103,1 km-re jön ki az eredeti 94 km-hez képest. A teljes idő 9 óra 16 perc lett, de ebben benne van a rengeteg pihenő, kajálás, kocsmázás Litéren stb. A menetidő ezek nélkül is megvolt vagy hét óra, ahogy Repkény is írja.

 

Szerinted más évszakban (pl. nyár) mekkora esélye van a jelzéskövetésnek és a teljesítésnek?

 

Szerintem nem lehetetlen, de legalábbis nehezebb: Pétfürdőtől a szántásig nem lehet gond, de ha ott kinő a búza, kukorica, akármi, akkor az erdőszél és az akármi között nem lesz út, a jelzés pedig ott visz és az erdőben sem láttunk alternatív ösvényt. Litértől a katonai terület széléig ha nem is mindig jól járható, de követhető a kék. Figyelni kell, ahol a zarándokút éles kanyart vesz balra, ott enyhén jobbra kell tartani és a völgyben maradni, az ösvény most sem volt valami híresen jól járható. A térképen jelzett római villa helyénél bizonytalankodtunk sokat, a völgy kezdete felé kellett volna elindulni, de nem tudtunk volna átvágni a bozótoson. Ez csak jóval odébb sikerült, meglepetésemre amúgy a jelzések itt szinte újnak tűntek.

 

A folytatást én is várom, a következő etap a Balatonalmádi-Balatonfüred lesz. Remélhetőleg. :)

 

-Kékdroid-

Előzmény: Jesper Olsen (32176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!