Keresés

Részletes keresés

László67 Creative Commons License 2011.04.10 0 0 32370

A Burok-völgy valóban gyönyörű, különösen így áprilisban - még csalán és szúnyogok sincsenek...  :-)

Egy héttel ezelőtt - hat év után - ismét végigjártam...

 

  Képek...

 

Előzmény: Madw (32360)
Madw Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32368

Na igen, vannak ott érdekes jelzések... :)

Én is akkor megosztok erről a környékről néhányat (elnézést mindenkitől, ha itt ez némileg már off). Úgy látszik akkor másnak is vannak ilyen perverziói a régi útvonalakkal. Tök jó.

A két Pisznice között akkoriban még csak sima gyalogút tekergett a fák között (2004-es képek). 

 

Az etetőig volt kocsinyom...

 

 

...utána meg csak csapás.

 

 

Ha kicsit továbbment az ember ilyesmivel is találkozhatott (ez a zsombolyhoz vitt fel, de az ösvény már akkoriban sem látszott).

 

 

 

Tovább délre Pusztamarót irányába.

 

  

Előzmény: Törölt nick (32364)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32367

Mint turista,és ember környezetpárti vagyok,de itt említeném meg hogy ma a környezetvédelem címszó alatt sokszor nagyon-nagy félreértések és ámokfutások zajlanak.

Egy-két példa:a félig elbányászott Bél-kő...majd 100évig bányászattal szó szerint rombolták,pusztították,ma meg alig engednek fel rá valakit,pedig a helyiek szerint a falu(Bélapátfalva) szempontjából is jó lenne ha legalább egy két extrém sportos sziklamászó,siklórepülő,stb itt találna lehetőséget a sportjához,nem beszélve a turistákról.

Egyszerűen nevetséges hogy egy hegyet félig lerombolnak,majd ezt abbahagyják és védetté nyilvánítva egy turistacsoportot is alig engednek fel rá.

Ez van a Pisznicénél is...félig elbányászták,majd ezek után SZIGORÚAN védett lett...csak engedéllyel lehet látogatni.Turistajelzések,mint a piros leterelve,nehogy a turisták bajt okozzanak,valamit is károsítsanak.Régi sárgát is láttam itt:

Tönkrevágnak hegyeket-völgyeket,erdőket,majd mikor már nem gazdaságos bányászni,védtté nyilvánitják,akkor meg nem engedik be oda ...a turistákat!Mert ők aztán nagyon károsítanak ám!!

Egyszerűen nevetséges...és komolytalan is.Az általad említett régi piroson ,melyről a turisták ki vannak már tiltva gyakorlatilag,ott rendszeresen közlekednek autóval az erdészek láthatólag.És a szigorúan védett,engedéllyel látogatható területen egy lada szamarás gond nélkül gyűjtögette a köveket...

Szóval ha valamit tönkrebax.ak azt később ne a turisták kitiltásával próbálják meg helyrehozni könyörögve kérem,mert nem a turisták tették tönkre!A többi csak mellébeszélés és szerecsenmosdatás.

 

Madw Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32366

Na ez bíztató. Ha másnem marad a fényképezés, de az tényleg olyan izé. :) Porva-Csesznekre is csak ezért fogok visszamenni (kinyitott újra a büfé és van bélyegzőjük), mert az igazoló fotó ellenére jobb érzés mégiscsak látni azt a nyomatot a füzetben. :)

Annyiban szerencsém lesz, hogy lesz ott egy kerékpáros teljesítménytúra a környéken, ha minden kötél szakad max majd tőlük kérek pecsétet, ha útba esik valamelyik ellenőrző pontjuk és éppen nem volt semmi a Hamuháznál, vagy Kisgyónban sem találom meg Hamuházas bélyegzőt. 11km 5 óra alatt. Az igen. Akkor tényleg sok fán kell átmászni. Hm.

Előzmény: Törölt nick (32362)
Madw Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32365

Több szakasz van, ahol elég jól sikerült mellé lőnünk. Az egyik még a Hajag tetőn. Akkor még nem volt térképes gps-em, csak egy eTrex Camo. Szerencsére benne volt az Agusztin tanya koo-ja, mert egyszerűen eltűnt a piros, úgyhogy maradt a toronyiránt árkonbokron át, amíg a sűrű lombok megettek minden gps jelet. Élmény volt. :D

Utána a Nagy Futóné - Bátorkő szakasz volt még érdekes. Itt még megvan a régi piros is ami többször bevisz a susnyásba és vége lesz. :) Persze megkülönböztetni nem mindíg lehet az új pirostól. Ezen a szakaszon találkoztam először a hirtelen derékszögben elmenő jelzésekkel, amit persze mindíg utólag vesz csak észre az ember. :) Mintha vonalzóval csinálták volna az utat (ez az érzés visszaköszönt a Baglyas utáni szakaszon is).  

A másik nagy kedvenc (amellett, hogy nagyon szép, vadregényes) Baglyas-hegy környéke. A jelzésnek egyszercsak vége a hegy alatt. Van ott valami bánya is, ahová természetesen tilos a bejárás. Ott a környéken sem leltem a jelzést és végül a K+ -on jutottam fel. Itt már megvolt a GpsMap62 és még  így sem jött össze, pedig a TuHus térképpel mentem. A Baglyas után jött csak az igazi móka Csórig. A Horgok. Jelzés az tényleg semmi. Komolyan mondom, a track-en mentem és nem volt alattam út, csak mező. Aztán mikor beértem az erdőbe, jött a kálvária. Volt olyan szakasz, ahol kb öt méterenként voltak megfestve a fák, de olyan is, ahol fél óráig se jelzés se semmi. Ha nincs nálam a gps még mindíg ott bolyongok a völgyekben fel-le a kis kanyargós jelzetlen ösvénykéken. :) 

Az egészre még rátette a koronát Iszkaszentgyörgyön a kilátó, amiből nincs kilátás. :D

...persze, biztos velem is van baj, de én még túrán ennyit nem tévedtem el, mint a piroson. Sokszor olyan érzésem van, mintha direkt elkerülné a látnivalókat. Az száz, hogy nem lett előre bejárva a teljes táv, hanem valaki egy íróasztalnál jól megrajzolta (ill. összekötögette érzésre azokat a szakaszokat, ahol eredetileg nem ment piros, de kellett oda út a túra miatt), aztán ki lett adva megfestésre.

Persze ennek ellenére imádom az egészet, csak jól esik kicsit duzzogni, hamár így kérdezted. ;)

Előzmény: Törölt nick (32361)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32364

Most egy picit elfehéredtem az izgalomtól...engem is nagyon érdekelnek a régi útvonalak...lehet hogy mást is?...és amit Te is említesz,a régi piros a Pisznice oldalában,nos azon sétáltam el egy hete a vörösmárványbányához: itt egy rejtélyes piros kereszt jel van ezen az útvonalon,a háttérben alig fellelhetően a piros sáv jelzés látható.

ez pedig a Pisznice keleti oldalában futó piros,ma jelzetlen,olyannyira hogy még földútként sem jelzik,pedig kiválóan járható.

olyannyira hogy a Kis és Nagy-Pisznice közt lévő vadetetőt ezen az úton keresztül közelítik meg a vadászok,és erdészek  -kocsival...

Előzmény: Madw (32363)
Madw Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32363

Anno, mikor a cégünknél megszüntették a könyvtárat, sikerrel megmenekítettem néhány térképet a kidobástól. Nem olyan nagyon régiek, de én is nagy érdeklődéssel nézegetem őket. A legrégebbi egy 74-es Aggtelek, Jósvafő térkép. Ott is van egy szakasz, ami régen egész máshol ment. Jósvafőre nem ment be a kék, hanem előtte északnak fordult és ment majdnem a határig. Ott keletre és Derenk romközség előtt tért rá arra a szakaszra, amit ma is ismerünk.

Ugyanilyen mondjuk a Gerecsében a piros. Jelenleg Pusztamarót után rögtön északnak fordul. A 79-es Gerecse térképen elmegy nyugatra, majd a Kis és Nagy Pisznice között megy el és nem kerüli ki őket keletre, mint most. Ez az út néhány éve még tökéletesen megvolt. Szerencsére semmi dzsindzsajárás nem kellett hozzá, csak néhány fa dőlt rá. Az is igazi világvége feeling, nagyon hangulatos, látszik hogy csak állatok használják néhanapján. Még a Gerecsénél maradva, Dunaalmás/Kőpite környékén van ilyen, csak ott a zöld jelzés megy ott, ami köszönöviszonyban sincs a mai térképekkel. :) Szeretem az ilyen elfeledett utakat.    

Előzmény: Törölt nick (32357)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32362

A Hamuház.Jól látható a piros jelzés,és egy csomagocska a tornácon,talán itt fellelhető valamiféle igazolási lehetőség.(tavaly ősszel)

A bükki őserdőt is volt szerencsém látni,de a Burok-völgy sokkal jobban megragadott,nem tudom miért.Szerintem sokkal érintetlenebb,főleg a "nagy kanyar" után,Királyszállás felé,5-6km-en ahol a Kéktúra atlasz szerint is nehezen járható,és ahol a sok barlang is van.Medvehagyma tenger mellett hóvirág-mezők is vannak.

Ha már leküzdötted,onnan nem lesz nehéz kilépni,mert jól járható aszfaltút vezet sokáig,meg jól járható erdészeti út.Nekem a Burok-völgy 11km-e 5óra volt,majd ezek után vissza Bakonykutiba a kocsimhoz 12km 2és fél óra.Ennél jobb minőségű út vezet Hamuház és Kisgyón felé.

 

Előzmény: Madw (32360)
Madw Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32360

Köszönöm, elolvastam. Húh, már alig várom a Burok-völgyet. Nálam a leginkább várt szakasz a Piroson. Remélem nem csalódok benne. Ha csak fele olyan szép, mint az Őserdő a Bükkben, már akkor megérte. Így aztán csak akkor tudok onnan majd szabadulni, ha megtelik a kártya, vagy megkerget valami vadállat. Van ott geoláda is, meg medvehagyma tenger. *nyamm*  ...szóval ki kell majd lépni, ha leküzdöm a völgyet.

Előzmény: Törölt nick (32356)
Madw Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32359

Köszönöm. Kicsit alaposabban visszagoogliztam, volt több időm. Mintha HEV lenne, aki talán tud segíteni a dologban. Külön nem zaklatom, elég sűrűn jár erre, biztosan ír valamit majd a témában (ill, találtam a WaybackMachine-nel elérhetőséget is az oldal gazdáihoz).

Megtaláltam a tavaly májusi diskurzusodat vele ami éppen erről szól, hogy jó lenne beleintegrálni Siófokos fórum KDP és DDP topikjait az új MTSZ oldalba. Sajnos úgy látszik ez a dolog kicsit elfelejtődött. Nagy kár, mert a KDP-nek elég sanyarú a sorsa. Elhanyagolt (és nem létező) útvonalak, nincs saját "egyen" pecsét (talán az őzikés az lehetne, ha több ponton is lenne belőle), az állandó idegeskedés, hogy vajon találok-e valakit a következő ponton, van-e következő pont egyáltalán, ha igen akkor a különböző hiányosságok miatt hogyan igazolom a teljesítést (Porva-Csesznekről csak fotóm van, Augusztin-tanyáról egy pecsétes papírfecni, Eplényben az Enikő panzió nem volt nyitva, szerencsére onnan folytattuk később, az Öreg Futónén már évek óta nincs meg a szám az oszlopon, most Hamuháznál sem lesz semmi, mehetek a barlangkutatókhoz és még hol van a vége...).

...most meg az utolsó összegyűlytött információforrás is elveszik. :( Kicsit irigykedem a Kék túrásokra a jobbnál jobb színes-szagos oldalaik miatt. Nem baj, majd jól belehúzok a Pirosba és én is végre élvezkedhetek az agyondokumentált Kéken. :D

Előzmény: Törölt nick (32355)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32358

Egy picit feljavítottam az útvonalat -stílszerűen kék tintával.

A Sandl-hárs már akkor is hivatkozási pont volt,majdnem 80 éve,hány éves lehet az a fa?

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32357

Egy nagyon régi térkép utánnyomását vettem meg a minap...1942-ből való az eredetije.

Már egy párszor írtam,hogy elszántan keresem és fotózom a régi és még régebbi kék jeleket az OKT útvonalán.De talán az ennyire régieket nem -talán azért mert ezekre már semmi esély hogy megtalálhatóak.

Ezen a térképen még az eredeti ,a legeredetibb útvonal látható,az 1938-as,amikor még a Gerecse őrháztól a Nagy-Gerecséről leoldalazva Héregig,majd onnan Tarján felé Felsőgallán át vezetett az út Várgesztesig.

Nagyon érdekes,legalább is számomra.Ha több időm lesz,akkor a nyomába eredek ennek az elfeledett útvonalnak is!

És emellett most éppen egy 1971-es Cserhát térképre várok,amelyet bármikor hozhat a posta (hétköznap)...Cserhátszentiván,Kutasó,esetleg Buják az útvonalban még akkor...úgy érzem oda is el kell mennem.:-)

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32356

Tájékozódni szeretnél az Isztimér-Hamuház szakaszról?Nagy részét bejártam két hete,32270-es hsz.Isztimértől a Burok-völgyig szántó-legelő,a völgytől a Hamuházig pedig aszfalt-földút,jól járható.A Burok-völgy az ami az idődet és az erődet kicsit próbára teszi,de nem vészes.

Nem a fényképezőgéppel fogsz sokat t.k.lni a Burok-völgyben,(azzal is) hanem a fákkal.Rengeteg a kidőlt fa,néhány kilométeren keresztül elég nehéz a haladás,de megéri lemenni,nagyon szép,viszont a rohanást el kell felejteni,akkor inkább le sem érdemes menni.Ott sietni egyszerűen nem lehet,viszont nem is érdemes!

Piros és régi kék jelek kavalkádja vezet végig rajta,bár eltévedni amúgy is nehéz lenne.

Előzmény: Madw (32353)
Madw Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32353

Üdv.

 

Tudtok valamit a siofokos.tvn.hu oldalról? Van rá esély, hogy újraindul? Ha nem, hozzá lehetne férni valahogy legalább offline a KDP fórum tartalmához? Már a Googlecache is csak a fejét vakarja, a Wayback Machine meg csak 2008-as mentéssel tud szolgálni.

Az egyetlen (általam ismert) oldal volt, ahol informálódni lehetett a KDP pontjairól és szakaszairól a teljesítők szemszögéből (persze itt is, csak itt minden ömlesztve van :( ).

Holnap az Isztimér-Hamuház szakaszt tervezem megcsinálni (ha nem tökölök sokat a Burok-völgyben a fényképezőgéppel, akkor talán belefér a Kisgyón-Mecsér-telep is) és gondoltam benézek előtte tájékozódni. Nem voltam túl sikeres. Itt a fórumon is csak egy tavalyi megválaszolatlan kérdést találtam az oldallal kapcsolatban. Ezek szerint minimum fél éve nem megy. :(

jázminapja Creative Commons License 2011.04.09 0 0 32352

Néhány kép a tegnapi pilisi túránkról:

 

 Urak asztala környékén

 

 Virágerdő

 

 Szentendrei ág, és egyéb ágak

 

 Viharkár

 

 Fellegvár. Eddig csak alulról láttam

 

 Erdei romantika

 

 Ön"arc"kép

 

 Árnyas keltike

 

 "Molnár Lajosnál"

 

 Ellenfényben

 

 Én is...

 

 Sűrű erdő

 

 Pihenő

 

 Visegrádi kálvária

 

 Visegrád

annyi baj legyen Creative Commons License 2011.04.08 0 0 32351

A heyjoe.hu/okt oldalon egyre több szakasz kerül regisztrálásra, aminek örvendezek vala :)
Regisztrált tagok száma:127 fő, akik összesen 27029 kilométert haladtak az Országos Kéktúra útvonalán 1198 napon keresztül.Egy nap átlagosan 22.6 kilométert tettek meg.
Legtöbbször a(z) Hármashatár-hegy - Virágos-nyereg szakaszt járták le, 53 alkalommal.

emgergo Creative Commons License 2011.04.07 0 0 32350

Sajna nem, mert Királyréten pont még nem voltam idén, majd jövő hét végén felnézek.

 

megj.: ha lefelé jönne bárki is az NHH-ról, érdemes letelefonálni Kismarosra, mert egyszer pocsék időben volt olyan, hogy a sofőr úgy gondolta, inkább lent marad :)

Előzmény: Jesper Olsen (32349)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.07 0 0 32349

Nem tudod, idén változott az ára a turistabusznak?

Előzmény: emgergo (32348)
emgergo Creative Commons License 2011.04.07 0 0 32348

A turistabusz egyébként nem rossz opció a Nagy-Hideg-Hegyre, kb. 20 perc alatt fent van. Bár én azért szoktam rá, mert most már 23 éve van nyaralónk a Börzsönyben és meguntam a Királyrét–NHH utat :))

Előzmény: adrivik (32346)
emgergo Creative Commons License 2011.04.07 0 0 32347

Esetleg Verőcén a Csattogó-völgy: http://www.csattogovolgy.hu/szarvaslak.htm

 

Magyarkút szerintem onnan egész jól megközelíthető.

 

 

Előzmény: adrivik (32341)
adrivik Creative Commons License 2011.04.07 0 0 32346

Köszönöm mindekttőtöknek az információt, remélem rá tudom beszélni hogy jöjjön fel gyalog. Szeretem, ha jön velünk addig is a friss levegőn van.

Közel 70 éves, de amikor teheti eljön, kocsival kisér, néha bejön elénk az útvonalon és mindig nevetek, amikor arra biztat, hogy ne gyalogoljunk hanem autóval minden pont érinthető és járjuk le úgy.

Persze Ő ezzel jót akar, látva az esténkénti kimerült arcunkat a szállásunkon, de EBBEN PONT EZ A JÓ.

Előzmény: Mvm9 (32344)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2011.04.07 0 0 32345

Szívesen.

 

A Börzsönnyel kapcsolatos részletekben nem én vagyok a legjobban felkészült, sőt.

 

Szerintem:

A Kis-Vasfazék a Cseresznyefa parkolónál van, idáig lehet kocsival feljutni. Innen, vagy Királyrétről gyalog, a hétvégeken pedig turista (avagy télen sí) busszal is fel lehet jutni a NHH-re. Hétközben érdemes a th. telefonszámát hívni (06-27-999-444), és ők is tudnak segíteni a személyszállításban. Buszmenetrend, egyéb részletek a th. honlapján.

 

http://www.nagyhideghegy.hu

Előzmény: adrivik (32343)
Mvm9 Creative Commons License 2011.04.07 0 0 32344

A Nagy-Hideg hegyi túristaházat Királyrét felől lehet megközelíteni. Amikor beérsz Királyrétre, a patak hídja előtt jobbra van egy parkolóautomata. Ha működik, akkor itt lehet parkolójegyet venni, kb 1000 Ft-ért, a Vasfazék-völgyi parkolóhoz. (Tapasztalatom szerint csak hétvégén ellenőrzik, hogy váltottál-e jegyet, hét közben nem.) A híd után közvetlenül balra kell fordulni, hamarosan egy sorompón átmenni, és az aszfaltúton kb. 3-3.5km-t lehet megtenni a parkolóig. Ez nagyjából a Királyrét-Nagy Hideg-hegy távolság fele. A parkoló után jobb hajtűkanyarral egy másik sorompót lehet elérni, ami a Nagy-Hideg hegyre vezető szervízutat zárja le. Ez szinte mindig zárva van. Innen csak síbuszok, a th.-t ellátó járművek és az erdészeti jármúvek mehetnek fel; a túristaházat csak gyalog lehet elérni. Vagy az uton kell továbbmenni, vagy jó időben a K+ vagy PX jelzésen. 18 órakor a királyréti sorompót lezárják (reggelig), éjszaka erre nem lehet átmenni. Nagyon indokolt esetben az erdészettől lehet behajtási engedélyt kérni a Magas Tax--Nagy-Hideg hegyre (amit nem szoktak gyakran megadni).

Előzmény: adrivik (32341)
adrivik Creative Commons License 2011.04.07 0 0 32343

Szia!

 

Nagyon köszönöm a kimerítő választ.

Egyik szemem nevet a sok szállás ötletért, a másik sír.

Ugynis az apukám akar kocsival feljönni, eltölteni ott egy napot, várva ránk és ha konkrétan a Királyrétről kell felmásznia  akkor biztos nem jön velünk. A térképet böngészve a sárga út (ami aszfalt utat jelez) felvezet a "Kis-Vasfazék"-ig ahol egy parkoló jel látható. Addig fel lehet menni kocsival? És után esetleg busz sem jár?

 

Előzmény: Tavaszi Széll (32342)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2011.04.07 0 0 32342

Szia!

 

Emlékeim szerint Nógrád és Katalinpuszta között, az OKT nyomvonalán, lakott területen kívül nincs szálláslehetőség.

De:

 

Nógrádon:

1. Zarándokszállás: http://www.viamargaritarum.info/?q=hu/node/74

2. "Én Nógrádon szálltam meg a községi Öregek Klubjában. Ezt ki szokták adni túrázóknak is. Az iskola telefonszámán lehet elérni Turi Gyulánét, az igazgatót, õ foglalkozik a szállás kiadásával. A fáradt vándoroknak egy éjszaka erejéig tökéletesen megfelel: felújított vizesblokk, fûtés és útba esik a vár felé menet. Tel: 35/562-023" (http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/okt_forum?a=dh&id=85)

 

Magyarkúton:

http://www.nobutavendeghaz.hu/Hu/index0.php

http://www.jogyerm.hu/magyarkut/index.php

 

Katalinpusztán:

http://www.retsagkisterseg.hu/index.cgi?act=cms&cid=12&lang=hu

 

NHH-i turistaház autóval történő megközelítése:

 

"Mivel Magas-Tax és Nagy Hideg-hegy is a Duna Ipolya Nemzeti Park területén található, így engedély nélküli autóval a területre TILOS behajtani. Királyrét központjából illetve a "Cseresznyefa parkolótól" gyalogosan, vagy turistabuszokkal közelíthetők meg turistaházaink."

Előzmény: adrivik (32341)
adrivik Creative Commons License 2011.04.07 0 0 32341

Segítséget szeretnék kérni.

Május 8-án Magyarkúton szerettem volna szállást foglalni a fogadóban, de sajnos telt ház van. A recepciós hölgy a környéken nem is tudott már szállást ajánlani, mert hogy szerinte nincs. Viszont nekem innen a Zemplénből nem sok infóm van, így aki járt már azon a szakaszon, kérem ötleteljen nekem, hol lehetne alkalmas szállást találni 3 főre.

Verőce kilőve, mert ott sincs, igazából az útvonalon szeretnék. Esetleg Magyarkút és Nógrád között, vagy Magyarkút és Katalinpuszta között valami erdészház stb.

 

További kérdés. A Nagy-Hideg  hegyi turistaházhoz fel lehet-e menni autóval. Ott lenne a következő pontunk ahol megszállnánk és csatlakoznának hozzánk.

hörpölin Creative Commons License 2011.04.06 0 0 32340

Jesper Olsen:

"Jó volt "Veled" végigmenni ezeken a szakaszokon."

Alapvetően pont ezért írom a leírásokat: hogy mások is - legalább képzeletben - végigjárhassák velem a szakaszokat!

...ha a várból lennének képeid, a felújítás közbeni állapotokról...

A várban befelé nem fényképeztem a munkálatokat, ugyanis egyedül az építésvezető volt fehér ember, ha érted amit mondok. Még azt hitték volna a munkások (tényleg böcsülettel ástak különben), hogy őket akarom lefényképezni, mint kuriózumot. :-D

 

olahtamas:

"átlátszó fóliatokra nyomtam a bélyegzőt"

Hát tényleg jól elfáradtam aznap! A röhej az, hogy észre sem vettem, csak este a szálláson, amikor pakolgattam a holmit... :-))

Előzmény: Jesper Olsen (32339)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.04.06 0 0 32339

Jó volt "Veled" végigmenni ezeken a szakaszokon.

Sirokkal kapcsolatban: ha a várból lennének képeid, a felújítás közbeni állapotokról, akkor a váras fórumban biztosan örülnének neki...

Előzmény: hörpölin (32337)
olahtamas Creative Commons License 2011.04.06 0 0 32338

Jó kis leírás!

 

"átlátszó fóliatokra nyomtam a bélyegzőt"

Hát ezt nem is csodálom, hiszen aznap eléggé húzós szakaszt abszolváltál :)

 

Előzmény: hörpölin (32337)
hörpölin Creative Commons License 2011.04.06 0 0 32337

Országos Kéktúra
Sirok - Szarvaskő
2011. március 28.

 

Erre a hétfői napra csak a vége maradt a mátrai túrának: a dombokon át Sirokról Szarvaskőre. Az előjelek nem voltak túl bíztatóak: éjjel többször is arra ébredtem, hogy esik az eső. De reggelre, mire belevágtam a túrába, elállt, és reméltem, ezt a napot is megúszom eső nélkül! A Sirok motelből indulva átkeltem a Tarna hídján és készítettem pár képet a ködbe burkolózó várról.

 

A K- jelzésre visszatérve átvágtam Sirokon, befordultam a Petőfi utcába és megálltam a Hunor vendéglőnél. Megittam itt egy Borsodit, elkértem a stemplit is, mert előző nap a vasútállomáson nem stempliztem a túrajelentésre (pontosabban arra az átlátszó fóliatokra nyomtam a bélyegzőt, amiben tartani szoktam a félbehajtott kis lapot :-/). Ezen a napon már nem kellett sietnem, ezért csak jó húsz perc után szántam rá magam a továbbindulásra.

 

Felkapaszkodtam a vár alá a K- jeleket követve, aztán bár továbbra sem tisztult az idő, felballagtam a vár macskaköves feljáróján. Fenn építkezés zajlott, tábla kitéve, hogy a romok látogatása tilos, de meggyőztem az építésvezetőt, hogy saját felelősségemre felmehessek a romokhoz. A pakkot lenn hagytam, én meg felmásztam a falakra. Dolgoznak ott tisztességesen: belül új falakat ásnak ki, kívül állványzatot építettek, arról erősítik a falakat. A köd is kezdett felszállni, már látni lehetett a falut, de a Mátra még ködbe veszett.

 

   

 

A Siroki vár a Tarna hídjáról

A kapaszkodó felénél járok már

Kilátás a Siroki várból

 

Továbbindulva megálltam a szikláknál: megnéztem az Apáca- és Barát-sziklákat, felkapaszkodtam a Törökasztal tetejére is. A gerincút meglehetősen jól járhatónak bizonyult, de az Alma-lápa-tetőn elértem a friss és régi irtásfoltokat, itt aztán jót dagonyáztam a felázott földutakon. Ott, ahol élesen jobbra törik a kéktúra útja, Rozsnakpuszta felé, ott egy szakaszon jó volt az erdei, avarral borított földút, de a lejtőn megindulva a völgy felé ugyanúgy korcsolyáztam a sáros, agyagos talajon, mint 6 éve &son-nal. Akkor egy nagy éjszakai zuhi után jártunk erre májusban.

 

   

 

Az Apáca- és Barát-szikla

A vár + Apáca- és Barát-szikla a Törökasztal tetejéről

Dagonya az Alma-lápán

 

Elértem a pecsételőhelyet, elővettem a zsákból a magammal hozott új stemplit, meg a szerszámokat, a régi bélyegzőt leműtöttem a láncról, aztán a fogókkal felapplikáltam az újat. Utána fel is avattam: stempliztem vele füzetbe, túrajelentésre. Idáig eléggé ellazsáltam az időt, szerencsére Rozsnakpuszta keskeny, aszfaltos bekötőútján jót tudtam menni. Érdekes, hogy a közepe tájékán, fenn a gerincen, most is megvolt az a másfél méter magas földsánc, ami elrekeszti az utat! Ugyanígy volt 6 éve is!

 

Gyorsan kiértem a Pétervására és Eger közötti országútra, ezen ballagtam 2-300 lépést keletnek, míg elértem a bátori leágazást. Nekiindultam, aztán a Laskó-patak hídja után tértem le a Gilitkára felvezető erdőgazdasági útra. Elkészítettem az itt már megmutatott felvételt a farakásról, aztán tovább a földúton. Az első bejáráson ez is eléggé sárosnak bizonyult, de most meglepően jól járhatónak tűnt! Újra kereszteztem a patakot, aztán elkezdtem a kapaszkodást. Az utat elzáró sorompó melletti farakásnál ültem le ebédelni.

 

   

 

Az új rozsnakpusztai stempli

A Laskó-patak

A nyomaim jól látszanak a Gilika földútján

 

Viszonylag gyorsan felértem a jó dózerúton a Gilitkára, sajnos az út az irtásokat elérve már teljesen felázott, itt is cuppogósra vették a bakancsaim a figurát! Az egész fennsík egyetlen hatalmas irtásfolt, öreg erdő már csak imitt-amott, mutatóban maradt! A sár is kitartott egészen a tarvágás túlsó széléig, a Kotmány orráig, ahol beértem ismét a régi erdőbe. Innen már pár perc alatt elértem a Szarvaskő feletti mezőket.

 

Ösvényre térve kezdtem meg az ereszkedést a faluba, közben az idő is kijavult, itt már hétágra sütött a Nap. A gyalogút alsó vége beleveszett a dzsindzsába, egy bozótoson csak úgy toronyiránt átvágva értem el a Szarvaskőre levezető aszfaltút hajtűkanyarját. Innen pedig már kitűnő utam volt egész a faluig. Kimosakodtam a sárból az első köztéri csapnál, aztán leballagtam a faluközpontba. Betértem a 25-ös út melletti kocsmába, pecsételtem, megittam egy Borsodit, aztán kisétáltam a szomszédos buszmegállóba. Szinte azonnal jött a helyközi busz (hétköznap lévén 15-20 percenként jártak), ezzel bementem Egerbe. Ott megvártam a Pestre induló távolságit, amivel aztán egész a Stadion buszpályaudvarig mentem.

 

   

 

Szarvaskő felett a mezőkön

Lefelé Szarvaskőre

Szarvaskő vára

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!