Ezt jól összedolgoztad... Engem otthon vár egy 5 köbös utánfutó tele birssel, és még a fámhoz hozzá sem nyúltam, arról is lejön egy 60-70 kiló.. aprítás után én csak átdarálom szőlődarálóval és 2.5x adag pektinbontó... egy barátom csak összevágta és felöntötte vízzel + pektinbontó, élesztő, mondtam neki, hogy ez kevés lesz, de 2. napra szépen megindult neki..
Ma egy kis birset raktam el 1/3 sütve 1/3 főzve 1/3 nyersen élesztő,pektinbontó. A katalizátorral várok,akarom versenyre küldeni vagy egy jó pálinkát akarok csak csinálni,ezt még eldöntöm és azt is,hogy kapjon-e egy kis almát.Mindenesetre cefréztem le almát,ha kell bele főzéskor kap.
Nekem úgy 2-2.5 hónapig volt negyedelt zöld dió ágyon. Utána leszűrve átkerült másik uborkás üvegbe a fűszerekkel együtt és kapott a 3l kb. 1 deci mézet. Ez bőven elég volt, hogy egy kb. "unicum" keserűségű ital kerekedjen belőle úgy egy hónap múlva.
Szűrd le. Ha nincs szűrőpapír, a kávéfilter is megteszi. Persze, azt ne várd, hogy teljesen átlátszó legyen. A dióból kioldódott csersav még sokáig fog apránként kiválni.
Kössz a figyelmeztetés öreg ( és a srácoknak is figyelemfelhívást )
Igen, marhaságot írtam, ahogy csökken a pálinka hőmérséklete, úgy csökken a fokolón leolvasott érték is, és az eredeti szeszfok természetesen nem változik..
Ha már diólikőr.. én elég sokáig érleltem.. itt a fórumon írt valaki jól bevált receptet, én is olyan mennyiségű diót raktam bele, és nyáron a legnagyobb melegbe volt ideje összeérni(1.5 hónap). Most jelenleg nagyon kesernyés, élvezhetetlen.. azonban még semmi édesítő nem került bele, se cukor, se méz. Akácmézzel fogom édesíteni, és az lenne a kérdésem, hogy ez selymesebbé teszi és eltűnik a durva kesernyés íz? vagy lehet, hogy túl sokáig hagytam az ágyon?
Az enyém a fűszerekről leszűrve üvegben pihen (nagyon erős kávé színű). Olyan mértékben megfogta az érlelő uborkás üveget, hogy alig lehet ledörzsölni róla. :-)
Pár éve már én is csinálok diólikőrt, ami mindig is fekete és átlátszatlan volt :) még az 1 éves diólikőröm is az. Szerintem ne várd, hogy kristálytiszta legyen. Bár gondolom a dió mennyiségétől függően lesz sötét, ha többet raktál bele, akkor feketébb, ha kevesebbet, akkor világosabb.
Nálunk vasárnap reggelre a városban 4Co volt, a prérin meg 0.5Co.
Ha Te tudsz ennél jobb magyarázatod, akkor nosza, írd meg.
Esetleg csinálj egy kísérletet, vigyél be a lakásba, a radiátor mellé, most egy ötös kannában pálinkát, majd délutáni napsütésben rakd ki a ház mellé, és este 22.00-kor mérd meg a hőfokát. És mint írtam az ezer forintos fokolókon simán benézhető 0.5-0.5 fok, sőt....
Még nyár elején, itt olvasott recept alapján készítettem diópálinkát/diólikőrt. Almapálesz+friss negyedelt dió+leszűrés után méz. Most egy 5literes ballonban van fénytől védve, és reméltem, hogy letisztul, de nem akar. Sötét és átlátszatlan. Mit tegyek, hogy kristálytiszta nedű legyen?
Sőt, van rá még egy elfogadható magyarázat. ( ami még életszerű is)
Tegyük fel, hogy a kollégának hőmérő nélküli a fokolója, vagy ha mégis van rajta hőmérő, akkor nem nézte a hőfokkorrekciós táblázatot. Tehát, ha egy 23Co kifolyónál 65.0% alkoholt mért, de közben lehűlt a pálinka 11Co fokra, akkor pontosan 69.0%-ot fog mutatni a fokoló. És azért azt se felejtsük el, hogy elég kevés embernek van itt nagy osztású, hitelesített fokolója, ezért ott is van tévesztési lehetőség......