Keresés

Részletes keresés

Csikky Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142286

Mèlyen tisztelt publikum!

Ha már fokolás....

Mièrt lehet az, hogy finomitáskor lemèrem az első 1.5dl-t ami mondjuk 76-os, majd picit kèsőbb újra fokolva 80? 

Felerősödik? :)

Jolida Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142285

Csak méz kérdése.

Előzmény: vick_1899 (142281)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142284

... és kóstolgatás!

Előzmény: kupeci (142283)
kupeci Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142283

Naponta a rázogatás, kevergetés nagyot tud gyorsítani a folyamaton.

Előzmény: 1zsakkrumpli (142263)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142282

Ezt jól összedolgoztad... Engem otthon vár egy 5 köbös utánfutó tele birssel, és még a fámhoz hozzá sem nyúltam, arról is lejön egy 60-70 kiló.. aprítás után én csak átdarálom szőlődarálóval és 2.5x adag pektinbontó... egy barátom csak összevágta és felöntötte vízzel + pektinbontó, élesztő, mondtam neki, hogy ez kevés lesz, de 2. napra szépen megindult neki..

Előzmény: kivimánia (142280)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142281

Nekem a keserű íz nem volt cél. Mivel abból indultam ki, hogy az eddig kóstolt diólikőrök mind édesek voltak, és nem kesernyések. 

Előzmény: Jolida (142279)
kivimánia Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142280

 Ma egy kis birset raktam el 1/3 sütve  1/3 főzve 1/3 nyersen élesztő,pektinbontó. A katalizátorral várok,akarom versenyre küldeni vagy egy jó pálinkát akarok csak csinálni,ezt még eldöntöm és azt is,hogy kapjon-e egy kis almát.Mindenesetre cefréztem le almát,ha kell bele főzéskor kap.

Jolida Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142279

Nekem úgy 2-2.5 hónapig volt negyedelt zöld dió ágyon. Utána leszűrve átkerült másik uborkás üvegbe a fűszerekkel együtt és kapott a 3l kb. 1 deci mézet. Ez bőven  elég volt, hogy egy kb. "unicum" keserűségű ital kerekedjen belőle úgy egy hónap múlva.

Előzmény: vick_1899 (142274)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142278

Szűrd le. Ha nincs szűrőpapír, a kávéfilter is megteszi. Persze, azt ne várd, hogy teljesen átlátszó legyen. A dióból kioldódott csersav még sokáig fog apránként kiválni.

Előzmény: macokk (142267)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142277

11 celzius fokon 60.9

Előzmény: Green Corner (142273)
mili70 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142276

Kössz a figyelmeztetés öreg ( és a srácoknak is figyelemfelhívást )

Igen, marhaságot írtam, ahogy csökken a pálinka hőmérséklete, úgy csökken a fokolón leolvasott érték is, és az eredeti szeszfok természetesen nem változik..

Előzmény: Green Corner (142273)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142275

Néne, Te elköltöztél a bahamákra? :)

Nem, én nappal főzök.

Előzmény: mili70 (142268)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142274

Ha már diólikőr.. én elég sokáig érleltem.. itt a fórumon írt valaki jól bevált receptet, én is olyan mennyiségű diót raktam bele, és nyáron a legnagyobb melegbe volt ideje összeérni(1.5 hónap). Most jelenleg nagyon kesernyés, élvezhetetlen.. azonban még semmi édesítő nem került bele, se cukor, se méz. Akácmézzel fogom édesíteni, és az lenne a kérdésem, hogy ez selymesebbé teszi és eltűnik a durva kesernyés íz? vagy lehet, hogy túl sokáig hagytam az ágyon?

Előzmény: Jolida (142271)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142273

Gondold át még egyszer!

Előzmény: mili70 (142265)
beetee Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142272

5 literes méretben persze sötét és átlátszatlan...

Önts ki belőle egy kis, keskeny, átlátszó pohárkába, és ha muszáj fordítsd fény felé.

Sötét, de tiszta és üledék-mentes, vagy zavaros?

Ha az előbbi, akkor az így van kész, ha az utóbbi, akkor még le kell valahogy derítened.

 

Előzmény: macokk (142267)
Jolida Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142271

Semmit.

Az enyém a fűszerekről leszűrve üvegben pihen (nagyon erős kávé színű). Olyan mértékben megfogta az érlelő uborkás üveget, hogy alig lehet ledörzsölni róla. :-)

Előzmény: macokk (142267)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142270

:) Itt a jégkorszak újból! :)

Előzmény: öreg_néne_b (142266)
tooni13 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142269

Pár éve már én is csinálok diólikőrt, ami mindig is fekete és átlátszatlan volt :) még az 1 éves diólikőröm is az. Szerintem ne várd, hogy kristálytiszta legyen. Bár gondolom a dió mennyiségétől függően lesz sötét, ha többet raktál bele, akkor feketébb, ha kevesebbet, akkor világosabb. 

Előzmény: macokk (142267)
mili70 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142268

Néne, Te elköltöztél a bahamákra? :)

Nálunk vasárnap reggelre a városban 4C volt, a prérin meg 0.5Co.

Ha Te tudsz ennél jobb magyarázatod, akkor nosza, írd meg.

Esetleg csinálj egy kísérletet, vigyél be a lakásba, a radiátor mellé, most egy ötös kannában pálinkát, majd délutáni napsütésben rakd ki a ház mellé, és este 22.00-kor mérd meg a hőfokát.  És mint írtam az ezer forintos fokolókon simán benézhető 0.5-0.5 fok, sőt....

Előzmény: öreg_néne_b (142266)
macokk Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142267

Még nyár elején, itt olvasott recept alapján készítettem diópálinkát/diólikőrt. Almapálesz+friss negyedelt dió+leszűrés után méz. Most egy 5literes ballonban van fénytől védve, és reméltem, hogy letisztul, de nem akar. Sötét és átlátszatlan. Mit tegyek, hogy kristálytiszta nedű legyen? 

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142266

de közben lehűlt a pálinka 11Cfokra

Ez teljesen életszerű. Télen, Szibériában... ;)

Előzmény: mili70 (142265)
mili70 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142265

Sőt, van rá még egy elfogadható magyarázat. ( ami még életszerű is)

Tegyük fel, hogy a kollégának hőmérő nélküli a fokolója, vagy ha mégis van rajta hőmérő, akkor nem nézte a hőfokkorrekciós táblázatot. Tehát, ha egy 23Co kifolyónál  65.0% alkoholt mért, de közben lehűlt a pálinka 11Cfokra, akkor pontosan 69.0%-ot fog mutatni a fokoló. És azért azt se felejtsük el, hogy elég kevés embernek van itt nagy osztású, hitelesített fokolója, ezért ott is van tévesztési lehetőség......

Előzmény: beetee (142264)
beetee Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142264

Van rá egy elfogadható magyarázat.

A füst miatt láttad opálosnak a szeszt és olvastad félre a fokolót.

Nagyon könnyeztél? :)

Előzmény: KGPista (142256)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142263

2 napos, de most reggelre már világosbarna.

Előzmény: kupeci (142261)
kabold Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142262

A varázsütés receptjét esetleg megosztani a nagyérdemüvel?

Előzmény: öreg_néne_b (142258)
kupeci Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142261

Hány naposan?

Előzmény: 1zsakkrumpli (142253)
endrepp Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142260

A nagy füst ilyen mellékhatásokkal jár. :)

Előzmény: KGPista (142256)
obsitos3 Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142259

Nem.Legfeljebb,ha különböző gyümölcsökből származik,vegyes pálinkád lesz.

Előzmény: kisüsti30 (142255)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142258

Nem, a furcsa az, hogy erősebb lett a pálinkád. Ilyent még nem láttam.

 

(Főzés közben magasról indul és folyamatosan csökken az alkoholtartalom.)

Előzmény: KGPista (142256)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.02 0 0 142257

Dehogy, miért okozna?

Előzmény: kisüsti30 (142255)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!