Keresés

Részletes keresés

bandi48 Creative Commons License 2007.10.27 0 0 29
 Megnéztem a képeket szép jószágnak mutatkozik.Igy néz ki egy igazi magyar kecske. Az OMÉK.-n is volt egy ilyen minden reggelre szétverte a boxot végül már foszni deszkával volt be ácsolva .Direkt nem nyilatkozom a tincsesben mer az igy fény kép alapján nem lehet megállapitani. Alakúl a mayar kecske helyzete.Azt  szeretnénk elérni hogy szünjön meg a szin szerinti fajta jelleg mivel nagyon nehéz törzskönyvezni a heterogén állomány miatt. Legyen Magyar Kecske és ehez megirni a tenyésztési programot.
Előzmény: parlagi (27)
krezidiesel Creative Commons License 2007.10.26 0 0 28

Szeva!

Ennek ugyanolyan a szarva, mint amit én a 16.hszben felraktam. Konkrétan még senki sem válaszolt rá egyébként, hogy az a bak amiről felraktam a képet tincses, vagy nem tincses??? A lányát láttad is nálam (Boci nevű, mert olyan foltos), de nyomok róla is egy képt.

Meg holnap lefényképezem az új kecsómat (Vilmát) azt őt is meg kéne távszakérteni!

A gatyás kecsók is magyar fajtának számitanak?

A törött lábú  offtopic kecsóm meg vidáman sántikál, remélem meggyógyul a lába.

Igen profin begipszeltem , de ez annak tudható be, hogy igen sokszor ittam már együtt  baleseti sebésszel...:-))

 Szóval ő Boci, a tincses jellegű baknak a lánya.
Előzmény: parlagi (27)
parlagi Creative Commons License 2007.10.26 0 0 27
Látom mindenki alszik....

Feltettem a tincseshu-ra a "szőrös" képeit, nézzétek meg, szerintetek milyen?

http://www.tincses.hu/keptar_klubtag_rethey_tincses.htm
parlagi Creative Commons License 2007.10.26 0 0 26
Most értem haza az ország másik végéből az utassal aki szépen eszegetett egész úton, míg én izgultam miatta ott elöl, mert esett az eső, mikor feltettem az utánfutóra, aztán meg lelazult a ponyva és fújt be a szél. Le van gatyásodva, sok dolga lehetett mostanában. Majd teszek fel holnap képeket róla.
Úgy érzem most elolvasnom is felesleges volt, amit írtatok, a homozigóta rémlik, de most még a statikailag indifferens vaktartót sem értem.
andreja Creative Commons License 2007.10.25 0 0 25
A szarvatlanság génjéhez kapcsolódik egy terméketlenséget okozó is, a Molnár J. féle könyvben - kicsit zavarosan ugyan - annyira, hogy a homozigóta szarvatlan az terméketlen is szerinte. Az most hosszú, hogy miért zavaros, olvasd el. Egyes országokban ezért kerülik a genetikailag szarvatlan bakok használatát a tenyésztésben. A homozigóta utódok elkerülése céljából nem szükséges a suta bakok mellőzése, ha szarvalt az anya, akkor biztos nem lesz homozigóta szarvatlan az utód.
Előzmény: parlagi (21)
parlagi Creative Commons License 2007.10.25 0 0 24
Most rohanok a "szellemért", de este átnézem az irományt (jogszabályt, rendeletet, vagymit)
Előzmény: ca-kó (23)
ca-kó Creative Commons License 2007.10.25 0 0 23
Úgy látom nem figyelsz !!! A magyar kecskét nyilvánították őshonossá ebbe bele tartozik a tincses is. Ugyan is azokat a kecskéket amelyeket a tulajdonosuk nem tudott származási lappal bizonyítani, hogy melyik fajtához tartozik azt nyilvántartásba vételkor magyar tejelő tarka vagy fehérként regisztrálták. Bár ez nem igazán egészséges dolog volt de most az ügy szempontjából csak az előnyeit élvezhetjük.
Előzmény: parlagi (22)
parlagi Creative Commons License 2007.10.25 0 0 22
Ja! Majd' el felejtettem!

Azt mondjátok meg nekem, hogy ha védetté nyilvánították a 3 fajta magyar tejelőt, akkor mitől lenne védett a tincses, hiszen a tejelők "csak" a tincses keresztezéséből származó fajták?
parlagi Creative Commons License 2007.10.25 0 0 21
:(( A másik jelöltemet most adták el!

Csökkenti némileg az elkeseredettségemet, hogy 60 pézt kértek érte.

Arra viszont felhívja a figyelmet, hogy megyen felfele a tincses ára!

Sajnos korai viszont az optimizmusod, a kecske elég kevés, mert két hónap alatt jött össze ennyi. Nagyon bíztam Bösztörben, de nálunk sem végtelen a kínálat, pedig ott a "Józsi Bácsi" volt állománya. Az "igazi" tincses anyák nem fiatalok sajnos, de legalább nem csak 50 %-osak.
Letárgyaltam ott 20-25 gödölyét, január-februárban tudom elhozni őket (csak azt nem tudom hova teszem). Ami megmarad belőlük, abból tudok majd válogatni.

Van még valahol felénk is tincses, ott is gödölyéket lehet majd venni tavasszal, ott még nem tárgyaltam.

Arról mit tudtok, hogy mennyire örökíti a bak a szarvatlanságot? Van itt még egy hófehér hosszúszőrű suta bak, amit magamévá tehetek. Ja :) és még egy, amit szerintem egy vagyonért sem adnak, de a tenyésztésbe biztos be lehet vonni, lévén szintén huzatos a gazdája.
Előzmény: bandi48 (20)
bandi48 Creative Commons License 2007.10.25 0 0 20

Eteket  kutatási leirásokat már én nagyon sokszor elolvastam .Ezeket a kérdéseket magamnak és a környezetemben élö kecske tartóknak töbször feltettem. Itt most adódik egy lehetöség hogy rendbe tegyük a Magyar kecske helyzetét.Nem kell ide külőn szakértő .Itt cselekedni kell.Ki kell dolgozni egy gén megőrző tenyésztési programot.Fel kell mérni a bak állományt és a megfelelő eyedeket minösíteni.létrehozni egy bak nevelő anya hálózatot.késöbbiekben aszórványban tartott 50% őshonosságot hordozó anyákra ezeket az ellenőrzött bakokat felvinni.

Na ennek a megvalósításához kell a támogatás.

Kecske van .Még nincs 48 órás a topik és már 2 db. gyönyörü bak van fent.Nállam is van egy  a kugli igaz ő szoknyás is meg gatyás, varsányban is van egy szép barna.

már 4 bak máris van.

Előzmény: parlagi (14)
ca-kó Creative Commons License 2007.10.25 0 0 19
Szeva Bandi! Itt van egy kis probléma az őshonosság már meg van de a tartók és a tenyésztők csak abban az esetben vehetnek igénybe állami támogatást ha rendelkeznek tenyészbakkal. Tudtommal nincs törzskönyves tenyész bak sem anyaállat a magyar fajtáknál. Tehát itt van némi előnyük Dezsőbáttyáéknak. A másik gond az a már meglévő alpesi és szánen bakok értékesítése lessz. Azok a gazdák akik rá startolnak majd az őshonosság miatti  " előnyökre" majd "tömegével" próbáljákmeg értékesíteni a "JÓ MINŐSÉGÜ " bakokat. Mivel túl kinálat lessz ez nem igazán fog sikerűlni. Így sokan meg tartják és kezdődik az egész előröl. Ráadásúl nagyon nehéz lessz rendet rakni a magyar fajtának kikiáltott egyedek között. Talán új tenyésztési programra lenne szükség komolyan elkellene gondolkozni a bakszemlékről is. Emlékszel már beszéltünk róla a három négy hozzáértő ember akik a helyszínre kiszállva szemrevételezik bírálják és potozzák az állatot majd kiállítják a törzskönyvet. Természetesen ez csak a kezdő lépés lenne mivel a bakokat csak küllem alapján tudják vizsgálni, mivel nagyon kevés olyan hely van az országban ahol az ősök és utódok küllemi és termelési adatait is tudják vizsgálni.
Előzmény: bandi48 (12)
parlagi Creative Commons License 2007.10.25 0 0 18
Valamiért nekem ez a bak nem volt szimpatikus. Ez csak(?) egy megérzés, ettől még jó lehet. Kellene találni valakit, aki ért is hozzá. Én hajlandó vagyok tanulni :)), de azért könnyebb lenne, ha lenne valamiféle szakember, ő csak tanultabb szemmel nézi az állatot.

Az tiszta sor, hogy nem egyszerű a feladat, de ha több évszázadnyi keveredés után még mindig vannak egyedek, feltételezhető, hogy elég erős átörökítő képességgel rendelkeznek. Jobbat úgysem tudunk, mint kiválogatni azokat akik legközelebb állnak a leírtakhoz, aztán csak várni, várni.... várni :)

Én valamiért ebbe szerettem bele:



Megyek is érte. Azt mondja a gazdája, azért adja el, mert leveri a palát a tetőről, ha felágaskodik. Remélem nem 2 és fél méter magas az ól, ahol vereget :)



Nekem valamiért ez a szikárabb testalkat tetszik.
Előzmény: andreja (17)
andreja Creative Commons License 2007.10.25 0 0 17

Nagyon helyes, ha eladja. Aki nem fej, az minek is ruházna be egy intenzív tejelő fajtába tartozó bakba. Hosszú távon az ASZE tenyésztési programja (és maga az ASZE is) csak akkor tud fönnmaradni, ha megfelelő tej és tejtermékpiac alakul ki, amelyik igényt támaszt a jó minőségű és termelésellenőrzött állatra. Lehet ráerőltetni ideig óráig mindenféle praktikákkal a tartókra a fölösleges tenyészállományt. A piramisjátékok is jól mennek az elején, leginkább azoknak, akik beindítják.

Előzmény: bandi48 (12)
krezidiesel Creative Commons License 2007.10.24 0 0 16

A "Kecsketenyésztés"-ben ugyanaz van leirva amit itt leirtál.

Csak az a kérdés, hogy hol találunk ilyen kecsókat?Az ilyen parlagi-tincses  kecskéknél szerintem nemigen törődtek sehol a fajta fenmaradására, azzal pároztatta mindenki az ilyesfajta kecskéjét, amivel sikerült...

Ez majdnem olyan nehéz feladat lesz, mintha a kutyamenhelyi korcsok közül kéne kiválogatnunk egy fajtiszta kutyafajtára legjobban hasonlitó egyedeket. Ráadásul olyan fajtáról van szó, amit szinte senki sem látott...

Én többször raktam be képet egy bakról a másik topicba, amire rá lehetne fogni, hogy tincses, de senki sem reagált rá, hogy igen vagy sem. Berakom ide is, hogy ne kelljen keresni: 

 Ráadásul a gazdája olcsón el is adná... 3 éves hatalmas, ereje teljében lévő jószág.
Előzmény: parlagi (14)
parlagi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 15
Ja, akkor csak le vagyok lassulva, nem figyelek :) (remélem)
Előzmény: ca-kó (13)
parlagi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 14
Figyejjmárrám!!!! :)))

Még mindig a következő a bajom:
Ha jól értettem a három fajta a következő: Magyar tejelő fehér, barna, tarka. Ezekből lehet hosszú szőrű.... Ahhha! Namármost ezek a magyar parlagi -köztük a tincses- és az anglo-núbiai meg az ezazamaz keresztezésével nemesítődtek ki.
Namármost: ha ezek a védettek, akkor akár lehetnek hosszúszőrűek, akár nem, a tenyésztés során nem az ősi, hanem a keresztezéssel létrejött fajták génállományát őrizgetjük.
Ha pedig Magyar Parlagi Tincsesről beszélünk, akkor pedig törekedjünk arra, hogy a Magyar Parlagi Tincses génállományát sikerüljön továbbörökíteni. Most hagyjuk azt, hogy nincsen pedigréje egy tincsesnek sem, mert némely leírásokat alapul véve össze lehet írni egy fajtaleírást. Az egyedeket ennek megfelelően kiválasztani és kezdődhet egy sziszifuszi szarakodás :)
Értem én, hogy a tincses elnevezés a szőrzetre vonatkozik, de akkor tincses a toggenburgi is, mégsem őshonos magyar kecske. Aztán arra is kitérnék, hogy mekkora ostobaság őshonosnak nevezni egy még száz éve sem kinemesített fajtát.
Na most akkor mi a fontos? Legyen egy kecske, amit úgy hívunk, hogy MAGYAR kecske, vagy az, hogy megmentsünk egy ősi, értékes génállományt?
Most már azt sem tudom, ki kit nem ért... A Te lapod címe: "Tincses az igazi magyar kecske?" Hopp, ott az a kérdőjel! Akkor a kérdésre adott válasz: NEM?
Most már kezd az egész nevetséges lenni!
Leírnám akkor az én verziómat:

Létezett egykor egy nagyjából homogén állomány, mely őseink által hozott és a Kárpát medencében megtalálható állományból alakult ki.
Ollóztam egyet a Dr. Kiszely István által leírtakból:

"...krónikásainktól tudjuk, hogy őseink hoztak is magukkal kecskét meg találtak is itt a Kárpát-medencében. Tenyésztése őseinknél feltehetően jelentéktelen szerepet játszott, bár a kelet-európai majacki és dimitrovói lelőhelyen a kecskeállomány jelentős volt. Őseinknek ázsiai tartózkodási helyén feltehetően a közép-ázsiai aegagrus (bezoárkecske) és prisca típusú kecskéi lehettek...
...A honfoglalás korában a Kárpát-medencében élő népcsoportok már foglalkoztak kecsketartással; az itt még nem céltudatos tenyésztői munkával kinemesített magyar tincses vagy parlagi kecskét "őshonosnak" szokták határozni. Ennek ősei a Capra hircus (a kaukázusi és közép-ázsiai házikecske, amely viszont a capra aegagrustól, bezorákecskétől származik) és a Capra falconeri (a közép-ázsiai dugóhúzószerűen pödröttszarvú kecske) voltak. A Capra hircus főleg Nógrád, Heves és Borsod megyékre jellemző rövidebb szőrű típus, a szarva párhuzamos sarló alakú, bakoknál fölfelé álló, pödrött. Színük évszak-függő; télen ordas, nyáron vöröses a hátoldalon fekete szíjazással.

!!! MOST FIGYELJ !!!

"A Capra falconerire is kétféle szín jellemző, és ez is tájfüggő. Tarka típusa gyakoribb, fehér változata ritkaságszámba megy és csak sík területekre jellemző. A Körösök mentén szírkecskének nevezték. Szőrzetük hosszú hullámos volt, a bakok szarva hosszú, pödrött-csavarmentes volt. Mivel szügyükről is hosszú tincsek eredtek, ezért olyanok, mintha szoknyájuk lenne. A magyar tincses méreteiben leginkább hasonlít a juhhoz, de testének vonalvezetése finom, törzse hosszúkás, széles és mély, mellkasa széles, a mar kiemelkedő. A fej körvonalai határozottak, a szemek élénkek és tiszták. A széles és hosszú far kedvező tőgyalakulást hozott létre. A magyar tincses tájfajtáit sohasem ismerték el. Jelenleg ismerjük a magyar tincses jászsági tincses, fehér tincses, tarkatincses, ordas tincses és magyar gatyás kecske tájváltozatát."



Ebben is vélek hibát felfedezni, mert valahol (talán a Kecsketenyésztés-ben) úgy olvastam, hogy a gatyás kecske a tincses átmenet a rövid szőrű parlagi és a tincses között, ahol a hosszú szőr csak a hátsó lábon maradt meg.
Ha azonban a fajta kialakulásának Dr. Kiszely István által, leírt történetét elfogadjuk (én úgy látom több helyen, hogy elfogadják), akkor ez lenne a magyar parlagi kecske TINCSESnek nevezett változata. Én egyenlőre nem végeztem komoly kutatómunkát, ehhez kértem a hozzáértők segítségét. Eddig ilyenirányú segítség még nem érkezett, ha így marad, majd nekiállok. (A leírást összevetem pl. Molnár Józsi bátyánk leírásával), aztán tovább...

Ami a tincsességet illeti, a tincses attól tincses, hogy:

"... felszőreit NEM KÖTI ÖSSZE fátyol és kötőszál, így a hosszú szőrszálak tincseket képeznek."
Vagyis, a szőrszálak tulajdonképpen külön-külön lobognak, a tincsek pedig olyanok, mint az ember hajtincsei, azaz az egymáshoz közel növekedő szőrszálak, azonos irányban, azonos formában hajladoznak :) tehát csoportokat (tincseket) képeznek.

Ha mindezeket végigszöszmötöljük, kialakulhat az a bizonyos fajtaleírás. Molnár József nekem azt mondta, hogy amit ő a kecsketenyésztésben leírt, az érvényes. Többször átfutottam ugyan, de (szégyen-gyalázat) nincs az agyamban és a könyv sincs most kéznél (pesten vagyok), így nem tudom most összevetni a fentiekkel.

Én ezt a kecskét nevezném MAGYAR PARLAGI TINCSES KECSKÉNEK!

Ezt a kecskefajtát próbálnám meg "regenerálni", ahogy megtették -sikerrel- például a komondorral. (Hiába mondják a magukét az okoskodók, a komondor esetében a pár tíz egyeddel kezdődő tenyésztés igenis sikerrel járt, a kutya maximálisan teljesíti a régesrégi leírásokban található ismérveit.)









Előzmény: bandi48 (5)
ca-kó Creative Commons License 2007.10.24 0 0 13
Na nenyomd le az íkúdat ennyire !!! A kérdésem a miért pont kecske 8801 re vonatkozott.Válaszoltál igaz kérdésben a válaszom igen vóóót. Rakd össze!!
Előzmény: parlagi (11)
bandi48 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 12
Nem akarom én temetni öket. De azt a gátlástalanságot amit csináltak z OMÉK után. Járták végig a gazdákat  ahol tölük vettek tenyész állatot és be léptették az ASZE-ba mer csak úgy minösitették le a bakját.Igy növelték a tag létszámukat és az állat létszámot.A tagság az oké állampolgári jog hogy ö hova lép be. De mikor lessz abból az 50 db. magyar kecskébből alpesi mert 2 éve alpesi bakkal pároztat.Ezt céltudatosan csinálták hogy mire kenyértörésre került a sor a MKSZ-l legyen hívatkozási alapjuk.Igy is csorognak lassan vissza a tagok. Ha lessz öshonos támogatás igen csak meg gondolja az a200 kecskét a hortobágyon legeltető gazda aki még nem is fej eladja az alpesi bakját és magyar bakkal pároztat.
Előzmény: andreja (8)
parlagi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 11
Ez válasz? Akkor nekem leesett az íkúm...
Előzmény: ca-kó (4)
parlagi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 10
Sőt! Kérjük! :)) Asszem szükségünk van észrevételekre, kritikákra, parázs vitákra, attól jönnek a gondolatok.
Előzmény: kicsiwuki (7)
bandi48 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 9

 Te nagyon jól tudod hogy a védett öshonos állatoknak nem atermelési értékét veszük figyelembe mivel az sokszor elenyésző hanem a genetikai értékét .Mivel a termelési érték elenyésző a tenyésztök és a tenyésztö szervezetek ezt őn eröből nem tudják megoldani ezért támogatni kell.A redelet igy redelkezik.

4. § A védett őshonos és a magas genetikai értéket képviselő veszélyeztetett helyzetbe került mezőgazdasági állatfajták megőrzéséhez külön jogszabály szerint az állam támogatást ad.

Na ezt a külön jogszabály kell megkeresni.

 Ez nem üzlet hanem a magyar Kecskének a fentmaradásának a lehetősége.

 olvastad a tenyésztési programot mint ha az ASZE-k diktálták volna.Ha az öshonosság megörzése érdekében megszüni a lehetőség hgy a magyar fajtákra fevigyék az ASZE tenyészbakjait.hova teszi a tenyész állatait.DE ez a támogatás fügvénye.

Előzmény: ca-kó (6)
andreja Creative Commons License 2007.10.24 0 0 8

Nem feltétlenül kell temetni a bakgyárosokat. Ha a kecskének olyan jövedelemtermelő képessége lenne idehaza, mint amekkora egyes országokban van nekije, akkor a jó minőségű tenyészállatot könnyen el lehetne adni, mindenféle támogatás nélkül, illetve a kevésbé jó termelésű de támogatott őshonossal szemben is versenyképes lenne. Lennének, akik a tejből, tejtermékből élnének meg, mások meg az őshonos állatok tartásából, és az arra kapott támogatásból. Talán lenne valami metszete a két halmaznak, de alapvetően azért két halmaz lehetne.

Ha lenne a feltételes mód néhány mondaton belüli gyakoriságának Guiness-rekordja, az most akár meg is dőlhetne.

Előzmény: bandi48 (5)
kicsiwuki Creative Commons License 2007.10.24 0 0 7
Mivel én nem értek nagyon a kecskékhez és a tincseshez sem nagyon,azért irhatok ide nektek néha?:)))))
ca-kó Creative Commons License 2007.10.24 0 0 6
Bandi már megint üzlet?? és nem szimplán kecske??
Előzmény: bandi48 (5)
bandi48 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 5
Amit már a másik topikban le irtam.ITT a védett öshonosság mindent iberel.AZ hogy minek nevezzük a kecskét az másodlagos. Most indúlásnál a tenyésztő szervezetnek lessz nagy szerepe. Fel kell dolgozni ezt a meglepetés szerü ajándékot.11 éve mióta kecskét tartok mindig ezért harcoltam  és most hirtelen nem tudunk mit kezdeni vele. Azért itt még utánna kell nézni ,hogy a fenti fejekben mit is jelen az hogy Magyar Kecske. Ha erre valamilyen támogatást lehet a gazdáknak juttatni a külföldi vérvonalú kecske tenyésztöknek be fellegzet mivel nem tudják eladni a tenyész állataikat.
Előzmény: parlagi (-)
ca-kó Creative Commons License 2007.10.24 0 0 4
Igen.
Előzmény: parlagi (3)
parlagi Creative Commons License 2007.10.24 0 0 3
Egész pontosan melyik sületlenséget a sok közül, amit írtam?
Előzmény: ca-kó (2)
ca-kó Creative Commons License 2007.10.24 0 0 2
Voltál Bösztörön? Ott hallotad ezt a sok sületlenséget?
ca-kó Creative Commons License 2007.10.24 0 0 1
Szeva! Lekéstem a nulláról.
sneci Creative Commons License 2007.10.24 0 0 0
Eddig 0 vita.
Előzmény: parlagi (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!