Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142436

Én Jonathant, Idaredet és Goldent főztem. Az első kettőt tudom ajánlani.

Előzmény: Dezső1959 (142435)
Dezső1959 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142435

Kedves Kollégák! Az almaszezon itt van. Milyen fajtát javasoltok cefrézésre? Illetve milyen típustól kell tartózkodni? Mi a vélemény a starkingról?

Köszönöm előre is a tanácsokat!

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.09 0 1 142434

este 8 körül kapta meg az élesztőt, azonban még ma reggel sincs semmi jele az erjedésnek.

Csak azt tudnám, hová rohantok...
Nyáron, a melegben cefrézett gyümölcs pár óra alatt látványosan erjed, és ez így normális. De a viharos erjedés nem jó, nem cél, csak nem nagyon tudunk tenni ellene. Ahol szabályozható hőmérsékletű erjesztőtartály van, ott nyáron is alacsony hőmérsékleten, lassan erjesztenek. Most itt a kedvező körülmény, hogy nagyobb erőfeszítés nélkül mi is tudjunk így erjeszteni...

Előzmény: vick_1899 (142424)
Tomsza74 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142433

Bocs, hogy bele ugatok! Cefréztem 228 és CM szilvát. 228 mandulásabb jelleget ad. Ha meggyhez adod, állítólag kevésbé futkározik. Azt láttam a szilva esetében, hogy a 228 a CM-hez képest sokkal lassabban indítja meg az erjedést. Tegnap indítottam én is a birset, de reggel még hallható co képződés nem volt.

Előzmény: vick_1899 (142431)
hyuing Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142432

 Jó Napot Urak!   Bocsánat a tudatlanságomért de erősen  kezdő vagyok még.  Normális az, hogy a végtermék édeskésnek tűnik.  Pedig Óne cukker, savazva a cefre ahogy tanítjátok, azonnal főzve ahogy illik, valószínűleg még pocsékolva is van az eleje és a vége.   És saját termésű almáról beszélünk. 

vick_1899 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142431

Akkor legalább a pektinbontónak hagy időt dolgozni... :D Viccet félretéve nem értem, hogy miért írják rá, hogy hidegtűrő, és 7 foktól erjeszt, ha 13-14 fokos cefrénél nem történik semmi..

Előzmény: kardosur (142430)
kardosur Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142430

Ugyan így jártam almával.

A 228 élesztőt én is először használtam. 15 fokon semmi. Bevittem 20 fokra, de ez a lehűlt tömeg egy nap alatt alig melegedett egy fokot másnapra.

Ekkor tettem bele 3x1,5 literes PET palackot olyan meleg vízzel, amit a bojler ad. Kevergettem, fel is vitte 20-22 fokra a cefre hőfokát ezzel már másnapra el is indult. Utána már 18 fokon is pötyögött.

 

Előzmény: vick_1899 (142424)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142429

A ventilátoros hűtést kipróbáltam, a sisakot hűtöttem, a  hatásfokkal nem voltam megelégedve.A Lieblig-hűtőben is gondolkodtam, de nagy esély van rá, hogy túlhűtöm, Rézműves spirálosa finomabb beavatkozást tesz lehetővé.A hűtővíz állandó hőmérsékletű lesz, ne kelljen a víz áramlását változtatnom a főzés ideje alatt, meg különben is a tószivattyúk általában csak 30-40C fokot bírnak.

Előzmény: kopasz szuzukis (142426)
endrepp Creative Commons License 2017.10.09 0 1 142428

Nem szükséges semmilyen zászló, az egész üstfedőt, páracsövestől meg kell küldeni egy szobai ventilátorral, úgy találtam, felülről a leghatékonyabb, elfújja a főző felszálló meleg levegőjét is, fel lehet vinni 6-8%-al az aktuális alkoholfokot, jó megoldás, szabályozni is könnyű.

Előzmény: kopasz szuzukis (142427)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142427

Másik "trükk": hűtőzászlót szerelni a páracsőre, és ventillátorral tolni rá a levegőt. Valami hasonló a konstrukciója az egyik, magyar, egylépcsős főzőket gyártó emberkének. 

Előzmény: Green Corner (142399)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142426

Mi lenne, ha a páracsöved egyenes szakaszára ráapplikálnál egy Liebig-hűtőt? 1mm-es rézlemezből, 80mm külső átmérővel. Betáp alul, az üshöz közelebbi oldalon, elvét felül, a hűtő oldalán. "Hűtővíznek" meg a hűtőről ledobott melegebb vizet használnád.

Előzmény: Green Corner (142399)
kabold Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142425

Cuproxat FW "túltengés" esetére kérnék javaslatot, hogy újra lehessen indítani az erjedést. Trisó esetleg?

 

vick_1899 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142424

Jó reggelt!

 

Most használtam elsőnek Uvaferm 288 élesztőt a birsnél. Szombaton kora délután lett cefrézve és este 8 körül kapta meg az élesztőt, azonban még ma reggel sincs semmi jele az erjedésnek. Kint a szabad levegőn lett cefrézve, de tegnap délután lekerültek a hordók a garázsba ahol 17 fok körül van a hőmérséklet, de még ma reggel sem adta jelét, hogy dolgozna, és ugye 7 foktól már erjeszt ez a típusú élesztő, és ez alá szombat este sem ment a hőmérséklet. Mivel most cefréztem először birset érdekelne, hogy mennyire szaladós, mivel eléggé ki lettek centizve a hordók, és be kellett vetnem egy kis 30L est is, így éppen hogy elfértem, de eléggé púpozva vannak a hordóim.

kivimánia Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142423

Szia !

Magam csináltam.igaz nem darálónak,hanem ez a magozóm,de nagyon szépen darál is.A birset csak azért ezzel daráltam mert az ág aprítót kölcsön adtam,igazából azt használom darálásra hatékonyabb.Úgy kb 50 ezerbe van,vannak ilyenek 170-220 ezerért.Most szereztem be 310-es csövet akarok egy nagyobbat csinálni ez csak 210-es,talán a következő szezonra meg tudom csinálni,ha valami kérdésed van írjál privátban.

Előzmény: Yjog (142409)
sogi01 Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142422

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (142391)
Figyelget Creative Commons License 2017.10.09 0 0 142421

Jól néz ki. Arra gondoltam, hogy ha az a terelőlemez esetleg egy csődarabbal lenne még megnyújtva, akkor végig ott lehetne tartani a párát a falnál. 

Előzmény: rézműves1 (142412)
endrepp Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142420

Köszi, egyébként igazad van, ez a csőkígyó tényleg szebb, mint a "gránát". :)

Előzmény: rézműves1 (142419)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.08 0 1 142419

O.K. úgyis beszélnünk kell arról a szétszedhető "aromakosárról" vagy mi a szöszről, amit a jómúltkor említettél...már tettem félre hozzá anyagot is...

Előzmény: endrepp (142418)
endrepp Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142418

Bronz perselyanyagot (csövet) használok 70-es anya készítéséhez, annak a közepét nem kell eldobni.

Most esett le, hogy már erről beszéltünk. Hasonlót készítettem, már kémlelő üveg van a tekercsnél, ami benne van a gőztérben és üvegcsőben van a töltet, rá kellett döbbenjek, amikor megláttam mi történik, hogy ez nem olyan egyszerű, ahogy elképzeltem. Majd szóban elmondom. :)

Előzmény: rézműves1 (142417)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142417

Igazad van...Bronzkerhez el...(a csöveket is ott vettem)...70-es Sr-58-as spriccrézből két vékony szelet levágat, (nem olcsó!!) otthon megesztergál (több, mint felét kidobod forgácsnak!) és kapsz egy túlméretes, II.-világháborús Német támadó kézigránátot (mini kazánhőmérővel)...:):)...ha-ha...

Hát nem szebb ez a csőspirál??...még ha szívás is volt...és olcsóbb is volt...a második már könnyebben megy, mert sokat tanultam ezen...DDD...

Előzmény: endrepp (142415)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142416

Én nem mertem rákérdezni mert a szaki csak jobban ért hozzá :)

Előzmény: endrepp (142415)
endrepp Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142415

Eszterga?

Előzmény: rézműves1 (142413)
jkalo Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142414

Üdv Barkócza,

galagonya szedes, cefrezes,  cukor,  kiadósság,  izvilag, ... szeretnék segítséget,  infot kerni.

Egyszer vetemedtem eddig vadcefrezesre,  kökénybol, de az nem letg kedvenc.

Köszi

Előzmény: barkócza (75321)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142413

Abban a méretben az ilyen fittingek darabja is tízezrekbe kerül...

Előzmény: 1zsakkrumpli (142411)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142412

Azért a belsejét még nem láttad...fent a mini hőmérő szondája alatt, egy kör alakú lemez van rögzítve, ami a gőzöket nem engedi teljes keresztmetszetben felfelé áramlani, hanem "nekiszorítja" a cső belső falának a hűtőcsőnél és így sokkal jobb a hatásfoka...

Alul pedig szét lehet csavarni és ott mennek bele a dörzsik, vagy a rasching töltet...a tisztítás is onnan történik...

Előzmény: endrepp (142410)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.08 0 1 142411

Nagyobb átmérőjű rézcső, és 2 db szűkítő...és kész a cső a csőben..

Előzmény: rézműves1 (142408)
endrepp Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142410

Nem túl lényeges a hatásfok. Úgy kéne működnie, mint egy szűrő, amin a magasabb forráspontú összetevők fennakadnak, a teljes áramlási keresztmetszetből kell egyenletesen a hőt elvonni (ezt tudja a csőköteges), ebből a szempontból ez nem túl finom műszer, kondenzátornak jó.

Előzmény: 1zsakkrumpli (142405)
Yjog Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142409

Szia!

Azt a jóképű almadarálót mennyiért lehet beszerezni? Vagy esetleg valaki tud valami elérhető árú darálót, amit használni is lehet?

Előzmény: kivimánia (142280)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142408

Pontosan így az "egyszerűbb"...

 

Bele gondoltál, hogy azt a palástot hogyan rögzíted?...az alsó és fölső véglezáró karikát először is ki kell vágni lemezből, méghozzá nagyon pontosan, mert ugye itt lágyforrasztással dolgozunk...a karika külsejét még csak-csak kivágod eléggé pontosan még ollóval is, de a belső kört már csak célszerszámmal, mert ha 2-3-tizednél nagyobb a rés, akkor az ón kiszalad rajta...arról nem is beszélve, hogy lágyforrasztáskor ritkán forrasztunk lemezeket élben, mert az nagyon gyenge lenne...oda pedig pontosan illeszkedő felületek kellenének...

Hogy értsed, a csőnél is, meg a palástnál is pár millimétert, derékszögben fel kéne a lezáró lemezkarika szélét hajtogatni, hogy a szükséges forrasztási felületek meglegyenek...hidd el, nem egyszerűbb...

 

Ugyan lehetne akár lézerrel is karikát pontosan vágni, ha a lézeres gépek vágnának vörösrézlemezt, de nem vágnak, csak esetleg sárgát...és azután még egy nyomószerszámot is kéne csinálni, amin egy ügyes fémnyomó, kívül belül, egy ún. "ledöntéssel" létrehozza a karikán, azt a pár milis peremet, amihez már tényleg gyerekjáték a forrasztás...

 

...ez a kozmaolajszűrő, már készre hajlított véglezáró lemeze...a felhajlított szélek az ún. forrasztási felületek...ilyen kéne csak köralakban...DD...de ezt sem könnyű ám, pl. egy satuban két szögvas közé fogva (pontosra) lehajlítani...ide prizmás hajlítógép kell, és (kellő gyakorlat) amivel tizedre pontos a hajlítás...

Előzmény: Jocó0423 (142403)
vick_1899 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 142407

Sziasztok!

 

Gondolom páran cefréztetek a napokban birset.. Mennyi a phja? szükséges savazni? Én vízzel húztam fel annyira, hogy ellepje, pont ezért nem is mértem még ph.t, majd ha "összeáll".

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!