Keresés

Részletes keresés

Ricardo13 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142496

Sziasztok!

 

Vettem egy 80 literes, keverős DES főzőt, első kettő főzésnél az otthon lévő disznóvágásnál használatos gázégőt használtam, de nagyon kicsi az átmérője, irdatlan lassan fűti fel a készüléket. A tűztér átmérője 50 cm. Kettő fajtát néztem ki, az egyik az egy 26 cm-es gázégő rózsa szőnyeglánggal a másik pedig egy három körös gázégő, 40 cm-es átmérővel.

 

Az lenne a kérdésem, melyik típusú gázégőt javasoljátok inkább hozzá?

 

 

 

kabold Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142495

A kénhidrogén helyett kéndioxidnak elírt gázon kívül kérlek sorold a "jósok" badarság általad említett többi elemét.

Előzmény: Törölt nick (142485)
barkócza Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142494

Igen, én is úgy gondolom, hogy a pálinkában ott lévő sokféle alkohol (kozmaolajokat beleértve) adja az édességet. Tapasztalatom szerint a kicsit töményebb pálinkákban jobban megjelenik az édesség, a 40%-osakban már nemigen. Ez az édességérzet kell ahhoz, hogy szép, kerek gyümölcsös (lekváros) utóíze legyen a pálinkának. Ehhez az kell, hogy nem erőltessük túlzottan a deflegmációt, másrészt pedig minden főzetnél meg kellene keresni az optimális higítást, amikor még az alkohol nem mar, de már megvan az édességérzet.

 

A dolog másik része az, hogy tapasztalatom szerint az édességérzet megjelenése nagyon szubjektív, függ attól, hogy milyen állapotban vagyok, mit ettem-ittam előtte, stb. Egyik nap érzem, a másik nap nem.

Előzmény: kardosur (142466)
sütöget Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142493

Az én reményeim szerint, a szőlőpálinkához közelebbi ízeket szeretnék nyerni.

Előzmény: Törölt nick (142492)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142492

Igazad van. Akkor törkölybort kellett volna készíteni, nem egy hónapig rajtahagyni a törkölyön. 

 

A törkölybor készítésekor a törkölyben maradt mustot vizel lemossuk. A törkölyből a víz cserzőanyagokat is kiold, emiatt a törkölybor rendszerint fanyarabb, sokszor törkölyízű is lehet.   Három- négy nap múlva a lefejtjük és a törkölyt kisajtoljuk. A lefejtett lé ekkor már rendszerint erjedésnek indult.  A kész pálinka a törköly és borpárlat ízeit tartalmazza.

Előzmény: öreg_néne_b (142489)
sütöget Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142491

Kedves Kollégák! Mindenkinek köszönöm a vélemény nyilvánítását. 

Az a helyzet nem akarok két cefre főzést, ez csak egy próba lesz, mi jön ki belőle?

Az ötletek alapján, leszűröm a levét, és annyi törkölyt teszek bele, amennyi fér. Ami nem fér bele, azt kipréselem.

Köszönöm mindenkinek!

Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142490

Egyszerű, préseld le és a lét főzd :)

Jó pálinka lehet de én brandynek csinálnám.

Előzmény: sütöget (142479)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142489

Írta, hogy csigert készít és azt főzi, nem törkölypálinkát.

Előzmény: Törölt nick (142487)
sogi01 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 142488

                                                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (142453)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142487

A másik, a törkölyt minek kell vizezni? Szerintem be kellett volna taposni rétegezve cukorral. Főzés előtt egy héttel kilúgozni.

Előzmény: ksanyi52 (142484)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142486

Akkor, felezd meg az anyagot. Az 50-es üstben is lefő 25 liter matéria.

Előzmény: ksanyi52 (142484)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142485

Jósok badarságot összehordtál,  felét sem értem, a kormos körtéhez nem kell cukor (nincs sava). 

Előzmény: kabold (142473)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142484

Az egy kicsit furcsa lenne! 50 literes főző, belemegy kb 40 marad 15 , lefolyik kb 10 liter alszesz , nem fér bele a 15. Vagy rosszul számoltam?

Előzmény: Törölt nick (142481)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142483

,, hűvös helyen, lassan erjesztek. A lezárt edényes utóérlelés is javít rajta".   Így igaz.

Előzmény: kopasz szuzukis (142482)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142482

A Bosch kobakja körte cefréje ilyen, ha túl gyors az erjedés. Szúrós, kéndioxidra emlékeztető szag. Nem kénhidrogénes.

Pár éve, mikor először csináltam a kobakcefrét, én is beaggódtam a szaga miatt. Ismerős megvígasztalt, hogy ez ilyen, de nem lesz gond a főzéssel. Igaza lett.

Azóta csak lassan, fél adag élesztővel indítom a körtét, és hűvös helyen, lassan erjesztek. A lezárt edényes utóérlelés is javít rajta.

Nézz utána: a borászatban már létezik réztűrő élesztőfajta is.

Előzmény: kabold (142473)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142481

Mikor kifolyik annyi alszesz, hogy beleférjen, utána öntőd a ( cefrét). 

Előzmény: sütöget (142479)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142480

Szerintem ezt az édességet nem lehet betervezni a pálinka készítés folyamatába. Ez is egy olyan tulajdonság lehet, amit esetleg csak egy nüansznyi eltérés okoz a cefrézés, vagy lepárlás  során. Hőfokok, idők, alkoholfok, stb. és mindezek véletlen egybeesése.

 

 Nem véletlenszerű ,vagy véletlenszerű. Oxidálod a cefrét (pálinkát) irányítottan  észtererek képződnek/ édes/  (technokol jellegbe átmehet) , lepárláskor 65% kifolyóig még az egylépcsősön is  édes (kóstoláskor) . Kihígításkor  40 fokra, félév pihentetés tán, nem savanyú , nem keserű. Szumma-szummárum ugyan abból a cefréből berendezéstől függően főzéséi recept szerint készíthető édes párlat is. Vagy keserű  Ne adj isten savanyú. 

Előzmény: kardosur (142466)
sütöget Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142479

Kedves Mindenki! A véleményetekre lennék kíváncsi.

Előzmény: 75 kg merlot daráltam, bogyóztam, majd kipréseltem belőle 50 l 19 fokos mustot rosenak. A törkőt, a présből hordóba tettem és kapott cca. 30 l vizet, benne feloldva 2 kg napfényt, élesztőt és pektinbontót. Azóta (1 hónap alatt) kiforrt és főzni szeretném csiger szőlő pálinkává.

A kérdés: mivel a főzőm üstje 50 l-es, a cefre pedig kb. 55 l, és két főzést nem akarok, ezért a cefre egy töredéke kimarad, de mi maradjon ki, a leve, vagy sűrűje?

Köszönettel venném esetleges tapasztalatotokat, véleményeteket!

 

Bárk_i Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142478

Volt nekem is pár üveg lekvár,befőtt.Kierjedt rendesen minden de a legvégével nem vagyok elégedett.Néhány liter alkoholt csináltam szerintem.Nincs íze,pl a baracknak.Selymes de jellegtelen lett.Mondjuk ha nem jelenik meg rajta az íz ,akkor jó lesz likőrnek az asszonyoknak.

Előzmény: ksanyi52 (142476)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142477

Kipróbálhatod a hígítást, jobb ötlet, mint a lúgosítás (akár mésszel, akár trisóval). De lehet, hogy annyira kellene hígítani, hogy kezelhetetlen mennyiséget kapnál.

Előzmény: kabold (142475)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142476

Nem tudom sikerül e. Írtam itt kb 1-1,5 hónapja hogy a nejem kiborogatott kb 15 liter befőttet. Itt a fiúk hígítást és élesztőt javasoltak. 2 hordóba raktam összesen kb 60 liter lett,és 3 csomag élesztő, de még nem erjedt ki.  Valószínű már nem is fog. Mondjuk az nátrium benzoát túltengésben szenved.

Előzmény: kabold (142475)
kabold Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142475

Jogos: kénhidrogént akartam írni, de rosszul sikerült a billentyűzés. A hulla/hullának látszó állapot a Cuproxat  hozzáadása után jelentkezett, mondhatni: az operáció sikerült, a beteg (majdnem) meghalt. Némi gázképződés (nem szagos, gyufapróbás) most is van, a zajos erjedés az élesztőzést követő két nap alatt lement. Tehát mégegyszer: lehetne-e segíteni a helyzeten a "szer" koncentrációjának csökkentésével víz hozzáadásával, jelentős a cukortartalom is ízlelés alapján (a brixmeter már úton van occó országból).

Előzmény: öreg_néne_b (142474)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142474

Erős kéndioxid szag

Kizárt. Valószínűleg kén-hidrogén szagot éreztetek, az keletkezik a bomló fehérjéből.

Ezt rendesen hazavágtátok a rézzel. Máskor ne orvost kérdezz, ha hulláról van szó. ;)

Ha az erjedés után teszitek bele, akkor megköti a kénhidrogént, de már nem tesz kárt semmiben.

Előzmény: kabold (142473)
kabold Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142473

Köszönöm a javaslatot, de...kicsit bonyolultabb a helyzet: három termelőtől való Bosc körte. Hibás részek gondosan kivágva, alapos mosás, darálón aprítás, majd az innen merített és megalkotott rettenetes keverővel péppé dolgozás. Kb. 3 % napfény, 60-70 l-nyi cefréhez fél sütőélesztő, eredmény rendkívül erős erjedés, hangos rotyogással körítve. Erős kéndioxid szag miatt - kollégával (növényorvos) értekezve fehérjebontó enzimek kerültek a képbe az erős szag miatt - mérsékelt, kb 0,5 dl rézszulfát hozzáadása tünt megoldásnak. A szag eltűnése miatt párom már nem a macskára gyanakodott, de az erjedést is blokkolta a gombaölő Cuproxat FW. Próbálkoztam sütő-, majd borélesztővel újraindítani. Ez utóbbinál némi remény látszik, az égő gyufa elalszik a cefre feletti térben. Innen továbbgondolható lenne, hogy néhány 10 liter víz hozzáadásával a gombaölő  koncentráció csökkenne esetleg a cefrében? A trisó - a mészhidrát mellett - csak egy kémiai oldalon hívták fel magukra figyelmemet, mint a két komponensből esetleg kialakuló csapadék, kipróbálásukra nem került sor. Tehát a fentiek miatt fogalmaztam cefre újra indításról rézszulfát túltengés miatt. Mégegyszer megköszönöm a javaslatot, a víz hozzáadásra ha lenne vélemény, szívesen venném.

Előzmény: gombászok (142467)
endrepp Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142472

A végén találsz választ, de az egész doksi érdekes lehet.

http://snapszmester.hu/gyakorlati-palinka-fozes/

Előzmény: gyujtilaci (142471)
gyujtilaci Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142471

Jó estét mindenkinek!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy ki milyen vastag és milyen hosszú pára- és hűtőcsövet javasolna egy 98 l-es főzőhöz?

hyuing Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142470

Köszönöm a kimerítő választ. Megnyugodtam, hogy van ilyen.

Előzmény: kardosur (142466)
gombászok Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142469

Most látom, már cefréről van sz!

Hát, az már nehéz eset, nincs jó ötletem.

Előzmény: gombászok (142467)
gombászok Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142468

Van még ott a glicerinem kívül jó pár más alkohol, észter és egyéb nyalánkság is, sőt minél tovább érik a pálesz, annál inkább.

No zucker!

Előzmény: kardosur (142466)
gombászok Creative Commons License 2017.10.10 0 0 142467

Trisó semmiképpen, a gyümit áztasd be 20%-os ecetes vízbe(10lvíz-1 liter ecet)fél órára, utána öblítés, és mehet a cefrézés.

Előzmény: kabold (142425)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!