Keresés

Részletes keresés

kalapacsolok Creative Commons License 2019.06.19 0 0 100676

Ha kell, le van fotózva, és ki is lehet tapogatni. Engem a tűzveszély aggaszt. Vagy szerintetek az nem izgalmas?

Előzmény: Törölt nick (100675)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.19 -1 2 100675

Ahülyebaromállatja!

Paraszt festőt vissza, szedje ki az összes ilyen szart és tegyen a helyére egy odavaló műanyag fedelet, amit ELŐTTE külön, az asztalon lefestett. Soha, de soha nem lehet tudni mikor kell az a lyuk, de amikor kell, akkor nagyon!

Előzmény: kalapacsolok (100674)
kalapacsolok Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 100674

Sziasztok! A villanydobozokat kb. soha nem használtam, nem kellett szerelni semmit. A festőnek mondtam, hogy fesse le a műanyag lapot, végül ő úgy oldotta meg, hogy papírral kitömte a belsejét, ráglettelt, majd üvegfóliával letakarná. Így ha akarom, később könnyen ki tudom szedni.

 

Én azért kicsit megijedtem, szerintetek nem tűzveszélyes ez? Merjem így hagyni, vagy kockázatos?

tfe_tng Creative Commons License 2019.06.19 0 0 100673

Kicsit olvass utana a gyartoknak akiket listaztam neked, es akkor nem fogsz olyan baromsagokat mondani mint hogy mindenki csak radios cuccokat fejleszt, mert ez nem igaz. Szinte mindegyik rendszernek van radios kiterjesztese, de ez altalaban csak kenyszermegoldas, nem a javasolt. 

 

A retrofit piac jelenleg (meg) kisebb mint az uj, mert ha az embernek van penze automatikara akkor eleve ugy epitkezik, vagy belefer a horonymaras es a teljes villany felujitas is (ami saccperkb a 10-20%-a az osszkoltsegnek). Nem olcso jatekrol beszelunk. Ha viszont nincs penze az embernek ra, akkor lehet venni parezerer' kinai cuccot amivel lehet a budilampat kapcsolni, de ezt nem hivnam okoshaznak. Az alibaba pedig nem egy jegyzett okoshaz gyarto. 

 

Viszont a legkomolyabb problema - ami felett folyamatosan elsiklasz - az ertek novelo/csokkento tenyezo. Fixen, ingatlanba telepitett rendszerrol beszelunk, ami ha jo es tamogatott - szinte barmelyik neves gyarto rendszere - akkor komoly erteknovelo szerepe van. Kijon a KNX guru, radugja a laptopot es mar tud is dolgozni vele, a villanyszerelo meg tud kabelt huzni ha epp arra van szukseg. A rendszer atlathato es karbantarthato, pontosan azert, mert a gyarto tamogatja. 

 

Ellenben ha van egy mekkelek altal jonak mondott, otthoni hekkelt rendszer, aminek a kinai hubja es a raspberry pi-je meg a mult heten jo volt, de most mar kellene kicsit csavarni a python vagy javascript kodon hogy menjen a jovo heten is, mert addig nem lehet a budilampat felkapcsolni - na ez nem noveli az ingatlan erteket. Okos ingatlan vasarlo atnezet mindent (is) mielott kiad sulyos tizmilliokat, ha egy villanyszerelo nem igazodik ki egy ilyen ganyhalmazon akkor az okos vevo azonnal lealkudja a teljes villamos felujitas arat a vetelarbol (ez meg ugye par/sok milla).

 

Ha hiszed, ha nem, ez a lenyeg.

 

Jartam olyan helyen ahol a csavo sajat maganak epitett alibabas, modbus-os relekbol automatikat, azt akarta eladni nekem. Meg egy weboldalt se tudott mutatni ahol az aktuatorokat listaztak volna, a gyarto nevet se tudta megmondani, de referencianak megmutatta hogy valami irodaban mukodik a rendszere es 1 klikkel, azonositas nelkul mar tudta is vezerelni tavolrol az iroda minden funkciojat. Kb az IP cim volt a "vedelem". (Itt halkan megjegyeztem hogy hozzam nem fog semmilyen telepito bemaszkalni az interneten) Kozben persze jo magyar szokas szerint szidott mindenki mast a piacon (foleg a KNX-et), mert azok "szarok", az ove bezzeg. A sajat hazat is igy vezerelte, akkora kabeldzsumbujt eletemben nem lattam meg ami nala volt. Na, az a haz kb 15 millaval er kevesebbet mint a piaci ar, mert az egesz kocerajt ki lehet b@szarintani belole es rendesen megcsinaltatni valakivel aki ert is hozza.

 

Na, ez az a csavo aki szinte megszolalasig olyan mint te. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100671)
Jahno Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 100672
Lehet a gyártónak arra a konkrét valamire nincs megoldása, de egyre jobban megy arrafelé az ipar, hogy ha másképp nem akkor a hátunk mögül magunk elé nyúlva vakarjuk meg az állunkat és mégis működik. Nálam sokszor 4-5 felé vezérlés szabványa van összerakva egy kisebb iPad kijelzőre, aztán kész. Juzernek ott van, nyomja a gombot, opciósan beépül a bútorba és kész. Max. a vezérlés felét húz, mással meg kiolvasható az állapot. Ennél Te jóval nyakatekertebb megoldásokat szoktál felvázolni és akkor az iPad személyre szabhatóbb, akad új funkció, miazmás.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (100671)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 100671

"Sokáig én is ezt vallottam, hogy a drót jobb, de a lehetőségek is limitáltak akkor."

 

Adat-vezetéket (drótos buszt :) leginkább csak új építésű rendszernél könnyű a falba berakni, tehát aki drótos rendszert fejleszt/gyárt, az a lakásfelújító piacról részben kizárja magát. És mivel a gyártóknál a profit maximalizálás az elsődleges szempont, ezért szinte mindenki olyan rendszert fejleszt,

- amihez nem kell plusz vezeték (tehát rádiós)

- aminek a szerelését a kevésbé okos szerelő is képes megtanulni, ezért az ügyfelet erre a rendszerre fogja rábeszélni, tehát maguk a szerelők is a cég "értékesítő ügynökei" (profitnövelői)

A sokoldalú szolgáltatás, a minőségi szolgáltatás, a megbízhatóság és a biztonság huszadrangú szempontok a maximális profithoz képest  :)

 

"Az 50 éves X10 óta"

 

Ha drótos, akkor pl a nyílt szabványú I2C vagy CAN buszban lehet gondolkodni szerintem, ezekhez szinte fillérekért kaphatók alkatrészek ill. készen bemeneti és kimeneti perifériák. Persze pl vannak saját gyártói buszok is, persze ezek működése titkos, csak a gyártó (méregdrága) egységeit lehet rákötni, és ha utólag olyan igény merül fel, amire annak a gyártónak nincs megoldása, akkor az egész addigi rendszer mehet a szemétbe és lehet elölről kezdeni egy olyan rendszerrel, ami tudja azt a szolgáltatást is (az meg egy másik szolgáltatást nem tud :)

Előzmény: peppino (100665)
tfe_tng Creative Commons License 2019.06.19 -1 2 100670

magától értetődő válaszú

 

melyik magatol ertodo ?

 

tisztán rosszindulat szülte

 

Osszekevered a rosszindulatot a szakmaval. Nincs bennem harag veled szemben, de a szakmai felrevezetest nem szeretem. Eloadod szakmainak tunoen a gondolataid, de amikor valaki korrigal akkor elkezded csavarni a realitast majd megsertodsz. Pedig lehet(ne) tanulni itt a forumon, nekem legalabbis mar sikerult, bar veled ellentetben en tudom mikor kell hallgatni az okosabbra. Ez is egy szint, es meg 200-as IQ sem kell hozza.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100660)
tfe_tng Creative Commons License 2019.06.19 -1 1 100669

> MI miért szar?

 

Minden allitasa a hozzaszolasodnak. Az osszes. Elkepesztoen el vagy tevedve a temaban es konkretan amit javasolsz az ezer sebbol verzik es ha lenne valami szerencsetlen aki megcsinalna akkor durvan 5-10 millioval csokkentene az ingatlanja erteket. Nincs villanyszerelo aki ezt meglatva ne tanacsolna el barmilyen vevot a vasarlastol. 

 

1db aramkoron minden, aztan majd a kinai rele radioval kapcsolgat. Aruld mar el, mekkora kismegszakito lenne azon az egy darab koron ? 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100662)
tfe_tng Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 100668

Ha a HUB alatt valami node.js-es csodat ertesz ami neadjisten ITTT-n keresztul kapcsolgat barmit akkor ja, arra szinte semmi nem eleg gyors. De ez tenyleg a legalja a dolognak, igazabol elkepeszto magas szintu funkciokon  kivul (hangvezerles pl Siri integracioval) semmit nem biznek erre. 

 

Nalam egy ARMv7(?) viszi a teljes hazat, nagyjabol 20-30% csucsterheles mellett. Bosegesen eleg, PLC szoftver fut rajta linuxon. (Loxone Miniserver)

Előzmény: peppino (100664)
tfe_tng Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 100667

Azert van par alternativa. KNX-re van 50+ gyarto, amerikaban is van par "kis" ceg aki ezzel foglalkozik (Crestron, control4, Vantage Control, stb). De ha relative olcso kell akkor ott van pl a Loxone is, de van 1000 mas megoldas. Zigbee/zwave/random kinai radios cucc - ezek csak a retrospektiv piacon leteznek, komoly automatizalast ilyenekkel nem csinalnak, mert a megbizhatosaguk kerdeses.

 

X10 mar akkor szar volt amikor kitalaltak, szinten retro piacra szanva. Akkor kezdodtek a vicces dolgok amikor a szomszed is beszerelte, mert siman atzavart a szomszedba a halozaton keresztul.

 

A masik veglet az ipar, de az egy teljesen mas vilag, mas igenyekkel es arszinttel (bar a crestron azert bele-belekarcol ebbe az arszintbe)

 

A problema az otthon hekkelt cuccokkal hogy altalaban egyetlen ember tudja karbantartani, az pedig egy ingatlan eseteben nem igazan elony, meg akar azt is lehetne mondani hogy kimondottan hatrany. 

 

Szoval otthon hekkelt raspberry pi < retrospektiv radios cuccok / X10 / Apple HomeKit <  Loxone/KNX/Control4 < Crestron / Vantage, valami ilyesmi lehet a dolog evolucioja, arban es minosegben, megbizhatosagban is. 

Előzmény: peppino (100665)
ksanci Creative Commons License 2019.06.19 -1 1 100666

Ahol a biztonság és megbízhatóság fontos szempontok, ott sehol nem használnak vezetéknélküli kapcsolatot ma sem.

Előzmény: peppino (100665)
peppino Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 100665

Sokáig én is ezt vallottam, hogy a drót jobb, de a lehetőségek is limitáltak akkor. Az 50 éves X10 óta nem sok alternatíva van SH-ra. Vagy Wifi, vagy Zwave, vagy Zigbee. Ennyi marad.

Előzmény: peppino (100664)
peppino Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 100664

Azért pl. a z-wave-en nem sok adatkommunikáció történik, annak aztán mindegy, hogy dróton küldöd, vagy levegőben. Sokkal szűkebb a HUB-oknak a teljesítménye, főleg ha egy RPi, vagy valami hasonló kis gagyi ARM kőré tervezett doboz. Még egy Atom is lassú néha, lásd Fibaro.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100662)
Jahno Creative Commons License 2019.06.19 -1 2 100663

Amúgy nagyon fájna, ha egyszer esetleg megnéznél egy ilyesmit és nem csak a világba tippelgetnél, hogy mennyire lassú?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100662)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.06.19 -3 0 100662

"indokold hogy ez miert szar."

 

MI miért szar?

 

"szerinted a radio lesz lassabb vagy a drot ? "

 

A drótos adatátvitelt tartom a leggyorsabbnak és a legmegbízhatóbbnak.

Előzmény: tfe_tng (100652)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.06.19 -4 0 100661

"Egy hajószállóban folyosónként lehet áramtalanitani.(5-8 szoba)"

 

Azt a hajót nem a megfelelő villanyszerelők szerelték.

Egy valóban jó villanyszerelő annyi különálló áramkört épített volna bele, hogy már a munka közepén elsüllyedt volna a réz vezetékek súlyától :)

Az elosztója pedig egy mellé kötött uszályon férne csak el (több száz FI relé és kismegszakító).

Előzmény: Atis57 (100656)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.06.19 -4 0 100660

"mert nem valaszolt semmi keresztkerdesre."

 

Röhejes (magától értetődő válaszú) vagy tisztán rosszindulat szülte "kérdésekre" nem kell válaszolni.

Előzmény: tfe_tng (100659)
tfe_tng Creative Commons License 2019.06.19 -1 1 100659

Meg az elozo kettot se sikerult lezarni, mert nem valaszolt semmi keresztkerdesre. Azota se tudunk semmit se a rack szekrenyrol, se az egy gerinces okoshazrol, se a windows security apdetekrol. 

Biztos ki kell venni a kenyeret a sutobol, azert nem er ra valaszolni.

Előzmény: Jahno (100658)
Jahno Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 100658
Már várom, hogy 3 hét múlva mi lesz az újabb baromságod.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (100649)
Jahno Creative Commons License 2019.06.19 -1 0 100657
3. A legbutább periféria meg itt bizonygatja az állapotát.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (100643)
Atis57 Creative Commons License 2019.06.18 -1 0 100656

Szia!

 Egy hajószállóban folyosónként lehet áramtalanitani.(5-8 szoba)

 

Viszont a szobák ennyire egyszerűek ;

Tehát nem kell túl sok kapcsolási funkció-talán a 10 elég is.

Előzmény: Törölt nick (100654)
tfe_tng Creative Commons License 2019.06.18 0 0 100655

Ez a problema nem fog jelentkezni, mert ha gebasz van, akkor tomegesen fognak hullani a kinai relek. Rajtuk van a teljes haz osszes ampere (egy kor ugye) ami elek szerint idealisan 50-80A. Nincs olyan hogy EGYET kell cserelni.

Előzmény: Törölt nick (100654)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.18 -1 0 100654

És ha cserélni kell egy rádiós okosizét, akkor áramtalanítod az egész házat?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100650)
tfe_tng Creative Commons License 2019.06.18 0 1 100653

Eleve hulyeseg, mert ervek sose voltak.

Előzmény: kiggyo (100651)
tfe_tng Creative Commons License 2019.06.18 0 0 100652

Akkor hazi feladat, indokold hogy ez miert szar. Elvileg nem vagy te olyan hulye gyerek, szoval szerintem menni fog. Harom sor utan mar nincs kedvem hozza, kulonben is indokolatlanul sokaig gugliztad az X10-et, ez eleve egy fekete pont :)

 

bonusz feladat: ha mondjuk en mondom ugyanezt, akkor mit valaszolsz ? 

Bonusz2: ha mar a sebessegen lovagolsz, akkor szerinted a radio lesz lassabb vagy a drot ? 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (100650)
kiggyo Creative Commons License 2019.06.18 -1 0 100651
Látom elfogytak az érvek. Jó szórakozást, égesd magad tovább.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (100649)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.06.18 0 0 100650

"Az egyaramkoros okoshazat magyarazd el inkabb,"

 

Tele van a ház központilag (pl rádión) távkapcsolható relékkel, dugaljakkal, lámpákkal stb,

valamint olyan érzékelőkkel, nyomógombokal és kapcsolókkal, amelyek (pl rádión)  kommunikálnak a központtal

És mindenhez elmegy a 230V. Ha sehol nincs nagy áramfogyasztás, akkor elég EGYETLEN 230V-os áramkör egy egész okosházra.

 

Előzmény: tfe_tng (100646)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.06.18 -1 0 100649

"Maximum I/O pontok: 14 / 18 / 28 / 38 db"

 

A gyártó nem tudja eldönteni, hogy a 30 ezer forintos ketyeréjén hány darab I/O pont van? ;)

Vagy a 30 ezres "alapcsomagban" valójában egy sincs, ez csak a bővítés "lehetősége"  és ha kéred mellé pl a 38 I/O kiegészítő egységet is, akkor viszont már a 30 ezer  ft esetleg már 50 ezerre emelkedik ;)

És ugyanígy meg kell venni hozzá a kiegészítő RS 485 busz-modult X ezerért, no meg a relémodult és a modulmodult, a gyári dobozt, a tápegységet.... és a 30 ezer forintos ketyere máris 100 ezer felett van, amikor kiderül, hogy nem elég gyors az agya száminkra, a termékcsalád legolcsóbb tagjai nem képesek bizonyos számítási dolgokra, sőt mind a 38 port használata esetén az egy porta eső mintavételezés gyakorisága sajnos nem 1 mikroszekundum alatt van, hanem negyed óra felett... ;)

 

"Nettó 30 eFt-ért."

 

Lakossági szolgáltatásról van szó (okosház). Miért van itt nettó ár?

Előzmény: kiggyo (100639)
Gyurco78 Creative Commons License 2019.06.18 -1 0 100648

Ez már tényleg mókás :)

80-as években némely játékkonzol kiegészítőjeként volt kormány, autós játékokhoz, ezeknek a kvadratúra-modulált jelét (v.ö. dupla infrasorompó, ugyanaz, csak kicsiben, a görgős egerekben is ilyen volt) egy Z80-as röhögve kezelte, hogy közben a játék is futott.

Például:

https://www.youtube.com/watch?v=jYGIcfg4NbM

 

kiggyo Creative Commons License 2019.06.18 -1 1 100647
Ne türelmetlenkedj, most googlizik.
Előzmény: tfe_tng (100646)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!