Keresés

Részletes keresés

mili70 Creative Commons License 2017.10.14 0 0 142650

Talán, hogy tudjon reagálni???

Előzmény: barkócza (142645)
sogi01 Creative Commons License 2017.10.14 0 0 142649

      vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (142563)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.14 0 0 142648

Ha, jól értem az nem dajkamese, hogy ne adj isten régen a szegíny világban. A 10 liter forró birs cefremoslékba véletlenül beleborult 3 kg kabai és a végén több mint 3 liter 50 fokos nedű lett. És vetekedett a minőség a eredeti pálinkával. Nem volt csípős, karcos. Símább volt.

Előzmény: kopasz szuzukis (142643)
hevezoli64 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142647

Pennyben 199Ft.

Előzmény: öreg_néne_b (142556)
endrepp Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142646

A "Pálinka főzők és..." csoportban van ez a poszt? Dátumot írnál?

Előzmény: mili70 (142644)
barkócza Creative Commons License 2017.10.13 0 2 142645

De minek...? :)

Előzmény: mili70 (142644)
mili70 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142644

Hogyan tovább? Egyelőre várunk.

Várunk arra, hogy ki szólítja meg előbb az említett urat. :)

Előzmény: barkócza (142639)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.13 0 2 142643

Elöljáróban: 27 évig dolgoztam fermentácós kisérleti üzemben. Fermentorok 60 literestől 1000 literesig, 24 db.  Többek között élesztőtenyészetek is voltak.

 

Tapasztalat: a legtöbb mikroorganizmus számára a cukor döntően energiaforrás volt, és csak kb. 5%-át fordították sejtfelépítésre. Ebből a szempontból az élesztő sem kivétel. Anaerob körülmények között az energiatermelő biokémiai folyamatok "végeredménye" az alkohol. Aerob (levegőzetett) rendszerben viszont a cukrokat széndioxidig bontották.

Anaerob körülmények között IS szaporodik az élesztő, csak sokkal lassabban, mint aerob közegben.

Az élesztőgombák szervezete képes invertáz enzimet termelni, amivel a répacukrot le tudja bontani szőlő-, és gyümölcscukorra. Sőt, ha "éhezik", de van még keményítő, vagy dextrin, lassan elkezd amilázt termelni, és lassan a keményítőt is lebontja.

Még egyszer: a por alakú szőlőcukor 10% kristályvizet tartalmaz, ezért tűnik kevesebbnek az alkohol kihozatala a répacukorhoz képest.

barkócza Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142642

Ez igaz. :))

Előzmény: Figyelget (142640)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142641

Nagyon kevés kémiai folyamat történik ténylegesen egy lépcsőben. Ettől még az eredő folyamat remekül leírható és számolható egyetlen egyenlettel.

 

Egészen egyszerű példa:
2H2 +O2 -> 2H2O

Ha ténylegesen három molekula találkozása kellene hozzá, akkor nagyon lassú folyamat lenne. Ehhez képest robbanásszerű. De ettől még remekül leírható így...

Előzmény: mili70 (142637)
Figyelget Creative Commons License 2017.10.13 0 1 142640

Árulkodó nyomokat nem szabad hagyni! :)))

Előzmény: barkócza (142632)
barkócza Creative Commons License 2017.10.13 0 1 142639

Nézd, Figyelget volt az egyetlen, aki vette a fáradságot, és rendes főzési naplót vezetett. (Szégyen ránk, többiekre.) Az pedig egybeesik a tankönyvi adattal. Innen most hogyan tovább...?

Előzmény: mili70 (142634)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142638

Fogysz egy poharat, öntesz bele egy kis házi szörpöt, feltöltöd szódával, állni hagyod. A rostos rész leül az aljára. Megkevered, a kiváló buborékok felemelik a rostokat. Szerinted erjed a keveréstől?

Előzmény: rézmanó75 (142636)
mili70 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142637

"..... Te is fenn vagy. Az ottani poszt írója viszont nincs jelen itt. Nem lenne egyszerűbb, ha ott rákérdeznél a témára....."

Előzmény: öreg_néne_b (142635)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142636

Néne. Ha kikeverem nincs bunda! Ami nem erjed azon nincs bunda!

Előzmény: öreg_néne_b (142631)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142635

Ezt most nem értem, de nem baj.

Előzmény: mili70 (142634)
mili70 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142634

Ezt http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145480787&t=9007484 nyugodtan magadra veheted Te is.

Kíváncsi leszek melyikőtök fogja kezdeni?

Előzmény: öreg_néne_b (142623)
endrepp Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142633

Megnyugodtam, nincs nagy baj. :)

Előzmény: Figyelget (142628)
barkócza Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142632

Akkor nincs miről beszélni. :)

 

(Aláírtad a jegyzőkönyvet? Ha nem akkor tényleg nem hivatalos... :)))

Előzmény: Figyelget (142628)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142631

És erjedt is, vagy csak kikeverted a buborékot?

Előzmény: rézmanó75 (142629)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142630

Azaz igen jó közelítéssel hoztad az 1 kg --> 1 liter arányt.

Előzmény: Figyelget (142628)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142629

Meggyel jàrtam úgy,hogy megfordúlt. Mondom rákeverek. Holnap főzöm. Reggel, tíz cm és bunda volt rajta. Cukker mentes!

Előzmény: öreg_néne_b (142625)
Figyelget Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142628

Figyelem ezt a cukor kérdéskörről kialakult beszélgetést. Nem nagyon értek a kémiához, biokémiához. Viszont idén csináltam bodzavirágból és akácvirágból is párlatot. Most előkerestem a füzetem, amibe firkálni szoktam a számomra fontosnak vélt dolgokat. 

Akácvirágnál öt kg napfény adta az alapot és lett (50% ra vetítve) 4,8 liter párlat belőle. 

Bodzavirágból többet csináltam, ott kétszer öt kg napfény volt az indulás és a vége 9,4 liter párlat.

Nem hivatalos dokumentáció, ellenben tapasztalat. :)

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142627

Ahhoz kell. De az előző esetben azon a fázison már régen túl van.

Előzmény: Jolida (142626)
Jolida Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142626

Az élesztő szaporodásához sem?

Előzmény: öreg_néne_b (142625)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.13 0 1 142625

Az erjedéshez nem kell oxigén.

Előzmény: rézmanó75 (142624)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142624

Snapszi mérése alapján, egy literjött ki. Elhiszem! De hogy? Mert egy pekinbontózott  esetén ha a zajos firrás végén teszem bele a cukrot, és addig  nem kevergettem, nyílván lesznek gyümölcshúsok,amiket nem ért el az élesztő. + oxigén. Mihejst oxigént kap cukor nélkűl, újból erjedni indúl. Mert fel lazúlt a gyümölcs szerkezete. 

Tehát lehet mérni egy litert . Többet is!

Előzmény: endrepp (142621)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142623

Eddig még mindenkinek maradéktalanul kierjedt a fruktóz, akár a gyümölcsből, akár a hozzáadott napfényből származott.
Hogy nehezen vagy könnyen, azt én nem tudhatom, mindenesetre nem nyögött közben az élesztő.

Előzmény: mili70 (142573)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.13 0 2 142622

A glükóz gyengébb a cukornál, az 5kg cukorból 5.5 l 50%-os alkohol nyerhető. A viszkisek szerint! :)

Előzmény: endrepp (142621)
endrepp Creative Commons License 2017.10.13 0 0 142621

Én nem hiszem, hogy a mol tömegekből egyenlettel kiszámított értéket a valóságban produkálni lehet, kizártnak tartom, hogy mennyi a "veszteség" nem tudom megsaccolni.

Nem kételkedem, egyszerűen várok arra, hogy valaki egy jól dokumentált, szakszerű mérésről készült anyagot letegyen az asztalra. 

 

A viszkisek így gondolják:

 

http://homedistiller.org/sugar/wash-sugar/yield

Előzmény: rézmanó75 (142610)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!