Keresés

Részletes keresés

GEdevil10 Creative Commons License 2015.04.11 0 0 5550

Szerintem a bajorok állnak az összes német népcsoport közül mentálisan a legközelebb a magyarokhoz, viszont sokkal kevésbé befogadóak, mint pl. a ruhr-vidékiek.

Előzmény: Dózerbike (5547)
Ferimasa Creative Commons License 2015.04.11 0 0 5549

Igen a bajorok ők magukat külön tartják, nem hiába annak idején de még most is Bajorországnak hívják. Többször akarták hogy németországtól különváljanak, ennek talán a gazdasági helyzet volt az alapja mert ők nem akarták a többi Bundeslandot finanszírozni, mert hát ők mindig jobban áltak nint a többiek. Az igazi Bajor az egy nagyon magának való népség, idegenekkel nagyon de nagyon nehezen haverkodik, szinte nem,vagy csak nagyon sokára, akkor is ha úgy látszik rajta. A modoruk az eléggé nyers kimondja amit akar ha tetszik valakinek ha nem. Én ismerem őket, mert az apósom az egy igazi Bajor Münchentől nem messze egy kissebb helységből, és hát az elején láttam rajta dolgokat velem szemben amit most nem akarok részletezni.De aztán ok volt a dolog.A másik meg az, hogy hiába tud valaki németűl, a vidéken őket megérteni az egy művészet, nagyon ferde a beszédük.

Dózerbike Creative Commons License 2015.04.11 0 0 5548

Nagy élvezettel és nosztalgiával olvasom az ilyen disszidálós történeteket, mivel a nyolcvanas években voltam tinédzser, és meg voltam őrülve a "nyugatért". Nagy álmom volt, hogy disszidálok, rettenetes utálat volt bennem az akkori politikai rendszer, és a megszálló Vörös Hadsereg iránt.

Folyamatosan a Szabad Europa rádiot hallgattam.

Az elháritás elég vacakul müködhetett, mert aztán az osztrák határra vittek határörnek. :D Nem mondom, volt kisértes hogy átszökjek, de aztán jött a rendszerváltás közben, igy már csak katonaszökevény lehettem volna. :)

Akkoriban minden ami "nyugati" volt, azt valami fétis övezte.

Kicsit megkésve, de aztán mégis csak itt kötöttem ki...

Előzmény: GEdevil10 (5545)
Dózerbike Creative Commons License 2015.04.11 0 0 5547

Melyik reszen vagy az országnak? 

Nekem itt München környékén az elsö benyomásom az volt (elötte sosem jártam Németországban), hogy olyan mintha otthon lennék (Balaton környékén éltem ), csak rózsaszinü szemüveget viselnék.

Kicsit Ausztriara is hasonlit ez itt, azzal meg elég sok közös dolgaink voltak.

 

Azt mondják, a tengernél élö németek olyasmi népek, mint a skandinávok. Kedvesek, nyugodtak. Kicsit lejjebb , azokrol hallottam a legtöbb negativumot magyaroktol, de bajoroktol is.

 

Sok "igazi " német, a bajorokat nem is tartják németeknek, megjegyzem, szerintem sem azok, ha igaz az, hogy valahonnan a  mai Csehország területéröl származtatják öket.

Előzmény: Ferimasa (5544)
Ferimasa Creative Commons License 2015.04.11 0 0 5546

Hát igen a történeted nem egy hétköznapi dolog, azt hiszem hogy annak idején mindenkinek akik le akartak lépni valamilyen problémákkal kellet hogy megküzdjenek. A furcsa az a dologban hogy akkoriban is a gazdasági helyzet miatt mentek az emberek, és hát most is, tulajdonképpen nem változott semmi csak a név.Jobban mondva a mostani helyzet magyaroszágon sajnos sokkal rosszabb mint a 80-as években. De talán lessz remény rá hogy a dolgok jobbak lesznek.

 

Hogy a hejjesírásomat és az értelmezésemet kritizálod, igen van benne valami mert német billentyűzetem van, és hát mellé nyomok, de örülj neki hogy te tökéletesen írsz és értesz mert ez igen nagy ritkaság .Csak mellékesen megjedzem hogy elektrotechnikai mérnök a szakmám, tehát ennyit róla

 

GEdevil10 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5545

Ennek mind nem sok köze van ahhoz, amit én írtam.

 

Neked is tudnod kell, hogy ha valaki a 80-as években unta a rendszert, nem foghatta egyszerüen magát és költözhetett el nyugatra. Voltak módjai annak, hogy hogy lehetett mégis elmenni, de ennek a következményeit is viselni kellett. Mint mondtam, olyan dolgokról írok itt, amiket átéltem. 1982-ben a szüleim befizettek egy bécsi kirándulásra, azzal a céllal, hogy kintmaradunk és megyünk a rokonokhoz Gelsenkirchenbe. Egy este megjelent egy civilruhás és két egyenruhás rendör a lakásunkon és elvitték apám útlevelét, aki akkor nem is volt otthon. Én viszont ott voltam, tehát nem elbeszélésböl tudom!

 

Végül 2 év küzdés után legalisan jöttünk ki, úgy, hogy anyám fogott minket, a három gyerekét (mindannyian német állampolgárok voltunk már akkor is) és kiköltöztünk Németországba és kijátszottuk a családegyesítés-kártyát, amit a maygar hatóságok a nemzetközi egyezmények miatt már nem igen tagadhattak meg. Apám így 3 hónappal késöbb jött utánunk! Ezek után 2 évig nem látogathattuk a rokonokat Magyarországon, anyám még ennél is tovább ki volt tiltva.

 

Nem bántani akarlak, de eleinte azt hittem, csak a helyesírásod kopott meg, de kezdem úgy érezni, hogy úgy általában romlott a magyartudásod, a szövegértésed is.

Előzmény: Ferimasa (5544)
Ferimasa Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5544

Itt tulajdonképpen a hajdani politikai hejzetet akartam említeni, hogy én azokat, de még a mostaniakat sem tekintem rendeseknek akik az országot vezetik hogy finoman fejezzem ki magamat. Mert az akkori hejzet is egy kisérlet az amerikaiaknak volt, ugyanúgy mint a mostani rablásaik magyarországon de a többi országokban is.Annak idején amikor kijöttem, felháborodásból jöttem ki, nem pedig menekültem, mert szeretem magyarországot, holott ha megfogtak volna más lett volna a hejzet,-  igen rég volt. De itt ki merem jelenteni hogy németország nem való magyarembernek, mert teljesen más és idegen. Soha nem szerettem, de igy alakult, itt kellett ragadnom.

GEdevil10 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5543

egyébként meg a hozzászólásaimnál kattinthatsz a görbe nyilra, ami a "válasz"-ikon és akkor mindenki számára világos, hogy nekem válaszolsz

Előzmény: Ferimasa (5540)
GEdevil10 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5542

de hogy tisztázzam a nyilvánvaló félreértést, nem a fogadó ország részéröl volt illegális, hanem a magyar részröl lehetett csak nagy nehézségek árán legálisan távozni. Disszidálásnak hivták akkoriban!

Előzmény: GEdevil10 (5541)
GEdevil10 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5541

Elöször is nem állitottam, hogy te illegálisan jöttél, hanem azt, hogy akkoriban általában csak így lehetett a kommunista országokból nyugatra költözni. Miért olvasnék olyanról, amit átéltem?

Előzmény: Ferimasa (5540)
Ferimasa Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5540

Ezt a pár sort Gedevilnek írom.

Azt mondod azt állítod hogy 30 évvel ezelőtt illegálisan jöttem illetve jöttek ki az emberek....Akkor te eggyáltalán nem vagy tisztában a politikai hejzettel hogy ilyent ki mersz állítani mint ahogy sajnos nagyon sokan.Erre a hejzetre nagyon ajánlanám az NWO-ról informálódni és Drábik János előadásait nagy figyelemmel kisérni, de mások is tartanak ijen jellegű előadásokat,akkor megváltozik a véleményed az illegalitásról.

Dózerbike Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5539

   Tehát, ezek jotanácsok ujonnan érkezöknek is:

 

  Valoban volt vésztartalékom, mégpedig az, hogy összapakoltam volna a cuccaim, és 7-8 ora alatt hazaautoztam volna. Eleve igy is indultam neki, hogy fogalmam sincs hova megyek, milyen lesz.

 

  Lehet hogy nem fizettek volna ki, ezt is bekalkuláltam, annyi pénzzel jöttem, hogy ez ne jelentsen gondot.

 

Hogy be voltam e jelentve, ezt sem biztam a vakszerencsére, hamar lecsekkoltam, ahogy tudtam akkoriban. Ez egyszerüen ment, mert jöttek sorban a hivatalos papirok : a nyugdij, az adó, az AOK-tol szemelyesen is kint volt egy ember.

 

Szabadságot egy két napot 3 hét után már kaptam, haza is ugrottam akkor egy rövidre.

Egy honap után 1 €/ ora emelést kaptam, tehát abszolut nem ereztem azt, hogy itt lehuzás készül. Persze benne volt a pakliban. De ez otthon is megtörtenhet.

 

Lehet hogy neked ez pengeél, és lehet hogy te otthon sem voltál pengeélen igazán soha. Én otthon vállalkozosdiban voltam, vagyis 17 évig pengeélen táncoltam folyamatosan. Tehát ez ami itt volt, vagy lehetett volna, abszolut nem rémisztett meg. Eleg kemény kiképzésben volt részem otthon. Mindig fel kellett találnom magam, lehet hogy ez tartott meg itt is, de ez nem lényeg.

 

Éhbért keresek lehet most is, én mégsem éreztem annak a kezdetekkor is a havi netto  1500-1700 €-t. Eleg jol tudtam belöle sporolni, pedig akkor az 1-es adokategoriában voltam. Persze volt ebben sok tulora, de nem szakadtam meg, mivel nagyon sok utazás volt ezekben, amit végigaludtam, vagy filmet néztem stb.

 

Ha lett volna egy munkahelyi baleset, nem tudom mi lett volna, de szerintem nem tagadhatta volna le a fönök, hogy ott dolgozok, mivel rendes fizetesi papirt adott, a pénzt a számlámra utalta,  mindenhova be voltam jelentve.

Nem ismerem az idevonatkozo jogszabályokat, de nem hiszem, hogy ezek ellenére  csak ugy lesöpörhette volna. Volt egy balesetünk, a céges teherautoval, szerencsere senki nem serült meg komolyabban, de a fönök elégge be volt szarva akkor, nem ugy tünt, hogy neki állna a zászlo, ha bármi necces dolog lett volna.

 

Tisztában voltam vele, hogy a munkaközvetitö nem kérhetett volna tölem pénzt, utolag sem. De mivel nem nagy összeg volt, és azt is utolag fizettem, igy belementem. Végül is ez volt az ára, hogy jöhettem. (a fönököm is fizetett neki, valami 600 €-t, de ez mellékes.)

Ettöl függetlenül nem érzem, hogy ez balekság lett volna.

Elöre senki ne fizessen semmit, az tuti átverés, bárki bármit mond.

 

Lehet hogy te tenyleg sok necces esettel találkoztál. De ismétlem, otthon is ugyan igy jönnek vagy jöhetnek a necces helyzetek.

 

Van viszont egy tanulsága számomra ennek a beszelgetésnek : mégpedig, hogy átgondoltam, mit és hogyan tettem akkoriban, és amit vakszerencsenek tulajdonitottam, az valojában nem az volt, hanem rajtam mulott sokminden, több, mint ahogy akkor tünt. Köszi. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: sogormail (5534)
GEdevil10 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5538

Azt mondod, 30 éve jöttél? Akkor kb. egyidöben, mint mi :)

 

Persze az még egészen más idö volt, mert ugye illegálisan kellett jönni.

 

Mondjuk nekünk (egész családdal jöttünk) egyébként is más volt, mert édesanyám német és az ö szülövárosába jöttünk, meg 2 év harc után legálisan. Eredetileg már 82-ben jöttünk volna, egy bécsi kirándulást meghosszabbitva, de néhány nappal elötte megjelent a rendörség a lakásunkon és elvitte apám útlevelét.

Előzmény: Ferimasa (5537)
Ferimasa Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5537

Teljesen igaza van Gedevilnek egy kézmunkás hiába tud angolul, mit ér az ha a munkatársai nem tudják.Az ijen kollégából aztán ojan lessz hogy nem lehet rá bízní komplikáltabb dolgot, aminek az lessz a vége hogy hozd ide vidd innen, rakd oda mert azt megérti. Az itteni hejzet sem ojan egyszerű, de én azt mondom ennek ellenére is hogy aki meri, csinálja és jöjjön, lehet hogy jó lessz, ha nem akkor még mindig vissza lehet menni. Amikor én kijöttem nem volt csak egy bőröndöm és mégis ment a dolog.

GEdevil10 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5536

Én pl. nem bánnám, ha itt a közelemben kialakulna egy kis magyar közösség, ugyanis szeretek magyarul beszélgetni, úgyhogy esetemben már nem igaz az "elkedvtelenítés" vádja.

 

Itt kevesen vannak. Van egy jóbarátom, aki 2-3 hónapokat dolgozik Solingenben, aztán visszamegy Magyarországra a családjához, majd megint néhány hónapra ide. Persze Solingen sincs olyan közel, hogy rendszeresen lehessen találkozni. Aztán van egy házaspár itt GE-ben, akikkel itt nem tárgyalható okokból nem találkozom már, de ök egy ilyen tipikus eset voltak. A pasi beszél alapfokon németül, van munkája, az általad is emlitett húsiparban, minden ezzel járó nehézséggel, családföként kb. 1500 nettót kap kézhez és ezért ráadásul túlóráztatják, ahogy a fönökének épp tetszik. Most született a második gyerekük és ebböl a pénzböl persze alig lehet eltartani a családot (föleg, hogy a pasi szeret kifelé többet mutatni, mint ami van, de ez már az ö problémája). A felesége alig beszélt németül, de szeretett volna dolgozni menni még a két szülés között, aztán a szépitett beszámolók alapján jött otthonról unokatestvér az élettársával is, szintén semmi vagy kevés némettudással. Ök aztán, növekvö számú ismeröseikkel együtt engem kértek, hogy segítsek munkát találni, de ez jószándékom ellenére nem sikerült. A német munkapiacon - kevés kivételtöl eltekintve - nincs esély nyelvtudás nélkül! Néhány szakmában, ami nemzetközileg operál, elég az angol, de egyébként mindenképpen németül kellene tudni!

 

Aki munkaközvetitövel jön ki, az tulajdonképpen nem része a valódi német munkaeröpiacnak és ezzel felvállalja a nagyobb kockázatot.

Előzmény: sogormail (5534)
sogormail Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5535

Nekem is az egyik kedvenc, imadom:) 

Előzmény: GEdevil10 (5533)
sogormail Creative Commons License 2015.04.10 0 0 5534

Olvasd vissza magad, en csak arra emlekeztem, hogy panaszkodtal azert:) A sogorodek lehet nem szamitottak utolag, ellenben egy kicsit maskepp megy ki az ember ugy, hoyg van egy vesztartalek. VAn aki beszel nemetul, van hova menni vesz eseten es van tapasztalata mit hogy kell intezni valamit ha gaz van.

 

"Valoban nem volt munkaszerzödesem, ahogy ott senki másnak sem, a nemet kollegaknak sem. De ennek soha semmi hátrányát soha nem szenvedtem, csupán lehet hogy itt is irták páran, hogy ez nagyon nem lesz igy rendjen. Nekem viszont soha nem hiányzott. "

Szerintem nem erted, hogy pengeelen tancoltal. Akkor hianyzott volna igazan ha valami gond van. Az ilyen munkaadok igy sporolnak. Jon a bevandorlo, itteni viszonylatban "ehberert". (Ne sertodj meg ezen, semmi serto nincs. Annyit jelent, hogy max a letszuksegleteket fedezi.) A tied egy kicsivel jobb, de zt nem art tudni, hogy a Nemetorszagi median ber az vhol 2800EUR per ho (Felesegem Elternzeitos papirjan volt, hogy ennyi es ezert ennyin fut a nyugdijbiztositasa addig). Egy lehetoleg alacsony berert es munkaszerzodes nelkul, mert igy ki vagy szolgaltatva. Gond eseten a munkaado iranyit, teged szinte semmi nem ved. Mit csinalsz ha pl. tortenik egy munkahelyi baleset esetleg megbetegszel. Vagy epp kifogsz egy megjobban lehuzos munkaadot aki ki se fizet rendesen. Te esetedben fizettek a jarulekokat, de sok esetben ezt se teszik meg. Ha reklamalsz meg teged is megcsesz a hatosag illegal munkaert. Nem tudsz perelni, semmi. Jogilag kiszolgaltatott az ember, ha a nyelvet se beszeli akkor mit csinalsz segitseg nelkul?

Tomegek jonnek emiatt haza vagy bevallalnak egy tenyleg rabszolgamunkat. Tipikusan husipari munkak, epitoipari munkak kozott dogivel vannak ilyenek. 

 

"Cseszegetett a fönök...Na ja, megtehette, de ezt sem hoznám összefüggesbe a nyelvtudással."

HAtalmas tevedes, NEM teheti meg. Mi alapjan?? Itt ez nem szokas, komoly jogi kovetkezmenye van. Felteve ha ezt el is tudod mondani es munkavallalasod tudod igazolni, azaz van szerzodesed.

 

" A munkaközvetitös dolog meg nem szerencsen mulott, mivel elöre egy centet sem fizettem volna senkinek, ez el volt döntve."

EUs jogszabalyok alapjan tilos egy munkakozvetitonek penzt kerni a munkakeresotol. Alapszabaly. Minden mas eset, tok mindegy a konstrukciotol, atveres lesz vagy amilyen a tied szurke zonas. Ezt a penzt a munkaadodnak kellett volna a kozvetito fele kifizetni, csak teged vettek le vele. Ami ilyen kozvetiton keresztul jon az eleve buzlik es van benne jo eros riziko. Itt megint nem kene altalanositanod a sajat esetedbol, mert akar itt a forumon is tomegevel voltak olyanok akiket jol levettek penzzel, munka meg sehol. VAgy a szo szerinti rabszolgamunka volt.

 

"Azt látom, hogy a honfitársaim nagy resze, el akarja venni a többiektöl a kedvet. Hogy miert, azt most hagyjuk. Lehet en sem szeretem, ha itt magyar negyedek létesülnének, de ettöl függetlenül nem fogom elvenni senki kedvet, ha megvan az elhatarozás."

Esetleg gondold at azt a verziot, hogy mas esetleg latott mar 1-2 zuros szituaciot es a te esetedet latja a kivetelnek es nem az altalanosnak. Ennek semmi koze kedvelvetelhez es rosszindulatnak.  

Legutobbi 2 eset amit en lattam, abbol az egyik minden hatszel ellenere 3 het utan hazament (kuldtek). A masik itt el joideje, szerzodes nuku. Epitoipar, csak ledolgozott munkanapokat fizetnek igy ugy.A munkaadojat "becsodoltettek", kirugtak mindenkit 0 EUR-al. Igeret van, hogy tavasztol ujra indulnak. Hirtelen megszunt az eü biztositasa. Munkanelkulit kellene intezni, de o nem tud. Mindenhova segitseg kell neki, igy persze idoben csuszik minden. Tartalek semmi, az elcsuszott ugyintezesek miatt mire penzt lat honapok, addig usznak az adosagokban. Kell ez? (Mindket eset ismerettsegi korben)

 

 

 

 

 

Előzmény: Dózerbike (5528)
GEdevil10 Creative Commons License 2015.04.09 0 0 5533

Amsterdam a kedvenc városaim közé tartozik, de szerencsére töled is, meg tölem is könnyen elérhetö, rendszeresen lehet átruccanni. :)

Előzmény: sogormail (5532)
sogormail Creative Commons License 2015.04.09 0 0 5532

Igen a Maastricht regio nem rossz, foleg hogy egy gazdasagi terseg Aachennel:) Radstadt-i reszek mar nagyon zsufisak, de fiatalon, bulee az elet alapon en Amsterdamot valasztanam:) Az en teruletemen egyebkent Hollandiaban pont kevesebbet fizetnek mint itt es az adorendszer is alapbol rosszabb magasabb kereseteknel, hacsak nincs az ember a 30% adoszabaly (fizu 30%a adomentes) szerinti munkateruleten.

Tenyleg joval dragabb tud lenni, mint Nemetorszag, de en szeretem Hollandiat is. Volt egy eleg hosszu projektem, sokat voltam Amsterdam es Maastricht kornyeken is. Mindket helyen szivesen laknek.

 

Előzmény: GOLAZ111 (5529)
sogormail Creative Commons License 2015.04.09 0 0 5531

Minek jonnel ide akkor ha beszelsz angolul? UK, Hollandia, Skandinavia, Finnorszag..

Ha meg olyan biztos vagy, hogy nemet nelkul igy is megy, akkor jonni kell:) 

(Legutobb akit ilyet lattam 3 het alatt ment haza:) Rokon csalad kint el regota, beajanlottak, felvettek, mert a rokon csalad sokat segitett mar sok embernek. Aztan 3 het utan hazament, mert egy betut nem ertett meg az instrukciokbol egy epitkezesen es szakmai hianyossagok is voltak. 3 hetet is azert kapott, mert segiteni akartak neki, egyebkent 2. nap ment volna haza.)

Előzmény: danivk (5526)
GEdevil10 Creative Commons License 2015.04.09 0 0 5530

Hollandia tényleg nem rossz (nekem egész Hollandiával jó tapasztalataim vannak, igaz nem dolgoztam ott, csakgyakran járok át, de egy unokatestvérem a mai napig ottani cégnek dolgozik), a szociális ellátás is jó és az én tapasztalataim alapján jobban elfogadják, ha nem beszéled a nyelvüket, feltéve, ha angolul elboldogulsz. És van munkaerökereslet!

Előzmény: GOLAZ111 (5529)
GOLAZ111 Creative Commons License 2015.04.09 0 0 5529

Hollandiában. A déli, Németországhoz közeli rész nem rossz, máshol már vigyázni kell velük. Többet fizetnek és nincs akkora verseny, de_sokkal_drágább Németországnál.

Előzmény: danivk (5526)
Dózerbike Creative Commons License 2015.04.09 0 0 5528

Igy van, elszánt voltam. Sogoromék kint voltak, de ez mint kesöbb kiderült, tök mindegy volt, mert semmi segitseget nem kértem es nem is kaptam tölük.

Nem keresem most vissza, mit is irtam akkor.  De nem emlékszem, hogy különösebb gondjaim lettek volna a szállással. Lehet hogy jobbra számitottam elöször, de vegül is civilizált volt, es volt benne minden, ami egy konyhába kell.

Valoban nem volt munkaszerzödesem, ahogy ott senki másnak sem, a nemet kollegaknak sem. De ennek soha semmi hátrányát soha nem szenvedtem, csupán lehet hogy itt is irták páran, hogy ez nagyon nem lesz igy rendjen. Nekem viszont soha nem hiányzott. Be voltam jelentve, volt AOK eü biztositásom, nyugdijat fizettem, adoztam, stb. Lehet hogy te nagyon jol keresel, sokkal jobban mint en, de nem kene ennyire lenézni, az alacsonyabb fizetest. (éhbér). Valo igaz, 10 € volt az oraberem, ez nem sok. De 10 honap mulva már 12 volt. Sajnos az en szakmámban, nincsenek álomfizetesek a benszülöttek részere sem.

Cseszegetett a fönök...Na ja, megtehette, de ezt sem hoznám összefüggesbe a nyelvtudással.

Német volt a cég, mivel itt van bejegyezve, csupán a tulaj volt horvát állampolgár, de már 30 eve itt él.

Na de az akkori magyar kollégám is ugyan ott dolgozott, pedig ö perfekt beszéi a nyelvet. Meg a többi akkori bajor kolléga is elég jol beszelt nemetül (bajorul :)  )

Tehát nem igazán hoznám en itt összefüggesbe a nyelvtudást az akkori helyzetemmel.

 A munkaközvetitös dolog meg nem szerencsen mulott, mivel elöre egy centet sem fizettem volna senkinek, ez el volt döntve.  Összegezve, ha valaki egyedül indulna utnak, akkor egy nagyon kis nyelvtudással is elboldogulhat, mivel tul sok elinteznivaloja nem lesz, ha munka meg lakás van. Ha meg nincs, akkor meg minek is jönne...

 

Igazábol a nyelvtudásra nekem akkor lett igazán szüksegem, amikor a család is jött. De ez már egy másik törtenet.

 

Ami nem tetszik, hogy sokan magas lorol beszelek, mert ök már elértek valamit itt. A másik, hogy otthon a nyelvtudással semmi gondja az embernek, mégis sokszor nagyobb falakba ütközik, mint itt a nyelvtudás hiányában. Globálisan kellene nezni a dolgokat, es nem kiragadva.

  Azt látom, hogy a honfitársaim nagy resze, el akarja venni a többiektöl a kedvet. Hogy miert, azt most hagyjuk. Lehet en sem szeretem, ha itt magyar negyedek létesülnének, de ettöl függetlenül nem fogom elvenni senki kedvet, ha megvan az elhatarozás.

Előzmény: sogormail (5524)
Ferimasa Creative Commons License 2015.04.09 0 0 5527

Akkor ist azt mondom hogy aki külföldre megy melózni, annak a saját hejzetét kell analizálni és nem azt hogy ez kiment meg az kiment és jól vannak.Még akine ismerősei vagy haverjai is vannak, azok tudnak a privát dolgaiban segíteni, de nem fognak a munkehejjén mellete álni és beszélni. Mint ahogy említettem mindenki más, másak a problémái, mert hát kőlönbözőek vagyunk. Ezzel nem azt akarom mondani hogy ne induljon el valaki, dehogynem,- minden lehetséges

danivk Creative Commons License 2015.04.09 0 0 5526

Szakmám van, amihez értek is; villanyszerelő. Viszont számomra ez olyan pro-kontra dolog. Sokat hallottam már olyat, meg tudok is olyat, hogy nyelv nékül ment ki, és megél, és olyat is aki tudja a nyelvet, és természetesen megél. Nem vitatkozok, de szerintem nyelvtudás nélkül is lehet akad valami elfogadható meló. És mi a helyzet az olyannal, hogy mondjuk ismerős van kint, kimegyek hozzá, de nem tudom a nyelvet, de az ismeős segít mindenben, mert vágja a nyelvet.. Ez a jobbik eset nem?

Mondjuk igaz hogy németül egy kukkot nem tudok, de angolul azért valamit igen. Nade EUban hol van aza  hely, ahol a munkához angolul kell tudni, és megéri ott dolgozni? Anglián kívül, ami már ,,tele van,,

Ferimasa Creative Commons License 2015.04.09 0 0 5525

Ebben teljesen igazat adok Sogormailnak, hogy nyelvtudás nélkül az illető egyszerűen el van veszve,sőt azt is mondhatnám hogy szinte tehetőképtelen. Nem érti hogy mit akarnak tőle, nem tud verbál védekezni, és ha még valamit is alá ír, úgy hogy nem száz százalékig érti mi van benne akkor aztán nagy bajai lehetnek. Na igen ez függ attól is hogy kinek mi a szakmája, ha keresett akkor kap segítséget, de ha valami egyszerűbb, akkor senki sam fogja a fáradságot venni érte, mert minek, nem éri meg nekik, van más aki tudja a nyelvet. Tudom hogy keményen hangzik de ez így van, és aki az ellenkezőjét mondja az hazudik. Ne lobogjon senki sem abban hogy talán valaki segít néki, mert ez naqyon ritka dolog -sajnos-. Én németországban élek nagyon régóta és látom magyar társaimon akik vedégmunkásként itt dolgoznak hogy bizony problémáik vannak.

sogormail Creative Commons License 2015.04.09 0 0 5524

Azert olvasd vissza magad mit irtal ide, mikor kijottel:) Sogorodek kint voltak Nemetorszagban, gyakorlatilag barmi aron jonni akartal. Kijottel, problemak voltak a szallassal es NEM volt munkaszerzodesed. Nem nemet cegnel dolgoztal, ahol a fonok "cseszegetett", itteni viszonylatban "ehberert". Etc..

Szerintem a vedoszented vigyazott rad es ki tudtad hasznalni a helyzetet vegul! Itt szerintem bejatszott a te pozitiv hozzaallasod es celtudatossagod is.:)

Az esetek tobbsegeben ez ugy szokott tortenni, hogy befizetnek egy kozvetitesert es mar ki se jonnek, mert lehuztak oket. Jobb esetben jonnek es a szallas vallalhatatlan, lakotarsak vallalhatatlanok, melo meg rabszolgamunka, ahonnan vagy elmenekulnek, vagy kenyszerbol csinaljak tovabb. NYelvudas nelkul gyakorlatilag teljesen kiszolgaltatottak, jogvedelem nuku, tovabblepesi lehetoseg nuku. Legrosszabb esetben tortenik egy munkahelyi baleset es hazazavarjak oket.

Előzmény: Dózerbike (5523)
Dózerbike Creative Commons License 2015.04.08 0 0 5523

En szinte nulla nyelvtudással jöttem ki majdnem 3 éve Németországba. 150 Eurot fizettem a munkaközvetitönek, de csak utolag, vagyis az elsö fizetésemböl kellett ezt kifizetni.

Anno persze én is itt is kérdezgettem embereket, és ha rájuk hallgattam volna, (nyelvtudás nélkül ne gyere blabla ) , akkor még mindig otthon nyüglödnék. :)

Aránylag normális lakást biztositott a munkaadom, (ketten, egy másik magyar kollégával voltunk egy kétszobás lakásban ).

Ezen a munkahelyen eltöltöttem 1,5 évet. Nem volt rossz.

Persze hogy sokkal könnyebb egy használhato nyelvtudással érkezni. De ezt igy kijelenteni, hogy ha nem tudsz jol németül, akkor biztos a szivás, ez hülyeség. Nem a nyelvtudástol függenek a dolgok, hanem töled magadtol.

Nekem lehet szerencsém volt persze, nem mindenkinek van. De ez ugyanigy érvényes azokra, akik perfekt beszelik a nyelvet. Csak ök mással küzdenek, nem a nyelvvel.

Tehát: he menni akarsz, menj ! Én ha most nekivágnék, lehet inkább egy skandináv országba mennék, elsösorban Norvégiába. Németorszáb meg Ausztria már "tele van " .

Előzmény: danivk (5519)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.08 0 0 5522

Nekem mindegy hogy milyen országba mennék, ami lényeges, hogy németül annyira nemigen tudok, csak szavakat, angolul meg picit többet, de az is csak max egy kezdőnek felel meg.

 

a rossz hir, hogy nyelvtudas nelkul garantaltan meg fogod szivni, barhova is mesz

 

a jo hir, hogy a hianyzo nyelvtudast minden tovabbi nelkul tudod potolni, kizarolag sajat dontesed kerdese a dolog

 

a legbolcsebben teszed, ha meg ma nekiallsz, ez a legjobb tanacs, amit jo szivvel adni tudok

 

ha elakadsz, konkret kerdesed felmerul, szivesen segitunk

 

 

Előzmény: danivk (5519)
sogormail Creative Commons License 2015.04.08 0 0 5521

Ha rendesen el akarsz indulni es normalis munkat akarsz, epp nem vagy "gazdasagi menekult", akkor a biztos boldogulashoz a biztos nyelvtudas kell es egy eladhato szaktudas + indulo toke.

Ezek hianyaban kozel 100, hogy belesodrodsz valamilyen lehuzos, atveros, rabszolgamunkat kozvetito cegbe. Rossz esetben mar az elejen legombolnak es ki se jutottal, mas esetben meg vmi tomegszallason laksz es rabszolgamunkat csinalsz itteni viszonylatban ehberert. Ha epp a vegrehajto viszi a lakast es nincs mit enni a gyerkocoknek, akkor lehet az ember belemenekul egy ilyen helyzetbe.

Ellenkezo esetben szand ra az idodet nyelvtanulasra meg otthon es legyen szaktudas is.

Vagy ha sok penzed van ki kell menni vhova nyelvet es vmi szakmat tanulni..

 

Munkavallalasban nyelv es szakma nelkul nehezen tud barki is segiteni. Ehhez altalaban nem eleg a magyarok vagyunk tartsunk ossze egyutterzes.  

Előzmény: danivk (5519)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!