Hát igen!Legalább ez azt jelenti,hogy minden kedves nyúltartó sporttársnak sikere van!Én még egyenlőre csak a nyálam csorgatom,de nemsokára tesztelem a recepteket:))))csak így tovább mindenkinek!!!!!!
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Van egy szép anyanyúl (nem tudom milyen fajta, egyszerűen házi). Volt már két ellése, mindkét alkalommal 8-at ellett, szépen felnevelte a nyuszikat. Azonban a legutóbbi ellés óta hiába van betéve a bakhoz, nem történik semmi. Kicsit talán kövérebb, apósom azt is gondolta, hogy biztos lesz kisnyúl, de már jó ideje semmi. Ha van valakinek valamilyen jó tanácsa, szívesen venném. Előre is köszönöm!
Azért van itt a fórumnak is fejlődése. Hónapokkal ezelőtt még az volt a fő téma, hogy hogyan szaporítsunk. Azután a takarmányozás. Most meg már a receptek!
Értem. Én is ott szoktam levágni a gerincet, de még soha nem sütöttem ezt a részt külön. Mert ha bontom a kkor leveszem a combokat és a gerincről levágom azt a részt ahol a combok voltak. Nálam az a kis rész is pörköltbe megy. De nem rossz ez így ahogy írod! Eddig sütni mindig egészben sütöttem.
A párom elzárkózik a nyúllevestől. A többit azt csak-csak megeszi, de a leves.... az nem. Én meg a pörkölttel vagyok úgy, hogy nem a szívem csücske. Jó az, de nem fiatal nyúlból. Erre valók a kiöregedett tenyészállatok. Na az már igen. Néhány barát egy bogrács meg egy nyúl bele. Egy idősebb állat nyúzás után marad 3 kg. Azt földarabolom és abból lehet jót főzni.
Belsőségekből én is a májat és a szívet használom. A tüdőt és a vesét nem szeretem. A lép meg annyira kicsi. Viszont a nyúlmáj rántva az finom.
Szia! A gerinc a combokkal. A többi része mehet pörköltneknek, vagy levesnek.
Azért szeretem így, mert jól össze lehet forgatni a kettőt egy tepsiben és mindenkinek jut bőven comb is, gerinc is! (amilyen sáskákkal élek...) :-))))
Na ez az amit ritkán tudok csinálni, viszont isteni kaja és számtalanul lehet variálni.
Akkor csinálom, ha sokat vágunk egyszerre....
Minnél több hasfal
vaj, zöldfűszerek, bors, kevés mutáros tejföl
fehérbor
A vajat a fűszerekkel és nagyon kevés kis mustárral-tejföllel kikeverjük. A hasfalakat sózzuk, majd belső felüket a fűszeres vajjal megkenjük és feltekerjük. Lencérnával jó szorosan átkötjük és kevés zsíron, borral meglocsolva pirosra sütjük.
bármivel "tölthetjük", pl.: szelet nyúlmáj,alá bacon, v. füstölt szalonnacsík, így tekerjük, v. spenótlevél+ szelet sonka,stb...
Lehet röhejesnek tűnik ezzel vesződni, de tényleg fincsi!!!:-)))
A nyulakat sóval bedörzsöljük. A mustárt a tejfellel (fele-fele) és a fűszerekkel ősszekeverjük és a nyulakat bőségesen bekenjük a keverékkel, majd hűvösre tesszük másnapig. Ezután már csak sütni kell!!!:-))) Nem árt a sütés elején (3/4 ó.) alufóliával takarni.
Rántanivaló nyulat lábosban lehet hirtelen sütni, mint a krumplit...!!:-)))
répa, gyökér(petrezselyem), krumpli+ami van a háznál: idényzöldségek, gomba
lebbencstészta
ecet
A felaprított nyulat a fej hagymával és a babérral hideg vízben főni tesszük. sózzuk, fűszerezzük. (aki szokta, leveskockát, v. ételízesítőt tehet bele)
A zöldségfélét apró kockára vágjuk és az alapléhez tesszük, ha a hús már majdnem puha. Miután a zöldség megpuhult, a tojásnyi zsíron finoman megpirítunk pár gerezd fokhagymát, 1 kanál lisztet és pirospaprikás rántást készítünk, vízzel felengedve simára keverjük és a levesbe öntjük. Kb 10 percig főzzük kislángon, beletörjük a lebbencset, közben a pohár tejfelből és az 1 kanál lisztből habarást készítünk, simára keverve a levesbe öntjük, összeforraljuk ( itt menjen még bele tárkony) és 1-2 kanál ecettel ízesítjük. ( citromlé is jó)
A leves lényege, hogy bőven legyen benne minden és akkor egytálételként is megállja a helyét!! Másnap még finomabb, erőst hajlamos besűrösödni, de mi szeretjük akkor is, ha megáll benne a kanál!!!:-)))))))
Ha van gombám, akkor azt a rántáskészítésnél szoktam megpirítani a fokhagymás zsíron petrezselyemzölddel és arra teszem a lisztet, p.paprikát.
Mivel többeket is érdekel pár recept, úgy gondoltam, feldobok ide alkalmanként egyet-egyet. Merthogy részint nem barátom a klaviatúra, részint meg számítógépes analfabéta vagyok és nem mellesleg lusta tetű...nem akarom többször is lepötyögni őket!!:-))))
felszámolás miatt lenne még 2 db fiatal BAK nyulam az egyik fehér újzélandi, a másik házinyúl keverék szürke színben, már ivarérettek. Vágásra vagy továbbtartásra egyaránt alkalmasak, kb. 2,5 kg-osak. Eladnám vagy elcserélném őket (pl: baromfi, termény, vagy ki mit ajánl). Pest megye Nagykáta.
Sziasztok! Eladó két gyönyörű szép növendék óriás kosorrú kék színű bak nyuszim! Szlovák vérvonalúak, igény szerint tetoválva! E-mail:nddori@vipmail.hu, képet tudok küldeni
Sziasztok! Eladó két gyönyörű szép növendék óriás kosorrú kék színű bak nyuszim! Szlovák vérvonalúak, igény szerint tetoválva! E-mail:nddori@vipmail.hu, képet tudok küldeni
Ezt a témát már tárgyaltuk, ha kicsit vissza olvasol akkor látni fogod. Egyenlőre semmit, mert a gerezna kikészítésére nincs jó kis ház technológiánk. De ha találsz a közeledben egy preparátort akkor azt kikészíti neked. Addig is feszítsd ki egy deszkára és vastagon sózd be, szellős helyen tárold.
Rég írtam már....most hál istennek nem baj miatt írok hanem ma kénytelen voltam levágni az egyik nyulam és azt szeretném kérdezni h ti a megnyúzott bőrrel mit csináltok?
Szerintem, te nagyon szerencsés helyen laksz, mert tudtommal Debrecen és Hajduszoboszló környékén rengeteg nyúltenyésztő és rengeteg fajta van. Van lementett cím listám, mert sajnos az az oldal már nem él valamiért, amit e-mailban el tudok küldeni neked.