Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142718

Ok, 3-4l kihozatallal elég satnya évjáratot feltételeztem. :)

Előzmény: In Lak'ech (142717)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142717

Nekem nem ez a tapasztalatom. Ha pedig tévedek, akkor 1 kg. cukorból nekem sikerült tavaly 4 liter pálinkát főznöm. Hangsúlyozom, ha tévedek.

Előzmény: endrepp (142716)
endrepp Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142716

3-5% nem hangzik soknak a cefrére vetítve, de az alap kihozatalhoz képest a birset pl. akár duplájára hígítja.

Előzmény: In Lak'ech (142715)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142715

Én úgy tanultam itt az "ős öregektől", hogy 3-5 % cukor nem ördögtől való. Sőt! Állítólag ha nem is egzakt módon, de kísérletek is folytak ugyanolyan, cukros és nem cukros cefrékkel. Talán Rézművessel beszélgettem erről. Az azonban biztos, hogy a cefre jobban megőrzi a minőségét cukrozva, mint nem cukrozva. A cukrozva alatt természetesen nem beleborítást, hanem a fent említett 3-5 %-ot értjük.

Előzmény: mili70 (142712)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142714

Vót mán rája precedens. :-)

Előzmény: endrepp (142711)
endrepp Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142713

Te sem tudod a megfejtést? Ülj le, egyes! ;)

Előzmény: otifoti (142708)
mili70 Creative Commons License 2017.10.15 0 3 142712

NGM/20248-1/2017 számú állásfoglalása alapján, a versenyeken sem kell/ene megkülönböztetni a pálinkát a párlattól. Ha a kiíró úgy dönt, akkor pálinkaversenyként hirdeti meg a rendezvényt, de ettől függetlenül természetesen indulhatnak a magánfőzők is. Ha már a cukrozásnál tartunk, nem hiszem, hogy   3-4% az rogyásig kategória lenne, mondjuk egy birsnél.

Az meg külön megmosolyogtató, hogy  egy 3% cukorral feljavított cefréből, bérfőzdében főzetve pálinkát kapok ki,  otthon akkor meg párlatot főzök.....

Előzmény: otifoti (142708)
endrepp Creative Commons License 2017.10.15 0 1 142711

Mikor szólt bele utoljára az admin ilyesmibe? :)

Előzmény: In Lak'ech (142709)
otifoti Creative Commons License 2017.10.15 0 1 142710

Hol van itt szezon és fazon?:-)))))))))))

Előzmény: In Lak'ech (142709)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.10.15 0 5 142709

Cukor miatt még senki pálinkája nem vérzett el versenyen. Számosan cukrozzák a cefrét, és ezek közül számosan nyernek is e pálinkákkal hol előkelő, hol kevésbé előkelő helyezést. Általánosságban igaz, amit írsz, mármint, hogy elég volna már a meddő vitából, ám jelen esetben az a meglátásom, hogy kevered a szezont a fazonnal.

Amúgy elképzelhető hogy Pálinkás admin szabin van?? :-)

Előzmény: otifoti (142708)
otifoti Creative Commons License 2017.10.15 0 3 142708

Ne haragudjatok, de nem kellene már végleg elásni ezt a cukrozom a cefrét, mennyi pálinka lesz belőle témát?

A pálinkatörvény tiltja a cukrozást. De mi cukrozunk rogyásig, miközben nagy hangon méltatlankodunk, hogy a pálinka versenyen kapott okleveleinken nem pálinka, hanem párlat kifejezés szerepel.

Persze ha kapunk érmet.

Ha esetleg elvérzik  a párlatunk a versenyen, akkor pedig bundát kiabálunk, lehetőleg jó hangosan.

Nem kellene egy kicsit magunkba nézni, és lesütni a szemünket?

Bárk_i Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142707

snapszi szavait idézve(ti sosem fogtok tudni jó pálinkát főzni).kb 2 éve írta ezt ,akkoriban több emebernek roszul is esett.Pl Figyelget kollégának.Ezek szerint vannak közöttünk mégis olyanok akik tudnak!Ennek csak örülni tudok,mert így van értelme mindennek .

Előzmény: körte51 (142700)
Bárk_i Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142706

:-)Spontán erjesztés,irányított erjesztés.Idén volt alkalmam mindkettőt alkalmazni .Az erdmény igazán érdekes.Volt amit elfelejtettem 2 hét múlva megnézni és maradt tovább az edényben.Ez épp szilva cefre volt .60-as hordó kb 20 liternyi cefre.Semmi sem volt hozzátéve csak a gyümölcs ,még magozva sem volt csak 4 nap után felpépesítve.Majd 4 hét múlva ránézek ,(gondoltam jó kis ecetet sikerűlt csinálnom)., láss csodát belenézve nem láttam penészt ,illatra kitünő volt,nosza tegnap gyorsan kifőztem ,lett belőle 4 liter alszesz.Illatra rendben van,kíváncsi leszek milyen lesz pálinkának.Tanúlság lehet irányítani,lehet spontán erjeszteni.döntse el ki-ki maga,aztán ami meg lényeges csak jó pálinka legyen belőle..:-)

 

Előzmény: barkócza (142704)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.15 0 2 142705

Ne szégyeld! Úgy csinálod ahogy akarod. Csak más a tanítás! 

Én sem használok már cukrot! 

Előzmény: barkócza (142704)
barkócza Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142704

Tényleg nagyon szégyellem magam, hogy spontán erjesztek. Azért meg pláne, hogy cukrot nem használok.

Előzmény: rézmanó75 (142698)
barkócza Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142703

Erről van szó. Minden más csak fölösleges szószaporítás.

Előzmény: körte51 (142700)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142702

Ez is egy lényeges dolog! :)

Előzmény: körte51 (142700)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142701

*Átfuthatnád!

Előzmény: rézmanó75 (142698)
körte51 Creative Commons License 2017.10.15 -2 0 142700

Én ki tudok főzni a kisüsti módszerrel ,ami pazarló 1 kg kristálycukorból 1 liter 50 százalékos alkoholt!  A tornyos, ami alkoholprés, el tudom képzelni,hogy többet és elméleti számításnál,  nincs veszteség, még többet! 

Előzmény: barkócza (142691)
sogi01 Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142699

                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (142649)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.15 0 2 142698

Ja a reggelink ajánlása. Oda kűldtök mindenkit. Ott meg faj élesztővel kell oltani , mert......

Szerintem te is árfutfatnád! ;)

Előzmény: barkócza (142695)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.15 0 1 142697

Aha! Teljes átalakítás után! Erről Rézműves is tudna mesélni!

Én is meg tisztelem a gyümölcsöt azzal, hogy a növényvédő szereket, meg a környezeti hulladékot lemosom róla!

Előzmény: barkócza (142694)
Csikky Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142696

Súlyosan tèves dolgok? Melyek azok?

Előzmény: barkócza (142691)
barkócza Creative Commons License 2017.10.15 0 2 142695

Én megtisztelem a gyümölcsömet azzal, hogy hagyom spontán erjedni. Se Snapszmester, se a Wessling nem írja, hogy kötelező lenne élesztőzni.

Előzmény: rézmanó75 (142692)
barkócza Creative Commons License 2017.10.15 0 1 142694

Nem értelek. Díjnyertes pálinkát főztél vele.

Előzmény: rézmanó75 (142693)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.15 0 1 142693

Ez így igaz! Csak akkor a fórum ajánlásával, miért dobja fel a halfőző 100 literest, 15 mm-es páracsővel? Az nem megtévesztés? ;)

Előzmény: barkócza (142691)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.10.15 -1 2 142692

Ja! Bocs. Az még ócóbb! 

Azért az érdekes, hogy Snapszi bemondására,az egy kiló cukor , egy liter ötven fokos szesz keletkezését elhiszed. A fajélesztős beoltást már ezek szerint nem! 

Szerintem írjunk petícíót, a Vessling tevékenységének felfüggesztésére,mert nem jó amit mondanak. 

Előzmény: barkócza (142683)
barkócza Creative Commons License 2017.10.15 0 4 142691

Tegyük világossá, hogy miről van szó. Ennek a topiknak az a címe, hogy Pálinkafőzés(otthon). A pálinkafőzés alapvetően arról szól, hogy cukorból (különböző cukrokból) alkoholt állítunk elő erjesztéssel. Így a pálinkafőzés első számú és leges-legalapvetőbb ténye az, hogy mennyi alkohol keletkezik 1kg cukorból. Az, hogy ki milyen élesztőt használ, ad-e hozzá cukrot, és mennyit, tesz-e bele pektinbontót, a kisüsti vagy az egylépcsős-e a jobb, az mind-mind ízlés kérdése. De ha egy ilyen segítség topikon, amiből rengeteg nem regisztrált olvasó próbál információhoz jutni, a pálinkafőzés leges-legalapvetőbb tényével kapcsolatban írnak (bocsánat) súlyosan téves dolgokat, akkor azt nem szabad szó nélkül hagyni. Különben az összes száznegyvenezer hozzászólást hiteltelenítjük el, és dobjuk ki a szemétbe.

Figyelget Creative Commons License 2017.10.15 0 0 142690

felhalmozódott 

Előzmény: Figyelget (142689)
Figyelget Creative Commons License 2017.10.15 0 1 142689

Annyira felesleges ez a vita és persze mégsem az. :)

Egyrészt nagyon egyszerűen pontot tehet rá magának mindenki, csak pár kiló napfény kell hozzá, élesztő, némi tápsó és víz. Meg kb két hét. 

Másrészt úgysem szabad használni.. :))

Egyébként rengeteg ilyen és hasonló okoskodás eredménye a több, mint 140 ezer hsz és a tudásanyag, ami felhalmozott itt, természetesen átbeszélve, megvitatva. Hiszen ez egy fórum! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!