Én úgy tanultam itt az "ős öregektől", hogy 3-5 % cukor nem ördögtől való. Sőt! Állítólag ha nem is egzakt módon, de kísérletek is folytak ugyanolyan, cukros és nem cukros cefrékkel. Talán Rézművessel beszélgettem erről. Az azonban biztos, hogy a cefre jobban megőrzi a minőségét cukrozva, mint nem cukrozva. A cukrozva alatt természetesen nem beleborítást, hanem a fent említett 3-5 %-ot értjük.
NGM/20248-1/2017 számú állásfoglalása alapján, a versenyeken sem kell/ene megkülönböztetni a pálinkát a párlattól. Ha a kiíró úgy dönt, akkor pálinkaversenyként hirdeti meg a rendezvényt, de ettől függetlenül természetesen indulhatnak a magánfőzők is. Ha már a cukrozásnál tartunk, nem hiszem, hogy 3-4% az rogyásig kategória lenne, mondjuk egy birsnél.
Az meg külön megmosolyogtató, hogy egy 3% cukorral feljavított cefréből, bérfőzdében főzetve pálinkát kapok ki, otthon akkor meg párlatot főzök.....
Cukor miatt még senki pálinkája nem vérzett el versenyen. Számosan cukrozzák a cefrét, és ezek közül számosan nyernek is e pálinkákkal hol előkelő, hol kevésbé előkelő helyezést. Általánosságban igaz, amit írsz, mármint, hogy elég volna már a meddő vitából, ám jelen esetben az a meglátásom, hogy kevered a szezont a fazonnal.
Amúgy elképzelhető hogy Pálinkás admin szabin van?? :-)
Ne haragudjatok, de nem kellene már végleg elásni ezt a cukrozom a cefrét, mennyi pálinka lesz belőle témát?
A pálinkatörvény tiltja a cukrozást. De mi cukrozunk rogyásig, miközben nagy hangon méltatlankodunk, hogy a pálinka versenyen kapott okleveleinken nem pálinka, hanem párlat kifejezés szerepel.
Persze ha kapunk érmet.
Ha esetleg elvérzik a párlatunk a versenyen, akkor pedig bundát kiabálunk, lehetőleg jó hangosan.
Nem kellene egy kicsit magunkba nézni, és lesütni a szemünket?
snapszi szavait idézve(ti sosem fogtok tudni jó pálinkát főzni).kb 2 éve írta ezt ,akkoriban több emebernek roszul is esett.Pl Figyelget kollégának.Ezek szerint vannak közöttünk mégis olyanok akik tudnak!Ennek csak örülni tudok,mert így van értelme mindennek .
:-)Spontán erjesztés,irányított erjesztés.Idén volt alkalmam mindkettőt alkalmazni .Az erdmény igazán érdekes.Volt amit elfelejtettem 2 hét múlva megnézni és maradt tovább az edényben.Ez épp szilva cefre volt .60-as hordó kb 20 liternyi cefre.Semmi sem volt hozzátéve csak a gyümölcs ,még magozva sem volt csak 4 nap után felpépesítve.Majd 4 hét múlva ránézek ,(gondoltam jó kis ecetet sikerűlt csinálnom)., láss csodát belenézve nem láttam penészt ,illatra kitünő volt,nosza tegnap gyorsan kifőztem ,lett belőle 4 liter alszesz.Illatra rendben van,kíváncsi leszek milyen lesz pálinkának.Tanúlság lehet irányítani,lehet spontán erjeszteni.döntse el ki-ki maga,aztán ami meg lényeges csak jó pálinka legyen belőle..:-)
Én ki tudok főzni a kisüsti módszerrel ,ami pazarló 1 kg kristálycukorból 1 liter 50 százalékos alkoholt! A tornyos, ami alkoholprés, el tudom képzelni,hogy többet és elméleti számításnál, nincs veszteség, még többet!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Azért az érdekes, hogy Snapszi bemondására,az egy kiló cukor , egy liter ötven fokos szesz keletkezését elhiszed. A fajélesztős beoltást már ezek szerint nem!
Szerintem írjunk petícíót, a Vessling tevékenységének felfüggesztésére,mert nem jó amit mondanak.
Tegyük világossá, hogy miről van szó. Ennek a topiknak az a címe, hogy Pálinkafőzés(otthon). A pálinkafőzés alapvetően arról szól, hogy cukorból (különböző cukrokból) alkoholt állítunk elő erjesztéssel. Így a pálinkafőzés első számú és leges-legalapvetőbb ténye az, hogy mennyi alkohol keletkezik 1kg cukorból. Az, hogy ki milyen élesztőt használ, ad-e hozzá cukrot, és mennyit, tesz-e bele pektinbontót, a kisüsti vagy az egylépcsős-e a jobb, az mind-mind ízlés kérdése. De ha egy ilyen segítség topikon, amiből rengeteg nem regisztrált olvasó próbál információhoz jutni, a pálinkafőzés leges-legalapvetőbb tényével kapcsolatban írnak (bocsánat) súlyosan téves dolgokat, akkor azt nem szabad szó nélkül hagyni. Különben az összes száznegyvenezer hozzászólást hiteltelenítjük el, és dobjuk ki a szemétbe.
Annyira felesleges ez a vita és persze mégsem az. :)
Egyrészt nagyon egyszerűen pontot tehet rá magának mindenki, csak pár kiló napfény kell hozzá, élesztő, némi tápsó és víz. Meg kb két hét.
Másrészt úgysem szabad használni.. :))
Egyébként rengeteg ilyen és hasonló okoskodás eredménye a több, mint 140 ezer hsz és a tudásanyag, ami felhalmozott itt, természetesen átbeszélve, megvitatva. Hiszen ez egy fórum! :)