Keresés

Részletes keresés

Balázs 79 Creative Commons License 2017.03.30 0 0 25844

A rokontenyésztést ki lehet szűrni úgy, hogy a tk nélküli állományt dns tesztnek is alávetik? Mármint azokon, ami legalább 70-80%-ban komondornak tűnik.

Előzmény: Jobb agyfélteke (25838)
Balázs 79 Creative Commons License 2017.03.30 0 0 25843

Értem. De akkor a komondor miért a zömökebb típus? Vagy ez már a küllemtenyésztés eredménye?

Előzmény: Jobb agyfélteke (25837)
Balázs 79 Creative Commons License 2017.03.30 0 1 25842

Azt hiszem az az én dolgom, hogy kitől és honnan veszek kutyát. :) Az ilyen találgatások, hogy "ebből még miért lehet nem kis gondom" nem érdekelnek, megalapozatlannak tartom. Láttam az anyát többször is, sétáltunk is vele, nekem tökéletesen megfelelt mindaz, amit láttam. A vérvonala pedig különösen tetszik, mind a Herpálymenti, mind a Hídvégi. Láttam a kan kutyát, a mozgása és a viselkedése is tetszett. Úgy felállt két lábra függőlegesen, kinézve a 180centis kerítés felett full szőrben, ahogy a szűrt szülőktől származó Szittya sose tudott, nem beszélve a ruganyos járásáról...

 

Őszinte leszek, a wesen teszt nem érdekel, a kiskutya viselkedése viszont annál jobban tetszett és tetszik azóta is. 3,5 hónaposan 4 órával a hazahozatal után morgott és ugatott a szomszédra, amikor elment a kerítésnél. Azóta már megismeri, tudja, hogy szomszéd. Farok felemelve közlekedik. Megmorogta a két felnőtt kutyát etetésnél, ha túl közel mentek hozzá. Éjszakai sétánál a kutyafuttatónál a kerítés tövéig rohant ugatva, morogva amikor idegen ember jött. És mindemellett végig nagyon nyugodtan viselkedik, nincs felesleges vagy ideges mozdulata.

Előzmény: dongógazda (25835)
Balázs 79 Creative Commons License 2017.03.30 0 0 25841

Bocsánat, rosszul fogalmaztam. A kezdeti magból vagytok kevesen a lentebb leírt okok miatt.

Előzmény: dongógazda (25835)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.30 0 0 25840

Jól mondod! Engem  konkrétan abszolút nem érdekel ki vezeti a HKK-t, ha jól csinálja! Nem emberi harag vagy személyes gyűlölet mondatja velem amit mondok. De sajnos nem jól csinálják és már régen nem jól csinálják. Aztán az emberek nem változnak. Ha pár éve egy korrupt szemét volt, ma miért lenne más?!

 

Természetesen én is a fokozatosság híve vagyok. Tehát az általad felvázolt sorrend szerintem is jó. Csak a sorrendből már ki lettek próbálva dolgok - kutyák felkutatása, vissza hozatala stb - és nem lett átütő eredmény. Sokszor láttam, ahogy egy-egy jó kan felfutott, lettek utódai, mindenki vele fedeztetett - szép kutyákat adott - és sajnos eközben más értékes bár nem ennyire felül reprezentált kanok meg elsikkadtak. Szóval észnél kell lenni tenyésztési kérdésekben és nem az elsőre jónak látszó út a jó, főleg ha arra mindenki egyszerre lép rá.....

És a szukákról még nem beszéltünk.

 

Pár éve jártam egy tenyészetben - a nevét nem mondom mert tisztelem emberileg a tulajt - és kérdeztem tőle, hogy melyik kölyköt hagyja meg magának az alomból. Válasz: "azt amelyik megmarad.". Hát így nem lehet..... a kennel persze ontja tovább a gyalázatos kutyákat......

 

A szőr irtózatos nagy problémának látom! Meg kell nézni egy szőrben felnőtt majd 6 évesen lenyírt - szőrben erősnek tűnő - kant! Izomszegény. A szőrtől nem mozgott eleget, csak andalgott egész életében.....

Kb 2 éves koráig mozog valamennyit a komondor. Ha lenyírják, akkor ki tud fejlődni megfelelően az izomzata. 

Az én kanomat egyszer bódítani kellett.... kapott valami injekciót amitől megfeszültek az izmai. A kutya olyan volt mint egy betontömb. Szálas, masszív izomkötegek mindenhol. Mert mozgott. Nagy kertben falkában élt és sokat futott. 

 

Kennelekben, ahol bezárva alig tud mozogni, és a szőr/túlmelegedés miatt nem is fog, a kvalitásai nem jönnek elő. Hiába lennének akár jó génjei, ha nem tud kifejlődni a kutya izomzata.

 

Most direkt nem az ismert problémákat veszem elő: foghiány, pigment, sárga szem stb, hanem azt ami véleményem szerint alapjában teszi tönkre a fajtát. A szőr és a farok kérdés. 

 

De kérdezem én: mi ez a vak ragaszkodás ehhez a szőrhöz?! A mi hajunk is nő életünk végéig, mégis levágjuk. normálisan a nagyszőrű fajták le tudják tavasszal vedleni a felesleges szőrt. A komondor nem. Ez hiba. Régen voltak a váltott szőrű kutyák amik legalább az elülső testfélen levedlették a szőrt. Ezeket módszeresen kiirtották a tenyésztésből, pedig őrült fontos képesség volt ez! 

 

Erről mit gondolsz Károly?

Előzmény: pásztorkomondoros (25839)
pásztorkomondoros Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25839

Sziasztok!

Fontos dolog a hogyan továbbról hosszú távon gondolkodni. 

Mielőtt porig aláznánk a HKK-t, el kell mondjam , történtek érdemi lépések a megoldás irányába. A tenyészszemléken levett genetikai minták elkerültek a SZIE genetikai és állattenyésztési tanszék vezetőjéhez, Varga László docenshez. A minták értékeléséhez a HáGK biztosított 5 millió Ft-t.  

Már csak idő kérdése, hogy genetikailag behatárolható legyen a fajta és a fajtához tartozás.

Megállapítható lesz a beltenyésztettség mértéke a fajta egyedeiben.

Javasolt párosításokra lesz lehetőség a zárt tk-n belül egymástól genetikailag távol eső egyedek bevonásával.

Ezekkel a megoldásokkal idő nyerhető, bár a kivitelezésével vannak fenntartásaim.

 

A következő lépésben a hazai nem tk-s állományban lehet keresgélni fajtaazonos egyedeket, amelyek kevésbé rokonai a zárt állománynak. 

Vannak ilyenek, tudunk róluk. A Haszman Pál múzeum területén élő komondorok felmenőinek a másolt törzskönyvei rendelkezésre állnak. Ezeknek a komondoroknak a hazai rokonai régen kihaltak, hogy csak egyetlen példát említsek. Sajnos nincsen mód a tk-s állományba vonásuknak....egyelőre.

Következő lépés lenne a keresztezés.

Heterózis hatás bármilyen kultúrtenyésztett pásztorkutyával is elérhető, kézenfekvő fajta erre valóban a délorosz. Csakhogy mi az ősi tulajdonságokat is szeretnénk helyreállítani és ahhoz in-situ tartott déloroszokra lenne szükség, amikről a közelünkben nincsen tudomásom. A kurd pásztorok akbash kutyái sem lenne rossz megoldás, bár nem egyszerű a behozataluk és költséges.  

Vannak viszont falkában dolgozó fehér mioritic és mioritic/komondor F1-k esztenán. Ezek a kutyák zord körülmények között, nagyragadozóktól folyamatos támadásoknak kitett helyen falkában dolgoznak.Van mód vér mintákat venni tőlük a genetikai rokonság tisztázására, én ebben több lehetőséget látok. Áprilisban , Húsvét utáni hétvégén teszünk legközelebb látogatást erre az esztenára, ami román területen van és a pásztor is román, de nagyra tartja erőfeszítéseinket a komondor talpra állítására és készen áll velünk együttműködni.Adatbázisunkba ezeket a kutyákat is betesszük képekkel, videókkal, elérhetőségekkel.

Amennyiben vannak autentikus környezetben falkában dolgozó délorosz kutyák a közelünkben, azok természetesen legalább annyira érdekelnek minket, kérem az elérhetőségeiket.

Előzmény: Jobb agyfélteke (25832)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25838

"Én még mindig azt mondom amúgy, hogy a tk nélküli állományt kellene valahogy bevonni a rendszerbe... "

 

Ezzel az a probléma, hogy szinte biztos hogy az ismert állománnyal rokonságban van, csak ez a rokonság ráadásul kideríthetetlen!

Nem arról van szó, hogy ezek idegen vérvonalú egyedek lennének - bár 100%ig nem lehet kizárni - hanem arról, hogy számunkra ismeretlen ősökkel rendelkeznek. Ez pedig akár komoly  - véletlenszerű - rokontenyésztéshez is vezethet!

Friss géneket kell bevonni még akkor is ha van némi kockázat benne! Az a kockázat vállalható ahhoz képest, hogy a fajta kihal. 

Előzmény: Balázs 79 (25834)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25837

Fordítva van: a hegyi fajták zömökebbek - kevesebbet kell menniük de azt erőből. A síkvidéki kutyák karcsúbbak - többet kell futniuk és hosszabban.

Előzmény: Balázs 79 (25834)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25836

Nem, nem idegen fajtát vont be! Hanem visszahozott az USA-ból komondort és azt vonta be. Mert vannak amerikában bőven komondorok, más kérdés hogy genetikailag nem biztos hogy sokban különbözik az itthoni állománytól!

 

Erre mondom azt, hogy el lehet még játszadozni azzal, hogy felkutatnak olyan egyedeket amik valamiért nincsenek szoros rokonságban az ismert állománnyal, és erre mondom azt, hogy szerintem ez a forrás nagyjából kimerültnek tekinthető és más utat kellene keresni!

 

Azért abszolut más tipusú fajtával nem kevernék. A déloroszt látom az egyetlen potenciális jelöltnek. A mioritic túl heterogén. Sok a foltos. Ez nem lenne kívánatos. Másrészt a mioritic gyakorlatilag délorosz juhász. Más néven. 

 

Előzmény: Balázs 79 (25834)
dongógazda Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25835

Balázs, ne haragudj de megint olyanról alkotsz véleményt, amiről semmilyen információd nincs.

 

Annyira megalapozott a véleményed, mint N. Lajosnak és P. Csabának, amikor a mentett kutyák minőségéről alkotnak véleményt. Igaz eggyel sem találkoztak, eggyel sincs tapasztalatuk, de mind rossz..... :)

 

Ez az egyre kevesebben vagytok szöveg azért nem hiteles, mert nem vagy tagja az egyesületnek, sőt senkivel nem tartod szorosan kapcsolatot az egyesület tagjai közül, ezért semmilyen információd nincs tagságunkról. De ha már szóba került, akkor elmondhatom, hogy egyesületünk tagjai között tudhat több bírót, állattenyésztési szakembert, állattenyésztésben és genetikában járatos egyetemi tanszékvezetőt, állatorvost és természetesen több tenyésztőt is. Tehát a HKK-hoz képest ugyan kevesebben vagyunk, de a szakmához értő emberek nagy része az MKE tagja, így szerencsére felkészültebbek vagyunk, szakmai érveink megalapozottabbak, mint az ilyenekkel nem rendelkező HKK-é.  :)  Mint itt is láthatod a szakmai érveinkre egyszer sem érkezett szakmai válasz sem itt, sem máshol.

 

Arról nem is beszélve, hogy megveszel egy kutyát aminek a szüleinek se diszplázia szűrése, se wesen tesztje sincs.....   Ha érdekel azt is elmondom, hogy ebből miért lehet még nem kis gondod.

 

Előzmény: Balázs 79 (25825)
Balázs 79 Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25834

A Bukovszki a pireneusit vonta be? Ők mára szerintem alkalmatlanok, mármint a küllemállomány biztos, nem tudom, hogy a spanyoloknál vannak-e még egyáltalán dolgozó kutyák a nyájak mellett, de szerintem ugyanaz a történetük, mint a kuvasz/komondornak. A pireneusiról anno azt olvastam, nem tudom mennyire igaz, hogy a középkorban a nyájakat külföldre hajtó emberekkel érkezett kuvaszok leszármazottai. Ugyanezt olvastam az olaszok abruzzói kutyáiról is, szintén kuvasz származékok.

Ott van még az akbash, ami szóba jöhetne és persze a legjobban hasonlító és egyértelműen komondor gyökerekkel rendelkező dél-orosz.

 

Én még mindig azt mondom amúgy, hogy a tk nélküli állományt kellene valahogy bevonni a rendszerbe...

 

Karcsi: azt értettem, hogy miért nem jó a rövid láb. Én inkább azt kérdeztem, hogy mi van a hosszú lábú, de mély mellkasú kutyákkal, amik olyan "agarasok".

Valaki mondta, hogy a hegyi fajtáknak hosszabb a lába, nyurgábbnak tűnnek, ilyen a kangal is. Ezt mondjuk nem teljesen értem, mert számomra a kau hegyi típusnak tűnik, mégis inkább komondor alkatú.

Előzmény: Jobb agyfélteke (25832)
kapor1 Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25833

Ki vagy te kedves Jobb agyfélteke és eddig hol voltál? Karcsiék mellett nagyon elkel minél több ilyen jó gondolkodású ember!

Előzmény: Jobb agyfélteke (25832)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25832

Ami a beltenyésztést illeti:

 

Sajnos ebből nincs olyan kiút ami a mai szabályok szerint elfogadható, az idegen vérvonalú kutyák egyrészt nem idegenek másrészt ez már lejátszott kör. Már Bukovszki is ezt csinálta... akkor valamilyen szinten bejött, de szerintem ennek vége. Ez a lehetőség kimerült.

 

De! Ha volna a tenyésztőkben némi rugalmasság, akkor a délorosz azon egyedeit - melyek generációk óta fehérek és megfelelő anatómiai jellemzőik vannak - be kellene vonni a tenyésztésbe. Erősen kontrollált formában. A komondort a mai formájában már megőrizni csak ideig óráig lehet, és hát a minőség hagy kívánni valót.... minőség alatt a munka készséget, idegrendszert értem.

 

A fajta érdeke nem az, hogy ezt az állapotot konzerválják. Ez amúgy sem lehetséges. Csak a lassúbb halódás jutna a fajtának osztályrészül.

 

A déloroszok között számtalan olyan kiváló kutya- kanokra gondolok elsősorban - van amikkel a genetikai állományt fel lehetne frissíteni, ráadásul a két fajta erősen rokon. A nyílt szőrzetet sem látom problémának, sőt!! A nyílt szőrzetű kutya ápolhatóbb, komfortosabb a kutyának ergo jobb a munka képesség szempontjából. 

 

Egy biztos: amíg ez a garnitúra irányítja ( rombolja tovább ) a fajtát, addig esély semmi.

 

Előzmény: pásztorkomondoros (25831)
pásztorkomondoros Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25831

Sziasztok!

 

Tetszenek a hozzászólások, bár néhány kérdésben úgy érzem hozzá tudok még tenni néhány dolgot.

 

Kezdjük a funkcionális anatómiával, amit fontosnak tartok a pásztorkutyák esetében, ez biztosítja a könnyed mozgást, a jó bunyó készséget és kevesebb energia felhasználást. A szikár felépítésre,jó arányú csontozatra, a hosszabb csánkokra törekedni kellene.

Balázsnak: Ha egy kutya nagyon dongás és rövidek a lábai az nem tud könnyedén mozogni, ld angol bulldog.

Szőr: Majdnem minden hátrányát elsoroltátok, engem az is zavar, ha a kan komondor lehugyozza a szőrét és főleg nyáron igen büdös tud lenni. A sok aljszőr a fejen szem irritációt, gyulladást okoz, a fülben is gyulladást. A nagy szőrzet nyári mosás alkalmával főleg fiatal kutyákon bepálást okozhat. Nehezebb a bolhák, kullancsok elleni védekezés.

 

Más. Én úgy látom, hogy a támogatóink száma megtöbbszöröződött főleg az állat tartók között, akik nem ülnek a számítógép előtt és így láthatatlanok a régi kutyások szemében.Kapásból fel tudnék sorolni 20-30 olyan komondorost, akit nem ismertek.

Évi 50-60 alom születik tk-val ma Mo-n és volt olyan év, amikor Hunor kutyánktól  6 tk-s alom született, ráadásul a fedeztetett szukák gazdái közül ádáz ellenségei is akadnak a fajta munkakutyázásának.

Azt, hogy kik lesznek a magyar fajtájú kutyák elismert szervezetei még nem dőlt el, de ennél is fontosabbnak tartom azt, hogy milyen tenyésztési programok nyernek támogatást.

Balázsnak. Partizán akciók nincsenek, nem is voltak, hacsak a HKK honlapján több nyelven megjelent hazugság cunamira nem gondolsz, amivel az elismert szervezet igyekszik saját magát minél sikeresebben lejáratni.

A komondor legnagyobb gondja a kritikus beltenyésztettsége, ami azonnali beavatkozást igényel. Ez sújtja a többi magyar fajtát is. Minden tenyésztési programnak erről kell szólnia. Magyarázatot kell adni, mi juttatta ide ezeket a fajtákat és miből áll az a 180 fokos fordulat, ami ebből a gödörből a felemelkedés felé vezet.Sajnos az elismert fajtagazda szervezet komondor esetén még mind a mai napig  fel sem fogta a beltenyésztettség súlyos következményeit, legalább is ez derül ki a t. programjából és az eszetlen, hazudozásra alapuló elhatárolódásaiból.

Mielőtt bárki is megalapozatlan vádaskodásra ragadtatná el magát, elmondhatom, mindenre bizonyítékunk van.   

 

Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25830

Azzal, hogy felhasználó vagy máris tettél a fajtáért! 

Előzmény: Balázs 79 (25829)
Balázs 79 Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25829

Persze, ennyi erővel még meglehetne kérdezni több millió magyartól, hogy hol vannak.

 

Én csupán felhasználó vagyok. Soha nem is érdekelt a tenyésztés és időm sincsen arra, hogy tegyek a fajtáért. Kimerül abban a "részvételem", hogy amíg élek, lesz komondorom.

Előzmény: Jobb agyfélteke (25828)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25828

Meg kell várni hogy ezek kihaljanak - szó szerint! Aztán majd lesz valami. Én már nem tartok többé komondort. De attól még látom mi megy. Sajnálom azokat akik lelkesen és sok-sok év alatt elég jó tenyésztőkké lettek hogy aztán a rendszer belső kövei felőröljék őket. 

 

De azt írod: "vagytok". Te hol vagy? Látod mi történik. Láthatod 30 éve, ha vagy már annyira öreg. 

 

 

Előzmény: Balázs 79 (25825)
Balázs 79 Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25827

Én sem hiszek ebben a kutya kilát a függöny mögül dologban, pedig sokan mondják tényleg a mai napig.

Azt szoktam csinálni, hogy felcopfozok egy részt és ami nincs benne a copfban, azt tőböl levágom. A szem körül pedig 1,5-2centis részen totálisan leszoktam vágni. Így én látom a szemét, tehát ő is lát engem. Megmarad a komondoros jelleg a fejen is.

Plusz minden olyat levágok, amibe már sár tapad, pl. a száj körül, az állán. Ivás után ha a földre fekszik, egyszerűen egy idő után sárcsimbókos lesz a tincsek vége, amit leszoktam vágni.

Előzmény: I. Ábris (25826)
I. Ábris Creative Commons License 2017.03.29 0 1 25826

Olvasom régebb óta az itt folyó küzdelmet. Nem akarok belepofázni, mert nem értek a fajtához.

Tudom, hogy nagyon látványos ilyen szőrben tartani kutyákat, de ez már állatkínzás. Valaki írta, hogy a kutyán 7 kg szőr van. Minden komondor és puli tenyésztőt 10 kg-os kabátban járatnék télen-nyáron, hóban esőben. A szemét meg eltakarnám.

Láttam pulit sétáltatni, akinek teljesen össze volt állva a szőre, alig tudott mozogni. Családi kutya volt, hozták magukkal nyaralni. Milyen lehet egy munkára kényszerített puli, vagy komondor?

 

Kurva jól mutat a Vileda felmosó reklámban a puli, de soha nem látja, ha rámosolyognak.

Az én kutyámnak is eltakarja a szőr a szemét, de ha 10-ból 2-szer nem kapja el a felédobott labdát, abban a pillanatban megnyírom, hogy lásson.

 

Amikor életemben először voltam kiállításon, 4 db komondor kapott hőgutát és pusztult el. Jobb lett volna, ha a gazdája döglik meg, akinek annyi esze sem volt, hogy árnyékba vigye a kutyáját.

Balázs 79 Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25825

Egyébként továbbra is úgy gondolom, hogy változtatni csak akkor tudtok, ha belülről próbáltok valamit tenni, magatok mellé állítani minél több embert, meggyőzni őket, hogy a szavazásokon mást támogassanak és ezáltal elérni, hogy új vezetőség legyen, új tenyésztési program, stb...

 

A partizánakciók az én véleményem szerint nem fognak működni. Ráadásul egyre kevesebben vagytok, van aki teljesen eltűnt, abbahagyta a komondor tenyésztést, van aki már más fajtát tenyészt, de a legnagyobb baj, hogy a kezdeti fellángolást leszámítva nem volt meg az összhang köztetek, hiszen egymással is összevesztetek és vannak akik ezért léptek ki.

Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25824

Autentikus környezetben pl Erdélyben én nem sok kutyát láttam nyáj mellett ami nagyon széles lett volna. Nagyok voltak, de inkább az a szó illett rájuk, hogy átlagos testalkat. Semmilyen extremitás nem volt rajtuk, kb úgy néztek ki mint egy kuvasz - alkatilag - csak erősebb fejük és pofarészük volt. De Erdélyben kicsit más a helyzet mint máshol mert dúsak a legelők és nagyjából fel is vannak osztva, tehát a kutyáknak viszonylag keveset kell menni..... ez Törökországban már teljesen más. Nem véletlen hogy az akbas és kangal - ha autentikus kutyáról beszélünk - vékony és sokat bír futni. Amellett vékony, hogy közben nagy is....

A sarpiknál megint az van mint Erdélyben. Keveset kell menniük relatíve.....ezért lehetnek zömökebbek is bár az igazi sarpi nem medvés, hanem olyan átlagos mint fentebb is írtam. Bármilyen extremitás káros a munkában.

Előzmény: Balázs 79 (25823)
Balázs 79 Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25823

Én tavasszal mindig megnyírom a kutyát, de azért hagyok rajta szőrt, számomra így komondoros. Az, hogy nyáj mellett nem életképes a nagy bunda, más kérdés. A földig érő szőr szerintem sem tesz jó a kutyának. Kb. az az ideális, ami a kaunak van.

Láttam a mongolok pásztorkutyájáról képet, autentikus környezetben és azokat is nyírni kell. Tavaszra hatalmas nagy bunda van rajtuk, néha durvább mint a komondorokon.

 

A rövid láb biztosan nem jó, de ha megfelelően hosszú a láb és akkor ér könyökig a mellkas, az is gond?

A mély mellkasban ha még széles is, van hely a nagyobb tüdőnek és a nagyobb szívnek, ami által jobb az oxigén és vérellátás, jobb lesz a kutya állóképessége. Persze az arányok fontosak, ne legyen olyan mint egy agárnak, amelyiknek még a könyök alá ér a hosszú lábai ellenére.

Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25822

".márpedig a pásztorkutya az érzékszervei segítségével tájékozódik az általa védett területet közelítő veszélyforrás mibenlétéről"

 

Ne viccelj :-). Nem tudtad, hogy a komondor átlát az 5 cm vastag kívülről drywitolt szőrén is és azt nem szabad levágni mert megvakul?! :-) 

 

Az én kutyáim konkrétan engem nem ismertek fel ha véletlenül a ház sarkánál összefutottunk, és majdnem megharaptak. Mert egy sort sem láttak abból aki jött.... úgyhogy én már jó előre kiabáltam is nekik.....

 

Elképesztően élet idegen a sztenderd is. És nem csak a farok miatt. A szór maga életképtelenné teszi ezt a jószágot. kiállításokon sorban kapnak hőgutát. ilyenkor aztán ideges leszek ha a tenyésztő jön a maszlag panel-szöveggel, hogy a kutya vígan el van a tűző napon totál bundában és így érzi jól magát!! 

Az én kutyáim meg kb 6 hónapot azzal töltöttek minden évben, hogy valahol találjanak egy hűvös lyukat a kertben ahol túlélhetik a napot! Így aztán jön a következő panel szöveg, hogy "mert a komondor főleg éjszaka mozog". Hát persze. Most rendben hogy akkor éberebbek, de akkor hűl le számukra is a levegő hogy elkerüljék a hőgutát. Egyébként minden kutya éberebb éjjel, az őrkutyák fokozottabban. De a komondor ráadásul túlélésből is...

 

Az enyém levágott szőrrel megtáltosodott! Olyan boldogan ugrált  fényes nappal - mint egy bakkecske! 5 évesen. Vékony, karcsú szívós kutya volt. 

 

Bele sem akarok gondolni, hogy ez a szőrre tenyésztés hány kutya életét tette már pokollá! 

 

 

Előzmény: pásztorkomondoros (25821)
pásztorkomondoros Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25821

A kiállítási bírálatok többsége eltávolodott a fajta ősi értékeinek számonkérésétől még a küllem kérdésében is. Dongás, könyék alá érő széles állású kutya eleve nem tudna ellátni pásztorkutyás feladatokat. Ezek a rövid lábú egyedek talán nem is nevezhetőek komondornak, mégis kiállítások sztárjai.

Éppen a facebookon egy kaliba kutya szem és fül tartásának kapcsán említettem meg, hogy a kutya úgy általában 20Hz-től 60KHz-ig terjedő kifinomult hallással rendelkezik és az irányhallását minimum 18 izom mozgatja. Hogyan is győződik meg erről mondjuk egy küllembíró, tehetném fel a kérdést, de már a kérdés is abszurdnak tűnik, ugyanis a fejhez simuló nagy és szőrrel borított hosszú fül a kiállítási elvárás olyannyira , hogy éppen néhány hete az elvártnál rövidebb fül miatt zártak ki egy kiemelkedő munkakészséggel rendelkező kant a tenyésztésből. A látás kérdését fel sem merem vetni.....márpedig a pásztorkutya az érzékszervei segítségével tájékozódik az általa védett területet közelítő veszélyforrás mibenlétéről....szóljatok, ha valamit nem jól tudok!    

 

Előzmény: Jobb agyfélteke (25820)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25820

Annyi kiigazítást kell tennem, hogy lentebb azt írtam: "nem látom a kritikus hangokat az egyesületben". Ez így azért nem igaz. Voltak. Vannak. Tehetetlenek. A történeteket mindenki ismeri. Pár éve felcsillant a remény, hogy sikerül változást kicsikarni. Elbukott a dolog.... sajnos. Pedig szurkoltam nekik. Tudod miről beszélek. Mindenki tudja...

Előzmény: pásztorkomondoros (25818)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.29 0 0 25819

Persze. Az emberek félnek.... de hogy mitől?! Mindenki látja, mindenki tudja. Van aki ennek tudatában jár kiállításra és reménykedik jobb napokban más bírókban. Van aki "dörgölődzik" mint a bolhás kutya, hátha "megsimogatják" néha egy vidéki CAC-cal.... Benne akar maradni a "vérkeringésben".... mintha ezzel benne maradhatna. Pedig bele sem került soha. Abba. De amúgy mindig is benne volt..... Isten tudja. De szomorú.

 

Egyébként miután sokszor erősebb felhördülés kísért egy-egy ilyen bíráskodást, kitalálták ám a szöveget is hozzá: " ma én ezt a kutyát láttam jobbnak". Levitték a bocsánatos szubjektív szintre és legalizálták ezt. Miközben van fajta sztenderd is.....

 

Ráadásul a fajta sztenderdet is KELLENE azért alakítani, főleg ha látványos marhaságok is vannak benne..... ( faroktartás ). 

 

 

Előzmény: pásztorkomondoros (25818)
pásztorkomondoros Creative Commons License 2017.03.29 0 1 25818

Azért milyen érdekes, hogy senki sem cáfolt egyetlen állítást még a show kutyások közül sem, pedig bőven vannak, akik itt olvasgatnak közülük. Nem próbálják megvédeni a mundér becsületét, tehát egyetértenek és ennek ellenére járják a kiállításokat....

Előzmény: Jobb agyfélteke (25815)
dongógazda Creative Commons License 2017.03.28 0 0 25817
Balázs 79 Creative Commons License 2017.03.27 0 0 25816

Köszi!

 

Már voltunk az erdőben. :)

 

Szentmiklósi Kéktavi Magor - Szabóréti Csahos Hófehérke

 

Ez a kiskutya nem fél semmitől! :D

Előzmény: dongógazda (25812)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.27 0 1 25815

A fajta gondozó szervezet régóta nem gondozza jól a fajtát. A vezetés 25-30 éve ugyanaz, kirobbanthatatlan a pozíciójából és abszolút kontra produktívan működik, erre kiállításokon sok példát látni. Sokszor láttam, hogy bűn rossz komondorokkal nyerettek CACIB-ot, csak mert a haver kezében volt a póráz! Tudjátok pontosan miről beszélek. A Kórózs-Udvardi "maffiáról". Ennyi. Nekem sok komondorom volt. De nem látom a kritikus hangokat az egyesületben pedig figyelemmel kísérem a "munkát" 30 éve. Vékony szőrű 70 centis kanok nyernek sokszor a robosztus 75-76 centissel szemben aminek nemezes a szőre, csak azért mert a robosztus kutya emeli a farkát. Mert valaha valami barom leírta hogy a komondor nem emelheti - nonszensz! És akkor ebben merül ki a fajta gondozás, hogy lógó farkú kutyákat szaporítanak. Bármelyik nagy pásztor kutyát megnézem mind emeli a farkát ha ingerült lesz, vagy izgatott. A délorosz is, a mioritic is, a sima szőrűek is. Pont a komondor ne emelné..... ostoba trendek ezek, melyek egy jó kutya kihalásához vezetnek.

Előzmény: kapor1 (25788)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!