Keresés

Részletes keresés

bellone72 Creative Commons License 2016.12.16 0 0 52353
A Csattogó-völgyben töltöttük a Vulkán utáni éccakát egy egész kondával. Hajnal felé, 2 hordó sör után már a kolbászos pizzák között fetrengtünk, így nem volt hiányérzetünk.:-)

Más is szokott dorbézolni futás után?
Előzmény: ubalika76 (52350)
chandos Creative Commons License 2016.12.16 -1 0 52352

Sziasztok! Tervezi valaki olyan, hogy nevez az UTMB-re, akinek nincs többszörös szorzója?
Szeretnék CCC-zni, de nem jövőre, így az lenne az ideális, ha most nem sorsolnának be, hanem dupla szorzóval nevezhetnék majd egy év múlva. Erre kicsit rá lehet segíteni azzal, ha a csoportos nevezést kihasználva egy UTMB-s kollegához kötöm a bekerülést.

Ha valakinek nincs kedve itt megszellőztetni a terveit, de segítene, és írna egy üzenetet, azt megköszönöm. Neki nem változtatna semmit az esélyein a közös nevezés. p.chandos kukac gmail pont com

Ermak Creative Commons License 2016.12.16 0 1 52351

Ha valaki épp futómellény-vásárláson gondolkozik, 60-100 € közötti áron kapható most a Camelbak Ultra 10 (UTMB-cuccra tervezett zsák) meg a kistesói (Ultra 4, Marathoner, Circuit). Ez a 2016-os, kék-sárga modell. A 2017-es fekete, ami ugyan sokkal jobban néz ki, de napsütésben nem éppen ideális.

 

Én innen rendeltem, még nem érkezett meg, de normális cégnek tűnik:

https://www.runnerinn.com/

ubalika76 Creative Commons License 2016.12.16 0 0 52350

Vulkán 2016

Akartam írni, de aztán mégsem, de most mégis, hogy ennyien írtak, illetve vonatozok haza a Tortúrára.

Áronnal meg Bajárigabival vágtunk neki, én Klagenfurtból kocsikáztam haza ezért. Elég sokat mentem előző hetekben, elég szarul voltam még reggel is, ezért iszonyat pöcs módon nem bringáztam át Nógrádból. Vállalhatatlan hiba, de hát a futás után még 6óra kocsikázás Krumplifaluba...

Rajtban még Jakus-edzőbáék is ott vannak, klasszik túrahangulat, de gyakorlatilag elfogytak idénre a bakancsok. Mindenki futócipőben. Klímaváltozás?

Én olyan szinten pöcsölök, hogy az párját ritkítja, teljesen szét vagyok esve, hogy az órám, hol az itinerem, hol a fejpántom. Borzalom. Ezért aztán 7:43 kor sikerül megindulni. Mondjuk kishugomnak, még ekkor sem, családi vonás. Amúgy ő esett bazi nagyot a végén, de 6órát szaladt, büszke vagyok rá.

Mivel Gabi gyakorlatilag minden távját elfutja, én meg ugye rossz formában vagyok, Áron megy elől, utána én, majd Gabi. Nem esik jól az eleje, lassúak vagyunk, magas a pulzusom, csúszik a talaj, kopott a hokám, Gabi meg olyan könnyedén kocog el tőlünk, hogy utálom nézni. Na majd Salgóváron ő fog minket utálni(be is jött, de már jancsihegyen).

50p NHH-elég szar,  de megfejeljük a havas lefelével, ahol meg kb. mint az ólmozott tetvek. Magosfa lefelé már nem havas, engedjük. Szaszáékat lassan, békésen előzzük meg, feketevölgyben pontról kifele ott is vannak. SzabóÁron meg valami kislányt kísérget Godóvárnál--fú de jól teszi. Eszembe jut, hogy reggel -mikor jöttem- ott perkelték a disznót paphegy alatt. Kb. mostanra részegen fetrenghetnénk a kolbászok között--de jól tennénk.

Viszont úgy tűnik bejön az Áron-féle lazázás, mert a hullámvasút jól esik. Csermanek nagyon szépen mozog felfelé, beszélünk pár szót, nem úgy JB-ékkel, akiket nem ismerek fel. Salgóvár teccik, már várom a lobogó csíkoszászló látványát, az egy ilyen beégett hangulati elem a fejemben. A vulkán része.

Órám persze régen lemerült, érzésre megyek, Magyarhegyről végre jót veretünk lefelé. Ponton eltoszakodom a type teve-vizestömlőm töltögetésével, Áron elnyargal.

BélaBá megmondta, hogy a Vulkán Feketevölgyben kezdődik, és a dózeren csúcsosodik! Hát akkor tolom Áron után, tul. képpen jobban vagyok, mint mikor elindultam. Azt nézem, hogy 4óra lesz a menetidőm 2.NHH-ra. Mennyi onnan lemenni Tax felé? 40p?

Olit utolérem, lelassítok mellette, 1000éve nem láttam. Beszélgetünk persze most is okosakat mond nekem. Elvagyok, legalább nem lesz verseny Áronnal a végére, mert hát köv 7végén tortúra.

Aztán csak kilövök, tolom neki mostmár tisztességgel. Áront nem látom a csúcs alatti hosszúban sem. És Zserzselinek is itt kéne lennie valahol. A nagy meredeken még jobban tolom, jön ki a szemem mint a csigának. 4ó 5p NHH, Áron sehol. Jaj-jaj. Tépek lefelé, előttem futó. Jól mozog. Na, ez ki?PappPisti! Vigyorog rám, Naszályon 1 kört együtt mentünk. Elé megyek a kövesen, de a végén az aszfalton elmegy mellettem. Nem szaggatom az istrángot jobban, 4:40-en bőven bennvagyok, Áron csúnyán leszopatott, namindegy.

Célban 4:35, Áron sehol...hát ezek elkevertek. PB lett belőle, pedig mostanában ezek nem mennek nekem, nem tudom felülmúlni régi énemet.

Zuhanyzok, beszélgetek, eszegetek, várom Hugit. Sajna mindenki rohan valahova, ez valami borzalom, hogy nem tudunk ücsörögni és beszélgetni el az időt békésen. Pedig jó lenne egy ilyen után.

B

 

 

Pinyo Creative Commons License 2016.12.16 0 1 52349

Úgy látom, kitört a vulkán, már ami a beszámoló írásokat illeti. Szép futások, csak így tovább gyerekek!

allez zserzseli! Creative Commons License 2016.12.15 0 0 52348

köszi a választ. igen, én is így gondoltam (logisztika, tájékozódás). de jó, hogy megerősítesz benne. valszeg ezért fog kimaradni, mert bejárni nincs idő/lehetőség, viszont napokat bolyongani meg nem akarunk..

a skót körről nem tudtam, de most megnéztem.. fúú ez még jobbnak tűnik.. viszont ez annyira remote, hogy itt azt írják szinte csak support crew-val érdemes megcsinálni..

 

na jó, még agyalok..

Előzmény: ef zé (52347)
ef zé Creative Commons License 2016.12.14 0 1 52347

Furcsa is ide benézni, de jó hogy az index nem dobta a kukába ezt az egész fórumosdit.

Bob Graham round alap. Annál már csak Skóciában a Ramsey round fajinabb kihívás. Egy időben meglehetősen sok szakirodalmat olvastam a témakörben, de kb. idáig jutottam :) Mondjuk voltam versenyen többször a Lake Districtben, nyilván kicsit más jellegűek a kihívások, mint egy hazai túrafutáson. Bob Graham be elég sok logisztikát bele kell vinni, meg főleg a tájekozodást kell félprofi szintre vinni, ha nincs lehetőség befutni egyes szakaszait. A piros négyzet, zöld háromszög és barátai errefelé ismeretlen fogalmak :) Magyar teljesítő szerintem nincs is még szóval már éppen ideje így brexit idusán. cofikutyaATgmailpontcom 

Előzmény: allez zserzseli! (52346)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.12.14 0 1 52346

Hohohoho, kiket latni errefele! :) Jo, hogy beneztel!

Ugyehogy mondtam, hogy ez egy bekebeli tura!

Egyebirant en szivesen olvasnek ilyen robin hood erdei tturakrol.. vagy azok mashol elerhetok?

 

Ha mar itt vagy, kihasznalom az alkalmat kerdesekre.

Nyarra felmerukt egy Lake District-i kaland, konkretan a Bob Graham Round, vagy annak variansa.. van esetleg tapasztalatod errol? Ha igen, irnek privatban..

koszi!

Előzmény: ef zé (52345)
ef zé Creative Commons License 2016.12.14 0 1 52345

Börzsöny Vulkán 2016

 

Na legyen itt egy ekezetek nelkuli beszámolo a Vulkánrol. 

Angliai önnön száműzetésem kezdete ota nem jartam a Vulkánon. A jo oreg index forumot is segitsegul hivtam, hogy visszakeressem a legutobbi beszamolomat 2009 bol…

7 hosszu ev. Elroppent gyorsan.

Nem vicc, az egy hetes decemberi hazautat ugy terveztem, hogy eljussak a Borzsonybe. Mar szeptemberben szoltam Szilard baratomnak, ha van kedve tartson velem egy kocogasra. Volt. Szilard nem mellesleg himalajai nyolcezresekre valo felkuszelessel mulatja idejet az utobbi par evben, igy a futomultat leszámitva, eronletben en voltam a gyengebb lancszem szombaton. Node biztam benne, majd a rutin, meg az evek átbillentenek NHH2-n :)

Emlekezetbol nem lehet maratont futni, szoktam mondogatni, igy a Micimacko fele százholdas pagonyban az Ashdown Forest-ben begyujtottem 35 kilit egy helyi tturan November vegen. Biztam a legjobbakban es egy 7 oran beluli teljesitesben.

A határ tuloldalárol rajtoltam hajnalban es egy oras, hangulatos kocsikazassal ( 1 nyul, 1 szarvas) Márianosztra, Kospallag utvonalon erkeztem a kertek alatt.

Ismeros arcok mindenfele Regi tturasok s a pestbudai futovilag kremje is a helyszinen tobbek kozott. Mintha csak tegnap lett volna. Jo volt latni a surgolodest. A tervekhez kepest egy fel ora csuszassal kocogtunk bele az enyhe, kesztyu nelkuli Borzsonybe. Avagy a franya piroson felfele. Ket kilomete kocogas kozben kb 3 szor elmondtam, hogy huha, hosszu lesz ez a nap… Nem sok jot vetitett mindez elore. Aztan nem lett nagy gond. Melegedett be a rozsdas gepezet, olajozatlan alkatreszek. Latyakosodott a talaj, kisutott a Nap, megjelentek a hofoltok es masztunk, kocogtunk NHH-ra. 

Egy bobszánkózásra elegendo ho lehetett csak NHH es Csovi kozott, de jajj nagyon kedves volt lelkemnek, szivemnek eme téli táj. A felujitott kilátot is most láttam eloszor es hát mitagadás emlekeimben picit rovidebbnek tunt ez a szakasz, de fejben a hosszu zoldre lefele felkeszultem.

Zsirosdeszka, tea, kisvasut, párás lehelletek, gyors kulacstoltesre alkalmatlan szenzoros csap, pincér névtáblával! Fuckin’ hell, mondanáerre a brit, de irány a domb es Salgovár. Sunyi a szakasz es hosszu, ellenben szep. A combok es bal terdszalag mar szologat a nagyon hosszu piroson lefele Magyar volgybe. Rutinbol elhessegetem a gondolatokat es palástolom a hianyosagokat is egyben.

Kedelyes ellenorzopont a lenti. Kitunore kevert tea. Zászlo, 6 láda sör, bogrács. Jo hangulat.

Az a volgy a bal kanyarig cudar vanszorgas általában, de most legyűrjük nagyobb megingás nelkul. Az NHH2 beszállás nyogvenyelos kicsit, de azon kapom magam, hogy feltolulnak korabbi kellemes turaemlekek a ‘borzsony ejszakai fenyvisszavero szalagos’ futasrol. Megfutok mindent amit lehet, pikk pakk fent vagyok a meleg hazikoban, Szilard is csak 1-2 perccel kesobb erkezik. Innen negyven perc, mondogatom, csak le kell gurulni, bokaficam nelkul. Egy lány ráesik a térdére. Vér a célban.

Elore szaladok a piroson. Szeretném azt hinni, hogy majd a rutin meg az évek, de a piros odaver, mint mindig. Igazi kondi nelkul, nagyon odafigyelős, nyögvenyelős.

A hianyosságokat leszamitva viszonylag konnyen ment ez a Vulkán. Szilárdnak egy joleső, ovatos átmozgato edzés, nekem egy nagyvaros detox túra, combos izomláz. Kellett ez nagyon. Jol esett a mozgás, társaság, erőspistásgulyás, egyebek. Thanks.

 

bellone72 Creative Commons License 2016.12.14 0 0 52344

Sziasztok!

 

A Vulkánt én sem hagytam ki, másodszor is próbát tettem. Tavaly jó erőben, de durva eltévedéssel sikerült, idén durva kihagyást követően, jó jelekkel. Április óta nem futottam rendszeresen, ebben volt egy nullás június, egy darab próbafutással ékesített július és egy négy alkalmas augusztus. Ősztől már jobban próbálkoztam, de főleg csak kínlódtam, októberben is volt két hét kihagyás. Novemberben sikerült egy lájtos (160km), de rendszeresen végigedzett hónapot összehozni (heti 3-4 futás). Szépen meg is híztam (+6-7kg), ebből úgy kettőt sikerült decemberre ledolgozni. A rutinomban bíztam, és végre nem fájt semmim. Taktikailag az erőre építettem: felfelé megyek ahogy tudok, lefelé pihenek, a futós szakaszokon meg próbálok valami repülőfázist előhozni (a túlsúly miatt nemigen sikerült:)).

 

9:00 után indultunk pár perccel, sereghajtóként. A nap erősen sütött, elég erős hőérzettel vágtam neki az emelkedőnek, ez szerencsére feljebb csillapodott. NHH hamar "eljött". Innen a latyakos ereszkedés során fától-fáig óvakodtam, sosem volt erősségem a technikás downhill. Égés-tetőtől jeges szél fújt, de nem volt zavaró, a Csóványos is jött szépen, aztán Fekete-völgyig alibiztem egyet. Energetikailag nem voltam jól, ingázó testsúly mellett másfél óra alatt el tudok éhezni, szóval erre vigyázni kellett. A következő szakasz tavaly is nagyon tetszett, idén is klassz volt, lendületem ellenben nem volt sok és vigyáznom kellett, nehogy leszédüljek. Salgóvárig sikerült eljutni, innen megint csak gurulni kellett, volt időm kicsit összeszedni magam.

 

Magyar-völgyben sajnos elfogyott a víz, teát nem akartam inni, ezért dühből indultam tovább üres kulaccsal. A dózer sunyi és sosincs vége. Szerencsére itt sok ismerőssel találkoztam és büszkeség is van a világon, így bratyizás után mindig erőltetni kellett a futómozgást. Bratyi-résztáv. Az emelkedőre tartogattam még egy koffeines gélt, ezt benyomtam és vártam a hatást. Nem kávézom, nem kólázom: egy kis koffein ilyenkor a holtomból is felkelt. Átszellemülve rontottam rá a hegyre, fent is voltam hamar. A klotyóban ráfonódtam a csapra, megtöltöttem a kulacsom, volt még egy fél Sponzerem, ezt is betöltöttem és egy nagy levegővel lerohantam Királyrétre. Itt már nem kellett pihenni és a dőlésszögek is pörgetik, nem lassítják a lábakat, tényleg bele tudtam adni a maradékot, emelkedetten csaptam a célba. 5:10 lett, sose rosszabbat, úgy érzem ebből most nem lehetett volna sokkal többet kihozni. Ami még jobb, hogy egy kis izomlázon kívül nem fáj(t) semmi, bizakodva tudok belevágni az alapozásba.

 

Tényleg sok ismerős volt, akivel nem találkoztam innen gratulálok!

 

 

allez zserzseli! Creative Commons License 2016.12.14 0 0 52343

elsőre nagy királyság ez!

én asszam 8 órát mentem elsőre.. az mondjuk nyár volt és volt bögöly rendesen..

Előzmény: siroki2 (52339)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.12.14 0 1 52342

:)

tényleg, én is megfigyeltem, hogy mennyi kutya volt. és tényleg jó fejek voltak.. pedig az állatokat én.. jól megsózva, borsozva..

gratula amúgy, jó pihit!

Előzmény: bmalag (52341)
bmalag Creative Commons License 2016.12.13 0 0 52341

Miért? 1964-ben Te kihagytad a Vulkánt?

:)

 

Reggel 7.25-kor az ajtóban szembemenve köszöntünk egymásnak, aztán ezek szerint már csak nőttön nőtt a távolság.

 

Nekem újra pislákol a remény a Kör teljesítésre izületileg. A 2 éve visszatéregető térdgond, mintha javulna a belső comb és farizom erősítések hatására. Nyújtásra viszont már nem igen áldozok időt. A vízzel megtöltött leukoplastos pillepalack hengert is kidobtam takarításkor.

A júniusi Mátra 107 (?) után a szokásos nyári semmi, feltornázom-felsörözöm magam újra 90 kg közelébe, de ősztől fogadalom, majd minden hó elején 1 napra kötelezően hegyre megyek edzeni. Szeptemberben sikerül (Loko42), október mitadisten kimarad, november elején sikerül egy privát Lefagysz Pilis kb.40 ...persze a már szokásosnak mondható 1 hét atom izomlázzal,  konkrét hányinger van, amikor lefelé kell menni 10 lépcsőfokot.

Decemberben akkor mindenképpen Vulkán, negyedszerre, 2017 indítónak, karrier indítónak,de tényleg, és mondjuk jó lenne 8 órán belül. Előtte azért 1 hét betegácsi a beszámoló-nyavalygás érdekében.

Nagyon lassú kezdés, beszélgetés, rövidgatyában Ubalika el. NHH-en büfé még behúzott ablakkal, sor sincs előtte, de legalább kapunk napocskát a füzetbe. Csóvira felfelé fázós a helyzet, onnan lefelé Csipi rövidgatyában el. De nem előzés ez, hanem kresz-ileg inkább kikerülés, nem kíméli magát s az erdőt. Vilatiig a haladás Sirokis, gyalogosokat előzünk, futók előznek...ezt a fordulatot megjegyeztem, jó:)

A tea Vagdalthúséknál pont kifogyott, a zsíros kenyér nem való hisz házizselén megyünk, de valamit variáltak biotech-ék, mert megint becsomósodás van. A Pilisben a scitec szivatott meg ugyanezzel, azt a port el is raktam nyárra. Sportkupak így nem is kell, a flakon száján próbálom kitolni, mint a sajtkrémet és elharapni 25 grammnál félóránként. Áhh megette ezt a fene, lekocogunk a Magyar-völgybe. Sosem kértem még itt sört, de a langy tavaszi időre való tekintettel most lecsúszik egy marsostul. A dózeren fejünkbe száll a csoki, gyalogmenet van hattal, de igazából a bele-belefutók sem tudnak eltávolodni. Katalin-forrás nem működik, pedig kéne a Körhöz majd egyszer, akármennyire nem ivóvíz. NHH-ra felfelé a lefeléket megfutjuk, és egyáltalában véve érzésre marha sokat futottunk már ma, de még mindig van előttünk beszélgetős, vidám gyalogoscsapat, ami minket hardkór futókat elbizonytalanít a folytatásban.

A siratófal látványa sem esik jól, emlékszem nagyon kellemes volt itt lazán balra elfordulni a Lefagyszon tavaly. Nagy óracsipogás közepette felérek, innen már csipoghatsz végig. A büfében most sor van, kóla nélkül sosem csináltam még meg, de most így is sikerül, hisz a mondás szerint, aki ide felér az már kész van, már megcsinálta. A füzetbe a lassan aktuálissá váló holdacska kerül.

Lefelé csipogok szépen, fáj már minden, de akkor is hajrá a betonig. 7.50 talán a bruttóm. A gulyáslevesnél többen már kifürödve, pulóver, farmer, szép cipő. Hát van még hova fejlődnöm:)

Otthon meg: "Apa már megint ilyen jelvényt kaptál, óóó..."

Igen, meg az 1 hetes izomlázat, de jövőre is megyünk. Talán kutyástul, mert most egész sokat láttam és jófejek voltak.

Előzmény: allez zserzseli! (52340)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.12.13 0 3 52340

Vulkán 2016

 

Mivel hiába várom, hogy Csermanek megírja a szokásos "az idei Vulkánt egy szintfelmérőnek szántam" rövid, lényegre törő, ámde lebilincselő kis szösszenetét, amelyen általában irigyen szoktam elcsodálkozni, hogy milyen jól fejlődik, míg én egyáltalán nem..ezért biggyesztek most már én valamit.

 

Szóval van ez a Vulkán. Izzik a tesztoszteron, izzik a tesztoszteron Királyréten már 7-től. Ez olyan igazán megmaradt oldskul balhé, egy múlt évszázadi terepfutó dzsembori. Persze változik ez is lassacskán, már 7-kor alig kapni parkolót, az épületben minden évben egyre több ember, a kis hidat a a bejárathoz kicserélték (van csak én jártam erre régen), de azért ismerjük egymást a legtöbben, legalább arcról. Megy is a pacsi, kis vicc, vállveregetés  a rajtoltató teremben, ami pont így nézhetett ki 1964-ben is. 

Idén, such a surprise, sietnem kell haza, családi elfoglaltságok, meg Moni is szeretne még ebéd után futni, szóval próbálunk egy korábbi rajtot belőni, amiből 7:25 lesz. Azon gondolkodom, hogy szeretnék egyszer már úgy elindulni egy futáson, hogy nincs bennem a para, hogy jajjaj, sietnem kell, mert még ezer dolog vár otthon. De ilyen az elmúlt 12 évben sosem volt.. 

Olival és Danival indulunk, a Szasza csapatot most nem várom meg, nem mintha arra számítanék, hogy gyorsabb vagyok, de nagyobb társasággal nagyobb a rizikó, hogy lassabb a haladás..A mese végén kiderül, hogy egyáltalán nem így volt.

Oli leszabályozza magát hibridre, Danit is elvesztem az NHH előtt, onnan egyedül megyek majdnem végig. Gondolom Oli majd beér, ha bemelegszik. Nem nyomom egyáltalán, de próbálok egyenletesen haladni. Csóvira meglep a csúszós, nyálkás, saras terep, ki gondolta volna.. Lefele viszont egész jól futható. Nem veretem, csak andante haladok, Vilatihoz jó erőben érek le. Itt azért meg szoktuk fürdetni a lábunkat, most meg lazán átszambázunk az új hídon..

Elvileg 5:30-ra tervezem a menetet, de ebből az időből már jobbra számítok. Tavaly 5:09-et rögzítettem, gondolom, hogy ez idén is összejöhet, bár a terep nehezebb most.

Ez a Vulkán nekem egy mumus, még sosem tudtam jólesően, végig jó érzéssel megfutni. Vagy az időjárás és terepviszonyok, vagy az erőnlétem, vagy valami más miatt, de mumus. Nem fekszik nekem ez a karakterisztika. Talán a múlt év még egész jól ment, de persze lehet, hogy csak ez emlékek szépülnek..

Vilatitól jón a mumus a mumusban. Ezt többszöri huplit sosem bírom rendesen megfutni. Döcögős az egész, amit lassít az a 20-30 szelfi is, amit itt kattintok el. Persze az is igaz, hogy ez a túra legszebb (vagy a szép) része. Magyarvölgybe beállt lábakkal érek le. Majd következik a mumus igazi bosszúja, a nagybetűs DÓZER. Jó szar. Alig bírom kidöcögni. Itt vesztem el az 5 órán belüli idő esélyét. Jó ideje légüres térben megyek, sem előttem, sem közvetlen utánam senki. A kulcsos házhoz elvonszolom magam, de az ott mögöttem felbukkanó, majd elhúzó Szepessy Áron nyomába szegődve durván benézünk egy leágazást és elmegyünk balra, a jobbra helyett. Majdnem visszamászunk Salgóvárig, 20 perc pluszt, jókora szintet és kis bosszúságot teszünk bele. Ő tényleg jót ment volna, talán 4:35-40 között, én csak az 5 óra közeli és PB lehetőségét vesztem el. Az NHH-ra fel nem túl nagy motivációval mászunk, majd kis teázgatás után, nem nagy meggyőződéssel hozom le a kötelező lefelét. Végül 5:23-al csekkolok, ami persze majd 46 kilin nem rossz, dehát az Annales-ekben csak a száraz tények kerülnek feljegyzésre. 

A vicc, hogy a 20 perces kitérő nélkül is 1 perccel rosszabbat mentem volna, mint a Szasza féle csapat, akik elmondásuk szerint hátrafele kerekezve, magas térdemelésben szelfibottal akrobatikus rockandrollt járva mentek 5:02-őt.

Imigyen maradt a Vulkán egy mumus és késztet arra, hogy jövőre is visszajöjjek.

siroki2 Creative Commons License 2016.12.13 0 1 52339

Börzsöny Vulkán 2016 (részemről az első)

 

Verőcéről indultunk reggeli után.

 

Rövid autózás Királyrétig, majd nevezés. Öltözködés, melegítés.  Negyed 8-kor rajtoltam, szépen sütött a nap, meg is állapítottam, hogy nem lesz cipőbeázásJ. Előzgettem a túrázókat, a futók pedig engem. A Cseresznyefa-parkolótól felfelé találkoztam  először  jeges részekkel, igyekeztem használni a botokat. NHH alatt elfutottam egy menetoszlop úszó mellett.  Legalábis a melegítőjükre olyasmi  volt írva, hogy úszó válogatott.. Magyar-völgyben később simán leelőztek. NHH-en pecsét, kulacstöltés, majd átszaladtam Csóvira, a kásás hóban, szélben. Ezt a részt kevéssé élveztem. Csóvitól Fekete-völgyig végig jól éreztem magam, örültem a botozás adta könnyebbségnek a meredekebb szakaszokon. Néhány percig egy jó csaj előtt rohantam, gondolta, hogy kéne valami freestyle-dolog a botokkal, de szerencsére lebeszéltem magam erről.

 

Ahogy lejjebb ereszkedtünk, már tudtam, hogy túlöltöztem (póló- hosszú ujjú felső-polaros esőkabát). A turistaházban zoknit, pólót váltottam, a felsőt a derekamra csavartam és így indultam neki  a rengetegnek.  A korábbi részt elég jól ismertem, viszont innen a 2. NHH-ig tartó szakasszal nem volt dolgom. Kissé törődötten küzdöttem magam fölfelé, néhány futótárssal szót váltva. Salgóvárig nem gazán tudtam, hol is vagyok térben-időben. Nem éreztem magam erőm bővében, a fázás határán voltam… Amenniyre lehetett, gyönyörködtem a gerincről nyílő panorámában. Salgóvár és Magyar-völgy között igyekeztem a mentális fókuszt (törelem stb.) élesíteni és ez egész jól sikerült is; tetszett a hosszú lankás lefelé a pontig, ahol iszonyú jól esett a forró tea-twix csoki összeálítás.

 

A sok lefelé után nem igazán tetszett a kaptató; bár futottam a szekérúton, bizony gyalogló-kísértésbe vitt a sok gyalogló. Ekkor húzott el mellettem egy komoly sporttárs és ettől olyan lendületfröccsöt kaptam, hogy Bányapusztáig sikerült megtolni.. A piros kereszten is futottam, ahogy lehetett, majd következett a brutál NHH-közelítés.

A pontőrök teletöltöttek teával, majd amint lehetett, gurultam  Királyrét felé.  A Taxi-nyíladékot már eléggé untam, de igyekeztem arra koncentrálni, hogy az utolsó km-eket (is) élvezzem…

 

Összesítés:

7 óra 10 p lett a vége – nem nagy idő, de remélem, majd farigcsálok belőle az évek során.

Bányapuszta után néhol begörcsölt a combom, de a lassabb futás mindig kisegített.

Frissítés nem volt az igazi; 2 Mbaker zabszelet és 2 müzliszelet – kevésnek éreztem. Legközelebb kipróbálok valami mást. A Twix + tea nagyon jólesett Magyar-völgyben.

A botok sokat segítettek ezen a pályán, az egyiknek elgörbült az alsó eleme, de megoldom majd.

Összességében azt mondhatom, ez volt eddig életem legkeményebb futása, akadtak mentális és izomzati nehézségek, de sikerült mindent megoldani. Jól vagyok és hétvégén már újra futok az Börzsönyben.

 

Jó futásokat mindenkinek!

 

 

allez zserzseli! Creative Commons License 2016.12.12 0 1 52338

gratula, ez jó lehetett!

nem gondoltam, hoyg ennyi szintet össze lehet ott gyűjteni..

én egyébként betegesen vonzódom ehhez a típusú időjáráshoz és vidékhez :), szóval nagy érdeklődéssel olvastam..

azért nyugtass meg, hogy utána egy jó kis helyi pubban leöblítetted egy klassz helyi barnával a nagy ijedtséget :)?

 

Előzmény: Gedat (52331)
Ermak Creative Commons License 2016.12.12 0 0 52337

Ez már egészen jól hangzik, igen.

Egyetlen hibája, hogy a magnéziumot oxid formájában tartalmazza, az olipapa szerint nemigen hasznosul (de legalább hasmenést nem csinál).

Előzmény: Mr. Long (52336)
Mr. Long Creative Commons License 2016.12.12 0 0 52336
Előzmény: Ermak (52333)
Ermak Creative Commons License 2016.12.12 0 0 52335

Nem az igazi:

"Összetevők: Dextróz, inulin, natrium citrát, természetazonos narancs aroma, káliumklorid, natrium klorid, kálium citrát, édesítőszer (aszpartam)"

Továbbá magnézium, kalcium nincs benne.

Előzmény: Csempa (52334)
Csempa Creative Commons License 2016.12.12 0 0 52334

Patikában lehet kapni Sodioral nevű cuccot, amit nagy folyadék vesztés utánra ajánlanak. Sók minimális szénhidráttal.

2400 Ft körül van egy doboz, 8 tasak por van benne. Egy hosszabb futásra egy tasak harmadát v negyedét teszem a vízbe, mert hajlamos a lábam a görcsre, de az elmúlt 2 hónapban nem volt problémám.

Előzmény: Ermak (52333)
Ermak Creative Commons License 2016.12.12 0 0 52333

Sópótláshoz kapható olyan izotóniás cucc, ami csak a sókat tartalmazza, tabletta formájában (mondjuk: 1-2 óránként bekapok 1-2 darabot). (Amerikában van ilyen, (Nuun stb.) de Európába nem szállítják.)

Nem hiányzik az izoitalok édes íze, sem az aroma.

Valami rágótablettát már találtam, de abban is van aroma meg édesítőszer.

 

Ami esetleg szóba jön a késztremékek közül, az a Basica Sport vagy a Basica Vital - próbálta már valaki?

Van még továbbá a Jaat-jéle sókeverék, amit viszont szokás fosatóporként emlegetni, ami nem túl biztató. (A mellékhatást jó eséllyel a magnézium-citrát okozza, az végül is kiváltható más magnéziumsóval. De ha van bevált egyéb recept, nem kezdenék hozzá az egyéni méregkeveréshez.)

Gedat Creative Commons License 2016.12.08 -1 1 52332

Bocsanat a tagolatlansag miatt!Azt hittem tagoltan masolja majd be.

Előzmény: Gedat (52331)
Gedat Creative Commons License 2016.12.08 -2 1 52331

Igaz,mar ket beszamolot irtam,de meg nem osztottam meg se veletek,se a sajat fb oldalamon.Mivel ott kivetelesen megosztottam,igy itt is.

CTS DorsetEletem elso terepfuto versenye is itt volt.2 ev utan utan ujra eme szep tajon, ami igen jo lecket adott elsore azon a bizonyos felmaratonon.Mint peldaul,hogy nem veletlen van kotelezo felszereles es nem art megnezni a palya adatait is.Foleg kezdokent.Furcsa mod bo ket hettel a “verseny” elott nagyon vartam mar,hogy ott lehessek.De ez gyorsan megvaltozott par nappal elotte.A kondim miatt nem aggodtam,mert tisztaban voltam vele,hogy nincs.Valahogy nem igazan volt kedvem keszulni az elmult fel evben.Pedig nagyon fontos helyszin volt szamomra,hisz ha nem teljesitem szintidon belul,akkor nem lesz meg az UTMB CCC regisztraciohoz szukseges pontom.Igaz meg kell egy nagy adag szerencse is,hogy besorsoljanak,de kivetelesen bizakodo vagyok.Mivel sikeresen perforaltam az egyik dobhartyam harom hettel elotte,igy ket dolog miatt aggodtam.Az egyik,hogy ne essen az eso.A masik,hogy ne legyen problemam az egyensulyerzekemmel.Szombat reggel 4 korul keltem ver voros szemekkel.Korulbelul ugy festhettem,mint aki egesz este szivott.Gyorsan ettem egy tal porridge-t,vettem egy zuhanyt,majd oltozkodes es mar kesz is voltam az indulasra.Kozben a tobbiek is elkeszultek es 4:50 utan el is indultunk.Az uton ketszer alltunk meg benzinkutnal.Eloszor egybol indulas utan,mert nekem meg szuksegem volt asvanyvizre.Masodszor valamikor feluton tul.Felebredhettek a fergek,mert ugy ereztem,ha nem eszek,akkor ehen halok.Vettem egy tojasos,baconos szendvicset meg valamilyen fuszeres csirkes tesztat,illetve par csokit.Vegul a teszta mellett dontottem.7:15-7:20 korul ertunk a helyszinre.Nem sok idom maradt,igy egybol a regisztracios sator fele vettem az utam,majd a WC-t celoztam meg,majd vissza a kocsihoz kenegetni,oltozkodni es osszepakolni a cuccaimat.Kifejezettem figyeltem,hogy nehogy hianyozzon valami a kotelezo felszerelesek kozul,hogy nehogy emiatt kizarjanak,mint anno Exmoor-ban.A briefing-rol le is maradtam es a tobbiek mar a rajtnal gyulekeztek,mikor en elkeszultem mindennel.Mig odaertem meg gyors lehuztam egy shake-et.Majd eszembe jutott,hogy elfelejtettem a legfontosabbat,igy gyorsn visszaszaladtam a ragoert.Epp,hogy bealltam a sor vegere es mar indultunk is.Az utvonal tobb,mint felet ismertem,igy tudtam,hogy mire szamithatok.Ezert az S-Lab Speed-et valasztottam.Kezdeskepp egy ~110 meter magas dombra kellett felmennunk.A tav miatt most is a dombra felsetalast valasztottam.Mellesleg itt,ha az ember nem megy a startnal elore,akkor eleg kicsi az esely az elozesre ezen a reszen.Az elso dombra felerve elkezdtem futni.Lassan de biztosan elozgettem es kifejezetten elveztem a kicsit vagy eppen a meredek lejtoket.Gyorsan letudtam ket kisebb(~65 m) dombot majd egy nagyobbhoz ertem(~140 m).Kozben elhagytuk azt az elagazast,ahol ket evvel ezelott nekem masik uton kellett mennem.Nem tudtam eldonteni,hogy a teszta vissza szeretne e jonni vagy sem.Kozben nosztalgikus hangulat fogott el,mert az elso ultram is ezen a reszen ment keresztul csak epp a masik iranyba haladtam.Hirtelen meg is feledkeztem a rosszulletrol.Par km utan a sziget belseje fele vettuk az iranyt egy hosszan emelkedo szakaszon es vegig azon gondolkoztam,hogy "Vajon erre is voltam anno?!".Kozben volt par kerites is,amin vagy a kaput kellett hasznalnunk vagy at kellett masznunk az erre kialakitott resznel.Az egyiknel szimplan csak atugrottam,mert voltak paran elotem es nem volt kedvem varni.Majd egy aszfaltos szakaszon mentunk felfele es kicsit nehezen akartam elhinni,hogy pont ekkor jar erre ennyi kocsi,hisz egy zsakutca volt(legalabbis nekem annak tunt).Mivel “bekajaltam” az indulas elott,ezert kicsit kesobb kezdtem meg a frissitest,mint ahogy terveztem.Valamikor 1ora 35 perc telt el,mikor az elso zselet elfogyasztottam.~20 perccel kesobb a kovetkezot es meg ugyan ennyivel kesobb a harmadikat is.A masodik es a harmadik zsele kozott valamikor 2:10 korul ertem vissza a kezdoponthoz,ahol probaltam kielvezni a lejto nyujtotta elmenyt.Kozben meghallottam,ahogy Lindaek szurkolnak.Eszre se vettem volna oket,ha nem orditanak,mert igyekeztem a lepeseimre koncetralni,hogy nehogy nagy eses legyen a szorakozasbol.Ahogy kiertem az obol kavicsos partjara egybol ujra setalasra valtottam es elfogyasztottam a harmadik zselet,gyors bekaptam egy sokapszulat,illetve ledontottem 3-4 deci vizet is es megkezdtem a nehezebb reszet a palyanak.Ezen a szakaszon,nekem,mint alfoldi gyereknek igencsak neheznek szamitottak az emelkedok es a lejtok is.De a taj es a kilatas mindenkeppen karpotolt minden szenvedesert.Mar mar el se akartam hinni,hogy most egyszer se tevedtem el.Anno a felmaratonon is itt tevedtem el,illetve a majusi ultram itt toldottam meg plusz 3km-vel,biztos,ami biztos alapon.Nem mintha nem lett volna eleg nagy az ugras (73,5 km) a maratonhoz kepest.26.5 km korul volt az elso frissitopont,ahol megalltam potolni a vizkeszletemet.Illetve egy magnezium liquid-et is ledontottem,majd mentem tovabb.Valamikor a 3. ora korul elhasznaltam az elso proteines gelemet is.Majd jott egy kisebb holtpont 3:40 korul.Kozben egy csajszival pont szoba elegyedtunk es beszelgettunk ~10 percet.Pont jokor volt jo helyen.Legalabb egy kicsit magamhoz tertem.3:50 korul jarhattunk,mikor elkoszont en meg egy zselebe folytottam banatom.Annyira elvoltam a szenvedessel,hogy csak 35-40 perccel kesobb nyultam a kovetkezo zseleert.15 perccel kesobb letoltam meg egyet,illetve egy sokapszulat es a hozza tartozo vizet.Ido kozben ujra eletre kaptam es kicsit felrazott a lejtokon valo szaladgalas.Ekkor mar talalkoztam szembe jovokkel is.Mar boven elindultak a tobbi tav resztvevoi is.Az egyik lejton egy szegeny lany kicsit megijedt,mikor kileptem elozni es lefele rohantam kb 20 km/h-val.En csak remenykedtem,hogy marad a sajat oldalan,en meg nyugodtan visszaterhetek az oldalamra.Szerencsere nem utkoztunk ossze,majd az utana kovetkezo kis vizszintes szakaszon osszefutottunk Anival.Par szot valtottunk,majd mentunk tovabb.~5 perccel kesobb egy meredekebb emelkedon felfele haladva szembe talalkoztam Martival es Krisztaval is.Nem tuntek tul hatarozottnak lefele jovet.A dombra felerve ujra kocogosra vettem a figurat,itt meg Danival futottunk ossze es valtottunk par szot.Vissza terve a kavicsos tengerpartos reszhez ujra setaltam es probaltam magam kifujni,kozben egy proteines gelt is elhasznaltam.S par perccel kesobb mar meg is volt a maraton,amit kifejezetten kellemesnek mondanek.Majd elindultam a 10k-s korre.Ujra az elso dombon haladtam felfele,amikor ismet kezdtem magam rosszul erezni es allati ehes is lettem.A lejtokon se voltam olyan furge,mint eloszor es figyelmetlenebb is voltam.Tobbszor botlottam meg.Kicsit a szel is feltamad es fazni is elkezdtem,de lehet,hogy mar csak a faradtsag miatt.Alig vartam,hgy a fentebb emlitett elagazashoz erjek.Megalltam kepet kesziteni,ha mar menni ugyse nagyon tudtam. Egy mogottem jovo csajszi felajanlotta,hogy csinal rolam egy kepet.Megkoszontem a lehetoseget,de mondtam neki,hogy nem rontanam el a tajkepet.Igy mind a ketten mentunk tovabb. Nagyon nehezemre esett mar felmaszni az utolso nagyobb,140 meteres dombra.Kicsit ugy ereztem,hogy egyet lepek elore,kettot hatra.Nagy nehezen felkapaszkodtam,majd az elagazashoz erve lattam,hogy "szegeny" csajszi(aki felajanlotta,hogy kepet keszit) egyenesen megy tovabb.Neki meg hatra volt korulbelul 26 km-re.Nem sokkal kesobb elertem az utolso checkpoint-ra.Gyorsan megettem egy banant.Kozben a marshall beszelt hozzam,hogy mar csak 5 km van hatra es csak kicsit hullamos,de nincs mar nagy emelkedo.Gondoltam magamban,hogy minek magyaraz,hisz ma mar voltam azon a szakaszon.De tudtam,hogy csak a lelket probalja tartani bennem.Megkoszontem mindent,felkaptam 3 kekszet es elkoszontem.Az elsot meg setalva,a masik kettot mar kocogas kozben fogyasztottam el.Kozben az oramra pillantottam es konstataltam,hogy,ha vegigkocogom a maradek tav nagy reszet,akkor meg beerhetek 7 ora alatt.Igy hat igyekeztem mozgasban lenni bar kicsit sem esett jol.Nagyon rosszul festhettem,mert meg egy tehen is megijedt tolem a kerites tuloldalan es elszaladt(lehet,hogy ezert probalt szoval tartani a marshall?).Kozben en csak arra tudtam gondolni,hogy bar csak en lehettem volna akkor annyira furge.Mar a lejtot is nagyon ovatosra vettem.Meg veletlenul se szerettem volna a celba gurulni.Vegul 6:56:04 alatt ertem celba,aminek orultem.Bar tudtam,hogy lehetett volna boven jobb is,ha…Mindig ez a ha.Es a folyamatos elegedetlenseg.Talan egyszer,ha nem a lustalkodast valasztom.Az oram szerint 53,85 km tettem meg 2224 meter szintemelkedes mellett.Hatarozottan ez volt az eddigi legnehezebb ultram.Ami pozitivum volt,hogy kimerultseg ide vagy oda,megha sokaig a hataron is mozogtam,de nem gorcsoltek be a labaim.Ui.:Koszonom Lindanak es Denesnek,amiert elkisertek es segitettek!Ha valakit erdekel,hogy merre jartunk,akkor egy ultra plus-os sajat kepeit,videojat itt tudja megtekinteni: .

Az eredeti osszefoglalot pedig it:https://www.facebook.com/CoastalTrailSeries/videos/1523101674371362/?hc_ref=PAGES_TIMELINE .

bugbite Creative Commons License 2016.12.01 0 0 52328

Sziasztok, tul nagyot rendeltem, szivesen megválnék tőle: Salomon Exo calf kompresszios szár 42cm hosszu, 4-es méret = 37-38 cm vádli kerület. Jobb lábamra 1x felhuztam nem futottam benne. 10eHUF 06207755726 Péter

hátnemistudom.. Creative Commons License 2016.12.01 0 0 52327

üdv.

a Garmin megvan még?

 

babinyeczt@gmail.com

Előzmény: Törölt nick (52322)
ubalika76 Creative Commons License 2016.11.29 0 0 52326

Én 10éve vettem egy legolcsóbb kalenjit. Már 2x meg kellett varrni a combomon belül, meg már eléggé megette a só, és lóg. Szürke, elég jó szín.

A hátizsák mint a jó nő. Kinek ez, kinek az. Nincs belőle tökéletes.

 

Előzmény: Ermak (52323)
Ermak Creative Commons License 2016.11.29 0 0 52325

Kép alapján jónak tűnik, meg fogom nézni, köszi!

Előzmény: procaliber. (52324)
procaliber. Creative Commons License 2016.11.28 0 0 52324

Menj be a Nomadba es nezd meg a nagy Hoka(Oxsitis) zsakot.Elol van rajta 5 zseb(2be kulacs is elfer) es egy vizallo zipzaras zseb.Oldalso tepozaraknak koszonhetoen futas kozben is allithato es nem kell levenni ha hatulrol kell vmi.

Előzmény: Ermak (52323)
Ermak Creative Commons License 2016.11.28 0 0 52323

Szükségem lenne egy olyan futómellényre, vagy ahhoz hasonló cuccra, amibe elfér egy 100 km-es verseny szokásos felszerelése, 1-2 liter vizet is beleértve. Párat már felpróbáltam (Salomon, Raidlight cuccokat), és az a gond velük, hogy elöl legfeljebb icipici zseb van, miközben én olyat szeretnék, amiből úgy is tudok kaját kivenni, hogy a zsákot nem veszem le. Használ itt valaki ilyet? Milyen márka? (A neten egyébként találtam jónak tűnő darabot az Ultimate Direction-nél: https://ultimatedirection.com/jurek-fkt-vest/)

 

Találtam egy NF rövidnadrágot is, aminek a kényelmével kapcsolatban kétségeim vannak - van valakinek konkrét tapasztalata?

https://www.thenorthface.com/shop/mens-better-than-naked-long-haul-short-ca1y

 

Egyébként úgy képzelem, hogy egy Camelbakkal kiegészítve jó lehetne egy olyan futófelső is, mint azok a biciklis felsők, amin hátul van egy zseb - éppen csak itt elöl/oldalt lennének a zsebek. Létezik ilyen???

 

-sajtember- Creative Commons License 2016.11.16 0 0 52321

-  150km-es volt

-  Inov8 Mudclaw 300 volt rajtam, a lábam a rendes mennyiségű szarvasfaggyúnak köszönhetően jól bírta: ugyan meg volt dagadva két napig, lett rajta egy kisebb vízhólyag, meg baromi hullámos lett a talpam, de a körmök megúszták

- onnan tudtam, hogy uráli, hogy éppen nem volt nagy köd és nagyon közel ült az úthoz, ezért a fejlámpa erős fényében jól látszott, hogy mennyivel nagyobb és világosabb a macskabagolynál

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!