Keresés

Részletes keresés

Nyulasmotoros Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2123
Milyen fajták?
Előzmény: nddori (2122)
nddori Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2122
Á, nem vészes. De én inkább fajtatisztákkal foglalkozom, bár van egy keverék anyám, nagyon jól nevel, ezért marad az állományban :)
Előzmény: Nyulasmotoros (2120)
Nyulasmotoros Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2121

Tényleg, egy körkérdés: nálatok mennyi a felvásárlási ár?

Itt 300,- és 340,- a két variáció.

Előzmény: Texas Chris (2117)
Nyulasmotoros Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2120

Húha, az kicsit arrébb van...:))

Én Üllésen, Szeged és Kiskunhalas között.

Előzmény: nddori (2119)
nddori Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2119
Szegváron. (Szentes mellett)
Előzmény: Nyulasmotoros (2118)
Nyulasmotoros Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2118
Pontosabban?
Előzmény: nddori (2115)
Texas Chris Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2117
Üdv, József

Ez nagyon relatív dolog, hogy kinek, mennyire éri meg a nyulazás. Először is nézz körül, hogy a takarmányt mennyiért tudnád beszerezni, előállítani. Ezen nagyon sokat lehet spórolni. Az abrak nem olcsó manapság. Van e olyan terület amit tudsz kaszálni és szénát előállítani egész évre, valamint tavasztól őszig zölddel ellátni a nyulakat. Ha nincs akkor mennyiért tudod beszerezni. Ketreceket mennyiért tudsz venni, vagy előállítani????
A környékeden kell keresned felvásárlót, akinek leadod a nyulakat és az árakat megtudnod. Nálunk az egyik 325 Ft/kg-ot ad érte, a másik az 370 Ft/kg-ért veszi, de az ország más részein más árakat hallottam.

Összegezve mérd fel az igényeket és a lehetőségeidet és utána tudod eldönteni, hogy neked megéri-e. De szerintem először csak pár, 1 bak és 2-3 max. 5 anyával kezdd el és amikor van gyakorlatod és tapasztalatod utána érdemes fel fejlesztened az állományt.

Az ország melyik részén laksz??
Előzmény: orha_jozsef (2110)
Nyulasmotoros Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2116

Érdekes dolog ez, komolyabb számításokat igényelne megbizonyosodni a jövedelmezőségről.

Mindenesetre ne felejtsd el, hogy a nyúltenyésztéshez jó adag szerencse is kell. Értem ezt úgy, hogy pl. elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, vagy akár egy kedvezőtlen időjárású év és néhány hét alatt eláshatod fele állományt. Rossz minőségű takarmány, tartástechnológiai okok stb. dettó. Ezt a kockázatot néhány anyás állománynál minimálisra tudod csökkenteni, viszont a létszám növekedésével arányosan csökken az egy egyedre fordított idő.

Egy példa az időjárási tényezőre: eddig sosem találkoztam a szúnyog terjesztette mixomatózis nevű betegséggel, pedig szabadban voltak a ketreceim, az utóbbi négy évben pedig egymás után kétszer is, még zárt tartásnál is.

Hasmenés: két napig megy a hasa, egy napot gubbaszt, aztán nem mozdul többet.

Ezek mind-mind néhány nap alatt lejátszódó dolgok, mire észbekapsz, csoportosan pusztulnak el. Azt hiszem ezeket nem kell bemutatni a Tisztelt Topiclakóknak. :)

A takarmány árának ingadozása szintén az időjárás függvénye és előre kiszámíthatatlan.

Szerintem ahhoz, hogy hatékonyan tudj termelni, viszonylag nagy befektetést kellene eszközölnöd, aminek a megtérülése kérdéses. Én pl. próbálom a ketreceket, eszközöket a legolcsóbb hulladék anyagból barkácsolni amit a ház körül találok, mivel időm és kedvem adott, de ez egy komoly tenyészetben nem megoldás, gondolom.

Viszont azt se felejtsük el, hogy amikor nagyobb mennyiségben termelsz, az értékesítési láncból egy elemet - a beszállítót - akár ki is lehet hagyni és ezáltal az ő haszna is a te zsebedbe vándorol, továbbá jó esetben rendszeresen tudsz bizonyos mennyiséget előállítani.

Természetesen az sem mindegy, hogyan akarod értékesíteni, élőállat, vagy konyhakész állapotban.

Úgy, hogy még sosem volt nyulad, elég bátor dolog belevágni, mert vannak apróságok, amik csak kellő tapasztalattal kezelhetők, szerencsére elég sok és jó szakirodalom van a témában.

Mindazonáltal nem akarlak lebeszélni, próbáld meg és legyen sikered, én csak örülnék, ha minél többet foglalkoznánk nyulakkal, hátha egyszer elfoglalná méltó helyét a köztudatban ez a "szakma" is.

Elnézést a hosszú litániáért, lehet, hogy nincs pár dologban igazam, cáfoljatok meg nyugodtan.

Előzmény: orha_jozsef (2110)
nddori Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2115
Szia!
Én is Csongrád megyei vagyok!
Előzmény: Nyulasmotoros (2107)
Texas Chris Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2114
Szépek, gratulálok!
Előzmény: suplatyi (2111)
Texas Chris Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2113
Én meg csak szerettem volna megismerni az új tagunkat és megtudni, hogyan nyulazik.
:-D
Előzmény: förike (2104)
arthur1 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2112
Az előbb én voltam!:)
Előzmény: suplatyi (2111)
suplatyi Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2111
Ha nem gond teszek fel néhány képet a nyulainkról.
orha_jozsef Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2110
Sziasztok, úgy látom van itt pár komolyabb tenyésztő is köztetek. Érdeklődnék, hogy manapság milyen szinten érné meg nyúltenyésztésbe fogni az országban ? Érdekelne a téma, mert szeretem az állatokat, nem csak a pénz miatt csinálnám, de ha nem jövedelmező nem vágok bele. Most 20-30 nőstény - hím párban gondolkodom, nem tudom ez kicsi vagy nagy tételnek számít-e , de ha anyagilag is megérné és van felvevő piaca akkor lehet elkezdem. Nem ebből akarok élni, van cégem, de a haszon nem hátrány. Vélemény esetleg? Felvevő piac, milyen méretben érdemes -e csinálni.. stb. Köszi szépen !
förike Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2109
Sok szerencsét a nyúlazáshoz!MÁS: anyukám honlapja szakácsnő!!! www.ibincs.eoldal.hu
Előzmény: Nyulasmotoros (2108)
Nyulasmotoros Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2108
Babonából soha nem számolom meg pontosan mennyi van, mert mindig olyankor ér valami vész, mikor kezdene alakulni a banda.
Előzmény: förike (2106)
Nyulasmotoros Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2107

Csongrád megyében lakom, tényleg, van itt valaki a környékről?

Egy fóliasátorban kialakított ólban van az állományom, többnyire lecsurgós rendszerű ketreceket alkalmazok, ezek fából, fém- és furnér lemezből illetve ponthegesztett rácsból készültek.

Takarmányozás: árpa/zab-nyúltáp keverék, lucernaszénával párosítva. Ez utóbbit egyébként süldőkkel étvágy szerint etetem, érdekes módon szívesebben fogyasztják, mint a tápot.

Túl vagyok néhány mixo és hasmenés járványon, az idén nyáron még hívatlan vacsoravendégem is akadt, ennek eredményeképpen kicsit megfogyott a négylábú ragadozók száma a környéken...;)

Előzmény: Texas Chris (2103)
förike Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2106
Hát akkor van ott nyúl bőven!!Merre laksz?
Előzmény: Nyulasmotoros (2105)
Nyulasmotoros Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2105

Közepes-középnagy testű keverékeket fekete, fehér, tarka, vadas, szürke, vörös színekben, nekem ezek jöttek be a legjobban, viszonylagos igénytelenségük és jó nevelőképességük miatt. Elsősorban leadásra tartom őket, kedvtelésből. (haszonról nem igazán beszélhetünk nyulak esetén szerintem, bár mindig olyankor csurran egy kis "zsebpénz", mikor a legjobban szükség van rá..)

Előzmény: förike (2102)
förike Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2104
Én azért szolídabb vagyok!!:-)
Előzmény: Texas Chris (2103)
Texas Chris Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2103
Üdvözlünk a köreinkben. Milyen fajtával foglalkozol, hogyan tartod őket, az ország melyik részén laksz???
Egy kis bemutatkozást ha kérhetünk tőled és pár fotót is fel rakhatnál az állományodról. Köszönjük szépen előre is.
Előzmény: Nyulasmotoros (2101)
förike Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2102
Helló!Üdvözlünk körünkben!!!!Milyen fajtákat tartasz??
Előzmény: Nyulasmotoros (2101)
Nyulasmotoros Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2101

Sziasztok, új vagyok itt és örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot.

Magamról annyit, kb. tizenöt éve foglalkozok hobbiszinten nyulakkal, jelenleg tíz anyával és két bakkal próbálkozom váltakozó eredménnyel.

nddori Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2100
Nincs mit! Kérdezz nyugodtan!
Előzmény: andreass1984 (2099)
andreass1984 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2099
Köszönöm a segítséget!
Előzmény: nddori (2098)
nddori Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2098
Nem valószínű, hogy bármi baja lenne, sajnos már én is jártam így, hogy nem maradtak meg a kicsik, de nem lett semmi baja.
Előzmény: andreass1984 (2097)
andreass1984 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2097
Lehet a lány nyuszinak baja most, hogy meghaltak a "gyerekei"?
andreass1984 Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2096

Köszönöm a segítséget.

Nem direkt lettek kicsi nyuszik....

Sajnos az összes meghalt :(((

Előzmény: kavarnyik (2094)
kavarnyik Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2095
Gratulálok! Jó nyuszizást!
Előzmény: Isssti84 (2083)
kavarnyik Creative Commons License 2010.01.25 0 0 2094
Szia!
Törpe nyusziban nem vagyok igazán járatos, de kicsit korainak tartom még a családalapítást 5 hónaposan. A korai vemhességtől leállhat a fejlődés, növekedés.
Az hogy testvérek semmikép sem jó, de egyszer túl lehet élni, viszont a jövőre tekintettel nem lenne rossz valakivel cserélnetek bakot, hogy a következő alomnál már ne legyen gondotok.
A picik születésüktől fogva tudnak mozogni, (de a szemük csukva van 10 napos korukig) ha valamelyik nem mozdul meg akkor ha piszkálod, akkor valószínű, hogy nem él. Szerintem rongyot ne tegyél rájuk. Fészket szénából szokott építeni az anyanyúl és megtépi a hasán a szőrét. Ezzel béleli ki a hidegben. Az, hogy nem rakott fészket, nem feltétlen gond, betehetsz neki egy laposabb, deszkákból eszkábált ládafélét. Ezt elletőládának hívják. Mi tenyésztéssel foglalkozók általában ilyet használunk. Ebbe rakja fészkét az anya. Te is berakhatsz egy ilyenbe szénát és bele a piciket. Azt figyeld, hogy szoptat-e. Van, hogy naponta csak egyszer szoptat az anya, általában este. Ne ijedj meg ez elegendő a piciknek.
Kérdezz bátran, ha gondod van.
Előzmény: andreass1984 (2090)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!