Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

odourizing Creative Commons License 2008.09.08 0 0 3792
A kérdés csak az, hogy akkor az étolajderítő kivonja a szabad zsírsavakat és egyéb, az átészterezés szempontjából kártékony anyagokat?
Előzmény: Uldin (3791)
Uldin Creative Commons License 2008.09.08 0 0 3791

A derítésnél az olajat felületaktív anyaggal hozzák érintkezésbe. A nemkívántos színanyagokat a derítőföld adszorbeálja, szűréssel a derítőfölddel együtt eltávolítják a színanyagokat az olajból. A derítés hatásosságára az olaj színváltozásából lehet következtetni.

 

>A budipapír jobban szűr, mint a konyhai törlőkendő vagy a kávéfilter?

>Mert azok semmit sem érnek a finom szemcsékkel szemben.

 

Nem a budipapírnak kell szűrnie, hanem a budipapír felülétére felvitt szőrőanyagnak. Gyakorlatilag a perfillel a budipapír pórusait tömíted el.  Így egy nagyon finom szűrőréteget kapsz. A budipapír, csak megtámasztja ezt a szűrőréteget. Ha elég mocskos az olaj, nem kell szűrőanyag sem, a saját mocska is eltömítheti a szűrőt a megfelelő mértékben, ilyenkor amíg nem lesz tükrös az olaj, járatni kell a szívattyút visszanyomva a leszűrt olajat a kiindulási tartályba. Aztán ha már megfelelően eltömődött a szűrő, a tiszta olaj mehet külön. Viszont egy eltömődött szűrőt meg kell küldeni 2-6 bár nyomással, hogy ne csak csöpögve jöjjön át rajta az olaj. Kopott fogaskerékszvattyú alkalmas a célra. Azért jó ha kopott, hogy a mocsok is átmenjen rajta, valamint, hogy ne tudjon állati nagy nyomást produkálni dugulás esetén. A centrifugálszivattyú is jó végső soron. Kopott MTZ hidraulika szivattyú kiváló a célra, kopott állapotban ingyen hozzádvágják. Vagy kinyiffant olajégőfej szivattyúja is alkalmas a célra, általában javíthatóak házilag (pontosabban arra a célra amire nekünk kell átalakítható), viszont kevés olajat szállítanak ezek az olajégőfej szivattyúk.

Előzmény: odourizing (3789)
Uldin Creative Commons License 2008.09.08 0 0 3790

Az oldószeres savtalanítás során olyan oldószert alkalmaznak, mely a trigliceridekre és a zsírsavakra nézve szelektív oldó hatású, ellenáramú folyadék-folyadék extrakciót alkalmaznak. Az egyik ilyen oldószer az etanol. Szobahőmérsékleten a szabad zsírsavakat jól oldja, a trigliceridek oldódása minimális, kivételt képez ez alól a ricinus olaj. Növekvő szabad zsírsav tartalommal, sajnos növekszik a trigliceridek oldhatósága is. A megoszlás egyensúlyi értékei függnek a hőmérséklettől és az alkohol víztartalmától. A kioldásra használt toronyot Raschig gyűrűkkel töltik meg, melynek magasságát a kívánt savtalanítási hatásfok alapján határozzák meg.

 

Furfurollal a savtalanítás mellett telítettség szerinti frakcionálás is megoldható.

 

35-40 bár nyomáson folyékony propán is alkalmas szelektív oldószernek a savtalanításhoz, hőmérsékleti adatokat nem tudok.

 

Valamint metanolt is alkalmaznak szelektív oldószernek a sztearin-elain gyártásnál.

 

Az oldószeres savtalanítás előnyei:

 

Nagy savszámú olajok is savtalaníthatók, melyek lúgos savtalanítása már nem kifizetődő, gazdaságosan finomítható az oldószeres módszerrel. Nyers növényi olaj esetén a biológiailag értékes anyagok nem pusztulnak el a savtalanítás során, etanol esetében 90%-ban a finomított olajban maradnak. (Ez étolajnál előnyös, biodízel alapanyag esetén ez nem előny, hanem inkább hátrány.) A folyamat szobahőmérsékleten játszódik le, nem kell melegítésre energiát pazarolni. Mód nyílik telítetlenség alapján történő frakcionálásra is.

 

Hátrányok:

 

Nagyméretű berendezés szükséges az ellenáramú folyadék-folyadék extrakció jó hatásfokú megvalósításához. A tökéletes savtalanítást lúgos utófinomítással tudják csak elérni, melynek során elvész a kíméletes finomítás minden előnye (étolajos szempontból). Jelentős az olajveszteség a fázisok éles elválása ellenére is.

Előzmény: naox (3788)
odourizing Creative Commons License 2008.09.08 0 0 3789
Igen, azt már tapasztaltam, hogy a denszesz csak rontja az átészterezés körülményeit, úgyogy azt az olajat nem is próbálom már átészterezni, amibe belekevertem. Csak kíváncsi voltam, hogy feljön-e az olaj tetejére a szokásos szmötyi, miután vagy 2 hétig hűtögettem, ülepítettem, szűrögettem az olajat. És feljött az a zsíros denszesz, vagy tudom is én mi, de egy habos, zsíros, sötét színű vamiről van szó. Ha az nem zsír, akkor mi? Töltöttem is fel ide képeket róla, de nem jelennek meg sehol. :-(
Én meg azt a perfil-t és tonszil-t nem ismerem és a google sem dobott ki róla semmit. A derolin viszont könnyen beszerezhető. Az egy zeolit alapú ásvány asszem és attól is világosabb lesz az olaj, főleg ha többször is kezelem vele. Csak az vele a gond, hogy több hónapig tartó ülepítéssel és lefejtegetéssel sem tűnik el teljesen az olajból. :-(
Szivattyút nem használok, csak egyszerűen hagyom, hogy átszivárogjon a derolinos olaj a szűrőbetéten. Ha szivattyúznám, szerintem több szemcsét átrángatnék a szűrőn.
A budipapír jobban szűr, mint a konyhai törlőkendő vagy a kávéfilter?Mert azok semmit sem érnek a finom szemcsékkel szemben.
Üdv!
Előzmény: Uldin (3787)
naox Creative Commons License 2008.09.08 0 0 3788
"A tiszta etanol valóban jól oldja a szabad zsírsavakat és rosszul oldja az olajat, zsírt (triglicerideket)."
Hat igen, megint nem egyszeru a helyzet. Szokasos homersekleteken az olaj jobban oldja a zsirsavakat, mint az etanol, igy az alkohol nem fogja kioldani a szabad zsirsavakat. Csakhogy a fagyas (dermedes)pont elott az osszes oldhatosag drasztikusan csokken. Tehat az olaj zsirsavmentesitese is csak hutott olajban megy, szobahon aligha (pontosabban a hutes drasztikusan javitja a hatasfokot). Az ipar hogyan csinalja?
Es meg egy aprosag: a zsirsavak tok jol emulgealjak az alkoholt es az olajat, tehat az alkohol csak keves zsirsav elvalasztasara jo, ha sok van belole az olajban, akkor homogen oldatot kapsz.
Előzmény: Uldin (3787)
Uldin Creative Commons License 2008.09.08 0 0 3787

A tiszta etanol valóban jól oldja a szabad zsírsavakat és rosszul oldja az olajat, zsírt (triglicerideket). Ha denszeszt használsz, az erre alkalmatlan mert vizes. Megfelelő berendezéssel, ipari körülmények között használható savtalanításra az etanol. Házilag reménytelen a dolog. Az olajban maradó vizes denszesz csak rontja az átészterezés körülményeit. 

 

A derolin nevű anyagot nem ismerem.

 

Az étolaj gyártásban használt anyag:

 

Derítésre és szűrésre: Perfil nevű anyagot ismerem.

Csak derítésre: Tonszil nevű derítőanyagot. Az olaj színét világosabbá teszi.

 

A 10 mikronos szűrő tükrösre szűrésre semit sem ér. Szerezz 1 mikronost, vagy vigyél fel a szűrő felületére szűrőanyagot  pl. a fentebb említett Perfilt, bekevered 1-2 liter olajba és átjáratod a szűrőn amíg az olaj tükrössé nem válik, utána lehet kezbeni szűrni az olajat. Vagy előtte még a 10 mikronos szűrő köré tekersz pár réteg budipapírt. Aztán ha teljesen eltömődott már a szűrőd, csak a budipapírt kell lefejteni róla utána pótolni kell a budipapírt, majd megint megjáratni Perfiles olajjal, aztán mehet tovább a szűrés. Milyen szivattyút használsz a szűréshez?

Előzmény: odourizing (3785)
odourizing Creative Commons License 2008.09.08 0 0 3786
Szia!
Megkaptam a legutóbbi e-mail-t, de a válasz sajnos megint nem ment át a rendszeren. Kérdeztem a levélben, hogy te milyen lúgot használsz? Mert nekem sajnos csak SZI-TI-m van, amiből ki kell válogatni az alureszeléket.
Amint lesz újra mérlegem azonnal megpróbálom a leírásod alapján elkészíteni végre az a BD-t. De csak kicsiben, mert írtad, hogy úgy jobban ment a reakció neked is.
Üdv!
Előzmény: GPter (3775)
odourizing Creative Commons License 2008.09.08 0 0 3785
"nem tudom, honnan vetted a denszeszes zsirtalanitast, ugyanis a denszesz egyaltalan nem zsirtalanit."
A biodizel.info-s V.Gy. leírásából vettem ezt a marhaságot, de ő nem vegyész, hanem autószerelő, aki ingatlanokkal foglalkozik mellesleg, tehát megbocsájtható neki ez a kis tévedés. :-) Habár álítólag vegyészekkel is konzultált, mielőtt elkészítette a leírást, hogy hogyan tisztítsuk meg a használt étolajat.
De mint írtam: többszöri hűtés, lefejtés, szűrés után már semmi nem ülepedett le az olaj aljára napokig, így gondoltam, hogy megkínálom egy kis denszesszel és valami szmötyit mégis felhozott a tetejére az alkohol. Lefényképezem és megpróbálom feltölteni, habár múltkor is feltöltöttem képeket, mégsem jelentek meg. :-( Egyébként ha már tiszta az olaj, akkor nem úszik a tetején a denszesz , csak opálossá tesui az olajat, tehát valamit csak magával hoz a felszínre nem?
Feltöltöttem képeket, remélem, megjelenik. Az egyiken a denszeszes cucc van, a másikon egy tükrösre szűrt, agyon ülepített olaj, amiből szerintem egy pillanat alatt zselét csinálok, ha összeeresztem az E85+NaOH alkoholáttal. :-( Pedig annak már nagyon zsírsavtalanank kell lennie.
Egyébként az étolajderítő jó lehet zsírsavtalanításra? Az az oxidokat is lehúzza magával nem? Csak 1 gond van vele, hogy lehetetlen teljesen leülepíteni és kiszűrni az oljaból házilag. MIlyen szűrővel lehetne megoldani, hogy a derolin eltűnjön az olajból? Még a 10 mikronos szűrőbetét is átengedte a derolint. Ha benne marad az olajban a derítő, az bezavarhat a reakciónak?
Előzmény: naox (3783)
naox Creative Commons License 2008.09.07 0 0 3784
"Lehet, hogy a túl sok NaOH az oka?
Sztem IGEN."
nem hinnem, hisz a NaOH nem oldodik fel teljesen, tehat ha tobbet adsz, akkor tobb van oldatlanul, de a koncentracioja ugyanannyi, mintha csak kevesebbet adtal volna. A kemia szempontjabol a fel nem oldodott NaOH "nem jatszik".
A legvaloszinubb ok az, hogy tul sok szabad zsirsavad van, vagy az, hogy tul vizes vagy az olajod, vagy a NaOH-od.

(Javaslom, hogy haladj lepesenkent, es eloszor tiszta bolti olajjal probalkozz (kicsiben). Ha azzal megy, akkor erdemes tovabblepni a hasznalt anyagra.)
Előzmény: .psp (3781)
naox Creative Commons License 2008.09.07 0 0 3783
"De gyanítom, hogy az tényleg zsír, hisz a denszeszt pont azért szokás hozzákeverni, hogy diffundáljon a zsírral és kihúzza az olaj tetejére."
nem tudom, honnan vetted a denszeszes zsirtalanitast, ugyanis a denszesz egyaltalan nem zsirtalanit. Teljesen alkalmatlan barmifele zsirtalanitasra. Amit tapasztalsz, azaz hogy van felso fazis, abban semmi meglepo nincs. Az etil-alkohol es az etolaj ugyanis nem elegyedik, az olaj surusege 0.90-0.92, mig az alkohole 0.789, tehat ez a konnyebb. Tiszta etolaj tetejen tehat kulon retegkent uszik azalkohol. A szabad zsirsavak pedig sokkal jobban oldodnak az olajban, mint az alkoholban, azaert az olajban maradnak, nem fognak "atoldodni" a denszeszbe.

Zsirsavmentesitesre alegjobb modszer a lassu hutes, es szures. esetleg tobbszor egymas utan.
"hogy diffundáljon a zsírral"
ez igy teljesen ertelmetlen. A diffuzio azt jelenti, hogy a molekulak a homozgas miatt elkeverednek, pl. amikor a szoba egyik sarkaban levo palpusztai szagat a masik sarokban is erezzuk. De itt ilyenrol szo sincs.
Előzmény: odourizing (3782)
odourizing Creative Commons License 2008.09.07 0 0 3782
Akkor talán még van remény arra, hogy sikerül, amint beszerzek egy új mérleget -mert a régi élromlott- akkor végre nem szemmel mérem majd a NaOH-ot és úgy talán sikerül. :-) Néztem tegnap régebbi hozzászólásokat meg képeket és úgy néz ki tényleg működik az E85-ös alkoholáttal a reakció.
Más: érdekes dolgot tapasztaltam a használt olajnál. Mégpedig azt, hogy hosszabb ideig tartó hűtés, szabad zsírsav eltávolítás után, kíváncsiságból összeráztam denszesszel, hogy kiül-e a tetejére valami zsíradék és az történt, hogy bizony megjelent a tetején 1 zsíros réteg. Pedig több napíg hűtöttem, lefejtettem, szűrtem (hidegen), újra hűtöttem, ekkor már napok múlva sem jelent meg semmi lerakódás az olajban és tiszta, tükrös maradt. Denszesszel összerázva mégis dobott vmi zsírt ha az zsír a tetején. De gyanítom, hogy az tényleg zsír, hisz a denszeszt pont azért szokás hozzákeverni, hogy diffundáljon a zsírral és kihúzza az olaj tetejére. MOst akkor mi van ezzel a hűtéses dologgal. A szabad zsírsavakkal kapcsolatban már felvilágosított Uldin, hogy az nem ugyanaz, mint a zsír, de akkor a reakció során csak a szabad zsírsavak okoznak gondot, a zsíradék nem? VAgy nem zsírt hozott fel a denszesz?
Üdv!
Előzmény: .psp (3781)
.psp Creative Commons License 2008.09.06 0 0 3781
Lehet, hogy a túl sok NaOH az oka?


Sztem IGEN.
Előzmény: odourizing (3780)
odourizing Creative Commons License 2008.09.06 0 0 3780
Köszi az info-t. A melegvíz, meg a konyhasó jó ötletnek tűnik. Már csak BD-t kellene csinálnom zselé helyett és ki is próbálnám. :-)
Szerinted miért lesz zselé állndóan az oljaomból? Lehet, hogy a túl sok NaOH az oka?
Üdv!
Előzmény: Uldin (3779)
Uldin Creative Commons License 2008.09.06 0 0 3779

A vizes mosás elég macerás dolog.

 

Amíg sok szappan van a biodízelben a víz elválasztása elég macerás. Gyorsíthatod az elválasztást ha mosóvíznek melegvizet használsz, valamint az első mosóvízhez keverj hozzá konyhasót.

 

Az utolsó mosás legyen tiszta vizes, a víz leválasztása után a cuccot melegítsd fel 80 fokra, (persze csak akkor, ha nincs benne benya) így a maradék víz jórészét leadja a BD. Esetleg használhatsz valami szárítóanyagot pl. kalcium kloridot stb..

 

Van vízmentes megoldás is, nézd meg a 2960. hozzászólást.

 

 

Előzmény: odourizing (3778)
odourizing Creative Commons License 2008.09.05 0 0 3778
"folosleges, a pHmero, ugyanis nem fogja a biodizel pHjat merni, az csak polaris kozegekben jelez ertelmes erteket (pl viz, alkohol)."
Köszi!
Ezzel megspóroltál nekem egy nagyobb összeget. :-) Nem tudtam, hogy a PH mérők csak poláris közegben mérnek.
Az ülepítés valóban jó ötletnek tűnik és az amerikai kollégák is a mosást használják a lúgos kémhatás megszüntetésére. BD-t még szerintem nem sikerült gyártanom, de valami kisebb viszkozitású, lúgos olajat már igen és azokat próbáltam mosással lúgtalanítani. Nos, az egy igen körülményes feladat, ugyanis marha nehéz úgy elválasztani a vizet az olajtól, hogy ne legyen némi veszteség.
"megjobb, ha a kesztermeket egyszer megkeverteted vizzel, es azt elvalasztod, igy garantaltan lugmentes lesz a termek."
Az amerikai kollágák 5-ször, 6-szor is átmossák a BD-t, amíg az elválasztott víz kristály tiszta nem lesz. És ha ezt megcsinálom, akkor a végén 1 liter olajból kb. 0.1 liter marad. :-( Egy mosásnál legalább egy deci BD-t ott kell hagyni a palackban, mert szinte lehetetlen házilag teljesen elválasztani a vizet az olajtól. Nekem legalábbis még nem sikerült.
Üdv!
Előzmény: naox (3777)
naox Creative Commons License 2008.09.05 0 0 3777
"veszek egy digitális PH mérőt és igyakszem a semlegeshez közeli kémhatást elérni vmiféle módon"
folosleges, a pHmero, ugyanis nem fogja a biodizel pHjat merni, az csak polaris kozegekben jelez ertelmes erteket (pl viz, alkohol). Csereben a biodizel (vagy a sima etolaj) nem oldja a NaOH-t, igy nem is lehet tul lugos. Hagyd a kesz termeket ulepedni, hogy a mikrocseppek is kivaljanak, megjobb, ha a kesztermeket egyszer megkeverteted vizzel, es azt elvalasztod, igy garantaltan lugmentes lesz a termek.
Előzmény: odourizing (3776)
odourizing Creative Commons License 2008.09.04 0 0 3776
Szia!
Nem tudom, hogy hány gramm NaOH-ot tettem az oldatba, de 1 literhez kb, 2 evőkanálnyit. Az már nem 1-2 gramm az biztos. :-) Elvileg 1 literhez 5 gramm kell ugye, merthogy 10 liter olajhoz 50 gramm lúgot írtál elő, de javíts ki ha tévedek, hülye vagyok matekból, ezért nem lettem vegyész. :D Azt szűrtem le a fórumon olvasott leírásokból, hogy inkább az alkohol -legyen az etil vagy metil- mennyiségét kell növelni, hiszen az hozza létre az észtert, a lúg csak vmi katalizátor féle segédeszköz, ami "utat nyit az alkoholnak" a reakcióban, nem? Végül is a glicerint lecseréljük etil vagy metil alkoholra. De lehet, hogy nem így van, ezt csak én gondolom, hogy valahogy így néz ki a dolog.
Már alig várom, hogy kipróbáljam a receptedet, betartva pontosan az utasításokat. :-)
Az alkatrész-cseréről annyit, hogy az nem túl gazdaságos, ha szétmaratom a cuccokat az adagolóban, mert akkor többe kerül a leves, mint a hús. Ugyanis én biztosan nem tudok megjavítani egy adagolót. :-) Úgyhogy ha sikerül az észterezés, akkor veszek egy digitális PH mérőt és igyakszem a semlegeshez közeli kémhatást elérni vmiféle módon. Csak sikerülne már BD-t csinálni zselé helyett! :-)
Üdv!
Előzmény: GPter (3775)
GPter Creative Commons License 2008.09.04 0 0 3775
Szia!

Inkább amiatt "zselésedik", ha kevesebb a lúg, mint ami szükséges. Ha túl sok, akkor pedig az üzemanyagellátó rendszer tömítései, gumi alkatrészei (adagolóban is!) fognak zselésedni idővel. De a jó hír az, hogy azok mind cserélhetők.:))

Üdv.
Előzmény: odourizing (3774)
odourizing Creative Commons License 2008.09.04 0 0 3774
Szia!
Küldtem egy részletesebb válasz mail-t, amiben többször is megköszöntem a segítséget és leírtam, hogy én hogyan próbálkoztam eddig az átészterezéssel, hátha kiderül, hogy hol rontottam el, de sajnos valamiért nem ment áta levél. :-( A legfőbb dolog talán az, hogy lehet, hogy túl sok lúgot raktam az E85-be, mert elromlotta mérlegem és csak saccolgatok, de inkább többet teszek bele, mint kevesebbet. :-)
Lehet, hogy a túl sok lúg miatt lesz zselé az olajamból?
Összefoglalva a levelet: köszönöm szépen a leírást és mielőbb nekiállok a keverés-kavarásnak.Ha sikerül valami használhatót előállítanom, beszámolok róla. Meg persze a szagáról is.
Mégegyszer köszönöm!
Üdv!
Előzmény: GPter (3773)
GPter Creative Commons License 2008.09.04 0 0 3773
Szia!

Mail ment.

Üdv.
Előzmény: odourizing (3768)
Kutyka Creative Commons License 2008.09.03 0 0 3772

Ó, nincs szerencsém... megint! :(

 

Túl messzi van.

 

 

 

Előzmény: Yamaha20 (3769)
.psp Creative Commons License 2008.09.02 0 0 3771
Várom.
Előzmény: Yamaha20 (3769)
odourizing Creative Commons License 2008.09.02 0 0 3770
Az a tankváltó szelep engem is érdekel. Mennyit kérsz érte?
U.i.: Dunaföldvár nekem nincs olyan messze.
Előzmény: Yamaha20 (3769)
Yamaha20 Creative Commons License 2008.09.02 0 0 3769
Étolaj -> TOlna megye, Dunaföldvár
A napokban átküldöm a tankváltószelepről a képet.
odourizing Creative Commons License 2008.09.01 0 0 3768
Szia!
Tudom, hogy ez egy rigen régi hozzászólás és nem is láttalak erre mostanában, de ha előkerülsz, szívesen venném ha részletesebben is leírnád az egész folyamatot, hogy hogyan csináltál E85-tel BD-t. Pl. keverted vagy ráztad és hogy mennyi ideig stb. Meg azt is szeretném tudni, hogy hogyan, milyen ketyerével desztillálod vissza a BD-ben maradt E85-öt. Mert ez nem hülyeség, hiszen így jelentős a megtakarítás.
De ha valaki más is tud pontos felvilágosítást adni a témáról GPeter-en kívül, akkor azt sem bánom.
Üdv!
Előzmény: GPter (3317)
.psp Creative Commons License 2008.08.31 0 0 3767
A mailod nem müködik, a tankváltó szelepek érdekesek lehetnek. Képet kérek.
Előzmény: Yamaha20 (3765)
Kutyka Creative Commons License 2008.08.31 0 0 3766
Enfem érdekelne az étolaj feltéve, ha nem kell nagyon messzire utazni érte. Melyik megyében vagy?
Előzmény: Yamaha20 (3765)
Yamaha20 Creative Commons License 2008.08.31 0 0 3765
Halló!
biodízelt sajna nem tudok szerezni jó árban.
Az étolajon kívül eladó még egy 0,5 bar- os AC pumpa, hőátadó egység szűrővel, valamint egy tankváltó szelep, kéttankos autóhoz.
Képet, árat üziben küldök...
odourizing Creative Commons License 2008.08.29 0 0 3764
"Munkaruházati boltban megrendelheted. A aktívszén szűrő helyett az AX jelű szűrőbetétet kell kérni hozzá."
O.K. Köszönöm!
Üdv!
Előzmény: Uldin (3763)
Uldin Creative Commons License 2008.08.28 0 0 3763

>Olyan AX-es védőmaszkot hol lehet beszerezni?

 

Munkaruházati boltban megrendelheted. A aktívszén szűrő helyett az AX jelű szűrőbetétet kell kérni hozzá.

Előzmény: odourizing (3761)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!