Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2017.10.30 0 0 143210

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (143167)
kupeci Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143209

Azon vagyok,.......lehet ma még nem kellett volna kóstolnom!?:)

Előzmény: Green Corner (143207)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143208

Legközelebb kevesebb ideig kell puhítani. A birs azért jóval keményebb, kövecsesebb.

Előzmény: kupeci (143206)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143207

1-2 nap alatt nem is fog, kóstolgasd, az ízére leszek kíváncsi.

Előzmény: kupeci (143205)
kupeci Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143206

Kipróbáltam a hemzézést a sima almánál is, mukodik. Csak az egy kicsit kicsattant.

Előzmény: Green Corner (143184)
kupeci Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143205

Lehet mások ezt már régen tapasztalták, de az almamag nem színez:(

Arról nem is beszélve hogy Qrvanehéz megmosni, csupa ragacs:(

Előzmény: Green Corner (143184)
kupeci Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143204

okok?

Előzmény: Törölt nick (143198)
kupeci Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143203

SAjnos bármelyik méz alkalmas az erjedésre, ha nem várjuk ki a "lapozódva csurgás" állapotát. A repce mézet ne pazarold el, nagy érték , csokkenti a gyomorsavat, ellentétben a többivel, mert azok növelik. (viszont azonos körülmények kozött lehet a repcének a legnagyobb az affinitása az erjedésre)

Előzmény: 1zsakkrumpli (143182)
gyula.uw Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143202

Köszönöm rézműves 

 

Előzmény: rézműves1 (143201)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143201

Akár még lehet is...nem tudhatom, hogy milyen eszközökkel és képességekkel rendelkezel...nem lehetetlen...

De nézz körül, mert állítólag árulnak olcsóbban bográcsot, direkt fül nélkül is...

Előzmény: gyula.uw (143199)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143200

Szerintem nincs olyan nagy áramlás ott benn...ahhoz nagy nyomás is kellene...az meg, hogy esetleg 20-25-évenként sisakot kell cserélni, talán még kibírható...habár a mi (engedélyezett) mennyiségeinkkel, lehet, hogy lesz az 30-év is...:):):)...

Előzmény: zsorsz (143196)
gyula.uw Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143199

Üdv. 

Az lenne a kérdésem hogy a vörösréz bográcsot oda tudom forasztani a rozsda mentes fazék tetőhöz ? 

Mert találtam egy oldalt ahol 6 litereset kínálnak 14000 ft ért 

https://www.sin-us.hu/review/product/list/id/7441/category/232/#review-form

Előzmény: rézműves1 (143171)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143198

Akkor ez a saját flóráján erjesztett másfél hónapos (adalékmentes),  egy hete nem bolygatott körtecefre megy a ganéra. 

 

Előzmény: Jocó0423 (142975)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143197

Ahhoz, hogy a gőzkavitáció komolyabb kárt okozzon, igen nagy sebességű áramlás szükséges. Az valószínűleg már letépné az üstfedelet.

Előzmény: zsorsz (143196)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143196

De azért az áramlás is kicsit bejátszik.....vagy totál hülyeség?

Előzmény: kopasz szuzukis (143188)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143195

Így már világos.

Előzmény: Sailer (143194)
Sailer Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143194

ott a pont! :)

Előzmény: zsorsz (143179)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143193

Oké,ez így logikusnak tűnik.

Előzmény: kopasz szuzukis (143188)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143192

Köszi, de majd ő eldönti...

Előzmény: kopasz szuzukis (143190)
rézműves1 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143191

Nem is tudtam, hogy ez a töményebbhez tartozik...szabad kézzel szoktam benne matatni...:):)..., de ha nincs seb a kezemen, még csak nem is csíp...pár perc elég a lemeznek, de ezt még a savfürdőben, egy dörzsis szivaccsal szoktam gyorsítani, amíg tiszta nem lesz...utána lúgos (trisós) vízben leöblítem és végül bő tiszta vízzel...

Előzmény: kopasz szuzukis (143186)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143190

Ha már kupolakészítés, akkor inkább az 50 literes ételhordót vegye a kollega. Az 40 centi átmérőjű. Jobban illeszkedik rézműves kollega eszközeihez.

Előzmény: rézműves1 (143171)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143189

Mindenki, aki egy kicsit is figyel,

És réz üstje van... ;)

Előzmény: kopasz szuzukis (143188)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143188

Namégegyszer: 

A rézkupola NEM a gőzáramlástól vékonyodik el, hanem a híg, szerves savak és az oxigén hatásától. 

Ugyebár, mikor bontjuk a készüléket, a kupola gőzterében már savas párlatkomponensek vizes gőze csapódik ki a belső felületre. A kibontáskor meg megkapja az oxigént. 

Mindenki, aki egy kicsit is figyel, tapasztalhatta, hogy a főző belsejében a cefreszint alatt a réz szinte fényes, fémtiszta. A fedél és a sisak belseje pedig barnás-zöldes bevonatú, még nedvesen is. Ez a barnás-zöldes bevonat képződik a szerves sav és az oxigén hatására. Ami a következő főzésnél szintén savi hatásra feloldódik.

zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143187

Ja,hát azon már a dörzsár sem segíthet.

Előzmény: Jocó0423 (143185)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143186

Az akkusav még a töményebb kategória. Inkább passziválja a rézfelületet. Persze, azonnal le kell mosni, és hamar megszárítani.

Előzmény: rézműves1 (143172)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143185

Főleg ha golyós csap :D

Előzmény: zsorsz (143178)
Green Corner Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143184

Nem tudom. A mostaniaknál egyedül az üst alja ami vastagabb az oldalánál és a tetőnél, sisaknál. Érdekes, hogy a helyi főzdében is a teteje vékonyodott el hamarabb a 400 l-esnek.

Előzmény: öreg_néne_b (143181)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143183

Szerintem ez olyan mint a homokfúvás,csak finomabban.

Előzmény: Green Corner (143180)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143182

A testvérem méhész, és mesélte, hogy a repce méz képes erjedésre.

Valószínűleg az élesztők jelen vannak benne.

Arra gondoltam, hogy a cefrekészítésnél az élesztőt kicserélném repce mézre.

Szerintetek?

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.10.29 0 0 143181

Újkorában nem volt vékonyabb a fedő, mint az üst?

Előzmény: Green Corner (143180)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!