Én tegnap nitro hígítóval szedtem le a topjoyos üvegről a ragacsot. Vékony ecsettel többször bekentem, majd kis idő múlva ronggyal ledörgöltem. Volt olyan amit kétszer, háromszor is be kellett kenni.
Addig én is eljutottam, hogy áztat, és levakar, de a ragacs ami makacs. Remélem, nem a reklám helye, de a méhes mézes szörpös üveggel bajlódók. Hiába spalkizom le, még minden, ragacsos marad.
Már arra gondoltam, hogy írok nekik, hátha tudják a tutit...
Késsel a nagyját le lehet faragni áztatás után a papírt.= Áztatás után késsel le lehet faragni róla a papírt.
Lobogó-forró vizet nem próbáltam, de van néhány típusú ragasztó, ami még nyúlósabb és makacsabb lesz meleg víz hatására. És az helyett, hogy lejönne, inkább kenődik.
Amennyiben instant, és gyors megoldást akarsz úgy nem tudom melyik lehet a nyerő, de nekem a forróvízben való áztatás mindig bejön.. utána kicsit megcsiszolom dörzsivel és kész is. Dobd bele egy vödörbe az üvegeid, nyomj rá forró vízet, és hagyjad ázni pár órára. Minél tovább annál jobb, utána úgy lejön róla mint a lehelet.
Hány C fokon erjedt? Nekem 15C fokon 5hét múlva még böfögött, neked teljesen befejezte? Kotyogózol? Én 12.5l/50% főztem ki spontán erjesztett 1q szilvából, EP/UP nincs benne.
Ezt találtam: 15fok spontán erjesztett must, 10-15mg/l kénnel 5-6nap alatt indul be, 3-4hét alatt lezajlik a java még fél évet hagyják dolgozni, 10% felett sokszor kluyveromyces azonosítanak, mint alkoholtűrő élesztőt, ami befejezi az erjesztést.
A szilva ígéretes lessz az idén, aromában ill. kihozatalban. Augusztus- szeptember saját flóráján erjesztve /adalék mentes/ 1 hónapja magnélkül tovább erjesztett 45 liter cefre , adott: 4,2 liter 73%-os kp. és 7 liter 25%-os eup-ot. Megközelítőleg 10,6%-os volt a magnélküli két hónapos csefre.
A tegnapi napon finomítottam a birs alszeszem, és 50 alatt 1.5-2 decinként külön gyűjtöttem. Még 35 nél is nagyon kellemes kompót illata volt, semmi savanykás-kesernyés utópárlat íz ami ilyenkor szokott jelentkezni. Nektek is volt már rá precedens, hogy "merészen" akár 30 ig is engedtétek a kifolyó pálinkát finomításnál?
Olyat csinált már valaki, hogy alszesz lepárlásnál rézeleje elvétel után (nem bízva tökéletesen az azonnali kóstolásban) inkább elvett pár decivel több előpárlatot majd a végén - bár még alig érezhető az utópárlat illat/íz, azért inkább külön gyűjtötte azt a kb. litert, ami már UP gyanús, és ebből a kettőből összeöntve nyert valami másodosztályú eredményt? (pl. némi levegőztetés után jövőre diópálinkának vagy ilyesmi)
Az íze sem, a színe sem változott,csak az enyém:)A magon mintha kialakult volna egy erdekes viaszos bevonat. Így aztán ezt most itt ünnepélyesen feladom!:)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nem szakértő leszel, hanem okleveles bíráló és nem elég a pénzt befizetni, eredményesen el kell végezni a 80 órás képzést, a végén (gondolom) vizsgázni belőle.
Kevesen használnak lakásban vagy tökéletesen zárt helyen nagyobb teljesítményű zsámolyt,mint egy szokványos konyhai gáztűzhely ősszes égője együtt.A gáz égéstermékének jó része vízpára,ezt mindenképpen ki kell engedni,a helyére ugyanott jön a friss levegő,ez elégséges,nem?