Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143296

vilmos

Előzmény: Dav32g (143295)
Dav32g Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143295

Sziasztok.

Tanácsra lenne szükségem:  nagy szegfűkörtéből( kis muskotálykörte) főztem pálinkát. Az íze erősen muskotalyos enyhe körte ízzel. Eléggé kevés a szeszkihozatala. Tudnátok tanácsolni, hogy mely NYÁRI körtefajtátákbóll  érdemes (beszereznem) hozzákevernem, hogy KARAKTERESEBBÉ tegye vagy kihangsúlyozza a körte ízt?

A válaszokat előre is köszönöm.

 

kupeci Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143294

Ez az ötlet szakmailag kifogásolható, mert akkor nem lesz mit kóstolgatni!:)

Előzmény: Green Corner (143271)
mili70 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143293

Megtöltöm a palackot vízzel úgy, hogy ne merüljön el, majd rácsavarom a tetejét. A főzéskor belerakom a hűtőbe. Itt szépen úszkál a víz tetején, a főzés közben pedig a forróvíz (egy-egy felrakás alatt)  általában leoldja a címkét...

Előzmény: vick_1899 (143276)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.02 0 1 143292

Kromofág?

Előzmény: zsorsz (143291)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143291

A nitro is jó lehet.

Előzmény: Green Corner (143284)
Figyelget Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143290

Nekem is aceton a titkos fegyver. Papír leáztat és a ragacs szépen lejön vele. 

Előzmény: raczno (143275)
beetee Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143289

Már próbáltam.

Nekem jobban kézre áll a kiskés. Olyan hámozó méretű. Bevált.

Előzmény: Jocó0423 (143288)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143288

A kés helyett próbáld ki a pengét (snicer), sokkal hatásosabb hidd el.

Előzmény: beetee (143279)
gabor0036 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143287

Én nagynyomású mosóval szoktam. Pedig csak egy kicsi hobbi karcher. 

Előzmény: raczno (143275)
beetee Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143286

Ugye, hogy ugye?... ;)

Előzmény: schlumberger (143285)
schlumberger Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143285

Izopropil-alkohol

Előzmény: raczno (143283)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143284

Én tegnap nitro hígítóval szedtem le a topjoyos  üvegről a ragacsot. Vékony ecsettel többször bekentem, majd kis idő múlva ronggyal ledörgöltem. Volt olyan  amit kétszer, háromszor is be kellett kenni.

Előzmény: raczno (143283)
raczno Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143283

Addig én is eljutottam, hogy áztat, és levakar, de a ragacs ami makacs. Remélem, nem a reklám helye, de a méhes mézes szörpös üveggel bajlódók. Hiába spalkizom le, még minden, ragacsos marad.

Már arra gondoltam, hogy írok nekik, hátha tudják a tutit...

raczno Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143282

EP-vel próbáltam, semmi...

Előzmény: zsorsz (143280)
C5__ Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143281

Ugyanezt tapasztaltam szilvánál és baracknál is.

Még 30 foknál is teljesen jó íze volt, semmi utópárlat hatás. (külön gyűjtöttem, gondoltam arra, hogy "feljavítom" egy kis 80 fokossal)

Előzmény: vick_1899 (143272)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143280

Aceton(körömlemosó)?

Előzmény: raczno (143275)
beetee Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143279

Pedig beszélni magyart...

Késsel a nagyját le lehet faragni áztatás után a papírt.= Áztatás után késsel le lehet faragni róla a papírt.

 

Lobogó-forró vizet nem próbáltam, de van néhány típusú ragasztó, ami még nyúlósabb és makacsabb lesz meleg víz hatására. És az helyett, hogy lejönne, inkább kenődik.

Előzmény: beetee (143278)
beetee Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143278

Izopropil alkohol. Meg egy kés, és finiselni acélgyapot.

Késsel a nagyját le lehet faragni áztatás után a papírt. Utána alkohollal átitatott vattával szoktam puhítani.

Közben megint csak késsel le-le húzom.

Ragacs-függő, mennyi macera után, de eddig mindegyik megadta magát.

 

Előzmény: raczno (143275)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143277

Nekem ami idáig bevált az a vizes áztatás után snicerrel szépen levakarom. Így lejön a ragasztó is.

Előzmény: raczno (143275)
vick_1899 Creative Commons License 2017.11.02 0 1 143276

Amennyiben instant, és gyors megoldást akarsz úgy nem tudom melyik lehet a nyerő, de nekem a forróvízben való áztatás mindig bejön.. utána kicsit megcsiszolom dörzsivel és kész is. Dobd bele egy vödörbe az üvegeid, nyomj rá forró vízet, és hagyjad ázni pár órára. Minél tovább annál jobb, utána úgy lejön róla mint a lehelet.

Előzmény: raczno (143275)
raczno Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143275

Nem tudom, hogy hányan vagyunk úgy, hogy ha kapunk egy üveg valamit, és ha kiürült, akkor az üveg jó lenne

pálinkás üveg nem, saját címkével, vagy címke nélkül... Boros, vagy szörpös üvegeket gondolok.

Én sokat küzdök, nem tudom eltávolítani a ragasztót. Próbáltam már lakkbenzint, nitró hígítót, féktisztítót,

a címkét lekaparva, anélkül. Forró vízzel, szódabikarbónás dörzsölés, stb...

Van valakinek ötlete, bevált gyakorlata?

Fáj a szívem kidobni a sok üveget...

endrepp Creative Commons License 2017.11.02 0 1 143274

Hány C fokon erjedt? Nekem 15C fokon 5hét múlva még böfögött, neked teljesen befejezte? Kotyogózol? Én 12.5l/50% főztem ki spontán erjesztett 1q szilvából, EP/UP nincs benne.

Ezt találtam: 15fok spontán erjesztett must, 10-15mg/l kénnel 5-6nap alatt indul be, 3-4hét alatt lezajlik a java még fél évet hagyják dolgozni, 10% felett sokszor kluyveromyces azonosítanak, mint alkoholtűrő élesztőt, ami befejezi az erjesztést.

Előzmény: Törölt nick (143273)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143273

A szilva ígéretes lessz az idén, aromában ill. kihozatalban.   Augusztus- szeptember saját flóráján erjesztve /adalék mentes/ 1 hónapja magnélkül tovább erjesztett 45 liter cefre ,  adott: 4,2 liter 73%-os kp. és 7 liter 25%-os eup-ot. Megközelítőleg 10,6%-os volt a magnélküli két hónapos csefre.

Előzmény: endrepp (143243)
vick_1899 Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143272

Sziasztok!

 

A tegnapi napon finomítottam a birs alszeszem, és 50 alatt 1.5-2 decinként külön gyűjtöttem. Még 35 nél is nagyon kellemes kompót illata volt, semmi savanykás-kesernyés utópárlat íz ami ilyenkor szokott jelentkezni. Nektek is volt már rá precedens, hogy "merészen" akár 30 ig is engedtétek a kifolyó pálinkát finomításnál?

Green Corner Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143271

Hagyd rajta, ha nem sikerül ráöntöd az alma alszeszre tisztázáskor!

Előzmény: kupeci (143268)
macokk Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143270

Olyat csinált már valaki, hogy alszesz lepárlásnál rézeleje elvétel után (nem bízva tökéletesen az azonnali kóstolásban) inkább elvett pár decivel több előpárlatot majd a végén - bár még alig érezhető az utópárlat illat/íz, azért inkább külön gyűjtötte azt a kb. litert, ami már UP gyanús, és ebből a kettőből összeöntve nyert valami másodosztályú eredményt? (pl. némi levegőztetés után jövőre diópálinkának vagy ilyesmi) 

Bárk_i Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143269

 Off.Röszke felé.

Előzmény: schlumberger (143260)
kupeci Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143268

Az íze sem, a színe sem változott,csak az enyém:)A magon mintha kialakult volna egy erdekes viaszos bevonat. Így aztán ezt most itt ünnepélyesen feladom!:)

Előzmény: Green Corner (143267)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.02 0 0 143267

Fogadok, hogy lekóstolgattad a páleszt róla!:) Mi a gond vele? Színe, íze?

Előzmény: kupeci (143263)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!