A múlt hétvégén vágtunk egy "kis cocát", hagytam is füstölni való dolgokat magunknak! no ezért kérném az ötleteket, tapasztalatokat jó pác receptek terén!!Ha van ilyen és megosztjátok velem, szívesen veszem azt!!
Igen, tényleg, miért az utolsó hónapokban tápoztok? Sokan azért állnak le róla a vágás előtt pláne, hogy ne legyen az íze benne a húsban. Bár, ezek szerint nincs benne.
Moslékügyileg csak annyit,nálunk is minden disznó moslékosan kap enni,ha van elég.A kocák azok,akik mindig kapnak,kukoricadarával fűszerezve,mivel nekik nem igazán kell rohamosan hízni.....szoptatáskor kocatáppal.Most is van egy kocám,ami alatt 2 hetes malacok vannak,és úgy néz ki,mint egy menekült....viszont a malacok!!!Neki muszály tápozni,mert mindent a tejre nyomat.
Mi is kb.1 év alatt szoktuk a hízókat felnevelni,csak mi az utolsó 2 hónapban nyomatjuk meg táppal,így kb.2 mázsásak vágáskor./múlt héten vágtunk,az is annyi volt/
A nagymamámék azt mondják,hogy még a hús íze is más,mint a tápon hízlalté,és ebben van is valami!
Én a moslék híve vagyok...bátran ajánlom mindenkinek!!
valószínűnek tartom,hogy férgesek voltak a cocáid...
Az igaz,hogy nálunk moslékban állnak a malacok,mert szerencsére rengeteg van,így nem csoda,hogy fejlődnek.Azon mérgelődnek,hogy még a vécébe sem tudják leönteni,mert sűrű és darabos.Nekünk nagyon jól jön.
Csak félünk,hogy egyszer komolyan megtiltják a malacozást-sok itt az úrinép és a lakópark...---a szag ellen nagyon jó a forgács fahamuval.
A forgácsot is "szemétként"hordjuk át a közeli asztalosműhelyből.
igénytelen fajták:manga,cornwall,csüngőhasú,öves,észt,tamworth/durokhoz hasonló színű,a cornwallhoz hasonló alakú/,vaddisznó,ezekről tudom,hogy"bármin" elvannak és könnyen,szépen gyarapodnak.A durocot nem ismertem,de látva,hogy jól "működnek"nem lehet gond.Azért hozattam egy kis darát is ,de a rengeteg kenyérmaradéktól,főzeléktől,krumplihéjtól,zöldségmaradványtól is szépen gyarapodnak,az abrak csak csemege.
moslék alatt az iskolai-ovodai ételmaradékot értem.Sűrű,tele van kenyérrel,főzelékkel.Itt pont ez a lényeg,hogy abrakot nem nagyon akarok adni,a moslék nekem ingyen van.Mint mondtam a mangalica,a cornwall az észt és az öves jól szuperált úgy,hogy ősszel bagóért vettem a kismalacokat és csak következő karácsonykor vágtuk le őket.jónéhány ütötte a 200-220 kilót,a cornwall 250 körüli koromfekete szörnyeteg lett,egyszer nem heréltünk,a kanok együtt voltak kocával,szaporulat is lett:o)
A kant levágtuk....bőven kellett fűszerezni,nem volt valami jó illata...:o(((
előtte nem volt malac,nem tudtuk,hogy muszály herélni,azt hittük,azért csinálják,mert a kan veszélyes
Apukád nagyon ügyes ember! Nekünk csak kivételes években sikerült 150-180 kilós disznókat hízlalni moslékon. Előfordult, de nem volt átlagos. Megbízhatóan a 120-130 kilóra lehetett számolni december-január között a cirka 10 hónapos neveléssel. A 80 kiló valóban nagyon kevés, de volt ilyen év is, az egyk az istennek sem nőtt sehová, mérgelődtek is anyámék, hogy "hova eszel, te istenátka":)
Apuék a mai napig így csinálják! Tápot csak a vétel utáni első hónapban kapnak, fokozatosan átszoktatva őket a kukorica/búza darára, főtt krumplira, tökre, répára, konyhamaradékra. Hígabb főzelék-sűrűségűre összetöri-keveri nekik apu a cuccot és melegen (nem forrón) kapják.
Trükk: ha hagynak az etetőben, akkor apu fog 2-3 tyúktojást, nyersen beletöri nekik, kicsit összekeveri - szó szerint kinyalják az etetőt! ;o)))) (Jó, nyilván nem a Tescóban veszik a tojást.:o))))))))) )
Ami lényeges különbség azonban, hogy nálunk a tavaszi (február-április közt vesszük a malacokat, akik ekkortájt 20-25 kilósak) malac decemberre 160-180 kg! A második, amelyiket februárban vágunk le, kb. egy évesen, 2 mázsa felett van!!!!
Volt olyan év, hogy októberben vette apu a malacokat és csak következő télen vágtuk le őket, na ezek már hatalmas 2,5 mázsás bivalyok voltak: rengeteg hús, 40 kilós sonkák, 50 liter zsír.... ;o)
Igaz -sokan mondják- apu nagyon tud bánni a jószággal, hacsak valami kórság nem üti fel a fejét (volt hogy gyárilag beteg malacokat kapott) , nálunk mindig minden nagyra nő :o)))) , gyorsan gyarapodik.
Pedig a szemes takarmány a bevált 3 féle minden éven -semmi táp, szója- tritikáli, búza, kukorica. Ez van darálva, ezt kapja tyúk, disznó, sőt még a nyulak is, a széna és a zöld mellett. Nyúltáp csak az anyanyúlnak jár, meg választás után 2 hétig a növendékeknek...
Szóval moslékon, 9 hónap alatt, 25-ről fel lehet tornászni SIMÁN 150 kg fölé! Igaz ősszel van tök, répa, tavasszal-nyáron lucerna - krumpli, szemes pedig folyamatosan.
:)...a legbiztosabb az lenne ha azt tudnád megkérdezni akitől az anyadisznó származik, hogy milyen tartástechnológiával nevelte az ősöket. Nyílván ha nagyüzemből származik akkor ez nem lehetséges de ott nem is moslékkal nevelték. Moslék és moslék között is nagy különbség lehet, ami a tápértéket illeti. Szerintem, mivel a duroc erős csontozatú valamilyen csonterősitő tápot vagy vitamint kaphatnának.( Különösen a választás idején, mert a pici malacok azt hiszem szopóst takarnak.) De ahogy írtad malacnevelésben van már tapaztalatod, így "észreveszi a szemed " ha nem úgy fejlődnének...Sok sikert !
A mogorva szomszédoknak pedig újévkor egy kismalaccal a hónod alatt kivánj boldog új évet és biztosan megenyhülnek a láttán ! ( a kismalac rövidet nem ihat !:)
Amikor még malacokat tartottak a szüleim, csak indításnak vettek tápot, egy jó zsákkal, kiskorukban, utána kizárólag moslékon és a kertben található egyéb táplálékokon voltak tartva a disznóink. Moslékon volt értve a kukoricadara, anyám vagy én mindig leforráztam, amikor kihűlt, utána adagoltuk nekik. Télidőben, vagy inkább úgy írom, hogy amíg tartósan 10-12 fok fölé nem ment az átlaghőmérséklet, mindig melegen adtam oda nekik a moslékot. Anyu konyhán dolgozott, így rengeteg maradékot tudott hozni nekik, ez is belekerült a moslékba. Tavasztól őszig, amíg volt a kertben zöld, az én dolgom volt dudvát, tököt, miegyebet szedni nekik minden nap. Általában tél végén, kora tavasszal vették meg a kismalacokat, és december, januárra ezzel a táplálékkal 80-130 kilósra tudták feltornászni.
Szerencsés ember vagy, hogy ennyi takarmányhoz ingyért jutsz hozzá. Nagyon régóta disznózok, de csak moslékon még nem hízlaltam. A moslékkal csak higítottam, kevertem a takarmányt. Duroc fajtám is volt már, de azt is abrakoltam.
Azért sok sikert hozzájuk...! (bár én nem bízom ebben a csak moslékos etetésben, dehát kérdés az is hogy mi a beltartalmi értéke annak a mosléknak...))))
A disznósz.r már csak ilyen, nem parfüm illat...pláne 10 db-tól....))))
Rég jártam már erre, de legyen mentségemre ,hogy a nyár sok munkát is hoz magával.
Születtek malacaim szeptember 20-án gyönyörűek lettek. A párom 3 anyának valót meg is tartott.A szomszédból meg vettem egy "durok" "kant" ami úgy néz ki ,hogy csíra marad.
Borsószem nagyságúak a heréi és szerintem ez nem normális,a mieinknek amiket heréltünk már konkrétan nagyok voltak a korukhoz képest.Szóval érdekelne a véleményetek !
Sziasztok!Én egy ritka szerzet vagyok....Budapesti létemre először van 10 pici duroc malacom.Eddig is régóta volt 1-2,max 3db,mert ingyért van a takarmány/moslék/
A mangalica,a cornwall,az öves,a vaddisznó,a csüngőhasú és az észt frankón meghíznak csak moslékon,meg maradék kenyéren,nyáron csemegének zöld...stb.
A duroc is meghízik abrakolás,tápolás nélkül?
Azt mondták,állítólag a Seghers,a fehér lapály és húsmalacok nem maradnak meg csak moslékon.A cornwall például 1 év alatt ütötte a 2 mázsát.A disznók miatt szeretnek a szomszédok....:o)lakópark stb....:o)
:)) A-a-szta mindenit...hát ez egy valóságos remekmű, ollyannyira, hogy a láttán még a szavam is megakadt és köszönni is elfelejtettem, no meg megköszönni is...
Újrakezdés : Szép jó estét kivánok ! Nagyon köszönöm a hozzám való jóságod ! Ilyen műremek láttán tényleg elképzelhető, hogy sajtból van a hold ... ( Üdv. és kösz !:)
Túl vagyunk a disznóölésen, s nagyon finomra sikeredett minden "disznóság", a töltelékből sem maradt ki semmi. A konyhaablak üresen maradt estére, csak az üres pálinkás poharak és a kis butykos árválkodtak benne...:-))
Küldök Neked így virtuálisan egy kis kóstolót...))))
Nagyon régen jártam erre,és nagyon örülök hogy egyre többen irtok erre a topicra!
Mi is foglalkozunk sertésekkel,igaz csak háztáji formában,most éppen 3 koca van,abból az egyik 2 hét múlva ellik.
A disznóvágásra visszatérve.....mi próbáljuk tartani a régi hagyományokat.....majdnem éjfél felé jár az idő,mire végigeszi a társaság a vacsorát!Gyerekkoromban volt még valami,amiről azóta sem hallok sokat ,mi úgy hívtuk NYÁRSDUGÁS!!!Van valaki,aki ismeri ezt a szokást??
Nagyon jó buli volt,gyerekként rettentően élveztük,persze az estére rendesen bepálinkázott nagy ill.dédipapák nem kis morgolódására!!De mindig belementek a játékba.Főleg mikor elolvasták a nyárslevelet....hát abban volt ám "disznóság"!
Ma találtam rá az oldalra és nagyon jó volt végig olvasni!Igazán örülök, hogy mások is szeretnek ezzel a lenézett állattal foglalkozni. Én 23 éves vagyok és agrár egyetemen tanulok. Mindig is foglalkoztunk disznókkal, általában koca vagy kocák is voltak, sajnos ez jelenleg nincs. Ez alatt az idő alatt sok jó és rossz tapasztalatra tettem szert, és nagyon sok szakirodalmat olvastam. Ha tudok, nagyon szívesen segítek vagy adok tanácsot a Kedves Kollégáknak, és természetesen és is szeretnék tanulni tőletek! Remélem felélénkül a fórum forgalma.
Addig is minden jót mindenkinek és minden malacnak!