Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.05 0 1 143390

Látványelem, ott van, ahol jól mutat. :)

Előzmény: pacsepa (143388)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143389

 Ez a hosszabb fajta mérő, direkt ezt rakattam bele, nem azt a pici végűt, kb. 7-8 cm-es, belóg a gőztérbe, elég szépen. Amúgy, ez nélkül a mérő nélkül meglennék, a másikon sem volt, de azért jól néz ki. 

   Az olajhőmérőt szoktam figyelni, a dupla falban, az az ami kell, de valami információt talán ez is szolgáltat majd.

Előzmény: pacsepa (143388)
pacsepa Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143388

Csak okoskodás a részemről, de nem adna több információt a hőmérő, ha a sisak tetejére tennéd?

Előzmény: Törölt nick (143387)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143387

Már majdnem kész az új sisak, hűtőcső, elég szépek lettek. :

norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143386

:-)))))

Előzmény: endrepp (143384)
norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143385

Látszatra egyformák de izre nagyon más :-)

Előzmény: Green Corner (143383)
endrepp Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143384

Hajnalban menj, akkor mélyen alszik! :)

Előzmény: Green Corner (143383)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143383

Jó benéztem, de akkor is elmennék érte!:)

Előzmény: norris53 (143382)
norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143382

Saját termés :-)

Hardenpont !

 

Előzmény: Green Corner (143379)
Figyelget Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143381

Ami szép, az szép. Viszont ez gyönyörű! :-) 

Előzmény: norris53 (143378)
KGPista Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143380

Köszi szépen!!!!! Ezt kerestem. :)

Előzmény: Figyelget (143373)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143379

Itt van nálunk a Kieffer körte hazája, de ezért képes volnék elmenni 120km-t is. Saját, vagy vetted?

Előzmény: norris53 (143378)
norris53 Creative Commons License 2017.11.05 0 1 143378

Sziasztok !

Pálinkás szép vasárnapot !

Egy kis "szakmázás" :-)

Yjog Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143377

Azt megtartom B tervnek, köszi. Inkább még valami gyümölcsízt képzelnék el pluszba.

Előzmény: endrepp (143376)
endrepp Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143376

Téma volt az utóbbi időben a szőlőmag, mint ágyazási lehetőség a szőlőpálinkához.

Előzmény: Yjog (143375)
Yjog Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143375

Sziasztok!

 

Valaki próbált már szőlő pálinkát ágyazni? Sajnos az istenért sem találok olyan fehér mazsolát, ami nem lenne olajos. Próbálkozott valaki esetleg más gyümölcs ágyával? Irsairól van szó az esetemben, illatra nagyon mézes-virágos, és arra gondoltam, szívesen próbálkoznék pár literrel, hátha...

sogi01 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 143374

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (143357)
Figyelget Creative Commons License 2017.11.05 0 1 143373
Előzmény: KGPista (143372)
KGPista Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143372

Sziasztok! 

 

Régebben kérdeztem / írtam. 

A kérdésem a sütőtökről fog szólni. Tudom! Írjak a keresőbe. Próbáltam. Amit tavaly itt találtam útmutatót nem lelem. Direkt beírtam, de a konkrét hozzászólást nem találom.  Legalábbis a régit nem találom.  Valaki anno leírta mikéntjét. Ezt a leírást nem találom. Most kínálnak 130 Ft körül sütőtököt. Én k.... sokallom. Nem ennyi szokott lenni az ára....  De ez egy külön kérdéskör. ..  Ettől függetlenül szeretnék intézni egy keveset... Szóval: Aki tudna nekem mondani egy olyan cefrézési receptet ami a tapasztalatán nyugszik  meg(ő)rülnék neki.... :) Kedves tapasztalt kollégák! Várom kimerítő válaszotokat! Jó éjt!

Green Corner Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143371

Közben utána nyomoztam a hordó előéletének. Eperfából készült, biztos nem barikolt, állandó csapon volt a kamrában, ebből árulták a pálinkát. Mikor kezdett kifogyni, a pincében levő nagy hordóból után töltötték. Most eladó hagyaték lett belőle. El kellene menni megnézni, megalkudni, 20-25l almát rászánnék, azzal kb. félig lenne.

Előzmény: cloaked (143369)
pacsepa Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143370

Természetesen nincs! :-)

Előzmény: mili70 (143367)
cloaked Creative Commons License 2017.11.04 0 2 143369

Ilyen sokat használt hordótól szerintem sem igazán kell félni (főleg, ha akós méret, nem holmi 5 literes díszhordó), csak rendszeresen kóstolgatni kell, mert a szelektív párolgás (is) megeheti lasanként a fajtajelleget, ha az a pálinka nem igazán alkalmas érlelésre.

 

Ami viszont a hordós pálinka jellegét illeti, nem tudom, hogy a szóban forgó hordó összesen hány évet volt töltött állapotban, de szerintem nem nagyon számíthatsz olyan fajta hordós jellegre, mint ami az aranyszínű szilvapárlatoknak van. Pl. a Szicsek ószilvája is 3 évnél többet tölt (minden bizonnyal nem valami friss) hordókban, és szinte semmi olyan nincs az ízében, ami utalna az érlelésre (mondjuk a színe is egész minimális). A sima szilvájukkal összehasonlítva érezni, hogy kerekebb, és hogy kicsit lefaragta a pálinka éles, lakkos oldalát (bár nem eléggé), meg talán van egy kis plusz szárazság, de ennyi. Ami igazán jó érlelt szilvákkal találkoztam (pl. Jelínek, Zufánek), azok nem túl régi, és érdemben megpörkölt hordókban érhettek. Az „aktív” hordó nemcsak ahhoz szükséges, hogy „fás” ízeket kapjon a párlat (maga a fás íz amúgy is csak egy vékony máz szokott lenni az ízben), hanem ahhoz is, hogy katalizálni tudja az olyan érési folyamatokat, amik a párlat bizonyos kongenereit finomabb aromákká alakítják.

Előzmény: Green Corner (143339)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143368

Vendéggel is meg lehet itatni. ;)

Előzmény: mili70 (143367)
mili70 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143367

" ha magadnak szánod "

Miért, van még más lehetőség? :)

Előzmény: pacsepa (143366)
pacsepa Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143366

A szellőztetéshez idő kell. Nem elég átcsorgatni.

Ha van jókora üveg demizsonod, akkor az is megoldás, hogy félig töltöd. Időnként szellőzteted...

Idő kell neki és levegővel érintkező felület.

Saját tapasztal, hogy a pálinkám akkor volt a legaromásabb és legfinomabb, amikor a literes üvegben a maradék 1,5-2 dl állt ledugózva vagy két hónapig. Pedig volt pihentetve, de teli 5 literes üvegekben...

Nem hittem el, milyen csúcs lett a kajszipálinka! Azóta nem töltöm teli az üveget, ha magamnak szánom! :-)

Előzmény: Fo Goj (143365)
Fo Goj Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143365

Ez mit jelent? Elég ha hetente egyszer pár percre kihúzom a dugót az üvegekből? Vagy esetleg csorgatva kellene átszellőztetni?

Előzmény: kopasz szuzukis (143349)
rézműves1 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143364

A madár berkenyéről a "sógorokat" kellene megkérdezni, mert ott nagy divat a belőle készült párlat...pedig állítólag nem csak pálesznek jó...olvastam régebben egy cikket, az írója szerint minden kertben kellene egy ilyen fa...a bogyóinak kiváló élettani hatásai vannak, csak nálunk kevésbé ismerik...

Előzmény: 1zsakkrumpli (143362)
barkócza Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143363

Vannak a berkenye pálinkák, meg a "futottak még" pálinkák. :-) A cefrézésben nincs semmi különös, pektinbontó erősen ajánlott.

Előzmény: 1zsakkrumpli (143362)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143362

Madárberkenyéről van valakinek tapasztalata?

Milyen a pálinka belőle?

Cefrézéséről mit kell tudni?

Érdemes vele foglalkozni?

PH?

stb...

rézműves1 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 143361

Azzal a két ráforrasztott lemezcsíkkal egyrészt a meneteket is rögzítheted, meg a hordó peremén áthajlítva, nagyon egyszerű, de erős az egész spirál pozicionálása is, avval az egy rövid lemezcsavarral.

A lemezek egy kicsit még a hűtőfelületet is növelik, így jobb a hatásfoka...

 

......persze hatásfokot így is lehet növelni egy átfolyósnál...ez nagyon bevált...

Előzmény: Törölt nick (143359)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!