Ez a hosszabb fajta mérő, direkt ezt rakattam bele, nem azt a pici végűt, kb. 7-8 cm-es, belóg a gőztérbe, elég szépen. Amúgy, ez nélkül a mérő nélkül meglennék, a másikon sem volt, de azért jól néz ki.
Az olajhőmérőt szoktam figyelni, a dupla falban, az az ami kell, de valami információt talán ez is szolgáltat majd.
Valaki próbált már szőlő pálinkát ágyazni? Sajnos az istenért sem találok olyan fehér mazsolát, ami nem lenne olajos. Próbálkozott valaki esetleg más gyümölcs ágyával? Irsairól van szó az esetemben, illatra nagyon mézes-virágos, és arra gondoltam, szívesen próbálkoznék pár literrel, hátha...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A kérdésem a sütőtökről fog szólni. Tudom! Írjak a keresőbe. Próbáltam. Amit tavaly itt találtam útmutatót nem lelem. Direkt beírtam, de a konkrét hozzászólást nem találom. Legalábbis a régit nem találom. Valaki anno leírta mikéntjét. Ezt a leírást nem találom. Most kínálnak 130 Ft körül sütőtököt. Én k.... sokallom. Nem ennyi szokott lenni az ára.... De ez egy külön kérdéskör. .. Ettől függetlenül szeretnék intézni egy keveset... Szóval: Aki tudna nekem mondani egy olyan cefrézési receptet ami a tapasztalatán nyugszik meg(ő)rülnék neki.... :) Kedves tapasztalt kollégák! Várom kimerítő válaszotokat! Jó éjt!
Közben utána nyomoztam a hordó előéletének. Eperfából készült, biztos nem barikolt, állandó csapon volt a kamrában, ebből árulták a pálinkát. Mikor kezdett kifogyni, a pincében levő nagy hordóból után töltötték. Most eladó hagyaték lett belőle. El kellene menni megnézni, megalkudni, 20-25l almát rászánnék, azzal kb. félig lenne.
Ilyen sokat használt hordótól szerintem sem igazán kell félni (főleg, ha akós méret, nem holmi 5 literes díszhordó), csak rendszeresen kóstolgatni kell, mert a szelektív párolgás (is) megeheti lasanként a fajtajelleget, ha az a pálinka nem igazán alkalmas érlelésre.
Ami viszont a hordós pálinka jellegét illeti, nem tudom, hogy a szóban forgó hordó összesen hány évet volt töltött állapotban, de szerintem nem nagyon számíthatsz olyan fajta hordós jellegre, mint ami az aranyszínű szilvapárlatoknak van. Pl. a Szicsek ószilvája is 3 évnél többet tölt (minden bizonnyal nem valami friss) hordókban, és szinte semmi olyan nincs az ízében, ami utalna az érlelésre (mondjuk a színe is egész minimális). A sima szilvájukkal összehasonlítva érezni, hogy kerekebb, és hogy kicsit lefaragta a pálinka éles, lakkos oldalát (bár nem eléggé), meg talán van egy kis plusz szárazság, de ennyi. Ami igazán jó érlelt szilvákkal találkoztam (pl. Jelínek, Zufánek), azok nem túl régi, és érdemben megpörkölt hordókban érhettek. Az „aktív” hordó nemcsak ahhoz szükséges, hogy „fás” ízeket kapjon a párlat (maga a fás íz amúgy is csak egy vékony máz szokott lenni az ízben), hanem ahhoz is, hogy katalizálni tudja az olyan érési folyamatokat, amik a párlat bizonyos kongenereit finomabb aromákká alakítják.
Ha van jókora üveg demizsonod, akkor az is megoldás, hogy félig töltöd. Időnként szellőzteted...
Idő kell neki és levegővel érintkező felület.
Saját tapasztal, hogy a pálinkám akkor volt a legaromásabb és legfinomabb, amikor a literes üvegben a maradék 1,5-2 dl állt ledugózva vagy két hónapig. Pedig volt pihentetve, de teli 5 literes üvegekben...
Nem hittem el, milyen csúcs lett a kajszipálinka! Azóta nem töltöm teli az üveget, ha magamnak szánom! :-)
A madár berkenyéről a "sógorokat" kellene megkérdezni, mert ott nagy divat a belőle készült párlat...pedig állítólag nem csak pálesznek jó...olvastam régebben egy cikket, az írója szerint minden kertben kellene egy ilyen fa...a bogyóinak kiváló élettani hatásai vannak, csak nálunk kevésbé ismerik...
Azzal a két ráforrasztott lemezcsíkkal egyrészt a meneteket is rögzítheted, meg a hordó peremén áthajlítva, nagyon egyszerű, de erős az egész spirál pozicionálása is, avval az egy rövid lemezcsavarral.
A lemezek egy kicsit még a hűtőfelületet is növelik, így jobb a hatásfoka...
......persze hatásfokot így is lehet növelni egy átfolyósnál...ez nagyon bevált...