Kevés a konkrét info, a műszaki átalakítás módszereire és az üzemelési tapasztalatokra vonatkólag, az egyes dieselmotor típusok különböző érzékenységéről nem is beszélve
Hol lehet beszerezni Amberlitet, mert iszonyatosan lúgos lehet az etilészter, amit készítettem, ugyanis 1 litert kevertem 4 liter gázolajhoz és az égész lötty inkább hasonlít Fantára, vagy a jó öreg Jaffára, mint gázolajos biodízelre. Rettentő opálos, zavaros. De mosni nem igen akarom, mert akkor nagyon sok az olajveszteség. Lehet, hogy az a baj, hogy nem hagytam még egy kicsit ülepedni, miután lefejtettem a glicerinről? Amit lefejtettem, az nagyon szép, tükrös volt, de rohadt lúgos is, az biztos. Kipróbáltam tisztán eltüzelni és van azért egy pici szaga, de nem olyan vészes, mint az étolaj. :-) Felesbe bekeverve sem lesz enyhébb a szaga, úgyhogy nincs is értelme keverni gázolajjal. Viszont mocskosul lúgos és félek, hogy szétgyilkolja az üzemanyagrendszert. Úgyhogy ezzel még csinálni kell valamit.
"Szerintem egy kis többlet oxigénnel, meg egy jó katalizátorral jelentősen csökkenthető a szag" + oxogén kilőve, mert mint mondtam, turbó nincs az autón. Katalizátor meg szintén nincsen és nem is lesz, mert legutóbb, mikor azon gondolkoztam, hogy be kellene szerelni egyet, akkor tudtam meg, hogy 160 ezer Ft körül van ha jól emlékszem. "Az elektronikától nem kell annyira félni mint amennyire néhányan lázítanak ellene. Egy 97-es TDI Vento-t hajtok 3 éve, ez alatt az idő alatt gyakorlatilag csak féktárcsát cseréltem, meg a feltétlen szükségeseket. (olaj, szűrők)." Akkor te egy szerencsés ember vagy, hogy csak ennyit kellett javítanod az autón, mert én 1 éve vettem ezt a sz*rt és már majdnem 400 ezret költöttem rá, szinte mindent kicseréltem/kicseréltettem rajta és még mindig tud újat mutatni. De ez annak köszönhető, hogy már untam az ország egyik végétől a másikig furikázást és beleugrottam ebbe az autóba, jól bevásároltam vele. :-( Az autó jelenlegi piaci ára úgy 6-700 ezer körül van, de nekem már a duplájába került. :-( Ezt szeretném behozni az üzemanyagon. :D :-)))
Szerintem ha felbenzinezi egy kicsit, mondjuk 10%ban, máris szebb lenne. De benya nélkül, 50-50ben gázolajjal is szerintem gond nélkül mennie kell. Felteszem, a szójaoil állaga azért hígabb mint a méz.
Az már tény, hogy 5% napraforgó esetén is érezni a szagot, 10%-nál már határozottan bárki számára észrevehető. Szerintem egy kis többlet oxigénnel, meg egy jó katalizátorral jelentősen csökkenthető a szag, persze mindennek a feltétele, hogy üzemmeleg legyen a rendszer. Az elektronikától nem kell annyira félni mint amennyire néhányan lázítanak ellene. Egy 97-es TDI Vento-t hajtok 3 éve, ez alatt az idő alatt gyakorlatilag csak féktárcsát cseréltem, meg a feltétlen szükségeseket. (olaj, szűrők). Az autón még a teljes elektronika gyári, pedig km van bőven. Meggyőző érv a 110 ló mellé párosuló 5l-es átlagfogyi. Magasabb szintű elektronikáról csak hallomásból van ismeretem. Az előző verdával (1.7D Kadett) jóval több probléma volt.
"http://www.freeweb.hu/hmika/Kemia/Html/Tioalkoh.htm" Köszi a választ, ezzel a linkkel is kicsit okosabb lettem. Szóval a merkaptán az a büdösítő adalék. :-)
"Talán a beállításon lehetne valamit változtatni. Ha az étolaj sűrűbb és egy térfogategységben nagyobb tömegű olaj jut az égéstérbe, akkor talán célszerű lenne megnövelni a turbónyomást. Több oxigénnel tökéletesebben ég, kevesebb akrolein keletkezik és még talán a lóerő is több lesz meg persze a fogyasztás kevesebb." A viszkozitást hiába csökkentem, nem lesz jobb a szag. A turbónyomással meg nem tudok variálni, mert bizony az enyém szívó gépezet. :-) Az egyszerűbb felépítésű dolgokat szeretem, sem turbó, se gyökér computer, így kisebb a meghibásodás esélye. :-)
A szagot nem hiszem, hogy önmagában az akrolein okozza, ez szerves bomlástermékek csoportjának a műve, de fő összetevő az akro. Különböző gázolajok esetén is más szagot lehet érezni a kipufogónál. (mondjuk az ukrán gázolajnak más a szaga mint a shell naftának). A beállítás változtatásával célszerűbb kísérletezni, mint a szagtalanítással, vagy otthoni átészterezéssel. Szerintem ez olcsóbb és kevésbé veszélyes az adagolóra nézve. Gondolj arra, hogy egy rosszul beállított gázos autó esetén a szomszéd könnyen kihívja a gázszolgáltatót szivárgásra gyanakodva, pedig ha kicsit csavarnak a levegő csavaron, egyből szagtalan az égéstermék.
Nem tudom mi a büdösebb, etil-merkaptán vagy az akrolein, viszont a merkaptánok kevésbé mérgezőek. A gázos kocsiknak még sincs olyan erős szaguk, mint az étolajosnak. Talán a beállításon lehetne valamit változtatni. Ha az étolaj sűrűbb és egy térfogategységben nagyobb tömegű olaj jut az égéstérbe, akkor talán célszerű lenne megnövelni a turbónyomást. Több oxigénnel tökéletesebben ég, kevesebb akrolein keletkezik és még talán a lóerő is több lesz meg persze a fogyasztás kevesebb. http://www.freeweb.hu/hmika/Kemia/Html/Tioalkoh.htm
Elolvastam a linken található szöveget. Igen okító volt az akroleint illetően. Nem is lehet csodálkozni, hogy olyan rohadt büdös, hisz a neve is ezt takarja és ez az adat önmagáért beszél: szagküszöbértéke 0,5-1 mg/m3. Ez gondolom, azt jelenti, hogy pl. 1 m3-nyi levegőben elég, hogy 0,5 g legyen és máris érződik. Na ezt nehéz kiküszöbölni, hogy ne legyen érezhető. Ennén már talán csak az az anyag agresszívabb, amivel a földgázt szagosítják. Valami olyasmi rémlik gimis kémiai tanulmányaimból, mintha azt mondta volna egyszer a tanár, hogy abból 1 molekula is elég 1 milliárd másik molekula közé és már érezhető is ha átsiklik a szaglósejteken. De lehet, hogy ez hülyeség, majd a vegyészek megmondják. :-)
Annyi esze még neki is van, hogy észrevegye, hogy azzal az olajjal nem stimmel valami. :D :D :D Habár, múltkor kicsit furcsa íze volt a sültkrumplinak.... :D :D :D :-))))
Az akrolein rohadt büdös az tény. De a etilészter esetén nem hiszem, hogy sok akrolein keletkezik, mégis van egy kis pecsenye szag, ha hasznát olajból készült a metil vagy etilésztert égetünk. Talán ezt a lacikonyhás bukéját lehetne kicsit javítani.
Egyébként más szaga van a hidegen préselt napraforgó olajból készült anyagnak, mint a használt étolajból készült anyagnak, valamint a repce, retekmag, tátorjánmagból préselt oljból készült anyagnak, valamint a disznó illetve libazsírból készült anyagnak. A leggyengébb szagot a zsírból készült anyag áraszt égés közben.
Én is kísérleteztem már szagtalanítással, (aktívszén, derítőföld) de a szagot nem sikerült csökkenteni. A szagot az akrolein okozza ami nem benne van az olajban, hanem a tökéletlen égésekor keletkezik, tehát kivonni nem lehet. A lényeg a végén van, az eszméletlen alacsony szagküszöb. http://www.freeweb.hu/hmika/Kemia/Html/Akrolein.htm
"Az átészterezés során megtörténik a színanyagok eltávolítása. Sőt információt is ad az átésztereződési fokról." Hát ez az, ami aggaszt, hogy a kiindulási olajam valamivel még világosabb is mint az etilészter. Lehet, hogy nem is etilészter? Pedig vmi sűrű dolog van az alján, jól elkülönülten, a felső fázis pedig jóval hígabb, mint a kiindulási anyag. De minden esetre érdekesnek találom. Valószínűleg az a tetű színanyag intézi, hogy sötétebb legyen, ami a glicerines fázis pirosas színét is adja. Legalábbis remélem, hogy így van. Mert régebben csináltam olyat, hogy lúgos benzinnel megküldtem a derolinozott iszonyú sötét színű, szutykos étolajat és egy gyönyörű, világos, híg olaj lett a végeredmény. Először azt hittem, hogy BD-t csináltam, de mostmár tudom, hogy ez hülyeség, hiszen a benzin nem alkohol fajta, tehát nem lehet vele észterezni. De arra rájöttem, hogy a lúgos benzin alkalmas a derolin eltávolítására, mert sikerült elszappanosítanom az olaj jó részét -sajnos- és az a szappanos rész magával rántotta a derolint is, viszont az olajamnak egy jó része menetett a kukába. Ez pedig azt hiszem válasz a "Viszont egy misét megérne egy szagteszt. A derolinnal kezelt olaj pecsenye illata csökken-é????" kérdésedre, mert ezt kipróbáltam és ha jól emlékszem, ugyanolyan büdös égett szaga volt, mint az étolajnak. Úgyogy a derolin max. arra jó, hogy világosabb legyen az olaj és esetleg mondjuk ha hekket sütöttek benne, akkor elszívja a hal szagot és az égésztermék nem lesz annyira hal szagú. :-) "Hidegen tükrösre szűrést merem javasolni derolinos derítés helyett, vagy csak egyszerűen ülepíted hűvös, hideg helyen." Igen, ezen tanácsodat már megfogadtam és sikerrel is jártam, ennek köszönhető a sikeres átészterezés. Mondtam is az asszonyságnak, hogy okos dolgokat mond ez az Uldin nevű topiktárs, úgyogy ne magyarázzon az olajért a hűtőajtóban, ez egy szükséges munkafázis és kész. :D :D :-))))
"szijja a levegobol" Valahogy sejtettem, hogy a levegőből szíjja ki a H2O-t, de nem tudtam biztosan, hisz nem vagyok vegyész -bár lehetnék :-)-. :D Azt megfigyeltem, miközben válogattam az Al reszeléket a SZI-TI-ből, hogy elekzdett oldódni a NaOH, ami arra utal, hogy a levegő víztartalmával lép reakcióba. Habár ezt olvastam is valahol annak idején. :-)
"De mitől vizes aza glicerin?" szijja a levegobol, mivel egyreszt a glicerin higroszkopos, masreszt a lug is benne van, ami meg inkabb azza teszi. Kb 85%-os lesz, emlekeim szerint.
>Akkor nincs sok értelme étolajderítőt használni ha jól veszem ki a szavaidból.
Jól vetted ki a szavaimat :-) Derítést az étolaj világosabbá tételére, és a nemkívánt ízanyagok kiszedésére találták ki. Még az is lehet, hogy segíti a szabad zsírsavak ülepedését, de erre nem mernék megesküdni mivel nem próbáltam ki.
Az átészterezés során megtörténik a színanyagok eltávolítása. Sőt információt is ad az átésztereződési fokról. Minél tökéletesebb az átésztereződés, annál világosabb lesz az anyag általában, de nem mindig. Előfordulhat a cuccban olyan színanyag, melyet az Isten sem tud eltávolítani. Bár a derolin lehet csodákat tesz. De az égés szempontjából tökmindegy a szín. Viszont egy misét megérne egy szagteszt. A derolinnal kezelt olaj pecsenye illata csökken-é????
Hidegen tükrösre szűrést merem javasolni derolinos derítés helyett, vagy csak egyszerűen ülepíted hűvös, hideg helyen.
1 liter olajbol kb. 0.7 deci glicerin lesz, azaz telleg nem tul sok. De kozos fazist fog kepezni a maradek alkohollal, az higitja. igen, a keveres nagyon fonots, tekintve, hogy a ket reakciopartner nem elegyedik egymassal, biztos, hogy meg joval fontosabb is, mint metanol eseten, ahol jobb az elegyedes. A legolcsobb megoldas az, ha egy szivattyuval korbe-korbe aramoltatod a cuccot.
Kipróbálom az a betöményítést. Kíváncsi vok, menyni glicerin lett végül. De mitől vizes aza glicerin? Hiaszen vízről szó sem lehet a reakció során, mert akkor szappanozunk, megy zselézünk. :-) Köszönöm a gratulát! :-)
Szia! A konyakos meggy szageffektust már tapasztaltam régebben is. :-) Valóban hasonlít a cucc szaga a konyakos meggyre. Ez a szag az (alkohol+benzin)+NaOH+olaj vegyítéséből adódik, akkor is jelen van ha nincs átésztereződés. Az így átészterezett olaj égésterméke egyébként milyen szagú? Az is konyakmeggy? :-)
Üdv! Marha büszke vagyok, hogy sikerült megcsinálnom végre azt a BD-t és mostmár nem csak új olajjal ment a reakció, hanem a használt, gondosan hűtött, ülepített, szűrt anyaggal is és rájöttem, hogy az egésznek talán az a titka, hogy izomból kell rázni az egyveleget, mert ha csak lötykölöm, akkor nem lesz belőle szinte semmi használható. Azért adagoltam hozzá sok alkoholt, -fél literhez kb. 2,5- 3 dl-t meg úgy 3-4-5 g NaOH-ot- mert azt írtad vhol, hogy esetleg megkönnyítheti a reakciót az extra mennyiségű alkoholát. Pesze így már nem igazán gazdaságos, de bepöccentem, hogy már vagy 10 liter olajat elcsesztem és még mindig csak zselé vagy opálos, rettenet lúgos lötty lett a végtermék. Holnap igyekszem csinálni még néhány litert és megszaglászom az égésterméket. Nagyon kíváncsi vagyok! :-) A piros szín meg lehet, hogy a benzinben lévő adalék miatt van, mert régebben, mikor még nem lehetett bioetanolt kapni a környéken, akkor benzinnel póbáltam átészterezni a használt löttyöt és megfigyeltem, hogy ha a NaOH-ot több napig ázttattam benzinben, gusztustalan piros színe lett. Benzinnel átészterezni, nem semmi mi?! :D Dehát akkor még nem tudtam erről a fórumról, csak nem régen akadtam rá. Persze próbálkoztam annak idején is 92%-os denszesszel, de gondolom, mondanom sem kell, hogy mi lett a végtermék. :D Egyébként azzal a piros, híg alsó fázissal kb. 3 hete is találkoztam már. Most néztem úgy 10 perce az anyagot és ez a pirosas alsó fázis most jóval sűrűbb, mint az eddigiek, így könnyebb lesz eltávolítani is remélem. Viszont kicsit kevésnek tűnik a mennyisége. Csak ennyi glicerin lenne 0,5 liter olajban? Jó lenne képet feltölteni róla, hogy megmondják a véleményüket azok, akik már csináltak ilyet, de vmiért nem jelennek meg a feltöltött képeim, az miért van? Talán túl nagy felbotásúak, vagy mi? Betallózom, feltöltöm, látható is, aztán meg nem jelenik meg. Hol a hiba?
a szerveskemia egyik alapveto szabalya, hogy az anyagok szinevel tul sokat nem eri meg foglalkozni. A piros/barna szinezodest valszeg nehany tized szazalekban jelenlevo nagyon szines mocskok okozzak. Erdemes viszont azt megmerni, hogy mennyi glicerin keletkezett, ezt kb ugy tudod, hogy az elkulonult also fazist hagyod napon betomenyedni, 85%-os vizes glicerin marad vissza (benne a natronlug). (gratula...)
Szerintem jó úton haladsz. Az alul megjelenő piros cucc lesz a glicerines alsó fázis. Azért nem sűrű az anyag, mert qrvára felhígítottad alkohollal. Nem kell olyan sok alkohol bele basszus. Az etanol és a glicerin oldódnak egymásban, a glicerinnel lekerülnek az alsófázisba az alkoholok. A színe barna szokott lenni, de lehet a hígítás miatt lesz talán piroska, azt nem tudom esetleg az E85 valamilyen adalékanyaga lehet-e piroska. A barnás színt általában az olajból kiextrahálódott mocsok színanyagok adják.
Üdv! Akkor nincs sok értelme étolajderítőt használni ha jól veszem ki a szavaidból. Viszont kicsit ráuntam, hogy a használt olajból mindig vagy zselét vagy opálos olajat készítettem, úgyhogy ma megpróbálkoztam egy kis tiszta, új (450 Ft-os, tehát ne mtól gazdaságos) olajjal és azt hiszem, megtörtént a csoda. :-) Kb. 1 dl olajhoz öntöttem 1,5 dl E85-tel készített alkoholátot, amibe kb 2-3 g NaOH-ot kevertem. Tehát igencsak fölös mennyiségű anyaggal dolgoztam, de azt hiszem, hogy végre végbe ment a reakció. Ja, és mindezt kb. 35 fokon -a napon melegítve- sikerült véghezvinni. Az edény alján egy igen sűrű állagú, egyelőre törtfehér színű üledék jelent meg. Az már glicerin? Töltenék fel róla képet ide, hogy megnézhesse néhány hozzáértő szem, de valamiért az eddig feltöltött képek sem jelentek meg. :-( Viszont annak örülnék igazán ha végre használt olajat sikerülne átészterezni. De sajnos csak opálosítani sikerül és később valami leülepszik az olaj aljára, de az biztos nem glicerin, mert igen folyékony és ami a legérdekesebb, hogy rosé borra hasonlít a színe, tehát igencsak pirosas. Viszont nem sokkal sűrűbb, mint a fölötte lévő olaj, ezért eltávolítani is nehéz. De eltávolítás után az olaj opálos marad, amit ha GO-val keverek, akkor a GO is opálos lesz. Másnapra viszont letisztul és megjelenik az alján megint egy adag piris lötty. Van valakinek ötelete, hogy mi lehet az és, hogy miért piros? De egy pizitív dolog azért van a dologban, hogy végre nem zselét gyártok. :-)