Keresés

Részletes keresés

palanta_ Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15203

hát, amikor az uramnak mondom, hogyszerintem a hollandok se nem toleránsok, se nem liberálisok, egyszerűen mérhetetlenül közönyösök a másik iránt, mindig tiltakozik, pedig... :D

Előzmény: Tipetupa (15190)
RodeTulp Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15202

Értem.

 És itt mindjárt el is akadt a szavam, ami azért nem jellemző rám... Erre ugyanis nem számítottam, kösz, hogy megosztottad itt a fórummal ezt a személyes tényt. Örülök, hogy a gyereketek gyógyítása itt sikeres(ebb).

Kívánom a legjobbakat,  sok erőt és kitartást mindenben. És kívánom azt is, hogy azért a holland mentalitás pozitívumait is  - mert még mindig azt állítom, hogy jócskán vannak -  engedd eljutni magadhoz! Jót fog tenni a lelkednek, és talán jobban megbékélsz a helyzeteddel!

Előzmény: Tipetupa (15200)
Kamy Eszter Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15201

Sziasztok,

 

Ma kaptam a hírt: május 1-től az országba beérkezőket erősebben ellenőrizni fogják, és akinek a papírjaiban kivetnivalót talál a holland rendőr (gondolok itt lejárt személyire, vagy útlevélre, magyar jogosítvány holland rendszámú autónál....), azt állítólag nem engedik be az országba, hiába él itt hivalatosan.

Mit tudtok erről? Mennyire lehet igaz?

Első hallásra hülyeségnek tartottam, mivel ha itt élek, jogom van a cuccaim használatba vételéhez ha vakáció után visszatértem. De ha belegondolunk, és figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a holland kormány szeretné szigorítani, csökkenteni, lassítani (ki hogy érti) a bevándorlók számát, akkor valami igazság lehet benne. Vagy nem?

Ne essetek nekem, csak gondoltam megemlítem ezt a témát, ha már tudomásomra jutott. Mellesleg holland batátunk figyelmeztetett minket, hogy minden papírunk legyen rendben. (bár nekünk minden rendben van)

 

Jó hétvégét mindenkinek.

 

Feküdjetek le időben, mert 1 órával kevesebbet aludhatunk :-))))))))))))))))

Tipetupa Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15200

Két ok miatt maradtunk, bár eredetileg mi pár hónapra jöttünk és kalandnak indult. Illetve eredetileg egy hollandiai cég magyarországi kirendeltsége hozta ki a férjemet. Azzal a mesével, hogy 3 hónap hollandiai munka után Budapesten lesz munkája. Mese volt habbal. :-s.

Szóval miután kijöttünk, kiderült, hogy az egyik gyerekünk beteg. És a magyarországi orvosokkal is egyeztetve Hollandiában a jobban elismert alternatív kezelésekkel vegyítve az allopátiás, hagyományos kezelést, jobb eredményt értünk el nála.

A másik pedig az oktatás. Főleg a betegség kiderülése után lényeges szempont a minél nagyobb stresszmentesítés. Erre otthon a poroszos múltú oktatásban kevesebb esély van, mint a Montessori alapú iskolákban.

Ha a gyerekemnek Óceániában lenne nagyobb esélye az egészségesebb, normálishoz közeli életre, akkor akár a hátamon cipelve őt is oda vonulnék és ott élnék a fogaimat összeszorítva is. (Hollandiában egy a saját szakmájában világhírű orvos kezelte a gyereket. És egy magyarországi szakembernek köszönhetően kerültünk hozzá.)

Előzmény: RodeTulp (15199)
RodeTulp Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15199

Kösz a választ, bár nem mindenre kaptam.

Pl. a "magyar szellem", amiben a gyerekeid nevelődnek, érdekelne közelebbről. Az a gyanúm, hogy egy szerető, összetartó, saját nézeteikbe erősen kapaszkodó magyar családról és dettó otthon élő rokonságról van szó, akik nyilván, hogy hazahúznak téged innen. Ilyen is van sokunknak, szerencsére otthon és itt is. De ez nem ugyanaz a magyar mentalitással, szerintem itt van a félreértés!

No és most már oszd meg velem légyszíves, hogyha te itt anyagilag rosszabbul jársz, mint Mo-n, nem szereted a hollandokat, akkor miért vagy itt?!?! Tuti, hogy nem a trágyaszag és az időjárás miatt! Akkor MIÉRT???

Szerintem nemcsak én nem értem!!! A férjed miatt? Ő is magyar! Az ő véleménye ugyanaz, mint a tied?

A gyerekeid miatt? A szavaidból ítélve otthon jobban szeretnek lenni.

Esküszöm, nem értem az egész szitut! Vagy nem mondod el, úgy hogy értsük.

Tehát maradt a kérdés: miért éri meg neked itt lenni???????   Lehet, hogy még magadnak sem tetted fel ezt ilyen direktbe?!?!

Előzmény: Tipetupa (15190)
RodeTulp Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15198

Palánta,

igazad van, de csak részben. A magyar nem cigány, de ezt még Európában sem mindnenütt tudják. A viselkedés külföldön személy- és intelligencia függő (bár némi saját nemzeti kultúra hatása alatt).

Viszont én is hallottam arról a jelenségről, amiről Zsotti ír, pl. a tengerentúli és  az angol + francia fórumokból.

Az a kanadai pl, aki életében először egy horda cigánnyal találkozik, és szembesül az életmódjukkal, külsejükkel, akik magukról azt állítják nyilván, hogy ők magyarok, mert a cigány mivoltukat maguk is szégyellik bevallani, és  az a szegény kanadai "igazi"(?) magyart még nem látott, fogalma sincs, hogy a cigány Magyarországon egy külön réteg, annak összes szociális-mentalitásbeli és diszkriminatív vonatkozásával. Az a kanadai azt hiszi, ilyenek a magyarok, és abból általánosítanak. Szerencsére nem ez a teljes gyakorlat, de bizony, él ez a szemlélet! Óriási ennek az image-romboló  hatása irányunkban, bár ezen nemcsak a magyar cigányok, de  mostanában a magyar miniszterelnök  is keményen dolgozik.....

Amire viszont büszkék lehetünk, a sok magyar "ész", a tudósok, Nobel-díjasok. Sajnos, ezek nagy része sem tudott Mo-n érvényesülni, tehetségüket egy másik országban tudták csak kamatoztatni, és hát valljuk be, sokuk héber nyelven beszél(t).... Tehát zsenijeink nagy része sem "igazi" magyar....

Előzmény: palanta_ (15189)
zsotti89 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15197

Személy szerint nem találkoztam ezekkel én se, de bőven elég az ha megnzzük az Eu többi országa által tett megjegyzéseket a mi kis országunkra.

Tipetupa Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15196

> az utált országból mindent kihoznak, amit csak lehet?

?????

Mi van? Mit hoztunk ki? Hova?

(Ha az anyagiakra érted, anyagilag nekem egyáltalán nem éri meg Hollandiában élni.)

Előzmény: palanta_ (15184)
Tipetupa Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15195

Nagy like.

Előzmény: ehead (15183)
Tipetupa Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15194

Úgy tűnik bevettem némi fogalmazásgátlót. :-D

 

Eredetileg amikor a férjem elindította az állampolgárságot, a törvény szerint véglegesen négyünk közül csak én maradhattam volna kettős állampolgár.

Miután az évek alatt módosították a törvényt, a gyerekek IS maradhattak kettős állampolgárok. Én lehetnék, ha akarnék. Így értettem az "is"-t.

Előzmény: incifici (15182)
Tipetupa Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15193

Végül azok lettek.

Eredetileg, amikor megkapták a hollandot, az volt a törvény, hogy 18 éves korukban választaniuk kell.

Mire 18 éves lett a nagyobbik (kisebbik még most sincs annyi), eltörölték ezt a törvényt és maradhattak kettősek.

Előzmény: palanta_ (15181)
Tipetupa Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15192

Nem emlékszem az állampolgársági vizsgálat űrlapjára, elképzelhető. (Még a nagyszülőket is kérdezik, azt tudom.)

Előzmény: palanta_ (15180)
Tipetupa Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15191

Egyszerűen nagyon sok negatív tapasztalatom van.

A leendő vejünk holland-holland. Hát, hm, érdekes szituk vannak, az biztos. :s

És keményen látszanak a nehézségek a két kultúra között. Évek óta vannak együtt és ugye testközelből látjuk a dolgokat. Egyelőre az az erősebb, hogy mi rengeteg dolgot lenyelünk a békesség kedvéért (a saját otthonunkban), a fiún pedig látjuk az igyekezetet, hogy a lányunknak megfeleljen.

 

Előzmény: mirla2 (15179)
Tipetupa Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15190

A férjem annyira tart el, amennyire én őt...

És nem, nem köpködöm a hollandokat. Nem szeretem őket és engedtessék már meg nekem (mondjuk ha nem, az sem változtat semmit:-) ) szubjektív vélemény. Defőlegéspláne a saját érzésem.

Befogadtak a hollandok??? KIT? Pont az az egyik amitől hányni tudok, hogy szemtől szembe édelegnek, közben a szomszéd följelent, mert óh, Atyám, a kutya az udvaron van...

Rengeteg példát tudnék írni az áltoleranciára. Kicsit kapargasd meg a felszínt, máris nem lesz az olyan rózsaszín...

A gyerekeim magyar szellemben nevelkednek, amennyire megtehetjük.

És azért nem megyek haza, mert a gyerekekre nem erőszakolom rá az én véleményemet. Az a családban 1 db vélemény. A gyerekeket nem ráncigálom. Amikor az egyik úgy döntött, hogy esetleg otthon tanul majd, akkor abban álltam mellette, hogy úgy készültem, megyek vele haza. Az életben vannak prioritások és az én életemben MÉG nem érkezett el az az idő, amikor (boldogan) elhúzhatok Hollandiából.

Előzmény: RodeTulp (15176)
palanta_ Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15189

nem vagyok cigány, csak magyar.

 

 

mivel a cigányokat nyugaton is ismerik (Fraciaországban, Spanyolországban elég nagy kolónia él), nem kevernek minket.

 

 

ha az a tapasztalat, hogy lecigányoznak téged, akkor ez a te felelősséged, aki kint élsz, mert úgy viselkedsz. ha meg általános, akkor meg a ti felelősségetek, akik kint élnek.

 

 

én még ezt nem tapasztaltam soha amúgy, hogy engem bárki cigánynak nézett volna, vagy lesajnált volna amiatt, mert magyar vagyok.

Előzmény: zsotti89 (15188)
zsotti89 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 15188

Először is köszönöm a válaszokat. Mentalitásról meg annyit hogy én elég sok felé utaztam már a világban, de a legáltalánosabb hogy: Honnan jöttl? Magyar? Szegény..... Az hogy egy külföldi állam, esetleg egy külföldi család befogad egy magyart ( a magyar ezt mikor tenné meg????) és azt mondja hogy mondjon le a magyarról nem tudom miért ilyen probléma. Az meg elég nagy előny mikor majd a gyerekedre nem azt mondják hogy cigány magyar, hanem hogy intelligens pl. holland.

jewel1979 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15187
Épp erre mondtam, hogy az anyagi aspektust értem, a lelki nehezebb.
Előzmény: incifici (15186)
incifici Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15186
Jewel, erdekes amit felvetettel... Honvagy.
En eloszor 2002-ben jottem ki, 8 honapra. Utana haza 3 honapig, azutan visszajottem es azota is itt elek. 2004 ota mar a ferjem is itt van. Kulon nagyon kemeny evek voltak. Kb. 2005-2006 ota pedig honvagyam sincs. Addig ugy elo-elojott, de az agyammal abszolut vissza tudtam fogni magam, sosem estem letargiaba vagy depresszioba. Pedig mar akkor is ritkan jartunk haza, 2007 ota pedig max. evi 2-szer, de leginkabb 1-szer evente.
Szerintem nalam akkor ment el vegleg amikor megszuletett az elso gyerek es emellett a munkaban is megtalaltuk a szamitasainkat. Szoval a mindennapokban boldogok vagyunk. Es meg egy fontos, amit mar akkor is tudtam amikor meg volt honvagyam: sajnos Mo.on sosem tudnam tortetes es acsarkodas es masok eltiprasa nelkul elerni mindazt, amit itt meg kivulallokent is abszolut nyugiban elertem es megtehetek... Nincsenek es soha nem is voltak extranak vagy luxusnak mondhato kivansagaim... De ma Mo.on egy mernok hazasparnak rengeteg "csunya" dolgot kellene tennie ahhoz, hogy a 3 gyerekevel olyan szinvonalon elhessen, mint mi itt.
Előzmény: jewel1979 (15185)
jewel1979 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15185

Tipetupa védelmében... azért ez a honvágy elég kemény dolog ám. Nektek nincs ilyen? Mert nem minden a pénz, az anyagi jólét... pár hete voltunk otthon egy temetésen. És én is elgondolkodtam: ha meghalok, vajon ki fog itt engem eltemetni? A holland kollégák?... Mert a család akkor is "otthon" van, Magyarországon... és ha temetésre kell menni, bizony mi is mindig szó nélkül utazunk oda. Vajon hány holland ismerősöm repül majd el Magyarországra a temetésemre? Jó, tudom, morbid, de ezzel csak azt akartam éreztetni, hogy vannak a pénznél komplikáltabb dolgok is. Én mondjuk alkalmazkodó vagyok itt, mert úgy érzem, bevándorlóként ez kötelességem, és pont ezért nem érzem magam néha jól (egyenrangúnak) mert igyekszem akkor is szépen és jólnevelten viselkedni, ha otthon nem ezt tenném - mert tudom, hogy nem otthon vagyok.

Mindamellett szerintem is van mit tanulnunk a hollandoktól, és van mit elhagyni a magyar mentalitásból...

Előzmény: RodeTulp (15176)
palanta_ Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15184

én azt sem értem, hogy mi köze a lánya állampolgárságának ahhoz, hogy holland férje lesz :D

 

egy magyarnak nem lehet holland férje, vagy fordítva?

 

és igen, teljesen érthetetlen, ha ennyire utálják a hollandokat, miért tartanak ki ott... ja, hogy az utált országból mindent kihoznak, amit csak lehet? hát nekem ez nem szimpatikus. gondolom, Wilderséknek is kb ezért van tele a puttya a bevándorlóktól.

 

nekem is sok pozitív és negatív élmény tör fel, ha hollandiára gondolok, de a mérleg nyelve alapvetően pozitív.

 

és én pl nem szégyellem, hogy időnként besokallok, és ide-oda költözök :DD

Előzmény: incifici (15182)
ehead Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15183

Nos én sem látom jelenleg semmi előnyét annak, ha valaki a magyar helyett holland állampolgár.

Max. ha vízumot kér pl. az USA-ba. De oda az átlagember nem röpköd gyakran.

 

Én becsülöm Tipetupát, hogy vállalja a véleményét. Nem bántom miatta, mert ő így látja az a dolgot, más meg esetleg másként.

Ez éppen egy olyan dolog, amit ugye a hollandok nagyon hangoztatnak, hogy tudni kell elfogadni másokat, a szokásaikkal, véleményükkel, másságukkal együtt.

 

 

"nem szeretnem azt a magyar mentalitast, hogy konyoklok, taposok lefele, kit ahol erek alateszek neki, anelkul hogy egy csepp pillantast is vetnek kik vannak alattam, vagy torodnek veluk egy picit is."

Na ez nem csak magyar mentalitás.......

Én alám egy holland kollega ahol csak tud, próbál alám tenni (leginkább szakmailag).........és mindenki erősen kapaszkodik a cégnél és nem igazán vannak tekintettel a másikra.

 

"communiceren en comminiceren en overleg en afspraak en zitting etc." : ez legtöbbször felesleges, mert egy hozzáértő profi sok esetben rövid időn belül fején találja a szöget. Én azt látom, hogy a hollandok többsége a semminek is óriási nagy feneket tud keríteni és nagyon profik abban, hogy jól eladják magukat. Biztosan az anyatejjel szívják magukba a magabiztosságot.....

Előzmény: incifici (15175)
incifici Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15182

Szerintem ok kettos allampolgarok, legalabbis Tipetupa ezt irta: "Aztán menet közben ez változott, pont azért, mert nem a gyerekek dönthettek, ők is maradhattak kettős állampolgárok."

 

En mar csak azt nem ertem, hogy kik maradhattak meg? Mert a ferjed lemondott a magyarrol, csak ugy kaphatta meg a hollandot, Te pedig ezek szerint nem vetted fel a hollandot. Akkor kik maradhattak kettos allampolgarok "is"?

Előzmény: palanta_ (15181)
palanta_ Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15181

a gyerekek miért nem lettek kettős állampolgárok?

Előzmény: Tipetupa (15168)
palanta_ Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15180

bármelyik szülője lehet magyar, a gyermek akkor is megkapja a magyar állampolgárságot, ez nincs az anyához kötve...

Előzmény: Tipetupa (15162)
mirla2 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15179

Tipetupa,

Met alle respect:), de őszintén szólva  mindig elcsodálkozom, mikor a holland-ellenes véleményedet ennyire kinyilvánítod. Valahogy nem illik ahhoz a nőhöz, akit itt a fórumon megismertem, és tulajdonképpen Incivel és még jó pár értelmes emberrel, meg veled együtt, egy "klubban",  sokszor egy véleményen voltunk szinte minden témában. Ebben most kivételesen én sem osztom a nézetedet, és nem tudom, hogy nálad mi az igazi oka ennek a nagy ellenszenvnek. Az elnyomott honvágy talán?  Vagy csupa olyan hollanddal találkoztál, akiket kizárólag negatívan tudsz megítélni? Ha egyik gyereketek hollandhoz megy férjhez, akkor ő annyira mégsem lehet holland-ellenes.... Vagy bevándorolt holland az illető:)? Az is lehet persze...

 

Rode Tulp megfogalmazása kemény, de én is osztom. Bármennyire is fáj....

Én-mi személy szerint örülünk, hogy itt lak(hat)unk, dolgozhatunk, jobban és egészségesebben élhetünk, mit otthon. Gondolom, nálatok is így van, mert különben nem lennétek itt. Én megbecsülöm azt a népet, azt az országot, amelyik befogadott.   Nyilván egyéni eseteket én is tudnék mesélni, de én nem ebből indulok ki.

Előzmény: Tipetupa (15168)
incifici Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15178

Sajnalom, de igazat kell hogy adjak a magyar mentalitas illetoen. Es en is tudom, hogy ez csak altalanositas... es megis nagy vonalakban nekem is ez a tapasztalatom. :-(

Ha nem igy lenne, inkabb valasztanam en is hogy visszamegyek, es ott elnenk boldogan...

Előzmény: RodeTulp (15176)
RodeTulp Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15177

Materialista helyett értendő: anyagias... Ezt akartam írni, csak bejátszott a holland nyelv :(

Előzmény: RodeTulp (15176)
RodeTulp Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15176

Azért elég érdekes, hogy sok-sok ideje itt élsz, itt neveled a gyerekeid, férjed itt keresi a nagy pénzet, amiből téged is eltart, te meg köpködsz a hollandokra. Jó, elismerem, van, amit én sem vennék át tőlük, de ennyire nem utasítom el őket, mint te. Sőt, éppen mentalitásban sokat tanultam, és úgy érzem, javamra is vált.

Miért, a magyar mentalitás szerinted jobb?!?!?! A zabálós, kül- és belhonban széthúzós, örök elégedetlen és szerencsétlen, sírva vigadó, folyton a múltra hivatkozó és másra mutogató, kiskapukon érvényesülő, mutyizós, materialista, környezetromboló, nacionalista és álszent MAGYAR? És most ugye, általánosítunk, oda-vissza....

Mintha Exxon szelleme tért volna vissza ezzel a hsz-dal..... Tipikus magyar hozzászólás. Inkább örülnél, hogy befogadtak. Családostul.

Még csak egyet nem értek. Miért nem mégy haza? Gyerekeid is jó kis magyar szellemben nevelődnének, bizony.

 

Előzmény: Tipetupa (15168)
incifici Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15175

Tipetupa,

mostmar nincsen ez a kotelezo jellegu a gyerekeknel. Ha en holland allampolgar leszek, akkor ok is lehetnek. Es nem kell lemondaniuk a magyarrol, 18 eves koruk utan sem. Tehat ok kettos allampolgarok lesznek, amig ugy akarjak.

A holland mentalitasra rahuzni egy bizonyos fajta mentalitast igy unblok nekem meg mindig eleg fura. A mi kornyekunk - bar lehet hogy nem altalanos-, valoszinu kivetelesen jonak szamit. A munkahelyi kornyezetunk szinten. Nem mondom, hogy nincsenek furcsasagok, de pl. amirol a multkor volt itt a "remisztgetes", hogy nem hasznalnak zsebkendot meg stb. en tobbnyire nem ilyenekkel talalkozom (most ez egy kiragadott pelda, de az itt emlitettek kozul meg egy csomot elo tudnek rangatni).

Tehat ha mondjuk azt az oldalat nezem, - hogyha mar itt tartunk-, nem szeretnem azt a magyar mentalitast, hogy konyoklok, taposok lefele, kit ahol erek alateszek neki, anelkul hogy egy csepp pillantast is vetnek kik vannak alattam, vagy torodnek veluk egy picit is. En nagyon sok helyen tapasztaltam ezt Mo-on, es ezzel osszehasonlitva mondjuk az itteni munkahelyemen ez abszolut nem igy van.

De lehet pl. azt is holland pozitiv mentalitasnak emliteni, hogy egyeztetnek. Vegtelensegbe nyulo orakon es napokon keresztul communiceren en comminiceren en overleg en afspraak en zitting etc. Ugyanezt lehet negativnak is mondani, de az eredmeny szempontjabol (a mi munkankban) inkabb a holland mentalitas az ami a jobb vegeredmenyt adja.

De lehetne meg annyi mindent emliteni, ezek azok amikre en gondoltam.

Ami olyan, azt pedig termeszetesen ugy latjak itthon, tolunk ugy tanuljak meg (wc utan kezmosas, papirzsebkendo hasznalat, nem bofoges) stb. De ami olyan, azt igenis szeretnem ha beepulne nekik, es alapvetoen magukban hordoznak.

Lehet erre azt is mondani, hogy mindez megy allampolgarsag nelkul is. Lehet hogy megy. De nekem mas a velemenyem.

Előzmény: Tipetupa (15168)
hannulla Creative Commons License 2012.03.23 0 0 15174

Ok!

Feljegzeytem!

Előzmény: Quantumleap (15173)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!