Keresés

Részletes keresés

stangli2 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2514

Én is tartottam baromfit kisgyerek mellett, sőt valszeg nemsokára fogok is, csak ólakat kell gyártani, mert egyenlőre veszteséggel tudnám termelni a tojást..

Én a brahma szerelmese lettem, mióta találkoztam vele a kiállításon:-)

Egyszer egy japán kotlós megkergette a gyerekemet, utána nem ment be hozzájuk jó ideig, most már nem fél tőlük, sőt. Tavaly elött kitojt tyúkokat vettünk, csak rájöttünk, hogy ebben az ólban nem jó tartani, az egyik kutyám leöli őket, szóval muszáj lesz keríteni és nagyobb ólat gyártani..

förike Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2513
:-))
Előzmény: karibaba (2512)
karibaba Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2512
Komoly lokátorai vannak! ;o)
Előzmény: förike (2511)
förike Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2511
Na itt vannak az újképek!
Purcsimanó Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2510
Nálunk így néz ki az önitató,de ez sajnos télen nem működik.Nyáron viszont nagyon jó,egész napra elegendő tiszta vizet biztosít....
nddori Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2509
Én Csongrád megyében lakom :)
Előzmény: Purcsimanó (2497)
karibaba Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2508
Ráérsz, feltéve, hogy nem akarsz fiatal nagymama lenni!!! ;o)))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: Rencsa-baba (2506)
karibaba Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2507

Nálunk nincs gond sem a kakasokkal, sem a tyúkokkal....szinte meglehet simogatni ôket.

Jól mondod, ha rendszeresen vágni-enni akarnak, akkor kevés a tíz, de nálunk még egy sem került kés alá! Különben nem is a vételáruk húzós, hanem etetni ôket! Valamelyik tikoson olvastam, hogy egy átlagos méretü tyúk napi kajaszükséglete 10-20 dkg. Apu mindig azt mondja, hogy amit az 50 baromfi megeszik náluk (folyamatosan vágják ôket, mire megjön az utánpótlás leredukálják 15-20-ra az állományt) azzal két hízót felnevelne! ;o))))))

 

Az is igaz, hogy ha nem akarnak vágni, akkor vehetnek kifejezetten tojótyúk-fajtát (hibridet) is, ezeknél a kakasokat eleve kiszelektálják, vagyis, ha 5 tyúk kell, akkor elég 5 elônevelt!

 

Nekem különben küllemre az itáliai tetszik. A nagyobb kakasom valszeg ilyen keverék. Szóljatok ám, ha látni akarjátok ôket - OFFOLOK egy sort! ;o)))))))

 

Mondjuk én mindennel így vagyok: a kutya legyen kutyaforma, a tyúk-tyúk, a nyúl-nyúl!

Előzmény: tooommm0013 (2505)
Rencsa-baba Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2506
Hali!

Megérem követni a fórumot ugy beindultatok..:))Én is fél literes ásványvizes meg üditős üvegeket használok a nyulaknak,nekem még nem volt gondom azzal hogy nem tudnak belőle inni.Még a máshonnan hozott nyulak is ittak belőle egyből.Én most ugy oldom meg hogy van csere üvegem a lakásba És csak a kupakot kell egy kicsit kiolvasztani ha befagy.És ami befagyott üveg meg kienged,mire megint cserélem.Az itatokbol mindig megveszem a legkisebb kiszerelést azt hiszem olyan decis a legkisebb.És átszerelem műanyag flakonra.Ha többen vannak egy ketrecben akkor literes üveget teszek.Majd csinálok képeket ha lesz egy kis időm.:))

Nekem nincs gyerekem,de még csak 25 vagyok,ugyhogy még ráérek szerintem..:)))!
tooommm0013 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2505

Ha lehet hát lehet!

 

Azért én ezt a 8-10-et kicsit keveslem ám! Nekem a 25-ből 10 tyúk volt. A többi kakas. De ha szerencséjük van is és 8-ból 5 tyúk amit megtartanak és egy kakast is mellé (szerintem azt csak ha nagyobb a gyerek**) Az 6 a 8-ból. Kettőt kirántanak, mert a 3+2 ember az megeszi jóízűen a két rántott csirkét és ennyi. Megkóstolják, megérzik, hogy milyen jó is ez a boltihoz képest és ennyi. Lehet várni egy évet. Ha 10 volt akkor 2 hétvége.

:)

Feltéve hogy nincs több ól és a másikba még jöhet egy adag. Persze ez is pénztárcafüggő.

 

Én 35 db ot vittem tavasszal (naposan). 10 húshibrid és 25 kettős hasznosítású. Van még a fagyasztóban csirkehús, de mire az új csapat vágásértt lesz el is fogy. Ez étvágyfüggő. Mi legtöbbet nyulat és csirkét eszünk.

 

Tegnap is volt húsleves nyúlból és brassói nyúlból. Nyammm.....

Most is azt ebédelek.

 

**Ha kakas van akkor tapsztalataim szerint a tyúk is vadabb. És a kakas is tud mérges lenni. Volt már nadrágon keresztül is véraláfutásos a lábam. De legalább a szemem nem éri el.

Előzmény: karibaba (2504)
karibaba Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2504

Csatlakozom: a baromfi is jó dolog! :o)

Mi mindkettônek egyszerre rugaszkodtunk neki - tavaly. Különben meg kár lenne minden apróságért más topikba ugrálni (bár magam 5-6-ot olvasok rendszeresen), ha más sem bánja egy kis tikozás belefér! ;o))))

Én elsô nekirugaszkodásra elônevelt kettôs hasznosítású hibrideket javaslok! Ezek olyan 3-400 Ft-os darabáron vannak és szinte minden faluban beszerezhetô, fôleg tavasszal. (felénk is több telefonszám "kering") Vesztek egy 8-10 darabot, a kakasokat (amikor már jól látszik, hogy milyen nemüek) egy kivétellel levágjátok, a tyúkokat meghagyjátok. 5 tyúktól meglesz a napi 3-4 tojás! Aztán, ha belejöttök, akkor lehet "fajtyúkokat" is tartani, vagy kiscsibéket keltetni, de -szerintem- ne ezzel kezdjétek! (A keltetést én is az idén akarom kipróbálni márc. vége fele, de egy kicsit félek, mert ha nem kotlós kelti hanem gép, akkor hetekig nekünk kell "dajkálni" a csirkéket. Viszont kislányom biztos nagyon örülne a sok kis csipogó csöppségnek....ezért gondoltam egy próbát tenni.)

Nekünk különben 15 pittyénk van, innen-onnan kaptuk, cseréltem stb. Eddig -ahogy azóta megvilágosodtam- nagy szerencsénk volt, mert megtudtam, hogy ez a legrizikósabb: felnôtt tyúkokat beszrezni több helyrôl, különbözô idôpontokban! Ha az ember melléfog és begyüjt egy beteg egyedet, akár az egész baromfiudvart kiírthatja! :o((

Szóval elsô körben: 8-10 elônevelet csirke, egy menetben, egy helyrôl!!! (Ha színes udvart akarsz, akkor lehet kérni kendermagost, sárgát, fehéret!)

Előzmény: tooommm0013 (2502)
angel1208 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2503
Sziasztok! Petyuskám, nekünk is volt olyan nyuszi, amelyik nem ismerhette az önitatót, mert nem ivott belőle. Aztán megmutattuk neki, hogy abból víz jön ha megböködi és gyorsan megtanulta. De nálunk is van üveges megoldás is (sörös vagy borosüveg) :) és néha az anyanyuszi tálkából is kap. Egyszóval, mutasd meg neki mit csináljon és megtanulja.
Előzmény: Petyuskám (2492)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2502

A gyerek-nyúl-tyúk trió kitűnő választás. A lentebb beszúrt képen is látszik, hogy a gyerekek mindkettőt szeretik. És a tyúk sem egy olyan vérengző állat, hogy megtámadja a gyereket. Persze a felügyelet valameddig ajánlott.

A tyúkba többféleképpen belevághatsz:

- veszel napocscsibét (valamilyen kettős hasznosításút) és felneveled

- veszel előnevelt csirkét és felneveled

- veszel rántanivaló csirkét és tovább neveled

- veszel.....

- a sor végén ha csak tojás kell az ún. letojt tyúkkal is próbálkozhatsz, de ahoz egy-két dolgot tudni érdemes a tojótyúkok tartásáról, életciklusairól, mert csalódás érhet.

 

A gyerekek bizonyára a naposcsibét favorizálnák. Viszont ha nincs nagy rutinod az előnevelt kevesebb veszélyt rejt.

 

A nyúlról nem írok, mert azt tudod. Én minden nap kiengedem a tyúkokat a nyúlketrecek alá kapirgálni ilyenkor is. Felszedik a kikapart magot, alma-krumplidarabokat, lucernalevelet stb. És már csak 4 db-ot tartok, mert így is van napi 3 tojás átlagban. Az meg nekünk elég.

 

Egyéb tyúkos kérdést inkább más csatornákon beszéljünk meg, nehogy ránk szóljonak, hogy ez egy nyulas fórum.

;)

Előzmény: kavarnyik (2501)
kavarnyik Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2501
Sziasztok!
Másfél órája csak olvasok. Nagy élet van itt mostanában. Szerintem is fontos az egészség, meg a hó. Az jó. A fajta kérdést pedig úgysem lehet eldönteni, mert ahány ház annyi szokás. És nekem is piros pont, mert apunak guberáltam a malamutja halála után egy kutyát menhelyről, és még fajta tiszta is! Sőt még a nénikémnek is guberáltam kiscicát, aki 16 év után most hétvégén pusztult el.
Tervezem is, hogy húsvét után nyúl mentő akcióba kezdek.

Más. Úgy látom itt szinte mindenki kisgyerekes. Ez olyan jó, mert mostanában azt vettem észre a környezetemben, hogy minden fontosabb a gyerekvállalásnál. Engem a saját családom is hülyének néz, hogy három gyereket vállaltam, pedig mi is hárman vagyunk testvérek, mégis mikor örömömet akartam a szüleimmel megosztani, hogy jön a harmadik babánk, azt mondta anyám, hogy megtiltja.

Amúgy a gyerek és a nyúl jó párosítás. Van valakinek tapasztalata gyerek - nyúl - tyúk témában? Jó lenne napi 1-2 friss tojás. Hogyan kezdjek bele?
karibaba Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2500

Nyúlitató/nyúlitatás

Nos nekem ilyen golyós önitató csak a fagymentes helyen telelô nyuszóknak van beállítva. Az enyém 250 ml-es, de azt vettem észre, hogy a "feje" normál kupak-méret, vagyis ha valakinek kicsi az itató mérete -mondjuk egy anyának elég, de ha van 8 db 4 hetes kölyke úgy már kevés- akkor érdemes kipróbálni, hogy nem mükszik-e esetleg egy hétköznapi, fél literes ásványvízes flakonnal! Mert, ha igen, akkor kár új itatót venni, még akkoris, ha nem olyan drága. Meg aztán nem mindegy, hogy egy nyúlnak kell, vagy húsznak! ;o)

 

A "ridegen" tartott nyúlaimnak úgy oldom meg az itatását, hogy naponta 1-2X viszek ki nekik langyos vizet, itatóedénybe töltöm, megvárom míg teleisszák magukat, majd kiborítom a maradékot és kiveszem az edényt is, így nem borítják ki, nem piszkítanak bele, nem fagy be.

Ennél egyszerübb módszer aligha létezik - a szüleim kb. 30 éve így csinálják. (Ök nyáron pl.: csak az anyákat itatják, hisz 3/4 részben zöld táplálékon vannak.)

 

Mivel a nyúl rágcsáló, még télen sem kell neki feltétlen víz, ha mondjuk naponta kap lédús almát, répát!

 

Persze mindenki úgy csinálja, ahogy akarja és tudja. Mivel napközben irodai robot vagyok, reggel 5.30-kor etetek lámpafénynél és télvíz idején bizony mire hazaérek újból sötét van (16.30 körül) így én csak így tudom megoldani.

 

A tavasz, nyár természetesen egész más tészta, akkor még legeltetni is szoktuk a nyuszókat - nem is tudom ki élvezi jobban: ôk vagy a kislányom! ;o))

Előzmény: Petyuskám (2499)
Petyuskám Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2499
Szia.Én a szomszéd településen Püspökladányba vettem a Buksi bolt-ban .150ml-es és 650ft volt.Most rendeltem nagyobbat majd ha meglessz írok sziasztok.
Előzmény: Texas Chris (2494)
Texas Chris Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2498
Szerencsére az internet legyőzi ezeket a nagy távolságokat és tudunk konzultálni.
Purcsimanó Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2497
Igen én zalai vagyok...te hol is laksz???Elég nagy a távolság pedig milyen jó lenne összejönni tapasztalatot cserélni,vagy csak egyszerűen dumálgatni egy kicsit.....:))))
Előzmény: nddori (2496)
nddori Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2496
Köszi! A tied is szép! Kár, hogy olyan messze lakunk egymástól. (ha jól tudom..)
Előzmény: Purcsimanó (2495)
Purcsimanó Creative Commons License 2010.02.03 0 0 2495
Nagyon szép nyuszi!Az én szívemet is ők hódították meg!!!!:)))))
Előzmény: nddori (2489)
Texas Chris Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2494
Szia Petyus.

Hol és mennyiért, milyen szelepes itatót vettél???
Előzmény: Petyuskám (2492)
nddori Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2493
Szia!
Elvileg egyből tudják, hogy kell inni belőle, de ha bent van nekik a "régi" itató edényük, akkor ne várd, hogy a szelepesből igyanak, mert tálból szívesebben is isznak, meg az van nekik megszokva.Vedd ki a régi itatót és csak ezt hagyd nekik.
Előzmény: Petyuskám (2492)
Petyuskám Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2492
Sziasztok.Vetem a nyulaknak szelepes önitatót csak éppen nem isznak belőle.Lehet azért mert bent van még az üveg és azért vagy mert bénák?Ha valaki tud nekem segíteni hogy mennyi idő míg megtanulja az írjon köszi.
nddori Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2491
Igen, olyanok is vannak :)
Előzmény: förike (2490)
förike Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2490
Jó estét!!Szépek a nyúlaid!!Nekem azok tetszenek amiket Szlovák tenyésztőtől vettél!!Jól tudom??
Előzmény: nddori (2489)
nddori Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2489
:)
Előzmény: nddori (2488)
nddori Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2488
Én igazából mindet szeretem, mindegyik tetszik valamiért, de a favorit az óriás kosorrú.
Előzmény: Texas Chris (2484)
nddori Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2487
Igen, az enyém. 2 éves német óriás (német vérvonalú is) 9 kg és hamarosan kisnyulai is lesznek. :)
Előzmény: Purcsimanó (2475)
förike Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2486
Hát most nyugtalan volt mert akkor érkezett!!Holnap csinálok normálisat!!Stangle2=most  csak 5 db nyulam van!
Előzmény: Texas Chris (2485)
Texas Chris Creative Commons License 2010.02.02 0 0 2485
Amennyi látszik belőle, abból nagyon szép kis nyúlnak tűnik. Az állatok fotózása nem egyszerű dolog, nem igazán akarnak pózolni, én is rengeteg képet el csattogtatok és utána szelektálok belőle.
Ahogy írtad nagyon jó helyről származik és be is van fedetve, reménykedünk és bízunk benn, hogy jó tenyészanya lesz.
Előzmény: förike (2454)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!