Des 30-as főzőm vízzárát szeretném kiiktatni. Működhetne az úgy, hogy a vályú részt kikenném zsírral (dusznózsír jó, vagy olaj?) és kinyomnám FBS-el? Száradás után kivenném és használnám tömítétésként? Strapabíró ez?
A biztonság érdekébe a lefogatáshoz beiktatnénk egy rugós alátétet.
Nyugodtan mehet feljebb! Nekem is olajos van, az olajtérben 0-120 ig mérő kazán hőmérővel, felfűtve rendszeresen 0-nál áll a mutató, számold ki, hogy az kb hány fok lehet, de szerintem bőven 140 fölött..
Miért nem mehet 125 fölé az olajhőmérséklet? Nálam a duplafalú (2mm-es rozsdamentes anyag, alufóliával kasírozott hőszigetelés, 2x3 KW villany) főző rendszeresen 130-135 fokon megy, soha nem égett le semmi ...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Úgy nézki holna meg jön a 10 literes réz bogrács ma fel adták postára. Én nem kaptam réz csavarokat igy rozsdamentesel fogom a fedöhöz rögzíteni az lenne a kérdésem hogy te mivel vágtad ki a fedön a lyukat arra gondoltam hogy dekopiral meg probálom természetesen fém vágó lappal., vagy kis gyök köszörüvel csináltad?
Egy barátom mostanában adja el a főzőjét, ha megveszik, akkor olyat akar csináltatni, aminek az üstje majd nem fazék, hanem full lábos forma lesz. Hatalmas nagy sisakkal, értelem szerűen. Neki nagyon sok a főzés ideje, 6-6,5 óra. Extra sok. Dupla, olajos, 65 literes csak. Üstház nincs, csak szoknya, az égő alatta a kínai, eredeti fúvókával, mint az enyém, de a palackról 1,5-1,8 Bárral nyomatja, olyan reduktorral, amit a hegesztők használnak. (ez a spéci reduktor amúgy volt nálam is, kicsit kölcsönbe, régebben, de ami 2 óra volt nekem a 170 mbárossal, az 2 óra lett még 3 Bárral hajtva is. 3 bár körül tud egy tele palack)
Sisak ugyanilyen aroma tornyos, rajta, mint az enyém, csak kisebb. Kíváncsi leszek, nagyon, hogy a szintén dupla olajos, de már lábos forma üst főzés ideje majd mennyi lesz, ha el tudja passzolni a mostanit. Szerintem mindenkit le fog "verni", ami a főzés időt illeti, aztán ki tudja..
Még valami,: talán ennél a szedésen még lehetne gyorsítani, akkor kijönne a 4 órás főzés idő, mivel a gőz elvezetés nagyon jó. Viszont határt szab a duplafalban az olaj hőfoka, ami ugye nem mehet 125 C fölé. Mindenképpen patthelyzet, vagy csak még szoknom kell. :)
Próbáltam egyszer úgy fűteni, mint a régin, nagyon intenzíven, 170 Mbár gáznyomással, 2,5 óra lett a felfűtés, az istennek nem ment ez alá. Aztán hagytam 50 mbár-on menni a következőt, lazán fűtöttem. 2,5 óra. Cefre ugyanaz. Ennyi az ideje. Felesleges alatta jobban tüzelnem, akkor sem fog hamarabb megindulni.
Az újnál 50 mbár 4,5 óra, a réginél 2 óra 170, 2 óra 50.
Valami olyasmi van, hogy itt úgy fel kell forralni a cefrét, hogy meginduljon a gőz, mint a régi főző ahol tartott, a vége felé és utána visszavenni kicsit kisebbre.
A régi végigvezette a főzést, végig intenzív fűtés kellett.
Talán, ha jól felforr a cefre, kevesebb lánggal meg lehet tartani azt a hőfokot, ami kell nekünk, mintha végig erőltetnénk. No, ezt most jól megaszondtam,,,:)) A réginél több volt a gőz, azért bírt alulról indulni, de kevesebb volt a gőz elvezetése. Ennél jó az elvezetés, de hatalmas sok gőz kell, hogy menjen.
Nem tudom jobban elképzelni, szakszavakkal leírni, csak úgy megérzésre. Palack viszont kibír 400 litert, így lazábban fűtve, ami nagyon jó.
Nagyobb felület kell magasabb külső hőmérsékletnél, hogy a megfelelő defmeglációt biztosítani tudjad! A defmeglációs felületbe ne számold bele a hűtőcsövet, csak azt ami a levegővel találkozik és a lecsapódott flegma még vissza tud folyni az üstbe.Írod, hogy jobb a pálinkád, mint az előző sisakkal, akkor nincs gond a felülettel!
10%-ot emelkedik ám az, lehet a képek csalókák. Valamelyiken jobban látszik, valamelyiken tényleg egyenesnek tűnik, de tényleg megvan a 10%.
Miért kell nyáron a nagyobb sisakhűlés? A pálinkája finomabb, bár a másikét is szerettem, nagyon jó gyümölcsöset ad, végig.
28-as a páracső, 22-es, 5,5 méter a hűtőcső, aminek a legvége 18-assal jön ki, mert ahhoz volt csak jó minőségű fém tömszelence, de nem hátrány, nem is zavaró.
A felső 10-20 cm-en túl minden víz hideg 2 főzés, vagy 2 finomítás után is. Viszont gőzöl, mint a disznó.:)) Megmértem, 60-65C-nál jobban, szinte képtelenség felmelegíteni a felső vízréteget.
Szerintem azért nagy ez az aroma torony, kisebb kellett volna. Azon takarással tudsz segíteni, viszont a nyári magasabb külső hőmérséklethez nagyon kell ez a sisak! Főleg úgy, hogy majd vízszintes a páracsöved, mint az enyémen. Saját tapasztalat!:((
A legutolsó képen az a fekete a sisak tetején sajnos teflonszalag+szigszalag kombó. Egy kis cinezési hiba jött elő, holnap orvosolja, aki készítette. Vízzárba is, a másik sosem dolgozott be, ez az új elég rendesen. Aztán csak annyi volt a hiba, hogy a 2 kis leszorító fület feszesre kellett állítanom, aztán csodák csodája, megszűnt a jelenség, a szesz illattal együtt. Frászt hozta rám, megijedtem, hogy a konstrukcióval van valami,,,de szerencsére semmi. Alaposan megijesztett.
Pedig a régi sem volt olyan hű, de feszesre állítva, ennek viszont csak úgy jó, ha feszes. Legalább jó. :)
Sziasztok! No, elkészült, teszteltem is. Felfűtési időm nőtt, a 2 óráról 2,5 órára. Szedés ideje 1,5-2 óra. 4,5 óra össz, durván. A régi sisakkal gyorsabban ment.
Az olajhőmérő is érdekes. : a réginél 111-112 Celsiusnál indult meg a cefre 120-125 Celsiuson vége volt a szedésnek.
Az újnál akkor járok a legjobban, ha 122 Celsiusig felnyomom, és igyekszek ott tartani, 120-122 között, megindulásig. Szóval ezt jobban kell figyelni, nem olyan emberbarát, "végigvezetős" a szedés. Szedés 118 Celsiustól 123-ig.
Réginél a felfűtés 170 Mbár-on ment, szedés 50-en, az újnál végig 50-en kell tartani, a 170 abszolút nem tetszik neki. Takarékosabb lett gázzal, de nem az idővel.
Az alszesz mindkettőnél opálos volt, az újnak a párlata finomabb, szinte alig van up., majdnem utolsó literig finomat ad. Szerintem azért nagy ez az aroma torony, kisebb kellett volna. Most már mindegy.
A hűtő viszont nagyon szuper! Szerintem 3 főzést is megbírna a felső 65 liter vízcseréje nélkül, ez tényleg hűt.
Nem saját cefre volt.Ismerőseimnek segítettem,mikor pl. 25 E vett 1q s.bari megecetesedett.Ki akarta önteni,közben azon a határon volt hogy belepipil a konnektorba.Hát megsajnáltam,végül egy még épp iható nedű lett.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: