Keresés

Részletes keresés

tp329 Creative Commons License 2011.01.27 0 0 614

A "valaki" mennyi vietnámit fialtatott eddig? Mindig kérdezd meg a tanácsadót, ő tapasztalta, vagy csak hallotta?

Nincs valami szakirodalmad a vietnámiról?

Valamikor olvastam róluk ezt-azt, de már évekkel ezelőtt, nem tudom, hogy miben térnek el a házi sertéstől a kinézetükön kívül! Viszont azt tudom, hogy keresztezni lehet őket egymással és az utódok tovább is szaporodnak, így túl nagy különbség nem lehet. Állítólag, ami nem tiszta fekete abban mindben van már idegen vér!

FONTOS!

Én a HÁZI SERTÉSNÉL szerzett saját falusi tapasztalataimat és a szakirodalomból hozzá olvasottakat (amivel nem mindig értek egyet, mert nagyüzemi) tudom mondani! Ha eltérés van akkor ez akár galibát is okozhat, azt nem szeretném! Mindenkinek vannak jól bevált módszerei, ami másnál kudarcot hoz, mert mások a körülmények, ezt mindig figyelembe kell venni! Hogy mit csinálj, azt nem tudom megmondani, információt adok, de döntened neked kell!

Tehát, házi sertésnél szerintem!!!!!

Gazdához szokott, kezes, szelíd koca, ha nem fogadja el a malacokat, az kizárt, hogy azért van mert hozzányúltál. Ha hideg lesz és magukra hagyod őket el fognak pusztulni! Egy ázsiai fajta nem fog tudni olyan vackot építeni és "azt kifűteni", mint pl. a vaddisznó. Egyébként a mai házi sertés sem, és a hideg az nem csak a mínuszokat jelenti! Gondolom nem a szobában tartod őket!

Az elrekesztés alul nyitott! Mondjuk a fialás idején el szoktuk egy deszkával zárni, nem lehet 10 felé figyelni. A malacok ott járnak ki-be, csak a koca ne férjen alá még az oldalán fekve sem! Vagy te hogyan akartad a lámpát elhelyezni?

Hááááát, ha látszik rajta akkor félidős is elmúlhatott!

Esetleg egyeztetett a kecskékkel? Lehet, halmozod az élvezeteket! 

Ha az oldalán nyugodtan fekszik akkor a horpasza környékén néha lehet látni, ha mozognak benne a malackák, persze nem a második naptól Ha megsimogatod a "púpokat" még jobban érezni a mozgást!

A házi sertés 110-120 napig vemhes! Falusiasan: 3hónap3hét3nap

Ha mondjuk félidős, akkor december elején fogantak, nem vettél észre semmit?

Foglecsípés? Ha elhagyod, néha nagyon kirágják a koca csecsét pár hét alatt, kisebesedik, ezért nem akarja őket szoptatni stb.stb. Szóval érdemes megcsinálni, ha nem akkor rögtön, pár nap múlva is jó!

Sok minden eszembe jutott még, majd később írok, de kérdezz is, úgy könnyebb!

Előzmény: Ikresjutka (613)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.27 0 0 613

Van:

Volt aki azt tanácsolta, hogy nehogy hozzányuljak a kicsikhez, mert akkor a mama nem foglalkozik velük többet.

Ha elfalazom a kicsiket, állandóan ott kell lennem a közelben, ha éhesek lesznek?

Foglecsipés érdekes lesz.

Néha ha ugy fordul, vagy ha vakargattatja a hasát kicsi dudorok vannak.

A doki annyit mondott csak, hogy látszik rajta a vemhesség /vagy hogy mondják?/, de nem tudja ő sem pontosan, ha én sem tudom.

Egyelőre ennyi

Előzmény: tp329 (612)
tp329 Creative Commons License 2011.01.27 0 0 612

Ha a kecskékkel elvagy a malaccal se lesz gond!

Én is javaslom, hogy ott legyél, első fialás, hideg is lehet. Bár azt olvastam a vietnámi olyan vaddisznós, megoldja egyedül is!

Az állatorvos nem tippelt időt? Hogyan állapította meg?

Figyeld a külső jeleket, mást sajnos nem tudok mondani.

Ha oldalán fekszik a koca, látni, hogy mozognak a malacok benne? Vagy a kezeddel érzed őket?

A csecsbimbók megduzzadása, tej nélkül is, a has leereszkedése, ezek a korai jelek, aztán meg, amit már írtam.

Mi hagyományos falusi disznóólban tartottuk őket. Az egyik sarkot deszkákkal leválasztottuk, hogy a koca oda ne tudjon bemenni, ide tettük az infralámpát és az újszülött malacokat is, azonnal (ez fontos!), ahogy megszülettek és onnan engedtük ki őket később szopni, aztán vissza! 

Hamar rájöttek, hogy jó nekik tele hassal a jó melegben pihizni.

Alul végig akkora rést hagytunk, hogy a malacok majd ki-be tudjanak járni, de a koca ne csússzon alá! Nagy zsiványok ám! Hidegbe ők is szorosan a réshez feküdtek, hogy élvezzék az infrát!

A szakirodalom írja a köldök fertőtlenítést, ezt mi sose csináltuk. (nem azt mondom, hogy fölösleges, csak azt mondom, amit mi csináltunk). Ha nyugis volt a "mama" akkor a farkasfogukat egy kicsi csípőfogóval ilyenkor lecsíptük. Ez is olyan, hogy volt, hogy  nem "lehetett" mert olyan virgonc hisztis malacok voltak, hogy rögtön riasztottak, a mama meg már ugrott is! 200kg meg mégis csak 200 kg! Ilyenkor későbbre halasztottuk.

A fialás hasonló a kecskéhez csak többször ismétlődik és kisebb minden! Jó esetben mama erőlködik, malac kicsusszan, elterül mint a béka, kis hatás szünet, hogy téged a frász megüssön,  aztán levegőt vesz, kitüsszögi a nyákot, ebben szoktunk segíteni, csak úgy kézzel a szájából, orrából. Egy tiszta ruhával megtörölni kicsit, főleg, ha hideg van, aztán irány az infra alá, ott mutogassa a balett tudásást!

Ha "gyorsan" gond nélkül ment a dolog, akkor az első szoptatással megvártuk, hogy mindenki meglegyen, de erről majd még később!

Van kérdés?

Előzmény: Ikresjutka (611)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.27 0 0 611

Szerintem elfogadom a segitségeteket, ha itt lesz az idő, addig is mondhatnál pár dolgot az előkészitéssel kapcsolatban.

Előzmény: tp329 (610)
tp329 Creative Commons License 2011.01.27 0 0 610

Régen, néhány évig volt anyadisznónk. Jó pár fialást végig asszisztáltam, ha gondolod beszélhetünk róla! Falusi körülmények között, hagyományos ólas tartás. Udvaron jártatás stb. 180-200 kg-os "mamák" úgy 10-12 "baba" néha az egész éjszaka ráment. De csodálatos dolog! Az ott szerzett tapasztalataimat szívesen megosztom. Aztán esetleg más is kiegészíti az azóta "feltalált új dolgokkal"!

Előzmény: Ikresjutka (609)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.27 0 0 609

Szia. Köszönöm a jótanácsokat. Ha lehet szeretnék ottlenni. A kicsik érkezéséhez már elő van készitve a lámpa, de még most sem tudom mikor érkeznek.

És azt sem tudom, hogy mit kell csinálni a kicsikkel?

Tavaly augusztus óta vannak malacaim. Tehát elég kezdő vagyok ezen a téren.

Kecskék, csirkék, kacsák, nyulak rendben, de malacokkal még nem volt dolgom azelőtt.

Erről jut eszembe, február 24-én szül a két kecsóm is.

Várom a további segitségeket.

Köszönöm.

Előzmény: tp329 (608)
tp329 Creative Commons License 2011.01.27 0 0 608

Vietnámiról nincs tapasztalatom, csak házi sertésről.

 

Amit én tudok és tapasztaltam is:

Házi sertés (átlagos fejlődést feltételezve), ha az első ivarzást még kihagyták, akkor úgy 1 éves korára fial.

A tej termelés beindulása bizonytalan, nem minden koca kezdi napokkal korábban, csak erre ne hagyatkozz!

Én mindenképpen külön zárnám a fialás idejére és utána is egy darabig!

Úgy csinálnám, hogy a koca maradjon a megszokott helyen, ha ez nem lehet, akkor minél előbb külön kell tenni, hogy megszokja, elfogadja azt! A délutáni korzózás ettől még mehet együtt!

A koca védi a malacait, távolságot akar majd tartani a többiektől és a fialással járó vér ingerelheti a többieket is!

Verekedés esetén a malacok fogják bánni!

Csak a két vietnámi, ha a kan nagyon békés természetű, jó nagy helyen esetleg maradhatna együtt, de én biztos külön zárnám.

A házi sertés, mint a vaddisznó is fialó vackot épít, ha teheti! Összeszedi az almot, egy helyre hordja, rágja, túrja az ól falát, izgatott.

Az izgalom, fészeképítés az ellés előtti 10-12 órában fokozódik (előfájások megjelenése), gyakran vizel, kiüríti magát, a péra megduzzad, a has leereszkedik.

Ilyenkor már nem szabad etetni sem.

Közvetlen fialás előtt szokott lenni egy kis nyugodtabb időszak (vagy nem), aztán kezdődik a csoda!

Tudod, mit kell (szoktak) tenni a kismalacokkal? Egyáltalán ott szeretnél lenni?

 

Ja, ha a másik koca jelölted 5 hónapos, akkor lassan búgni fog, ezt a kis súlya ugyan most későbbre tolhatja egy kicsit, de nagyon nem tenne jót neki, ha ilyen fejletlenül malacozna!

Szóval mindenki külön lakásba (legalább is egy darabig)!

 

Ja! És ilyen hidegben a szalma kevés! Ha nem melegíted a malacokat megfáznak és sajnos hamar elpusztulnak!

Előzmény: Ikresjutka (592)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.24 0 0 607

szerintem is, de most már helyen van, kezd alakulni.

Előzmény: atrego (606)
atrego Creative Commons License 2011.01.23 0 0 606

ezért nem  nőtt!

Előzmény: Ikresjutka (602)
holmogorov Creative Commons License 2011.01.23 0 0 605

Sziasztok!

 

Még mondig keresnék igazán robosztus, rámás duroc kant, akitől lehet spermát rendelni/venni. Ha tudtok, írjatok e-mailt.

 

Köszönöm

L.András Creative Commons License 2011.01.22 0 0 604

Sziasztok! Líbor András vagyok, 15 éves, Törökszentmiklóson élek. A családom régóta foglalkozik serrtéstenyésztéssel. 10 éve még sok kocánk volt, de mára már csak kevés. Jelenleg H39-es kocáink vannak. 2000-ben hoztunk először a Pietkert Kft.-től kocasüldőket. Számunkra nagyon beváltak. Az utolsó kocát 13 fialás után vágtuk le. 2008-ban hoztunk újra kocákat, de már a háromból csak egy maradt. Most januárban hoztunk még kettőt. Még elég fiatalok (100 kg-osak). Majd teszek fel képeket róluk. Nagyon meg vagyunk elégedve a malacok húskihozatalával és húsminőségével. Általában seegers-szel szoktuk őket rakatni, és ez a párosítás nekünk nagyon bevált.  

Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.21 0 0 603

Szia. Köszi figyelgetem.

Előzmény: törpecser (601)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.21 0 0 602

Szia. De igen az volt amikor idekerült, de kapott féreghajtót, meg folyamatosan tömöm belé a fokhagymát. szemmel láthatóan kezd már szépen növögetni.

Előzmény: atrego (600)
törpecser Creative Commons License 2011.01.20 0 0 601

 

Szia!

Csüngőhasú disznóm még nem volt, de gondolom a fialása hasonló mint a normál disznóé.

Annak meg kell a nyugalom, s szerintem nem szerencsés, ha más állat ilyenkor zavarja. Én külön csuknám, és tennék szalmát, hogy ott legyenek a malacok, gondolom a hideg ellen jó a szalma. A normál újszülött malacoknál ilyen hidegben infra melegsége is elkél.

Talán Te kérdezted, miről lehet látni, hogy a koca rövid időn belül lefial. Én azt figyeltem meg, hogy fialás előtt pár órával már van teje. Érdemes minden nap megnézni..

 

Sok sikert, Üdv.

Előzmény: Ikresjutka (599)
atrego Creative Commons License 2011.01.20 0 0 600

nem férges  a  malackád és  azért nem nő?A legjobb helyen is  előfordul...

Előzmény: Ikresjutka (599)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.20 0 0 599

Sziasztok! Köszönöm a tanácsokat. Valóban 5 hónapos a corwald malackám, ott voltam kb. két nappal amikor születtek a testvéreivel együtt /augusztus 13-án/ 14-en voltak. Mind megmaradt. Szerintem azonkivül, hogy kevés kaja jutott neki, semmi különösebb baja nincsen már a pocakján látszik, hogy kezdeget hizogatni, jelenleg háromszor etetem, meg néha legelészik is. Nagyon eleven és már ő is jön simogatásra, ha látja hogy a másik kettőt vakargatom. Megpróbálom minél változatosabban etetni, hogy összeszedje magát.

Valójában nem 100 %-ig corvald, a nagyanyja volt az, akit összepároztattak egy fehér husmalaccal, tehát már az anyja is keverék volt, igaz ő fehér, meg az

apja is fehér. Az alomból 3 fekete kismalac lett, de csak ő volt lány.

 

Szerintetek, ha szülni fog a vietnámi kocám előtte tegyen őt külön a többiektől, vagy hagyhatom őket együtt? Ebben csak attól félek, hogy összetapossák a kicsiket.

 

atrego Creative Commons License 2011.01.19 0 0 598

Szerintem  ez  a  kis  koca  biztosan nem  cornwall....Azok  hatalmas,,félelmetes"kinézetű malackák-annak 5 hónaposan 2-3x ekkorának kellene  lenni...

Előzmény: Ikresjutka (592)
törpecser Creative Commons License 2011.01.19 0 0 597

 

Szia Jutka!

Szépek és aranyosak a csüngőhasúid és nagyon szelidek is, amint látom.

A corvald kocának valód a korához képest szerintem is kicsi, viszont küllemre jól néz ki és egészségesnek.

(nekem hihetetlennek tűnik, hogy 5 hónapos) Tény és való, hogy lasabban növekszik, mint más fajta.

Most olvasom újra, nekem nem tűnik csontsoványnak. Viszont a takarmány, amit adsz neki  teljesen megfelelő szerintem.

A kaja mennyiségét  fokozatosan lehet majd emelni, hogy bendősödjön, táguljon a gyomra.

Lehet ebből még jó coca... Jön a tavasz, nő a fű és legelhet, nyelheti a vitaminokat, fejlődhet.

Sok sikert!!

 

Üdv. 

Előzmény: Ikresjutka (592)
brekzg Creative Commons License 2011.01.19 0 0 596

Kedves Jutka!

 

Szerintem nagyon jól tartod őket, abban nincs hiba. De hogy lehet egy 5 hónapos malac 18 kg? Egy cornwall ennyi idősen optimális esetben min. a duplája- de inkább több-, hacsak nincs valami csúnya nyavajája. Ha meg van, akkor én nem hagynám meg kocának, az biztos. De ha Te szaporítani akarod, akkor ez a tartásmód jó alap lehet, ha sokat járkál, akkor nem fog elhízni és edződik is.

Előzmény: Ikresjutka (592)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.17 0 0 595

Sikerült megmérekezni:

10 hónapos vietnámi kan: 32 kg

10 hónapos vietnámi koca: 26 kg

5 hónapos corvald kocának való: 18 kg

Előzmény: ez-Ben (593)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.17 0 0 594

Szia. Köszi, de szerintem kicsi a súlyuk a többieknek is, elég sokat mozognak, minden délután szaladgálás van az udvaron. De majd meglátjuk.

Előzmény: ez-Ben (593)
ez-Ben Creative Commons License 2011.01.17 0 0 593

 

:) Szép jó napot !

 

 Szerintem pont jó súlyban van korához képest az új jövevény, inkább a régiek dagik kicsit. Változatos étrend, sok mozgás ez kell egy leendő anyakocának. Elöljáróban ennyit és majd-neves-Szakértőinktől pontosabb útmutatókra is számíthatsz ! ( Üdv. :)

Előzmény: Ikresjutka (592)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.17 0 0 592

Sziasztok!

Még uj vagyok, örülök, hogy rátok találtam és tanácsot szeretnék kérni.

Augusztusban szert tettem egy vietnámi csüngőhasu malacpárra /két külön alomból valók/ márciusban lesznek egy évesek. Éjjel nappal együtt vannak. Most ugy néz ki, hogy hasasodik a kocám /az orvos is megállapitotta/, csak sajnos nem tudom, hogy mikor történt az esemény. Milyen előjele van annak, hogy hamarosan szülni fog?

 

Kb. egy hete hoztam melléjük egy corvald 5 hónapos kocának valót /szeretném összepároztatni őket, remélem sikerül/, aki szegénykém csontsovány és most vagyunk hizókurán, sokkal kisebb, mint a vietnámiak. Mit javasoltok, mit adjak neki, hogy meghizzon. Jelenleg árpa,buza,kukorica,korpa, hizótáp keveréket kap mindenféle házimaradékkal keverve.És ha jó idő van, akkor ő is legeli a zöldet a többiekkel.

Minden tanácsot szivesen fogadok és köszönöm

 

Első képen a kan malac, másodikon a várandós koca, harmadikon a corvald, negyediken együtt.

 

Ma-dzsong Creative Commons License 2011.01.12 0 0 591

Szia.

Debrecen környékén laksz akkor igen,de olyat amiet kívánsz(fajtában)

Előzmény: Kútfej (590)
Kútfej Creative Commons License 2011.01.10 0 0 590

SZevasztok! Sertés inszemináláshoz keresnék  spermát, tudna-e segiteni valaki !  Kutfej !

Ma-dzsong Creative Commons License 2011.01.09 0 0 589

Sziasztok.

Először is anyit a kocázásról, nekem is volt olyan,hogy vissza forgot de csakis előhasára.Nekem vagyis mindig nem 4 hétre hanem 21nap a ciklusidő.Azzal meg ne foglalkoz,hogy egyszer viszajött legalabb csontosodik egy kicsit:ha a kajából viszafogsz egy kicsit.Én úgy csináltam mikor fogott a koca akkor sem adtam neki többet,mert fialásnál is számít az elhízás.Az utolsó 3-4 hetében adok többet neki.(álítólag ilyenkor nő a malac a leglyobban ez magán vélemény)

Előzmény: kolibir (587)
paso08 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 588

Sziasztok!

Először is az , hogy visszafordult az még nem olyan nagy ügy.De igaz , h időveszteség az a 4 hét.

A másik oldal pedig az , h a múltév olyan csapadékos volt , h rengeteg a toxinos taki-ezért rengeteg

helyről hallom , h sorra v.fordulnak ill. elvetélnek a kocák.

Persze más okok végett is v.fordulhatott a koca-lehet , h a kan spermái nem elég hatékony,rég volt

már fedeztetni,netalán a koca túl volt takarmányozva(nagyon hizott) ,stb...

Ugyhogy én a Te helyedbe még 1 esélyt bizti , h adnék.De a döntés mindenki szuverén joga.

További jó kocatartást kívánok!!!!!!!!!!

Előzmény: kolibir (587)
kolibir Creative Commons License 2011.01.08 0 0 587

üdv.minden fórumozónak!most kezdtem bele a koca tartásba, jelenleg két  előhasu kocám van.mindakettőt kannal pároztattam de az egyik a bugás után NÉGY HÉTRE ujra felindult!az ismerősöm akié a kan,azt mondta hogy az ilyen kocák általában nem válnak be.ettől függetlenül én ujra időben ráengedtem a kant az rendesen meg is bugta.a kérdésem az hogy ha megint sikertelen lessz a dolog, érdemes e még egy esélyt adni a kocának?szakértő válaszaikat előre is köszönöm.

Ma-dzsong Creative Commons License 2011.01.01 0 0 586

Na ő az utolsó.

Ma-dzsong Creative Commons License 2011.01.01 0 0 585

Szia.

Először is boldog új évet.A hízlaláshoz csak anyit szolnék ,hogy én is mindig moslékot adok nekik és nem panaszkodom.A malacot április vége május elején hoztam mindíg.(ha nekem nem volt ebben az időszakban),és mindíg a két ünnep között vágtam őket.Általában 180-200kg-osak voltak.Tápot csak addig attam nekik míg átáltak az én fajta takarmányra,ami tengeridara,árpa,és egy kis borsó.Ezt az egészet összekevertem és forró vizzel leforáztam.(nekem ez jött be)Sajnos mostmár nem lehet ezzen a környéken tartani,betíltották.Az utolsóról teszek föl képet.

Előzmény: Anika76 (577)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!