Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

409 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 3852

A hajók sem tudják megenni, valaha gőzmozdonyt fűtöttek vele. A hajók nehézolajjal mennek, ami távolról sem pakura. A nehézolajat is előmelegítik 90-110°C-ra. Indulni azok is gázolajjal indulnak, majd üzemmelegen váltanak nehézolajra.
Előzmény: hulladekegeto (3845)
odourizing Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3851
"1 liter metanolhoz kb. 40g kálium-hidroxidot kell bekeverni."
Metanolom még mindig nincs, E85-tel játszom. :-))
Előzmény: Uldin (3848)
odourizing Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3850
"A hajók miért tudják megenni?"
Mert egy hajó hengerje akkora mint egy merci és akkor az még nem is nagy hajó. :-)) Gondolom, a befecskendező rendszerében sincsenek ezredmiliméter átmérőjű nyílások. :-))
Előzmény: hulladekegeto (3845)
odourizing Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3849
"Viszont lesz benne kevés víz, ami miatt bolik az észter, de ez más kérdés."
Tehát akkor a mosással lerombolom, amit felépítettem, azaz kinyírom az etilészetremet? És ha elbomlik az észter, mi lesz belőle?
Előzmény: Uldin (3844)
Uldin Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3848

*1 liter metanolhoz kb. 40g kálium-hidroxidot kell bekeverni.*

 

Előzmény: Uldin (3844)
naox Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3847
"A hajók miért tudják megenni?"
azok mindent meg tudnak. Egyebkent gozzel futik a tankot, es futottek az uzema. vezetekek is.
Előzmény: hulladekegeto (3845)
.psp Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3846
A mocsok egy reszet feloldja a BD, a rozsda meg a por pedig elszabadul, es eldugitja a szurot. De ez a gyari cuccal ugyanigy van."


na pont ezért érdemes 4-5 tankonként valami rendszertisztitót, vagy acetont belezúdítani a tankba. Igy nincs szutyuk ami beoldódhat.Én is a saját káromon ( néhány hirtelen eldugut szürő árán ) tanultam meg.
Előzmény: naox (3839)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3845
Elvileg folyik, bár még nem néztem meg a "szállítmányt". Viszont ahogy neten láttam, egy-két alany mercibe bevágta gond nélkül. Gondolom, hogy ezért előfűtés sem kell hozzá. Csak ha megáll benne a kanál, akkor aztán hiába hígítom bármivel...
A hajók miért tudják megenni?
Előzmény: naox (3843)
Uldin Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3844

1 liter olajhoz 2 deci etilalkohollal készített alkoholát vagy annál is valamivel kevesebb. Nem tudom pontosan, számolni kéne. Nagyjából jó lehet amit írtam.

 

Metanolnál 1 liter olajhoz max. 1,3-1,4 dl alkoholát. 1 liter metanolhoz kb. 40 kálium-hidroxidot kell bekeverni. A reakciót érdemes 2 lépcsőben megoldani.

 

Metanol esetén:

1 liter olajhoz 1dl alkoholát megy, ülepítés után felmelegíted mégegyszer, majd 0,4dl alkoholát megy bele, utána ülepítés.

 

Ha az alkoholt nem használja el a reakció akkor a rendszerben marad, tehát nem érdemes nagy feleslegben adni az olajhoz. Az el nem használódott alkohol egy részét viszi magával a glicerin, egy kevés az észterben marad a kevés lúggal együtt. A glicerinnel hasonló a helyzet.

 

Az észter nem oldja a lúgot csak a glicerinnel vagy eteanollal/metanollal együtt lehet az észterben. Az észterbe kismértékben beoldódik az alkohol. Ha nincs benne alkohol, (glic, etanol/metanol) mert kimostad belőle, akkor nincs benne lúg sem. OK? Viszont lesz benne kevés víz, ami miatt bolik az észter, de ez más kérdés.

Előzmény: odourizing (3840)
naox Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3843
folyik egyaltalan?
Előzmény: hulladekegeto (3842)
hulladekegeto Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3842
Srácok, a pakurához mit szól egy 1.8as öreg szívódízel (nem merci) mondjuk fele-felében?
odourizing Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3841
"A mocsok egy reszet feloldja a BD, a rozsda meg a por pedig elszabadul, es eldugitja a szurot. De ez a gyari cuccal ugyanigy van."
Akkor ezért állt meg a haverom autója, mikor telenyomta a tankot BD-el Ausztriában.
Előzmény: naox (3839)
odourizing Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3840
"Ha nem akarod mosni a cuccot, figyelni kell pár dologra:
Pl: ha lehet ne maradjon felesleges alkohol a rendszerben, csak annyi kell hozzá, amit megzabál a reakció. 5%-nál több felesleg ne legyen."

Rendben, de honnan tudhatom, hogy mennyi alkoholt vesz fel a reakció? Ahhoz előbb titrálni kellene nem? De fogalmam sincs, hogy annak pontosan mi is a lényege. Vagy a titrálás inkább a lúg mennyiségének beállítására van? Mondjuk valóban a sok lúg jelenthet problémát, az alkohol nem marja szét a rendszret.

"Ha kevés alkohol marad a reakció után, azt a glicerin leviszi magával.

A fagyasztásos módszer segít a glicerin ülepedésében is. Egyébként ha nincs kimosva az anyag és marad a renszerben lúg és alkohol, a reakció napokig elhúzódhat, kevés glicerin kiválás látható ilyenkor. Ha elfogyott az alkohol utána kitisztul az anyag."

Szóval, akkor ez azt jelenti, hogy nem kell mosni az anyagot, csak türelmesen várni, amíg teljesen el nem párolog az alkohol és le nem ülepszik a glicerin? De ezzel a lúgos kémhatás is megszűnik? A lúgot mindenképp elviszi magával a glicerin?
Tulajdonképpen az alkohol lúgos ezesetben és ha az kipárolog, akkor a lúgot mindenképpen átadja a glicerinnek, ami leülepszik és az etilészteremben nem marad lúg? Vagy mégis?
Egy hozzászólásodban azt írtad, hogy ez egy egyensúlyi reakció, tehát egy bizonyos szinten leáll az átésztereződés, de ha lefejtem az észterezett olajat a glicerinről, akkor tovább megy a reakció és a maradék glicerin éa alkohopl is eltávozik, azaz a végére már nem lesz lúgos a BD? Ez így jobban tetszene, mert a mosás során az átfejtésnél mindig van 1 kis olajveszteség.
Előzmény: Uldin (3837)
naox Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3839
"Egyébként ha kimostam az összes lúgot, glicerint és felesleges alkoholt, akkor miért funkcionál a BD olaj továbbra is oldószerként?"
a dizel-olaj is "oldoszer". Egyszeruen csak arrol van szo, hogy az anyagok kozul sokkal tobbfelet old fel a BD, mint a dizel-olaj, ezert irtam, hogy JOBB oldoszer. Es van egy csomo olyan szennyezo, ami 10 ev alatt kiulepedett a dizelbol, meg a beleragadt rozsda a tankban/csovekben. A mocsok egy reszet feloldja a BD, a rozsda meg a por pedig elszabadul, es eldugitja a szurot. De ez a gyari cuccal ugyanigy van.
Előzmény: odourizing (3838)
odourizing Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3838
"Nem kell tul sokat tokolni a kesz BD szaritasaval, a par ezrelek viztartalom nem ront erdemben az egesen (sot, sokak szerint hasznal), es a levegobol ugyis visszaveszi idovel a vizet. Ha lugmentesre mostad, akkor nyugodtan mehet a tankba szaritas nelkul (a tankban egyebkent mindig van egy keves viz, pl.a paralecsapodasbol)."

De jelenleg olyan színten vizes az olaj, hogy még rendesen opálos. Persze, lehet, hogy ez idővel tisztul. Kb. mennyi idő alatt válik el a víz teljesen az olajtól, úgy, hogy az megint tükrös legyen és mivel lehet gyorsítani a folyamatot?

"Altalaban az elso parszaz km utan erdemes uzemanyagszurot cserelni. Nem a BD a hibas, hanem az uledek a tankban."

Mindig van nálam 1 tartalék üzemanyag szűrő, mert már jártam pórul a régi autómmal, de ott a leülepedett derolin okozta a problémát.
Egyébként ha kimostam az összes lúgot, glicerint és felesleges alkoholt, akkor miért funkcionál a BD olaj továbbra is oldószerként?
Előzmény: naox (3836)
Uldin Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3837

Valóban kipucolja a rendszeredet, ha lúgos, ha nem. Az iparban nyomóhengerek takarítására használják a metilésztert, szépen leszedi a mocskot.

 

Vizes mosás:

 

Annak idejen feltettem ide egy dupla hordós észterező gép fotóját, a ketyerét azóta szétberheltem. Ott úgy volt megoldva a mosás, hogy kevés langyos sós vizet kevertem a baloldali hordóban az anyaghoz. A bal oldali hordó tetején látható légcsövek levegőt szállítanak a hordóba-és-ból . A hordó alján a szívócsonk mellett egy habkő feküdt, amit egy kis membránszivattyúval pumpáltam meg levegővel, csak annyira, hogy egy buborékfelhő szálljon fel. (Az akváriumokhoz árulják a habkövet oxigén dúsítás céljából porlasztónak.) Szóval a felfelé szálló buborékok finoman elkeverték az észtert a sós mosóvízzel. Durva keverés nem jó, mert a szappan miatt az életben nem ülepszik le a víz. Pár órán keresztül mehet a buborékos keverés, aztán ülepítés történhet.

 

Ülepítés után megmaradt vizet melegítéssel tudod eltávolítani. 80 foknál a víz nagyját ledobja az észter.  Benyás cuccnál nem lehet ezt eljátszani.

 

Vizes mosás szárítás  után ajánlatos 1 mikronos szűrővel leszűrni az anyagot, mivel ha foszfatid vagy szappan vált ki, az utána dugulást okozhat. (a foszfatid víz hatására kiválhat, vagy szappan pelyhek is kialakulhatnak ha nem tökéletes a mosás, a savazgatást nem ajánlom)

 

Ha nem akarod mosni a cuccot, figyelni kell pár dologra:

 

Pl: ha lehet ne maradjon felesleges alkohol a rendszerben, csak annyi kell hozzá, amit megzabál a reakció. 5%-nál több felesleg ne legyen.

 

Ha kevés alkohol marad a reakció után, azt a glicerin leviszi magával.

A fagyasztásos módszer segít a glicerin ülepedésében is. Egyébként ha nincs kimosva az anyag és marad a renszerben lúg és alkohol, a reakció napokig elhúzódhat, kevés glicerin kiválás látható ilyenkor. Ha elfogyott az alkohol utána kitisztul az anyag.

 

Előzmény: odourizing (3834)
naox Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3836
"Csak azt nem értem, hogy miért, hogyha az olaj rendesen mosott..."
A BD sokkal jobb oldoszer, mint a dizel-olaj, ezert a sok ev alatt kicsapodott mocsok egy rezet feloldja a tank/vezetekek falarol. Egyszeruen szepen kipucolja a rendszert. Altalaban az elso parszaz km utan erdemes uzemanyagszurot cserelni. Nem a BD a hibas, hanem az uledek a tankban.

Nem kell tul sokat tokolni a kesz BD szaritasaval, a par ezrelek viztartalom nem ront erdemben az egesen (sot, sokak szerint hasznal), es a levegobol ugyis visszaveszi idovel a vizet. Ha lugmentesre mostad, akkor nyugodtan mehet a tankba szaritas nelkul (a tankban egyebkent mindig van egy keves viz, pl.a paralecsapodasbol).
Előzmény: odourizing (3834)
odourizing Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3835
"Ja a zselésedésnek lehet a magas zsirtartalom is az oka, --gondolom én. Aztán majd a vegyész urak megmondják a frankót:-)))."
Már nem zselésedik be a cucc régóta, mindig sikerül valamit leülepíteni a palack aljára. De az az üledék nem barnás, hanem pirosas és lefejtés után, később is ledob valami hasonló állagú, azaz sűrűbb anyagot az olaj, de az már átlátszó. Viszont ha GO-val keverem a mosatlan BD féleséget, akkor a GO zavaros lesz és x idő múlva a mix ledobja azt BD-ban maradt anyagot, ami reményeim szerint glicerin és egyébként az már barnás is egy kicsit.
Üdv!
Előzmény: .psp (3833)
odourizing Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3834
Ezek a Hungaromixék is igen tetszető készülékeket árulnak, gondolom jó olcsón, épp úgy, mint holland barátaik. :-)) Amberlitet, meg hasonlókat én sem találtam az oldalukon, tehát marad a víz, mint mosó vegyület, csak vmi jó kis szerkezetet kellene építenem, amivel aránylag kis olajveszteséggel tudom mosogatni a BD-t. :-)) Kellene valami hosszúkás tartály, meg valami szivattyú, vagy ilyesmi, amivel kavarásztatom a vizet meg a BD-t. De a legnagyobb kérdés még mindig a szárítás. Vmi amerikai oldalon azt olvastam egyszer régen, hogy ki kell tenni a napra a mosott BD-t és ott szépen kiszárad. Én ezt azért kétlem.
"Nekem nem, mert ajándékba kaptam. Aki hozta, hozott pár hordónyit, biztos megérte neki."
Hát igen, az ajándék, valóban nem drága. :-)) Aki meg nagyüzemben csinálja, annak biztosan megéri több hordóval vásárolni.
Egyébként azt olvastam a Bioking oldalán, hogy ha BD-val jársz, az előbb utóbb feloldja a lerakódott anyagokat az üzemanyag rendszerben és bizony dugulásokat okoz. Csak azt nem értem, hogy miért, hogyha az olaj rendesen mosott, semleges kémhatású, akkor miért oldja a szennyeződéseket. Nem lenne jó, mondjuk pár 100 km-re lerobbanni valahol. Így sem túl gazdaságos ez a BD kotyvasztás, főleg ha a ráfordított időt és energiát nézzük és ha még be is döglik tőle az autó úton útfélen, akkor aztán tényleg nincs értelme. Most már ott tartok, hogy maradok a jó öreg, bevált étolaj tisztítási módszernél és járok a büdös, akrolein szagú csíkkal mögöttem. Szerintem az étolaj jóval kevesebb kárt okoz a rendszerben, mint a BD, ahogy nézem. Aztán meg ugyebár a szagot sem tüntetjük el teljesen, mégha BD-vé is kotyvasztjuk az étolajat, ami mellesleg igen költséges és időigényes folymat.
De azért kísérletezgetek még, mert hajt a kíváncsiság, hogy milyen szaga lesz a mosott BD-nek ha eltüzelem. Mondjuk egy automatizált rendszer biztosan javítaná a BD gyártási kedvemet. :-))
Üdv!
Előzmény: Uldin (3832)
.psp Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3833
Ja a zselésedésnek lehet a magas zsirtartalom is az oka, --gondolom én. Aztán majd a vegyész urak megmondják a frankót:-))).
Előzmény: odourizing (3827)
Uldin Creative Commons License 2008.09.14 0 0 3832

>Te innen rendelted az Amberlitet?

 

Nem rendeltem, hanem kunyeráltam. Aki hozta, onnan hozta.

 

>Nem volt egy kicsit költséges Hollandiából ide szállíttatni?

 

Nekem nem, mert ajándékba kaptam. Aki hozta, hozott pár hordónyit, biztos megérte neki. A második kör az nem volt olyan nagy üzlet, mert közölték vele, hogy vennie kell egy berendezést, és akkor vásárolhat bármennyit belőle.

 

Viszont a biokingnek van egy viszonteladója nálunk, csak Amberlitet ők sem árulnak. Magnesolt viszont igen, ez is egy mosási technológiához kell.

 

http://www.hungaromix.hu/

 

http://www.hungaromix.hu/biodizel.htm

 

A menüknél van a szárazmosó menüpont, ott kéne bejönnie az amberlitnek, de nincs ott semmi. Annak idején beszéltem velük telefonon és nem bíztattak amberlit ügyben.

 

A fantázianév: PD206

 

http://www.biodieselwarehouse.co.uk/index.php?cat=Dry_Clean_Biodiesel&ActinicSID=18f876192737aaa32a26cb11dc649dca

Előzmény: odourizing (3830)
odourizing Creative Commons License 2008.09.13 0 0 3831
"Az, hogy gazolajjal keverve valami kicsapodik (akar szappan, akar alkohol is lehet)"
A BD-em biztos, hogy lúgos volt, de az is biztos, hogy bőven volt benne alkohol és vmi glicerin féleség is maradt benne, ugyanis, a GO aljára ugyanaz a piros, egyhén sűrűbb vegyület került, mint a reakciós rendszerben, de továbbra is opálos maradt. Szóval a mosás elengedhetetlen ha nem akarja az ember szétmaratni az üzemanyagrendszerét.
Üdv!
Előzmény: naox (3829)
odourizing Creative Commons License 2008.09.13 0 0 3830
Te innen rendelted az Amberlitet? Nem volt egy kicsit költséges Hollandiából ide szállíttatni?
Nem tudom, miféle olyan biodízeles cuccokat árulhatnak ezek, amiket nem kapcsolnának le a határon, vagy nem kérdeznék meg tőlük, hogy "Mégis, ez kinek lesz?" Meg a 40000 eurós készülék nem is igazán olcsó mulatuozás. :D :-))
Egyébként nagyon komoly ez a cég, még kurzusokat is indítanak, amin oktatják a BD készítést. :-)) Beszarás! :-)) De sajnos ez magyarország és itt nem lehet legálisan füvet szívni, BD-t gyártani azt meg végképp nem. Úgyogy nem hiszem, hogy rendelek a Bioking-től valamit is.
Mellesleg, tök jó leírást adnak arról, hogy hogyan kell végigcsinálni az egész folyamatot és kitérnek minden apró részletre és ők bizony melegen ajánlják a mosást, az Amberlitről meg egy szót sem találtam, vagy csak nem kerestem eléggé. Máshol nem lehet kapni amberlitet, pl. azon a bizonyos fantázianéven? :-))
"Ha vízzel kimosod az anyagot, a vízzel kimosódnak az alkoholok és a lúg is."
Igen, ezt tudtam eddig is és bizony, volt mit kimosni abból, amit készítettem, igen durván hullott a szappan gyönyörű pelyhekben. :-))) Már harmadszorra mostam át és még mindig zavaros a víz. Az első mosásnál meg hullot a szappan elég rendesen, gyanítom, kicsit lúgos lehetett. :-))
Ha meg lenne az a fantázia név, azt örömmel venném. :-)) Habár nem is érdekes az az Amberlit, a víz is megteszi, csak kellene egy jó módszer, amivel könnyen és teljesen eltávolítható a víz a rendszerből.
Üdv!
Előzmény: Uldin (3828)
naox Creative Commons License 2008.09.13 0 0 3829
"Ha sikerül megnézned a képet, akkor azon láthatod, mennyire is lúgos az a BD."
"Nem kell megkóstolni ahhoz, hogy tudja az ember, hogy lúgos-e a kotyvalék."
nem latszik egy anyagon, hogy lugos-e. Az, hogy gazolajjal keverve valami kicsapodik (akar szappan, akar alkohol is lehet) nem jelenti, hogy lugos az anyag. Csinalj indikatort, vagy ugy, hogy veszel patikaban fenolftalein-t (recept nelkul adtak valaha) es feloldod egy kis viz-spiritusz elegyben a tablettat, vagy fozol lilakaposztat keves vizben, es a levet hasznalod. A BD egy kis mintajat igen alaposan razd ossze par ml vizzel, majd a kulonvalo vizhez adjal 1 csepp indikator-oldatot. Ha a fenolftalein piros lesz (magatol szintelen), vagy a lilakaposztale kek, esetleg zold (eredetileg lila), akkor lugos a BD. Ha nincs ilyen szinvaltozas, akkor a BD nem lugos. (az indikator mukodeset pedig egy keves mosoporral ellenorizheted, az ugyanis jo lugos.)
Előzmény: odourizing (3827)
Uldin Creative Commons License 2008.09.13 0 0 3828

AMBERLIT beszerzése:

http://www.bioking.nl/

 

Sajnos most már csak árukapcsolással adják. Venned kell valamilyen biodízeles cuccot tőlük, csak akkor szállítanak neked AMBERLITET.

 

Valami fantázia néven árulták még valahol a neten, majd utána nézek.

 

Nekem van még 1 befőttesüvegnyi a cuccból.

 

Ha vízzel kimosod az anyagot, a vízzel kimosódnak az alkoholok és a lúg is.

Előzmény: odourizing (3819)
odourizing Creative Commons License 2008.09.13 0 0 3827
Nem kell megkóstolni ahhoz, hogy tudja az ember, hogy lúgos-e a kotyvalék. :-) Arra voltam kíváncsi, hogy összekeverted-e gázolajjal és, hogy az opálos lett-e. Mert ha igen, akkor bizony lúgos volt.
Egyébként az én termékem is konyak szagú. :D :-))) Az égésterméke viszont hasonlít egy kicsit az étolajéra, de már messze nem olyan lacikonyha szagú.
Előzmény: .psp (3826)
.psp Creative Commons License 2008.09.12 0 0 3826




Mindig tanul valamit az ember....


"Neked nem volt lúgos a lötty?" - fenetudja nem kostoltam meg:-)))), Viszont konyakszagavolt...........
Előzmény: odourizing (3825)
odourizing Creative Commons License 2008.09.12 0 0 3825
Ha sikerül megnézned a képet, akkor azon láthatod, mennyire is lúgos az a BD.
Azt pedig tudom, hogy az E85, annyit jelent, hogy 85% etil alkohol (vízmentes) + 15% benzin.
Én fél liter olajhoz 1.5 dl E85-öt adtam 2-3 g NaOH-al. Ha belegondolsz, az egy jó teáskanálnyi lúg kb, amiből azért marad a BD-ben rendesen. Mosni kell vagy Amberlittel kezelni, mert előbb vagy utóbb, szézabálja az üzemanyag rendszert az biztos.
Amikor te összekeverted a BD-edet gázolajjal, nem lett opálos, tejes? Neked nem volt lúgos a lötty?
Előzmény: .psp (3822)
odourizing Creative Commons License 2008.09.12 0 0 3824
Abból gondolom, hogy lúgos, hogy pl. 1. mikor rálöttyent egy kevés a kezemre, enyhén csípte a bőröm (gyorsan le is mostam). 2. Ha étolajat keverek gázolajjal, nem lesz opálos, szépen elegyedik és tiszta, tükrös (csak az égéstermék büdös). 3. Átmostam, és az első mosásnál a hónál is fehérebb lett a mosóvíz, úgy mondanám: vakító fehér és néhány szappandarab is keletkezett. A második mosásnál még mindig igen durván fehér a víz, de már egy árnyalattal jobb. Kíváncsi leszek a 3.-ra. Valami amerikai BD hobbivegyész azt írta, hogy 5-ször, 6- szor is mossák az észtert, mire tiszta lesz a mosóvíz, azaz már nem lesz lúgos. Úgy néz ki, hogy ez a dolog, tényleg csak kísérletezgetés szintjén marad, így nem lehet érdemleges mennyiséget előállítani. Túl macerás.
Ha végre feltöltődnének ide a képek, amiket készítettem láthatnátok, hogy mennyire is lúgos az a BD. (Nagyon durván szerintem.)
Mondjuk egy kis sósavval nem lehetne eltolni a semleges PH-ig? Vagy legalább közel hozzá?
Itt egy link a képről, háűtha ez így működik: http://img.index.hu/imgfrm/9/1/6/3/THM_0004819163.jpg
Előzmény: naox (3821)
.psp Creative Commons License 2008.09.12 0 0 3823
E(% = E85
Előzmény: .psp (3822)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!