Keresés

Részletes keresés

Felhő986 Creative Commons License 2019.08.20 0 0 47057

Köszi !

Azt hiszem megtaláltad ennek a fórumnak a Bibliáját :-))

Előzmény: Ladybee (47051)
claas patrol Creative Commons License 2019.08.20 0 0 47056

Öröm olvasni ilyen sorokat . Nem eltekintve , hogy hiteltérdemlően kitöl is . Nagyon keveset tudok még ezekröl . Most figyelem a "vegyes válogatott" csapatban azt a 7-8 Baranyait (úgy hívom magamban csavargók) , mert a legmeszebb csámborognak el a csapatban a kiruccanás idején . Nálam kő kemény feketék és igen kezesbárányok . Szelídek .Sárga lábúak és némi palaszín beütés a csőrön azért van . Meg is tudom emelgettni őket ,így öthónaposan már nem az a fára felgalyzó súlykategória .Élelem keresésben 10 pontos ,ez nem vitás . A hiearhiában nem domináns a más fajtakeverékekkel viszonyitva , inkább alárendelt (konfliktus elkerülő) . Kajákban nem válogatós ,de a "finomságokat"inteligensen felismerő és a körmösök kistányérját le is ürití ,azon nyomban ahogy teheti . Árrilis 10-én bújtak ki a tojásból a ffi. nemzetség , de már ivaréretek és "zaklatják" a pirosodó tarajú kis jércéket . A németeknek is van egy igen hasonló fiatal fajtájuk a Bielefelder Kenhuhn , csak a párhuzam keresés végett gondolok rá ,és nem másért . Nyilván való ,hogy hazai patrióta csak viszonyit ,és nem fordítva méricskél .     ,-))  :-))  Köszi a válaszod ... üdv.

Előzmény: Ladybee (47055)
Ladybee Creative Commons License 2019.08.18 0 0 47055

Nekem nagyon bejött a Baranyai, idén már csak azt keltettem.                                            BARANYAI TÁJFAJTA TYÚK Délnyugat – Magyarország tájegységen a baranyai rögön létrejött és ahhoz idomult tiszta erős genetika. Határozottan nagytestű, egyértelműen gazdasági kettős hasznú baromfifajta. Tisztelgés egy olyan genetika előtt, mely évszázadokig meghatározó része volt meseszép magyar földünknek. Örömet, megélhetést, élelmet adott az embereknek. A Baranyai Tájfajta abszolút hűen tükrözi nemzetünk, a magyarság múltját - jelenét, eleven hagyományaink őrzését, fenntartását. Méltó nemzeti kincsünk. Nem lehet őshonosnak nevezni, mert csak pár tíz éve létezik ismét a fajta. Tehát eképpen NEM ŐSHONOS. Nem is szeretem, ha ennek titulálják. Más felől lehet, sőt ildomos őshonosnak nevezni, mert az elmúlt 3 évben elvégzett genetikai vizsgálatok (Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában) 90%-an megerősíttették, hogy ez a genetika vélhetően az a genetika, mely 300 évvel ezelőtt is Magyarországon (tudom, akkor más volt Hazánk neve) kapirgált. S megerősítették azt is, hogy a fajta bizony bitang erősen fajta. Egyértelmű megerősítést nyert a tájfajta mivolta. Amit ma a fajta tud, azt jelenleg egyetlen más baromfifajta sem tudja hazánkban. És erős a gyanúm, hogy Európában sem. Tetszik, vagy sem, ez a racionalitás. Legszebb az egészben, mindez úgy igaz, hogy semmi, de az égvilágon semmi különleges sincs a fajtában. Nemes egyszerűséggel az eredendő igen régi, magyar parlagi genetika. Sem több, sem kevesebb. Aki tisztában van azzal mit jelent az a kifejezés, hogy EREDENDŐ MAGYAR ÁLLATTENYÉSZTÉS, az pontosan tudja, mit jelentenek az itt leírtak! Több száz éven keresztül egész Európában tisztában voltak vele. "Csodálatos állattenyésztési kultúránk van! Csodálatos benne lenni, élni, hozzá TENNI!" (Nagy János barátom szavai) Minden egyes szava igaz! Nem fogom, nem fogjuk hagyni elpusztítani, eltüntetni. És bizony, egyre többen és többen vagyunk, akik eképpen gondolkodnak. És akik tudják, értik a magyar állattenyésztést. Ami a Baranyai Tájfajtára igaz, az jellemzően sok elemében úgyszintén igaz lehet bármelyik eredendő genetikájú gazdasági haszon baromfira, tájfajtára, vagy keverék állományra.

Előzmény: claas patrol (47052)
zlota Creative Commons License 2019.08.18 0 0 47054

Bocsánat! majdmegse néven vagyok, csak valamiért nem enged visszalépni.Már jeleztem a problémát.Amit tudok visszalépek azzal ;)

Előzmény: zlota (47053)
zlota Creative Commons License 2019.08.18 0 0 47053

Szia

Mi is megvagyunk -a hűtős birigádból senki sem betegeskedik (A hűtő jótékony hatása? :DDD ) Aki kikelt mind egészséges.

 

Van 6 kakasunk, akik elvihetőek.Hiszen az egész állományunk 10fő lenne....

Hol lehetne "eladni" őket olyan gazdáknak aki ezeket a szerintünk különleges kendermagos nagytestű kakasokat nem vágásra vinnék el.

Persze még csak növendékek.

 

A fórumozóknak mindenképpen ingyen adnánk, ha valahová fel kellene rakni akkor olyan ár kellene, hogy ne vágásra vigyék őket.
Amúgy mennyiét érhet, lehet ezeket tenyészkakasként hirdetni? Nem a pénz a lényege, hanem, hogy legalább 1 telet,nyarat még megérjenek, és szaporodjanak.

 

Ha ingyen adnám lehet lenne aki jelentkezne ingyen elvinné mindet és még aznap este kakaspörkölt lenne mind!

Sajnos gyanús... 

 

Valaki esetleg a kendermagos kopasznyakú vagy kakasból vagy a vörösesbarnából elfogadna?

Előzmény: Omosimama (47047)
claas patrol Creative Commons License 2019.08.17 0 0 47052

Keresztezett vagy vegyesen keresztezet fajták utódai alat értünk hybrideke a bfi.-ak esetében is . Sokszor "végtermék" néven is szokták emlegetni . A hazai viszonylatban Bábolna számit kiemelkedő és rendkivűli minőségi szülői és nagyszülői álományal . Ott leírják a tartási feltételeket is hozzá .Napos csibéik kimondottan ólcsónak mondható és jó minőségüek tapasztalatom szerint  Fajtatiszta  bfi. található Gödöllön és a kihelyezett "tanintézetek melleti telepeken országosan elterítve . Ezek feltérképezett genetikai hátterű fajtatiszta állományok . Természetesen vannak a magán tenyésztők lelkes csapatai is , ezen kívül még ,... mostanában ismerkedek pl. és gyüjtöm a tapasztalatokat a Baranyai néven terjedő tyúkokról . A genetikai hátteréröl nem tudok semmit érdemben . üdv.

Előzmény: Felhő986 (47050)
Ladybee Creative Commons License 2019.08.17 0 0 47051
Előzmény: Felhő986 (47050)
Felhő986 Creative Commons License 2019.08.17 0 0 47050

Sziasztok !

Mit jelent a hibrid baromfi ? Gugliban nem találtam !

Tudja valaki ?

Omosimama Creative Commons License 2019.08.13 0 0 47049

Hűűűűűűű!

Előzmény: claas patrol (47048)
claas patrol Creative Commons License 2019.08.12 0 0 47048

Köszönjük a kérdést .Hat növendék bronz ,és tíz kicsi gyöngyi (indíán)... ,ők a három hetes csöpségek , barna és szőke szinben . A vegyes bandíták április elei kelés és a második eresztés Július második hetiek , veszteség mentesen kisebb köhécseléstől eltekintve megvannak . A nagyoknál volt 5 drb héja rablás korábban . (háló kifeszítve) ... ,és a szabadon garázdálkodás csak úgy este , az az du. 17:00 h-tól felügyelettel mellet van . Ilyen mixes... és círmos bandát még a rajzfilmekben sem láttam .   xDD     :-)) Nagyon mulatságosak .

Természetesen rendszeres a kakasok "gőzfűrdőzése" fővesztés terhe mellett , mert kezdenek szemtelenkedni a " leányokkal " .   ,-))

 

Előzmény: Omosimama (47047)
Omosimama Creative Commons License 2019.08.06 0 0 47047

Sziasztok!

Még mindig megvagyok. A pipikék szépen nőnek. A lányom már elvitt 6 ausztrál jércét és egy leghorn kakast. Az itt maradottakhoz hozzá raktam 3 “öreg” tyúkot. A többi ment a fagyóra.

A leghornok nagyon szépek, rajtuk látszik - nem is kicsit -, hogy melyik a kakas és melyik a tyúk. Az egyik kakaska már kukorékol.

Az ausztráloknál egy biztos kakas, a többi kétesélyes. Jó lenne minél több tyúk közülük, hogy az a tervezett 10 tyúk meglegyen. 

(4 leghorn tyúk van, meg a 3 öreg kék )

Nálatok mi újság?

claas patrol Creative Commons License 2019.07.26 0 1 47046

A látó ideget sajnos károsítja (a biológusok) szerint idős tyúkoknál . Régi mondás is a "vak tyúk", ez is az idegsejt foszforanyag cserében keresendő a szakik szerint . Ennek a "zavarnak" ,az az anyagcsere zavarnak lehetséges oka a hajlam mellet a módosított fehérje (mint virus) aposztrofálva .

Így aztán érthető a növendék bfi. bénulásos tüneti és az idősebb állatok látóidegrendszeri elváltozásaival járó Marek diagnosztizálása .

Lesznek a jövőben más fajták , vagy megváltozott külemi régi fajták is , akik majd kevésbé lesznek érintettek megfelelő tisztaságú és fehérje tartalmú takarmányozás mellet . Lehetséges ,hogy akkor a lisztérzékenység is visszaszorul , vagy eltünik szinte teljesen .

Ezek a gondolatok csak egy reménységteli öregedő bfi.-kedvelő hite , és nem valami bizonyított álláspont még ma .  üdv.

Előzmény: Jungle Fan (47045)
Jungle Fan Creative Commons License 2019.07.26 0 0 47045

Ez így van.

Nálam csak a fajtatatisztákat bántja a Marek, vannak pirostollú brojlereim, azokat nem. Csináltam idén fajtatiszta x redbro hibrideket, azokat se, holott biztos fertőzöttek és bekapták ők is 8 hetes koruk előtt. Érdekes, hogy a tojásba viszont több belefulladt. Ebbe a Marekbe 1 jó dolog van az összes többi bántalommal összehasonlítva, hogy 1 éves kor után már nem betegíti meg az állatot. Persze így is életük végéig hordozók és fertőzőek maradnak.

Előzmény: claas patrol (47044)
claas patrol Creative Commons License 2019.07.25 0 2 47044

A ("nitrogén mentes fejtrágyázott") gabona magvak , valamint nem intenzív hydrid végtermékek esetében soha nem jelentkezett a nevezett szindróma . Kis létszámú növendékeknél , az etető doboz ürülék tisztítása esetén , nálam és a megfigyeléseink esetében . Kedvtelésből tartott fajták ,zárt (nem genetikai feltérképezett) származékok is érintettek lehetnek könnyen . De ez csak egy vélemény . 

Borítaná a "gonosz" és terjedő vírus elméleteket . Meg ,hogy mindegy ... mit csinálsz úgy is bejön a pl. madár influenzia ...,vagy éppen valami hasonló ... 

Nem a csoda gyógyszerekben gondolom a megoldást , hanem az élet élni akar ,és képes erre (elméletekben) . Pipíkák lesznek a 22. században is , ahogy gyümölcskák is . Próbáljunk ki minden megoldást és segítsük egymást a megosztásokkal . üdv. és köszi az elmondottakat .

Előzmény: Jungle Fan (47043)
Jungle Fan Creative Commons License 2019.07.24 0 0 47043

Kösz!-:)

Előzmény: majdmegse (47042)
majdmegse Creative Commons License 2019.07.23 0 0 47042

Én drukkolok neked!!!

Előzmény: Jungle Fan (47041)
Jungle Fan Creative Commons License 2019.07.23 0 0 47041

A 2016 -os hozzászólásaiban megtaláltam, hogy 4 ml vízben oldott fel egy fél tablettát, majd fecskendővel juttatta a begybe. Azt már nem írja sajnos, hogy ezt hányszor adta hány és mekkora madárnak mennyi napon keresztül, mint ahogy arról sem, hogy teljesen felgyógyultak-e a madarai. Az általam használt Herpesin krém bőrre kenve úgy tűnik nem, vagy alig hat, viszont amelyiknek nyomtam a csőrébe naponta egyszer egy keveset, azon látok javulást már így 2 nap után, ami némi reménykedésre ad okot. Mindenesetre abszolúte örülni fogok, ha ellentétben az összes állatorvos és az összes szakirodalom egybehangzó véleményével, mégis orvosolható, és vagy tünetmentesíthető a Marekos csirke. Remélem még benéz ide Atrego, hogy pontosítson, de addig emiatt ne álljon a fórum, folytassátok a beszélgetéseket. Üdv.

Előzmény: Victor1988 (47039)
claas patrol Creative Commons License 2019.07.23 0 0 47040

Megvárjuk .   ,-))

Előzmény: Victor1988 (47039)
Victor1988 Creative Commons License 2019.07.21 0 0 47039

Az biztos, hogy Telviran cseppekről volt szó és ha az emlékezetem nem csal, vízben oldva itatta velük. Tán rövidesen errejár Atrego is és majd megnyilvánul ezügyben. :)

Előzmény: Jungle Fan (47038)
Jungle Fan Creative Commons License 2019.07.20 0 0 47038

Köszönöm! Már csak azt kéne tudni, hogy bőrre csepegtette vagy szájon át adta-e, meg hogy volt-e eredménye, bár valszeg igen, hisz elég egyértelmű az utalás. Én tegnap egyet megfogtam és kentem a bőrére a Herpesin nevű krémből, ennek ugyanaz a hatóanyaga, mint a Telvirannak. Nem vényköteles, viszont drága.

 

Tavaly ősszel készült képek.

Előzmény: Victor1988 (47035)
claas patrol Creative Commons License 2019.07.20 0 1 47037

Szerbusz Viktor . Ellenkezőleg ,köszi , hogy szóba hoztad a 'készítményt' ami ugye egy aciclovir hatóanyag tartalmú tabletta ill cseppek ... ,de valószínű ,hogy krém formátumban is előfordul . Nem tudom , mert nagy valószinűség szerint recept köteles lehet .

Marek Józsi bácsi igazán érdeme ebben az esetben , hogy rájöhetett ...,miszerint nem a gerincvelőben keresendő az elváltozás oka , hanem a mellete futó idegrendszerben . Ezt is csak értelmezem a magam módján ,persze .

Semmí nemű állítás nincs benne . A herpeszekhez való csoportosítás azért történhetett meg , mert az is egy foszfor anyagcsere "hiba" a sejtek anyagcsere rendszerében . Nagy valószínűséggel proteinhez köthető ,tehát azon belül is szerves kémiai folyamat . stb. Hosszú és nem idevaló téma lenne ezt végi boncolni ,az az kivesézni .  :-))

Talán még sokáig rejtély marad , hogy miként alakul ki egy száj ajak kiütés és egy bfi. szemideg valamint ,testályéki bénulás elváltozása a szervezetben ? elöbbí pl. idősebb tyúkfajtáinknál figyelhető meg , mig a fiatal növendékeknél a gerinc és végtag bénulás .

Annyit tudtam meg a közelmúlt évtizedében , miszerint a genetikailag feltérképezett állományoknál és a keleti behozott fajtatkeresztezeteknél egy u.n. rezisztencia figyelhető meg .

Meglátásom ez ügyben , hogy ezen állományok (legyen az sok ...vagy kicsi ) ... ,sokkal jobban oda is figyelnek a tartási körülményekre és főképpen a takarmány "tisztaságára"... összetevőire . Hiszen nem ólcsó mulatság lehet ez a megoldás keresés . üdv.

 

Előzmény: Victor1988 (47035)
claas patrol Creative Commons License 2019.07.20 0 0 47036

Bocsánat , ... én csak és csupán azt kérdeztem , hogy hol olvastad ezt ?      ,-))

Előzmény: Jungle Fan (47034)
Victor1988 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 47035

Szia!

Elnézést, hogy közbeszólok, de talán tudok segíteni és majd a megkérdezett rácáfol vagy alátámasztja a leírtakat.

Emlékeim szerint Atrego barátunk Telviran cseppeket alkalmazott tavaly vagy két éve is a Marek-gyanús állatok kezelésére. Nemrég említette azt is, hogy néhány éve pár állata elhullik a Marekhez hasonlító tüneteket produkálva, de talán ez mégsem az. Csak azért gondolom, mert nálam is 2016 óta megtizedeli a fiatal állományt ez a nyavalya és a környékünkön sok helyen ugyanez a baj.

Előzmény: Jungle Fan (47032)
Jungle Fan Creative Commons License 2019.07.19 0 0 47034

Érdekes, hogy tőlem kérdezed vissza azt, amire én várom a feleletet.:)

A krém azért jutott eszembe, mert mi más lehetne ami humán herpeszvírusra való? Ha nem krém formában próbálta ki a fórumozótársunk, majd megírja egyszer hogy mivel, talán.

Előzmény: claas patrol (47033)
claas patrol Creative Commons License 2019.07.19 0 0 47033

?  (melyik Marek-re gondoltál) ? ... ,mert ugye van az idegrendszert "bénitó" és a "herpeszvirushoz" szintén sorolandó szemideg bénulással járó vakságot ? stb.   stb. 

Ázsiai fajtákat , első sorban indiai származásuakat kereszteznek be , hogy egy bizonyos rezisztenciát ki lehessen aztán mutatni .Ahogy ez idáig sikerült lekövetni részemröl ,nem csak a nagy előállítókat , hanem a kiállításra tenyésztő bfi. kedvelőket .

Csada krémekről ,hol olvasható ez ügyben ? Érdekelne az infó forrásod , mert nehezen tudom elképzelni , miszerint egy idegrendszeri elváltozást csupán külsőleg orvosolni miképpen lehetne ? Köszi minden segítségen az az érdemi hivatkozásodat a témára . ( ez most nem "neveletlen" ,kérdésre visszakérdés ,... csak csupán ,nem tudom (értelmezni a logikát így).  üdv.

Előzmény: Jungle Fan (47032)
Jungle Fan Creative Commons License 2019.07.19 0 0 47032

Szia! Olvasom, hogy Marekot humán gyógyszerrel meg lehet gyógyítani? Hogyan és mivel? Kenjem rá a már tüneteket mutató csirke bőrére a krémet, vagy nyelje le az állat? Örülnék egy bővebb leírásnak, ha Neked már sikerült egy-egy ilyen csirkét így meggyógyítani. Köszi!

Előzmény: atrego (46975)
claas patrol Creative Commons License 2019.07.19 0 0 47031

Köszi a kérdést , a círmos u.v. csapat 14 hetesek (gyerekek szedett vedett társasága), de szépen keltek , ezt hozzá kell tennem . Na meg nem szóltam bele ... A picúrkák most 12 naposak . Öreg tyúk család nincs  így jelenleg . Ami egy kicsit szinessé teszi a "hangzavart" az egy csapat növendék bronz pulyka család .  üdv.

Előzmény: majdmegse (47030)
majdmegse Creative Commons License 2019.07.18 0 0 47030

Köszönöm claas patrol és Ladybee mindenre kiterjedő részletes válaszát ebben a témában!

 

Nem is gondoltam, hogy ez ilyen bonyolult ;)

 

Viszont 5% az almaecet - bolti. Szóval a leírások alapján igyekszem az adagolást betartani!

Ui:

Ki hogy van?
Nálunk most tojógatnak már a bábolniaiak is, meg a letojtak sem igazán hagyták abba a tojásrakást. A "hűtős brigád" is megvan hiánytalanul. Szóval öröm és boldogság! :)

Ladybee Creative Commons License 2019.07.17 0 1 47029

Bizony az már több mint 10-15 éve volt amikor az almaecettel végeztek kísérleteket iskolatársaim  a tanszéken. Voltak bakteriológiai modell kísérletek az itatóberendezések állapotával kapcsolatban, beállított modell kísérletek (egér, japán fürj) emésztés élettani és lipid, szénhidrát, fehérje anyagforgalmi vizsgálatokra, és üzemi vizsgálatok, tyúkokkal, pulykákkal és fejőstehenekkel. Akkor még simán almaecetnek nevezett Buszesz kereskedelmi ecetével dolgoztak. Az ajánlás szerint a hatás eléréséhez egy liter 5 százalékos almaecet kell 100 liter vízhez.

Előzmény: majdmegse (47027)
claas patrol Creative Commons License 2019.07.16 0 1 47028

:-)) Ez egy jó kérdés (ami manapság ritka , úgy általánosságban értve...)  xDD...

A kérdés lényege , hogy hány %-os az az ecetecske ??...   ,-))

Indításnak és nagyon fiatal növendékekknél , 5 % -os almaecetből egy max 2 órai "szomjaztatás" után egy liter tiszta ivóvízhez (nálunk klórmentes) 1 kávéskanálnyi ecetet teszek . Cirka 5 ml-nyit / liter .

Télen amikor lényegesen kevesebb a zöld eledelük , akkor felnőt állatoknál 2 kávéskanálnyit . A házi készitményeknél nem tudjuk legtöbb esetben a %-át pontossan ,ezért az óvatosság jobb megoldás . Hinni a templomban és itt mérni ,alapon .  ,-))

Nálunk csak minden más vagy harmadnapos az "ecceteléés" ... :-)) , mert másik nap sór kapnak , vagy éppen jolovit vitamin oldatot .

Egy gyakorlati tippet is szeretnék megosztani veled .

Ha és ismeretlen a házi készítés , akkor a már jól bevált keveréket (amit megszoktak) ... egyszerüen meg kell kostólni és késöbb így nem tudjuk a házi készitményünket nagyon túladagolni . (Finom lesz ! xDD :-))...

Ez a próba azért is fontos lehet , már aki bizonytalan ... , mert azért legyen egy kicsit savanykás , és ne csak a "neve annak" .  üdv.

u.i.

Nem , vagy nagyon ritka esetben szoktam koktélt =keveréket másassa össze kutyúlni (pl. propolisz cseppek ...stb.) . Hiszen ez egy megelőzési dózis ,amit leírtam és "nem gyógymód" kúra . 

Előzmény: majdmegse (47027)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!