Keresés

Részletes keresés

seci Creative Commons License 2020.06.08 0 0 5853

Mondjuk pont az MPEG-4 lehet vesztesegmentes, az MPEG-2 meg (garantaltan) veszteseges tomorites.

 

Lasd mondjuk itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Video_Coding + https://en.wikipedia.org/wiki/MPEG-2

 

-seci

Előzmény: Eolomea14 (5852)
Eolomea14 Creative Commons License 2020.06.08 0 0 5852

Igazad van, a DVD/MPEG-2 is tomorit. (Egyszer szetbontottam egy nehany GB-os videot, amibol majd 100GB-os tomoritetlen avi fajl lett.)

 

De a DVD/MPEG-2 furfangos modon tomorit. A[az amugy zsenialis] technologia lenyege az, hogy az allando jeleket (statikus pixeleket) nem veszi plusz adatnak egeszen addig, amig azok valtoznak, es ezzel sporol egy csomo GB-ot - anelkul [es ez a lenyeg!], hogy a minoseg romlana. (A DVD technologia hajnalan ez a trukk nem mukodott mindig tokeletesen, es ilyenkor a statikus reszek a kepben - altalaban a hatter - szinte kulon eletre kelt.)

 

Ha viszont az MPEG-2-t/mkv-t tovabb tomoritjuk, akkor az ohatatlanul el kell, hogy vegyen valamit a kep minosegebol: vagyis romlik a reszlet [fuggetlenul - vagy inkabb: eppen azert -, hogy tobb pixelen keresztul terpeszkedik a kep], es/ vagy kevesebb lesz a szinek ill. a "kockak" szama.

 

 

Előzmény: mental asylum (5851)
mental asylum Creative Commons License 2020.06.07 0 0 5851

Ne haragudj, de szeretnék egy pontosítást fűzni a hozzászólásodhoz.

A TV is tömörít. Pontosabban a TV digitális adás is, ami MPEG4-ben van kódolva, ez is tömörített. Ha nem az lenne, akkor nagyon nagy sávszélességet igényelne a csatorna és így értelme sem lett volna áttérni az analógról digitálisra. A DVD -az MPEG2- 40 szeres tömörítés, az MPEG4-et nem tudom mennyi, de úgy dereng, hogy az ennél is nagyobb. Hogy mégis jobb a minősége, az azért lehetséges mert a rendszer algoritmusa, software fejlettebb, és ezért hardware szempontjából is sokkal nagyobb az erőforrás igénye.

Én nem vagyok számítástechnikai szakember, ezért tévedhetek. Ha valakinek ettől eltérő, de pontosabb ismeretei vannak, akkor írja meg, én szívesen veszem.

Köszönöm.

Előzmény: Eolomea14 (5845)
Eolomea14 Creative Commons License 2020.06.07 0 0 5850

Es persze peldanak hozhatnam az Orion vilagat is...

Előzmény: Eolomea14 (5849)
Eolomea14 Creative Commons License 2020.06.07 0 0 5849

Ez a "rendszer" -es ezalatt a Fold - nem bir ki meg masfel evszazadot (pontosabban: a "rendszer" mar reg doglott, a Fold pedig agonizal).

 

Tehat ha minden ugy marad, ahogy most van, akkor tok mindegy, hogy eltrafal minket ey kisbolygo, vagy sem. Ha viszont vegre eljon egy valodi (bekes, egyseges, es mindenkinek egyforma eselyt nyujo - vagyis amolyan klasszikus Star Trekkes/Orvilles) vilag, akkor az emberiseg szinte barmilyen kihivassal meg tud majd birkozni.

 

 

Előzmény: feketekavics (5848)
feketekavics Creative Commons License 2020.06.07 0 0 5848

Peter Thomas zenéje szól.

A második részt néztem meg: szupernova és hat nap a katasztrófáig. Ez ugyan borzasztó, de ettől eltekintve ma is gondolatébresztő.   --  Ha ma megtudnánk, hogy 152 év múlva telibekap minket egy kisbolygó, akkor a spóroláson edződött bürokrácia és fafejűség áramlása ellenében lenne-e időnk érdemben intézkedni addig?

_FK

Eolomea14 Creative Commons License 2020.06.06 0 0 5847

pontositas: ...Frankeinstein szornyet...

Előzmény: Eolomea14 (5846)
Eolomea14 Creative Commons License 2020.06.06 0 0 5846

Meg egy dolog jutott az eszembe egy nagy felbontasu Orion videorol: vegyes erzelmeim lennenek, ha megjelenne blu-ray-en (HD-ben). Egyreszt orulnek neki, masreszt az ujabb melot jelenthetne szamomra. Ugyanis a nagy felbontas egyuttal jobban kihozna a trukkok hianyossagait is. Tuti, hogy ezeket ki akarnam javitani (digitalisan) - ami ujabb elfoglaltsagot adna az elkovetkezo evtizedre (a hang feljavitasan ugyanis vagy tiz evet dolgoztam).

 

Az Orion mondjuk megerdemelne a Star Trek eredeti sorozatahoz [TOS] (ami ugyebar a kedvencunkkel egyidoben rajtolt a TV-ben) hasonlo gondoskodast - ahol az erdeti (az Orion-nal silanyabb) trukkoket mostani szamitogepes effektusokkal helyettesitettek (nagyon jo erdedmennyel). Az Orion minden tekintetben (tortenet, kivitel, erdetiseg) jobb, mint a vele egyivasu Star Trek TOS.

 

A francia [vagy az olasz?] DVD-n cuki kis szamitogeppel krelat video menu talalhato, ahogy az Orion az urben (napviharban?) cirkal. Ez jo kis izelito arra, hogy hogyan is nezhetne ki egy feljavitott Orion. Az Orion 99%-ban ugy jo, ahogy van (pl. a belso diszletek a Kaszinoban es kornyeken kenterbe verik nemcsak a Star Trek-et, hanem barmely mas SF TV sorozatot). Azon az 1%-on pedig jo kis szoftverrel "konnyeden" lehetne javitani. (Pl. ugyszintenki lehetne szedniaz optikai ravetites mellektermekent megjelent fekete korvonalakat - a la eredeti Star Wars filmek.)

 

Sajnos, nagy hibat kovettek a nemetek a mozifilmmel. Nem egy elfuseralt Frankeinsteint kellet volna krealni, hanem a trukkoken kellet volna javitani (esetleg kiszinezni - ambar az Orion fekete-feherben mutatna valoszinuleg a legjobban, hiszen pont errre [a feny-arnyek hatasokra] lett a film kepi vilaga megkomponalva).

Előzmény: Eolomea14 (5845)
Eolomea14 Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5845

Ertem, hogy te azt tartod elonyosnek, ha a szamitogeppel "feltranszformalt" kepet a TV-n (avgyis nem szamitogepen) nezzuk. Szerintem ebben az esetben is jobb a TV-re bizni a dolgot - mar csak az iment emlitett tomorites miatt is. A TV nem tomorit - a YouTube-os (es altalaban a feltoltott) videok pedig mindig tomoritettek (ami minden esetben ront a minosegen.)

Előzmény: seci (5843)
Eolomea14 Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5844

Abban nem vagyok biztos, hogy a szamitogep szoftervere jobb munkat vegezne, mint a TV keszulekbe epitett "upconverter" ("feltranszfotrmalo"). PL. ha szamitogepen nez valaki filmet, akkor nagyon sok fugg a videocard-tol - es minel tobb informacionak kell ennek megbirkozni, annal szagatottabban tudja a videot lejatszani. Ugyanakkor a TV alanyi jogon kapasbol megbirkozik az ilyen feladattal.

 

A TV-t minden szempontbol jobbnak talaltam - pl. szamitogepes (nem ezer-dollaros) szoftverrel valtotoztatni a szineket, kontrasztot stb. nagy problema (teljes atkodolast kell vegezni, ami idoeigenyes es megterheli a szamitogepet - es szinte mindig romlik a minoseg). Ugyanez a TV-n egy par masodperces beallitas - es kifogastalan az eredmeny.

 

Egy Orion epizod DVD minosegben kb. 2 GB. Ha ezt szamitogeppel "feltranszformaljuk" - vagyis ugymond nagyobb felbontasban [= tobb pixel, ugyanaz az informacio] kodoljuk, de ugyanakkor tomoritjuk is, hogy a fajl meretet mondjuk 5 GB alatt tartsuk, akkor a minoseg mindig rosszabb lesz, mintha azt az epizodot 1:1-ben feltoltottuk volna. Ez foleg a szines filmeknel feltuno, ahol az elso aldozat a szin (vagyis joval kevesebb szint es lenyegesen kevesbe elenk szinarnyalatokat kapunk, hogy azzal is csokkenjen a fajl merete. Ez az Orion-nal nem tunik problemanak, pedig az; ugyanis kevesebb lesz a szurke arnyalati is).

 

Rogvest megnezhetnem a 4k-s TV-nken, hogy hogyan nez ki a "4k-s" YouTube-os Orion, de felesleges - a 2k-s szamitogepes kepernyomon is egyertelmuen latszik, hogy semmivel sem jobb, mint a DVD (csak eppen - mivel a szamitogepem es igy annak video-processzora is eleg regi - a 2k-s {sic!} video lejatszasa darabos, a 4k-s {sic!} pedig egyszeruen lefagy). 

 

Előzmény: seci (5843)
seci Creative Commons License 2020.06.05 0 0 5843

Egy elonye azert van a feltranszformalasnak: a szoftver jobban csinalja (persze megfelelo beallitasokkal - van ra ideje) mint ha a TV-re/lejatszo szoftverre hagynad real-time.
Persze ennek csak akkor vna ertelme ha az, amin nezed tenyleg nagy(on nagy) felbontasu.

 

Es nyilvan fogsz latni benne olyant, aminel nem sikerult a feltranszformalas, de ezt azert ahhoz illik hasonlitani, mint amikor az UHDTV-den nezed a DVD-felbontasu filmet (mert ugye az is valahogy feltranszformalja)

 

-seci

Előzmény: Eolomea14 (5842)
Eolomea14 Creative Commons License 2020.06.05 0 1 5842

Nem kell reklamalnod a latszeresznel - nem a szemeguvegeddel van a baj. Az Orion-t soha sem adtak ki blu-ray-en (HD, 2k), meg kevesbe 4k-ben (UHD). Igaz, TV tarsasagok leadnak egyes filmeket nagy felbontasban - olyat is, ami lemezen nem jelenik meg -, de ne tudok arrol, hogy az Orion-t igy leadtak volna. (Nagy felbontasban szkennelni egy filmet ido- es penzigenyes.)

 

Az, hogy PAL (576 vonalas) vagy NTSC (480) videot 2k vagy 4k-ben raknak fel, attol a minoseg nem javul, vagyis tobb reszlet nem jon elo. (Egy liternyi viz a tizliteres vodorbe toltve is csak egy liter marad )

 

Sot, inkabb romlik a minoseg, hiszen egy egyoras 2k-s film tomorites nelkul kb 15 GB lenne - igy pl. a YouTube-ra tomorites utan felrakott un. "HD" vagy "UHD" film homalyosabb, fakobb es szaggatottabb mozgasu lesz, mint az eredeti DVD minosegu, hiszen valahol meg kell sporolni a plusz pixeleket (amik amugy plusz informaciot nem tartalmaznak).

 

Summa summarum, az Orion-t (es mas, DVD minosegben digitalizalt) filmeket nagy felbontasban [sic!] - de ugyanakkor erosen tomoritve - feltolteni nem csak felesleges, hanem kimondottan karos.

Előzmény: roszner (5839)
seci Creative Commons License 2020.06.04 0 0 5841

Ha letoltod, akkor szep nagy file lesz szep nagy felbontassal. Azt nem vizsgaltam, hogy egy UHDTV-n vajon a "klasszikus" 640x480-as felbontasu nez ki jobban, vagy ez a 2160xcsudatudjamennyi.

-seci

Előzmény: roszner (5839)
roszner Creative Commons License 2020.06.04 0 0 5840

Áh, a technika ördöge ismét becsapott - szerencsére nem törölték "cilafon"-t!

Előzmény: roszner (5838)
roszner Creative Commons License 2020.06.04 0 0 5839

Félre ne érts, nem akarom leszólni a "zsákmányodat", de én nem látok különbséget a két kópia között (igaz, több mint húsz éve szemüveges vagyok).

Előzmény: seci (5836)
roszner Creative Commons License 2020.06.04 0 0 5838

Istenem, te már a második Darius vagy aki ilyen kincsen csücsül. (5805 hsz. - kár, hogy törölték "cilafon"-t) Mekkora öröm lett volna, ha - még az M3 általi vetítés előtt - ez kiderül!

Előzmény: seci (5836)
tillA Creative Commons License 2020.06.03 0 0 5837

Ez tenyleg fantasztikus! És a regi szinkronnal!

Mindenesetre ahogy belenéztem, megint rogton van Dyke tábornok hatása alá kerültem!

Előzmény: seci (5836)
seci Creative Commons License 2020.06.03 0 3 5836

Nem tudom, hogy csinalta a ficko, de itt https://www.youtube.com/channel/UCa_g3CgNU_8tDw3BX1DAC6w/videos valami hiper-felbontasu Orion epizodok vannak. Esetleg kukkantsatok ra!

 

Az eredeti szinkronost kerhettetek volna, nekem megvan valahol. Sot meg francia nyelvu is van.

-seci

feketekavics Creative Commons License 2020.06.02 0 0 5835

Nézem.

_FK

Előzmény: roszner (5834)
roszner Creative Commons License 2020.05.23 0 3 5834

Sikerült fellelnem újra az eredeti szinkronos Oriont, az utóbbi időben nagyon eltűnt az internetről.

Aki még nem hallotta a pannóniás változatot - az igazit - az most pótolhatja a mulasztást.

 

https://www.youtube.com/watch?v=gWiCtmWPDL8&list=PLusrGVFaAk0nPwSltB4j2AcJixybewBNr

seci Creative Commons License 2020.05.12 0 2 5833

Magyar retro-scifi kedveloknek: https://archivum.mtva.hu/m3/open?collection=M3-c2NpZmk

-seci

wizardry8 Creative Commons License 2020.03.19 0 0 5832

Megnéztem a Leigátottak bolygója című filmet, de nem az :(

Előzmény: wizardry8 (5831)
wizardry8 Creative Commons License 2020.03.18 0 1 5831

Űrhajós sci-fi, valamikor a 70-es években.

Lent középen egy rakéta(szerű) űrhajó áll a földön.

Fent balra egy csészealj-szerű űrhajó lebeg.

Közben a Pirx kapitányra emlékeztető hangeffektek vannak.

Ez a kép annyira megmaradt bennem gyerekkoromból.

De máig nem jöttem rá melyik film lehetett. A Pirx szerintem nem. Annak láttam az összes részét mostanában.

 

Most a Leigátottak bolygója című filmre gyanakszom. De jó lenne az egészet megnézni.

Karmael Creative Commons License 2020.02.26 0 0 5830

Igen, ezt tudtam, csak azt nem tudtam, hogy ez a Bárdy, az a Bárdy...

Előzmény: seci (5828)
Ötötöd Creative Commons License 2020.02.26 0 0 5829

Sziasztok 

 

Tudom nem ide vág de mi a véleményetek a Meteo c. magyar cyberpunk filmről?

 

https://port.hu/adatlap/film/tv/meteo-meteo/movie-1644

 

A filmet kiadták valaha DVD-n vagy VHS kazettán?

 

seci Creative Commons License 2020.02.25 0 0 5828

https://www.imdb.com/title/tt0061289/fullcredits/?ref_=tt_ov_st_sm

=>

Series Costume Design by Margit Bárdy...(7 episodes, 1966) Vera Otto...(7 episodes, 1966)

-seci

Előzmény: 6174 (5827)
6174 Creative Commons License 2020.02.25 0 1 5827

Az "Újságmúzeum" blog Bárdy Györgyről szóló bejegyzésében találtam a következőt:

 

"A fiatal Bárdy hamar a hölgyek kedvence lett, ő pedig habzsolta az életet. Az elegáns, jó humorú, csodás orgánumú férfi láttán sok nő elgyengült. Így jött egy villámházasság is az életében, egy Margit névre hallgató jelmeztervezőt vett el feleségül.
Később mindketten rájöttek, csak érzelmi fellángolásról volt szó s elváltak útjaik. A hölgy később Nyugat-Németországba disszidált és elismert jelmeztervező lett, ő álmodta meg például a népszerű sorozat, az Orion űrhajó legénységének ruháit is."

roszner Creative Commons License 2020.01.28 0 3 5826

Orion űrhajó kvíz, szerintem mindenkinek - aki szerette ezt a sorozatot - sikerülni fog!

 

https://fejtsdmegmost.com/orion-urhajo-kviz/?playAgain=1580122414

 

 

atherton_ Creative Commons License 2020.01.19 -1 0 5825

kafa. tetszik ahogy a művész még azt is érzékelteti ahogy a teknőc leszállótalpai kárt tesznek a talajban, a nem túl ideális súly(ill. nyomás) eloszlás miatt. :)

Előzmény: Eolomea14 (5824)
Eolomea14 Creative Commons License 2020.01.15 0 1 5824

Itt lathato minden fonotosabb ORIONos urhajo, ureszkoz reszletes es szepen kidolgozott - metszetszeruen abrazonlt - "muszaki" rajza: http://www.rz-journal.de/Film-RZs/Raumpatrouille.html

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!