Keresés

Részletes keresés

bubozse Creative Commons License 2005.01.12 0 0 594
Igen, ez a feladat. Az már nem követelmény, hogy a szájába tartsa, vagy leteszi, tehát ezzel nem akarok foglalkozni. A lényeg, eldobom, mondom, hogy hozzad! és ő odamegy, szájába veszi és odajön vele hozzám és lehetőleg közel. Általában le is teszi, mert ugye kap klikket és várja a kaját érte.
Előzmény: julesblaidd (591)
szelbab Creative Commons License 2005.01.12 0 0 593
És mi van akkor, ha véletlenül rosszkor klikkelek? Mivel teszek rosszabbat? Ha kap a csett után jutfalt vagy ha nem? Eddig a ringdresszúrát kajával, ronggyal, bottal, ami éppen jobban érdekelte, gyakoroltuk. Mennyire kavarnám meg, ha most előlről kezdném a klikkerrel /csak a februári CACIB után esedékes/? Lesz még kérdés, nem úszod meg!!!
Előzmény: julesblaidd (591)
szelbab Creative Commons License 2005.01.12 0 0 592
No akkor én is kérdezek, nehogy unatkozz! El szeretném érni, hogy kislányom /2 éves barzoj/ akkor is akarjon velem játszani, mikor én kezdeményezek. Erre milyen trükkök vannak?
Előzmény: julesblaidd (591)
julesblaidd Creative Commons License 2005.01.12 0 0 591

Az még nem teljesen tiszta számomra, hogy pontosan mi is lenne a feladat.

 

Tehát ha eldobsz egy tárgyat és mondod neki, hogy "hozd", akkor a kutya elstartol, elmegy az apportért és visszahozza neked ?

Előzmény: bubozse (590)
bubozse Creative Commons License 2005.01.12 0 0 590

A kondícionálás után azt gondoltam, mivel szereti a hurkázást és a rohangálást, próbáljuk meg az apportírozást, ezt ha elcseszem, nem nagy baj, számomra nem fontos feladat, úgymond. Eleinte eldobtam, odaszaladt, vagy szájába vette, akkor klikkeltem..stb. Most ott tartunk, hogy eldobom, már a vezényszót is mondom, elindul utána, általában vissza is hozza, de nem 100%-osan. Akkor is hozza, ha nem mondom a vezényszót, tehát ez sem rögzült még, azon kívül, ha labdát dobtam, azt nem hozta és ha csak úgy játék közben mondom, hogy hozzad, amikor a szájában van, mondjuk, na akkor sem igazán megy. Tehát ezért mondom, hogy toporgunk, mert ugyanazt a gyakorlatot tanuljuk (mind a ketten, persze!) hetek óta. Már gondoltam, hogy "visszamegyek" egy kicsit, és már akkor is klikkelek, ha odamegy érte, vagy ilyenek, szóval amíg biztosra tudja. Na, lehet, hogy értelmetlen voltam.

Előzmény: julesblaidd (589)
julesblaidd Creative Commons License 2005.01.12 0 0 589
Mit jelent az, hogy egy helyben toporogtok ? Hol akadtatok meg és hogyan próbáltad tanítani ?
Előzmény: bubozse (587)
szelbab Creative Commons License 2005.01.12 0 0 588
Na végre! Már alig vártuk, hogy valami holtvágányra tévedjünk a jóvoltodból!!!
Előzmény: julesblaidd (586)
bubozse Creative Commons License 2005.01.12 0 0 587

:)))

Én már rögtön kérdeznék is! Lejjebb írtam már, hogy talán nem jól csinálom, de Dorkával most "egy helyben toporgunk" egy ideje, úgy értem hetek óta az apportírozást tanuljuk, mert nem érzem biztosnak és csak a hurkát hozza vissza...stb. Szóval szerinted nem gáz, hogy ilyen sokáig tart? Te is azon a véleményen vagy, mint a többiek, hogy ez egy nehéz és összetett feladat neki? Mikor térjek át és hogyan arra, hogy akkor mindent vissza kell hozni, ha azt mondom : Hozzad!! ????? Van kérdés!!!

Előzmény: julesblaidd (586)
julesblaidd Creative Commons License 2005.01.12 0 0 586
Túl jól megy a klikkerezés és szeretnétek, hogy valaki kicsit elvigyen valami holtvágányra ? :-)))))
Előzmény: bubozse (585)
bubozse Creative Commons License 2005.01.12 0 0 585
De jó hogy benéztél!!!! Remélem ezután ezt sűrűbben teszed, mert nagy szükségünk lenne a tapasztalataidra!
Előzmény: julesblaidd (584)
julesblaidd Creative Commons License 2005.01.12 0 0 584

Nagyon tanulságos dolog kipróbálni egymáson is a klikkerezést, mindenféle kutya nélkül ! Baromi jól lehet érezni, hogy milyen kis nüanszokon múlik az, hogy éppen mit érzünk megerősített viselkedésnek.

 

Tök jól lehet érezni azt is, hogy rosszul időzített megerősítéssel, mennyire téves irányba el lehet vinni szegény kutyust. De azt is meg lehet tapasztalni, hogy mi az, amikor teszteljük a különféle viselkedést és tudatosan keressük, hogy x darab mozzanat közül mi az amiért éppen a megerősítést kapjuk.

 

Ugyanezt a kutyus is eljátsza velünk és ha ilyenkor félrevisszük, akkor nagyon nehezen találja meg újból, mi a tanulandó gyakorlat, ugyanakkor ha ezt a pillanatot jól elkapjuk, akkor meg nagyot lehet előrelépni.

 

Na ez csak úgy eszembe jutott.

 

szelbab Creative Commons License 2005.01.12 0 0 583
Szerintem ez a legszebb az egészben! Mikor elkezd járni az agya, hogyan kaphatna újabb jutalmat, mikor megpróbálja kitalálni mit is akar a gazdi! Ez az együttműködés egészen különleges élményeket ad!
Előzmény: bubozse (581)
szelbab Creative Commons License 2005.01.12 0 0 582
Dehogy okoskodsz!! nehogymá ilyet gondolj!!!!! Azért kérdezem, mert "több szem töbet lát"! Nekem úgyis le kell fordítanom mindent agár-nyelvre, és ez éppen elég töprengeni valót ad. Igen úgy gondolom én is, itt az ideje feladathoz kötni a klikket. Az ültetést terveztem /még nem tudja mi az/, de közbejött ez az agár-függetlenség, ezért gondoltam, hogy előbb inkább kapcsolat építéssel kéne kezdenem.
Előzmény: bubozse (580)
bubozse Creative Commons License 2005.01.12 0 0 581
Néha azért belegondolok milyen nehéz lehet nekik. Most honnan tudja, hogy a nézésért, az ülésért, a faroktartásért, a lábtartásért, vagy miért kapta a klikket????!!! (mármint amikor egy gyakorlatot elkezdünk és a kuttynak még f...ja nincs)
bubozse Creative Commons License 2005.01.12 0 0 580
Szerintem jó az elgondolásod, csak ez már a kondicionálás után működik, nem? Tehát ez már egy feladat?! Amikor "csak akkor klikkelünk", az már feladat, szerintem. tehát én mindenképpen csak a sima kondicionálásra figyelnék először. Persze, ha már érti a dolgot, és tényleg csak a kaja mozgatja, ahogy írod, akkor eljött talán az ideje, de nem akarok okoskodni.
Előzmény: szelbab (578)
Arisa Creative Commons License 2005.01.12 0 0 579
Szelbabnak igaza van. Nem tudom mennyire használnak/használtak egyezményes jeleket a kutyaiskolák, de a legtöbb kézjel ösztönös és adja magát. Pl. ha jutifalattal tanult meg a kutya ülni, akkor a jutalom tartásra emlékeztető kézmozdulatra magától is leül később is. Szerintem sokszor még a hangjelek sem egyezményesek. Pl. régebben hallottam már olyat ugyanabban a kutyaiskolában, hogy az egyik kiképzésvezető megforduláskor azt mondta "fordulj", míg a másik azt "hátra". A lényeg, hogy a gazdi(k) használja/ják mindig ugyanazt.
Előzmény: bubozse (577)
szelbab Creative Commons License 2005.01.12 0 0 578
Sziasztok! Bubozse! Sajnos kézjelekben elévült már a tudásom, évekkel ezelőtt voltak egyezményesek, de hogy manapság vannak-e, nemtom. Viszont azt javaslom, nyugodtan használj olyan kézjeleket, amik neked "kézreállnak", mert ezeket sokkal egyszerübben, természetesebben használod, mint a "kívülről" jötteket. Egyébként pedig biztos vagyok benne, ha megfigyeled a gesztusaidat, máris vannak használatos kézjeleid! Pocis! Már akartam kérdezni, hogyan oldod meg a két tutty oktatását, de így biztos jó, ahogy felváltva okítjátok őket. Nem zavarja meg egyik ebet sem, hogy nem ugyanaz a gazdi tanítja? Én lassan befejezem az agár kondicionálását, de most szembekerültem azzal a problémával, hogy csak addig hajlandó velem szóbaállni, míg van az orra előtt jut. fal. Azt találtam ki, hogy csak akkor adok neki kaját a klikk után, ha pár másodpercig még ott vár előttem, ha ez megy, akkor szemkontaktusra fogok klikkelni. Jól gondoltam el?
Előzmény: bubozse (577)
bubozse Creative Commons License 2005.01.12 0 0 577
Kíváncsi vagyok a fejleményekre! Majd tájékoztass minket! Hát igen, nálam is előfordult, hogy alig tudtam a zsebemből elővakarni, utána meg nem jó felét nyomtam meg a klikkernek :)) Azért ez tényleg nem csak "kutyakiképzés", közben mindig mi is tanulunk. Te tudsz a kézjelekről valamit? Úgy értem tudod mik az egyezményes jelek?
Előzmény: Arisa (576)
Arisa Creative Commons License 2005.01.12 0 0 576
Sziasztok! Tegnap óta van klikkerünk! Elkezdtük a kondícionálást. Először gazdinak kellett megtanulnia, hogy midig a kattogó végén nyomja meg a klikkert, de sikerült. :-) Nina border collie, 2 és fél hónapos. Bár néhány alap dolgot dícsérve, jutalmazva már megtanult, de részben klikkerrel is szeretném tanítgatni. Azért részben, mert az egyszerűbb feladatok klikker nélküli pozitív megerősítésel szerintem hamarabb megtaníthatók, mert a feladattal egyidőben rögzül a kéz és a hangjel is.
Előzmény: bubozse (574)
bubozse Creative Commons License 2005.01.12 0 0 575
Ja! és Filipet én is "ismerem" (láttam a weblapját, stb.), nagyszerű kutyák lehetnek ezek a segítő ebek!
bubozse Creative Commons License 2005.01.12 0 0 574
Sziasztok! Minden elismerésem a tiéd Pocis a lakásban klikkerezéssel kapcsolatban! Én tuti nem vágtam volna bele, ha nem lenne udvar, na és persze ha két kutyám lenne. Biztos sok időt és türelmet igényel így. Szánom-bánom, de tegnap nem klikkereztünk, viszont azelőtt mindig a hurkás feladatot gyakoroltuk. Nem lépek tovább, mert nem érzem biztosnak nála ezt a dolgot, meg arra gondoltam, hogy ha valamit nem jól csinálok, akkor azt még most kell kitapasztalnom, hogy a fontos feladatoknál nehogy rosszul csináljam. Úgyhogy mi még mindig az apportnál tartunk :))) Ja! De azért séta közben is viszem a klikkert és ha szépen jön, akkor is kap klikket, már kezdi felfogni, hogy mi a dörgés, szerintem, mert már várja a kaját a klikk után. Többiek?! Kondicionáltok???
Előzmény: .pocis (573)
.pocis Creative Commons License 2005.01.11 0 0 573
Na újra itt vagyok!
Képzeljétek, anyukám mesélte, hogy a munkahelyén (fizikailag és szellemileg sérült gyerekek óvodája) bevezették a kutyaterápiát, és kiderült, hogy azokat a kutyákat is klikkerrel tanították! Meg most tudtam meg azt is, hogy Filipet, a kerekesszékes gazdáját segítô kutyát is klikkerezték! Az egy nagyon okos kutya, érdemes megnézni a weblapját, www.filip.hu Hihetetlen, hogy ennyi mindent meg lehet tanítani egy kutyának egyetlen negatív behatás nélkül!

Nálunk mindig egy kicsit nehezebb, mert ketten vannak, és lakásban tartjuk ôket, így max. a másik szobába tudok elvonulni az egyikkel, hogy tanítsam. Azalatt a másik majd meg ôrül, és ez néha zavarja azt, akit éppen tanítok, de még emellett is sok mindent tudnak már! Innen sejtem, hogy tényleg játéknak foghatják fel, mert ha nagyon akarna, odamehetne az ajtó túloldalán sirdogáló tesókához, de csak néha odafülel, majd tovább gyakorlatozunk. Meg persze elég éhes ahhoz, hogy némi érdeke is f?zôdjön a "feladatok" elvégzéséhez:-) Kint a szabadban meg úgy tanítjuk ôket, hogy ketten kétfelé megyünk a párommal, egy-egy klikkerrel a zsebünkben, jutifalattal feltankolva. Gyakorlunk 15 percet, majd mobilon beszélünk, kutyacsere:-) (hogy mindkettônkre hallgassanak), megint 15 perc, majd közös játék, futkározás, és ha lenyugodtak, közös klikkerezés, itt jobban látszik, melyiknek megy már jobban, de sokszor a butácskább eb leutánozza a másikat, mintha tanulna tôle:-)
Előzmény: bubozse (572)
bubozse Creative Commons License 2005.01.10 0 0 572

Szia! Jó, hogy egyre többen vagyunk!! Persze a klikkert el kell hagyni!!! Ha kicsit jobban belemélyedsz a dologba, majd meglátod, hogy működik. A végén el kell hagyni a kattintgatást úgy, hogy eleinte még csak néha nem kattintasz, utána meg csak néha kattintasz, tehát nem tudhatja, hogy mikor kap klikket érte és ezért meg fogja csinálni. Gondolom egy idő után meg a parancsszóra már automatikusan csinálja a feladatot, akkor már nem is kell "gondolkodnia", akkor már a klikkre egyáltalán nincs szükség. (Persze azért dícséret és simi mondjuk maradhat szerintem.)

Előzmény: balazs2419 (570)
hkt Creative Commons License 2005.01.08 0 0 571

Mellőzni is kell. Olyan mint a jutalomfalat. Azt sem örök életéig adjuk. A klikker kattintás is egyfajta örömforrás a kutynak, amikor kellően kondicionált, h a katthoz jutifalat is tartozik

Előzmény: balazs2419 (570)
balazs2419 Creative Commons License 2005.01.07 0 0 570

Sziasztok!

 

Most találtam rá erre a kiképzési módszerre az interneten, és valószínűleg kipróbálnánk.

Egyetlen dologra vagyok kíváncsi, hogy a clicker-t egy idő után mellőzni lehet, vagy élete végéig kell kattogtatni neki?

 

Köszi

bubozse Creative Commons License 2005.01.07 0 0 569
Elvileg tavasszal mi is kutyasuliba készülünk. Remélem sikerül megszervezni! (Nincs a közelben, így a többi kutyással összefogva ide kéne szervezni az "oktatót".)
Előzmény: .pocis (568)
.pocis Creative Commons License 2005.01.07 0 0 568
Hú, a kézjelek engem is érdekelnek, de én sem tudok róluk semmit! Májusban megyünk kutyaiskolába, ott a középfokon már feladat a kézjelre való engedelmesség. Persze ahhoz le kell tenni az alapfokot is:-) Ha nincs a közeletekben kutyasuli, keress valami ilyen témájú könyvet, biztos van olyan, ami segít ebben, én mintha már láttam volna a Libriben, ott elég sok kutyás könyv van. Hú most mennem kell, du. jelentkezem.
Előzmény: bubozse (565)
.pocis Creative Commons License 2005.01.07 0 0 567
Amire eddig rájöttem a klikkerrel kapcsolatban, hogyha éhesen trenírozom ôket, sokkal hatékonyabb a dolog. Éhesen és kipihenten, na akkor bármit megtanulnak. (Egyik másik fórumon kutyáim étvágytalanságára kértem tanácsot, mert a tápot jutalomfalatként megeszik, de rendesen, tálból nem. Illetve azóta már javult a helyzet, hál' Istennek.) A legelsô feladat az ül volt, ezt kenik-vágják, bárhol, bármikor. Utoljára a feksziket tanultuk, és olyan drága volt a Shila, mikor már klikk nélkül, vezényszóra is ment a fekszik, elkezdtem gyakorolni a már ismerteket is. Mondtam ül, erre boldogan hasra vágta magát, majd nem értette miért nem jön a jutifali. Felállítottam, újra mondom, hogy ül, megint lefeküdt... nem bírtam ki, muszáj volt nevetni azon a bamba képen, hogy most mér' nem kapok semmit???? Mivel azt akartam, hogy magától jöjjön rá, mit akarok, a hozzámmal odahívtam, mert ezt úgy tanítottam, hogy ne csak odajöjjön, hanem üljön le elém. (Megjegyzem ez lakásban kit?nôen m?ködik, a szabadban még vannak vele gondok.) Szóval "hozzám", oda is jött, leült, és megerôsítettem benne, mondtam neki, ül. Elsétáltam onnan, megint hívtam, megint ül. Utána fekszik. Megint ül, megint fekszik. Szép lassan rájött, mi a különbség a kettô között, bár látszik rajta, nemigen érti, miért fektetem le akár a szoba közepén is, ha nekem úgy tetszik:-)))
Előzmény: szelbab (564)
bubozse Creative Commons License 2005.01.07 0 0 566
Egyébként nem szoktam otthagyni neki a hurkát, de végülis nem is úgy cibálom el tőle. Olyankor már nincs úgy felpörögve, nem érdekli annyira. Ha nagyon be van indulva, inkább még maradok rohangálni, vagy lenyugtatom simizéssel egy kicsit. Na, erre majd ezután odafigyelek. Kösz!
Előzmény: szelbab (564)
bubozse Creative Commons License 2005.01.07 0 0 565

Sziasztok! Kösz a tanácsokat! Tegnap jól ment az apport, de csak hurkával próbáltam. :)) Séta közben megint nagyon szeles volt és húzott, vittem a klikkert és úgyis akartam kicsit az utcán kattintgatni neki, így amikor szépen jött, akkor kattintottam. Felfigyelt rá, de nem várta, hogy kaját kap, ment tovább eleinte. Milyen furcsa, hogy más környezetben tényleg nem ugyanúgy veszik a dolgokat. Mindenesetre bár nem akartam bekavarni, (itt olvastam korábban, hogy más környezetben lehet mást tanítani egyszerre) de igyekeztem mindig a sétát "befolyásolni" a klikkel, szóval a végére egész szépen mentünk újra és kicsit megnyugodtam, hogy nem hülyült meg teljesen a kuttyom. :)))

Ti használtok kézjeleket is a parancsszó mellé??? Nem hülyeség némelyik fontosabbnál mindkettőt megtanítani szerintem, de fogalmam nincs milyen kézjelet használjak egyes esetekben. Vmi egyezményes jel nincs?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!