Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.25 0 0 29493

40-nel végigimbolyogni az Ipoly-völgyben Balassagyarmat és Losonc között szvsz. nem sok értelme van.

Majdnem semmi.

Ehhez az elképzelt Eurégió-forgalomhoz is legalább 60-as, ne adj Isten helyenként 80-as pálya kéne, hogy valamennyire is vonzó legyen az utazóközönség számára.

Előzmény: v_peti (29492)
v_peti Creative Commons License 2010.11.24 0 0 29492

Ott be kéne vezetni az Eurórégió forgalmat, akkor kapna egy esélyt a vonal, már 15 éve elkészült a menetrend, de valahol elbukott a bevezetés. :((( Arrghhhhh!!!

 

 

Előzmény: Törölt nick (29491)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.24 0 0 29491

"78 b szerintem viszont hosszú távon menthetetlennek tűnik"

 

A Balassagyarmat - Ipolytarnócot hívjuk nem hivatalosan 78 b-nek, ha valaki nem ismerné ezt a rövidítést.

Előzmény: Törölt nick (29489)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.24 0 0 29490

Véleményem szerint elég lenne, ha a 71-esről minden második vonat Vácrátótról visszafordulna, a felszabaduló trasszokon be lehetne vinni Vácra az aszódiakat.

Előzmény: r1232 (29488)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.24 0 0 29489

Középtávon az Aszód - Balassagyarmat vonalat is be kéne kapcsolni egyórás ütemes menetrenddel a rendszerbe.

 

Ehhez kéne némi infrafejlesztés (sebességemelés 80-ra Galgamácsa - Nógrádkövesd között, 50 km/h visszaállítása Nógrádkövesd - Magyarnándor között), meg kilőne a Palócot is, de végre egy normális menetrendi struktúra lenne a 78 a szakaszon.

 

78 b szerintem viszont hosszú távon menthetetlennek tűnik, a végig 40 km/h finoman szólva sem versenyképes az autóbusszal, a pályasebesség felemelése meg több milliárd Ft-ba kerülne.

Előzmény: zugkraft aargau (29481)
r1232 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 29488

A veresi vonal középtávú menetrendi koncepciójában óránként 2 pár mindenütt megállós személyvonat közlekedik a vonal teljes hosszában.

Ez azt jelenti, hogy a Vácrátót - Vác állomásköz kapacitásának gyakorlatilag 100 %-át leköti a veresi vonal.

 

Kérdés az, hogy szükség van-e arra, hogy ennyi vonat közlekedjen végig a veresi vonalon, nem érné-e meg jobban, az aszódi irány erősítése?

Előzmény: Törölt nick (29487)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.24 0 0 29487

gabor144    (29382)

 

"A Vác-Aszód vonalon szerintem csak akkor érdemes visszaállítani a közlekedést, ha közvetlen Vác-Aszód vonatok beférnek. Ha nem, és át kell szállni Vácrátóton, akkor úgysem lesz sok utas."

 

A veresi vonal középtávú menetrendi koncepciójában óránként 2 pár mindenütt megállós személyvonat közlekedik a vonal teljes hosszában.

Ez azt jelenti, hogy a Vácrátót - Vác állomásköz kapacitásának gyakorlatilag 100 %-át leköti a veresi vonal.

Ebben a rendszerben bizony egy aszódi vonat sem tud bemenni Vácra.

 

Ezért (is) kéne eégondolkodni egy esetleges kapacitás-bővítésen az állomásközt illetően.

Előzmény: zugkraft aargau (29481)
pavarotti Creative Commons License 2010.11.24 0 0 29486

Carpy, egyfelől teljesen igazad van.

 

Másfelől viszont ha nem képes megtanulni úgy úszni, hogy valódi hasznot termeljen a társadalomnak (bár ez lassan már kiürülő frázis, de én azért pl. hiszek benne:), akkor süllyedjen el.

De akkor tényleg jöjjenek a buszok, a vasúton meg maradjon a teherszállításnak fenntartott x európai folyosó, ezeken esetleg péntek-vasárnap-hétfőn napi 3 diákvonat, meg Budapest elővárosa.

Előzmény: Carpy (29484)
rutthin Creative Commons License 2010.11.24 0 0 29485

Bécsből később kell indulnia csatlakozás miatt!

Előzmény: gjovar (29480)
Carpy Creative Commons License 2010.11.24 0 1 29484

"Mi viszont azért dolgozunk, hogy megmutassuk, miként lehet a vasútból megbízható közlekedési módot kialakítani, ahol ez számos országban sikerült már,s úgy véljük, Magyarországon is csak a megfelelő akarat s elszántság hiányzik hozzá."

 

Nem. Szerintem Ti azon dolgoztok, hogy megmutassátok, hogy milyen menetrenddel lehetne a lehető legrövidebb elméleti menetidőket biztosítani, azt feltételezve, hogy a magyar vasút megbízható közlekedési mód.

Csakhogy sajnos ma még nem az.

A vasút megbízhatóságának növelését pedig azzal aligha lehet elérni, hogy még kifeszítettebb menetrendeket álmodtok. Nyilván sokakat rábírna a feszesebb menetrend a precítebb munkavégzésre, de ez önmagában kevés.

Egyszóval lehet, hogy valaki megtanul úszni attól, ha beledobják a mélyvízbe, de lehet, hogy belefullad. Ugye nem ezt akarjátok a magyar vasúttal?

 

Ha ez a menetrendi struktúra mondjuk Japánban készült volna, az ottani műszaki és személyi feltételek mellett, akkor akár működhetne is. Tán még Svájcban is - bár ott sem fenékig tejföl a helyzet.

De ez itt Magyarország. Itt valahogy másképp futnak a vaskerekek a sinen... Én sem pontosan értem, hogy miért, de sajnos ez van... Itt valahogy nem működnek azok a dolgok, amik máshol igen. Én sem akarok ebbe belenyugodni, de elvonatkoztatni tőle nem tudok, nem szabad.

Itt olyan a vasút műszaki és morális állapota, hogy a vasút egyszerűen nem megbízható. Itt az ember az 5-10 perc várakozási idejű pókok miatt is egész úton retteg a csalakozásmulasztástól, nemhogy a 3 perceseknél. Még a közös peronosoknál is.

 

Szeretnék én is elvonatkoztatni a magyar valóságtól, és egy japán, svájci - vagy akár csak cseh - színvonalú vasútban gondolkodni, de ez néhány évig még illúzió. Ez alapján a megálmodott struktúrátok csak papírmenetrendnek tekinthető, de annak nagyon jó.

Előzmény: zugkraft aargau (29481)
D F T Creative Commons License 2010.11.23 0 0 29483

Mert a Sógornak biztos, hogy úgy passzol.

Előzmény: gjovar (29480)
mcg Creative Commons License 2010.11.23 0 0 29482

Előremutató, hiánypótló okfejtés. Jó látni, hogy mások is vannak, akik ennyire előre tudnak gondolkodni.

Nahát...mást nem is várhatna tőled senki...:(

Bár belegondolva nálad nincs is semmilyen előre gondolás a nyílvánosság elé tárva...:))))

 

Előzmény: Carpy (29334)
zugkraft aargau Creative Commons License 2010.11.23 0 0 29481

Először is: köszönjuk a rengeteg hozzászólást és levelet az itf.hu-n nemrégen megjelent hálózati ütemtérkép és menetrendi stratégia kapcsán. Az érkezett észrevételek egy kisebb része apróbb (főleg grafikai) hibákra hívta fel a figyelmünket (ezeket igyekeztük javítani), a túlnyomó többségük azonban a menetrendek konkrét kialakításával volt kapcsolatos. Ezek között akadt jónéhány elgondolkodtató elképzelés is, amelyek alapján a koncepció még finomodhat :)

 

BakcsiMate (29349)


"Ez igen, gratula!"

 

Köszönjük szépen:)

 

"- A lakitelki pók egész órára forgatásával Kecskeméten és Kunszentmártonban is jól lehetne illeszkedni az órás ütemhez, Szolnokon és Kecskeméten talán az iskolába járáshoz is jobb lehet, azonban Kiskunfélegyházán nem pókba érkezne. Lehet, hogy Kunszentmárton és az elág között ez a technológia miatt nem is valósítható meg, de szerintem egy vizsgálatot megérne, úgy gondolom, hogy rendszer szinten jobb a mainál."

 

A lakiteleki póknál - amíg az órás ütemet az egyes vonalakon nem lehet biztosítani - a nagyobb utasforgalmú vonalakon lett biztosítva a jobb csatlakozás, illetve a ritkább követés miatt a hivatásforgalomhoz is igazítás történt jobb megoldás (órás ütem lehetősége) híján. Kunszentmárton elágazásnál két perces visszajelentési idővel számolva közlekedhetnek a vonatok egymás blokkján, ez alapvetően nem probléma.

 

"- Mezőtúr és Békéscsaba között a kétórás ütemes személyvonati menetvonal teljesen fölösleges, minden második IC két többlet megállítással el tudja látni a vonal helyi kiszolgálását is, ráadásul még a menetidejükbe is beleférne."

 

A két többlet megállás időszükséglete kb. 5 perc, mely a Mezőtúr-Kétegyháza szakaszon már kellően zavarérzékennyé tenné a távolsági vonatok menetrendjét. A békéscsabai csatlakozások nem lennének tarthatóak, ha 160-as lesz a pálya, vagy a csatlakozó vonalakon lehet menetidőt csökkenteni, megfontolandó a javaslat.

 

"- Hiányolom a rövid távú fejlesztések közül a lajosmizsei vonal ütemes közlekedésre alkalmassá tételét, a vonal elővárosi szerepénél fogva ezt még indokoltnak is tekinteném. Van benne akkora potenciál, hogy érdemes legyen megvalósítani az órás ütemet olyan műszaki megoldással, ami még költség oldalról is vállalható (pl. Kispest - Ócsa között a jelenlegi felépítmény gatyába rázásával, Ócsa - Örkény között pedig fővonali bontott anyagból történő átépítéssel 100-asra)."

 

A fejlesztési térképek elsősorban - de szerintünk ez látható is - a távolsági közlekedésre készültek, ahol a vasút személygépkocsival történő versenyképességét a célzott infra-fejlesztésekkel lehet elérni. Természetesen az, hogy az elővárosi vonalak ebben nem szerepelnek, nem jelenti azt, hogy nincs esetlegesen ezek között is szükség fejlesztésekre. Terveink között szerepelnek ezen vonalak menetrendjének továbblépési lehetőségeinek bemutatásai is, reméljük mielőbb az érdeklődők rendelkezésére tudjuk bocsájtani. A 142-nél a napközbeni órás ütemet a reggeli csúcs után lehet biztosítani a 2-es vonalhoz hasonlóan (a páratlan vonatok menetidejének megnövelése árán).

 

"- És egy apróság, ami szintén nem nagy horderejű, de rendszer szinten egy fontos elemnek gondolnám: a Szentes - Orosháza közötti 60 km/órás pályasebességgel a vonal mindkét végén pókba illeszthető, a kiskunfélegyházi menetvonalat Szentesről Orosházára vinném, a Szentes - Hódmezővásárhely közötti kétórás ütemet pedig minden második szolnoki menetvonal meghosszabbításával adnám ki."

 

A felvetés (ha minimális mértékűt is, de) pályafejlesztést igényel, ezért a jelenleg megvalósítható menetrendet bemutató ütemtérképben nem jelentethető meg, a távlati koncepciókat bemutató vázlatok pedig nem ilyen részletezettségűek. Maga a javaslat, természetesen legalábbis figyelemre méltó.

 

gabor144   (29354)

 

"Eger: Hatvan-Füzesabony között 25%-al, Füzesabony-Eger között 50%-al több vonat, ennek révén Bp-Eger 2.21 helyett 1.50, de Nagyút, Ludas és társai elvesztik közvetlen budapesti kapcsolatukat. Az 1.50 már azonos a buszos menetidővel, de hova érkezik az egyik, és hova a másik! Bár már nagyon sokat csökkent a különbség, még így is a busz lesz a nyerő a többségnek ajtótól ajtóig mérve. Nem tudom, hogy megéri-e. Lehet."

 

Ez is egy vélemény, de itt a fórumon is hangoztak el érvek, miként lehetne jobb kiszolgálást adni a fenti viszonylaton. A közvetlen fővárosi kapcsolatot elvesztő megállók utasforgalma (jelenlegi és leendő) is nagyságrendekkel elmarad azon településekétől, melyek így jobb kiszolgálást tudnak kapni.

 

"Az viszont joggal ki fogja verni a biztosítékot, hogy a szilvásváradi Bz 4 perccel a pesti gyors előtt megy el, visszafelé 7 perccel a Bz előtt megy a gyors. Akkor is, ha az Eger-Füzesabony-Hatvan-Szolnok-Mezőtúr(!) személyhez jó a csatlakozás. Ha órás ütemet akarunk a 87-esen, akkor az egyik lehetőség a 30 perccel eltolás, ami a budapesti csatlakozáshoz jobb lenne, bár az sem az igazi (23-26 perc), viszont a nem a pesti gyorsra átszállóknak sokkal rosszabb lenne. Én itt nem tartanám szentségtörésnek a szimmetriatengely 10 perccel későbbre eltolását, sőt akár az ütemtelen, mindig az adott napon, napszakban fontosabb átszállási relációk számára kedvező közlekedést sem. (Ezt nem szerkesztettem ki, lehet, hogy ez sem jönne ki jól.)"

 

Ezen a problémán sokat gondolkodtunk és arra jutottunk, hogy fontosabb a rendszerhez jó csatlakozást adni, mint csak Budapestre. Ezért nem a gyorshoz, hanem a füzesabonyi pókból induló személyhez adtunk csatlakozást. Így Debrecen és Miskolc felől is elérhető a kisvonat, és Pestről is lehet gyorsan is érkezni IC+átszállással. Persze a gyorsvonattal közvetlenül is lehet jönni, de annak egyelőre a +1 óra Egerben az ára. Mindkettőhöz a jelenlegi infra nem tesz lehetővé csatlakozást. Pályasebesség-emelés esetén a csatlakozás biztosítható.

 

"Az Északi partra szezonon kívül kétóránként pesti gyors/sebes (ami ugye aligha Bz) szerintem túlzás, miközben a kismegállók csak „pontvonallal”, azaz ritkán vannak kiszolgálva. A tapolcai pókba nem kell sietni."

 

A kétóránkénti távolsági vonat nem a pókba siet.
A 29-es vonalon a kismegállók ugyanolyan helyzetben vannak, mint a 30-ason. Többségük utasforgalma télen egy nagyon szűk rétegre koncentrálódik. Ez látszik a megállók közötti utasszámokból is. A gyorsvonat menetidejébe ugyanakkor még belefér pár megállás, megtartva ezzel a csatlakozásait a csomópontokban. A déli parthoz hasonlóan az üdülőterületek kiszolgálását ütemen felüli, sebes és gyorsvonatokkal javasoljuk kiszolgálni, melyek tavasztól őszig megállhatnak a gyorsvonaténál jóval több településen. A  jelenlegi mozdonyos személyvonatoknál pedig önmagában az is gazdaságosabb, ha a nagygépes vonat jóval kevesebb helyen kell, hogy lassítson. A minap volt alkalmunk tapasztalni, hogy az északi partra a MÁV jeleneg 6 kocsit küld 50 utasért, míg a déli partra 150 főnek 4-et… A szerelvények méretének ésszerű megválasztása mellett pedig a mozdonyos vontatás többlet költségei is csökkennének.

 

"A Mezőtúr-Békéscsaba személy szerintem is túlzás azért a 2 megállóért az óránkénti IC mellett. Ha valakinek szúrja a szemét a személyvonati megállás-gyakoriságú IC, akkor ne nevezzük IC-nek."

 

Elméletben ez is egy megoldási alternatíva, de a gyakorlati megvalósítása szerintünk jóval több hátránnyal járna a hálózati struktúra sérülése miatt. Ugyanebben a fekvésben további megállások nem erőltethetők be a menetvonalba. Lehetséges akár az is, hogy a két megálló kiszolgálása teljesen megszűnik – persze csak vasúton.

 

"Egyszerre érkezne Esztergomba a 2-es és 4-es vonali vonat, vissza 1 perc különbséggel menne???"

 

Ez a térképen módosításra fog kerülni. Az órás 4-es vonali ütem akadna így össze a 2-es vonal csúcsidei sűrítésével. Köszönjük az észrevételt.

 

"Az IC/jeti megállna Fradiban, de nem nőne a menetidő? Szerintem ma is kevés a 13 perc Kelenföldig. Biztos kell a ferencvárosi megállás? Annyira azért nem jó és fontos ott az 1-es villamos kapcsolat."

 

A ferencvárosi megállást nem elsősorban az 1-es villamos miatt adnánk: a vonatoknak lenne csatlakozásuk Kőbánya-Kispest, de még Soroksár felé is. Előbbiek meghosszabbításával a Dunántúlról 1 átszállással lenne elérhető Ferihegy. Jelenleg ugyanis a Duna-hídon az óránkénti 2-3 személyszállító vonatnál többet átengedni eléggé nehézkes, tekintettel a teherforgalomra (még mielőtt megkérdezné valaki, nem csak a v0 a megoldás a problémára.)
Páros irányban a dolog valóban feszesebb, ugyanakkor a csatlakozási rendszereknél az időben történő érkezés az átszállási helyeken a leghangsúlyosabb, melyek elérése érdekében az egyes vonalakon célzottan kerülnek beépítésre a menetidő-tartalékok a tervezés során, biztosítva ezáltal a rendszer összességében működőképességét.

 

"A dőlt-álló mintha nem stimmelne Sárbogárd IC Bp-re indulásnál."

 

Jogos az észrevétel, köszönjük. Természetesen a páratlan IC is páratlan órakor indul, a térképen ez javításra fog kerülni, több apró módosítással közösen.

 

gabor144    (29382)

 

"A Vác-Aszód vonalon szerintem csak akkor érdemes visszaállítani a közlekedést, ha közvetlen Vác-Aszód vonatok beférnek. Ha nem, és át kell szállni Vácrátóton, akkor úgysem lesz sok utas."

 

A vonatok nem mindegyike tudna bemenni Vácig, ahogy korábban is éppen ezért nem mentek, mivel a szűk keresztmetszet a Veresegyház-Vác vonalszakasz. Elvileg mehet kétóránkénti ütemben, és akkor Csörög és Máriaudvart a 77-es szolgálná ki minden második órában.

 

"A sásdi pók miért ilyen laza? Tudom, pont én vagyok a szoros pókok ellen, de egy ilyen kicsi, aluljáró nélküli  állomáson IC-kereszthez kimenő Bz esetében lényegesen szorosabb is elfogadható, mint egy sok-szigetperonos nagy állomáson. 13-14 perccel az IC-k előtt bejön a Bz, majd a két IC után még 10 percet áll visszaindulás előtt. Ez már a másik véglet. Sásd-Godisa között 4 percet megy a 40-es vonalon, ezzel összefüggésben valami  bizber ok lehet? De 10-14 perc?"

 

Sajnos az ábrából nem látszik,de a komlói vonat Godisán már/még csatlakozik a dombóvári személyhez. Sásdra lényegében azért közlekedik tovább, hogy a távolsági utasok 1 átszállással tudjanak a főváros felé utazni. Emellett Sásdon csak két peronos vágány van, a Bz-vel át kell állni az IC-kereszt előtt/után.

 

"A Sellye-Szentlőrinc Bz-nek biztos, hogy Pest felé/felől az IC-hez kell jól csatlakoznia (Pécs felé katasztrófális csatlakozásokat adva), és nem jobb lenne Pécs felé jól csatlakozni (Budapest felé katasztrófális csatlakozásokat adva)? Vagy Pécsre úgyis busszal járnak, és ezért a távolsági utasokra kell ráhajtani?  "

 

Nem. Pécs felé a nem ütemesen közlekedő regionális vonatokkal lehet továbbutazni, ezek közül van lehetőség egyik-másikat akár Sellye felé is továbbvinni Barcs helyett. A térkép erre vonatkozórésze természetesen javításra fog kerülni.

 

"Nagyon nem látok törekvést a pókok lazítására! "

 

A tendencia mindenhol ettől eltérő. A pókok szorosabbak lesznek, a rendszer tartaléka nem ezekben, hanem a pálya- és egyéb technikai karbantartásokban/fejlesztésekben keresendő. Illetve vonali tartalékként kerültek beépítésre.

 

"Többször szóba került már, lehet, hogy unalmas, de nagyon látszik ebben az elképzelésben az átszállással kapcsolatos álláspontotok, ami nagyon nem egyezik az enyémmel. Lehet, hogy én misztifikálom túl az átszállások, különösen a párperces átszállások utasriasztó (valamint a szűk pókok késéstovábbgörgető, így közvetve szintén utasűző) hatását, de lehet, hogy Ti becsülitek le azokat. Az utasok nem elhanyagolható része retteg az átszállástól, egy 5 perces csatlakozás egyeseknél akár utazást kizáró ok is lehet. Az infrastruktúrafejlesztés hatása lehetne a lazább pókok megjelenése is."

 

Az utasok a rossz tapasztalataik miatt rettegnek - már ha ők valóban a többség - az átszállástól. Mi viszont azért dolgozunk, hogy megmutassuk, miként lehet a vasútból megbízható közlekedési módot kialakítani, ahol ez számos országban sikerült már,s úgy véljük, Magyarországon is csak a megfelelő akarat s elszántság hiányzik hozzá.

 

"Ehelyett a ceglédi sarokátszállásra a meglévő és jelenre változatlanul tervezett 6/7 perc helyett középtávon 5/5-öt, nagytávlatban már csak 3/3 percet szántok. Püspökladányban a Berettyóújfalu felől Debrecen felé a mai 7/10 helyett 10/10, középtávon 15/20 , nagytávlatban viszont 2/2 vagy 50/50 perc lenne az átszállásra. Mitől nőne hirtelen ilyen mértékben az eszközök üzemkészségének és a dolgozók pontossági hajlandóságának mértéke? "

 

Mert immár Csehországban is ez az irány, és Magyarország sem engedheti meg magának, hogy vasútja 5-10 év múlva is ilyen szinten maradjon. A laza átszállások éppen azt az eljutási időt rontanák, amelyet éppen méregdrága infrafejlesztésekkel igyekszünk versenyképes szintre emelni. Ehelyett az átszállóállomások megfelelő kialakításával, könnyen kényelmessé tehető egy 2-3 perces átszállás is. A késéstől pedig nem rettegni kell, hanem jól kezelni. Erre is vannak már kiváló módszerek, csak használni kellene őket.

 

Most is van olyan állomás az országban, ahol az 1 perces papíron levő átszállás is működik, de olyan is, ahol a papíron 5-6 perces átszállás mindig 3-4 percre csökken, de emellett is működik. Olyat is találhatunk, ahol az egyik csatlakozásnál a csatlakozó vonat elszenved ugyan pár perc késést legtöbbször, de ez a következő csatlakozási pontra megszűnik.

 

"Budapest-Nagyvárad nagytávlatban közvetlen helyett átszállásos lenne. Tudom, hogy nem sokan utaznak erre, de ez mindenképpen durva visszalépés. Megszűnne a Miskolc-Debrecen közvetlen kapcsolat? Ez is nagy visszalépés lenne. (Ez azért remélem, hogy csak egy rajztechnikai tévedés, mert nem látom érdemi akadályát ugyanaz a szerelvény tovább menetelének Nyíregyházán, akkor sem, ha vonatnemet vált. De ha mégis vágnátok, akkor a 3 perc további példája az előző bekezdésben írtaknak.)"

 

A rajzon konkrétan közvetlen eljutás látható, püspökladányi stokkozással, de egy távlati tervben nem érdemes túl nagy jelentőséget adni annak, hogy a menetvonalak közül mi merre közvetlen és merre átszállásos, mert ez könnyen megváltoztatható - persze csak addig, míg az állomások kialakítását meg nem kell tervezni. Nyíregyházán természetesen ugyanaz a szerelvény mehetne/menne tovább kör IC-nek, azért 2 perces átszállásra mi sem terveznénk, hacsak nem alakítják ki erre az állomást, mert közös peronnál ennek sincs akadálya.

 

"Még nagyon-nagyon-nagyon-nagyon(...) nagy távlatban sem tartom reálisnak a négyvágányos Belváros alatti alagutat. A kétvágányos indokoltsága nagyonis megvan, S-Bahn jellegű forgalommal. El nem tudom képzelni, hogy ebben a Budapest-központú országban a Budapesten keresztülutazó távolsági forgalom valaha is akkora legyen, hogy az alagútban 2 többlet vágány, pláne 4vágányos föld alatti állomás kiépítését indokolja. Ehhez több nagyságrendnyi utas hiányzik."

 

A 4 vágányos kialakítással kapcsolatban valóban kimaradt a szövegből egy érdekes rész. Szóval, egészen hosszútávon el lehet gondolkodni azon, hogy a mi kis "City-Tunnel"-ünk egy "Y" alakot formázzon, és az új központi pályaudvar valójában egy elágazó állomás legyen Kelenföld felől a Nyugati és a Keleti felé. Ennek megfelelően az új állomást célszerű lenne úgy kialakítani hogy ennek a tervnek a későbbiekben meg tudjon felelni (lényegében itt egy bújtatásról lenne szó.) Másrészt, a 4 vágány az állomásokon, és esetlegesen az alagútban azért szükséges, mert egy bizonyos követési szint alá csak így lehet menni nagyvasúti szerelvényeknél. Ha már a nyomvonal meghatározásra kerül az S-bahn jellegű forgalom számára, akkor további két vágány számára megállóhelyek nélkül (a gyorsvonatok az S-bahnokkal szemben nyilván nem állnának meg, csak egyetlen földalatti állomáson), pusztán az alagutak megfúrása nem olyan jelentős többletköltség, ha ezért cserébe mindhárom fejpályaudvar teljes felújítása elkerülhető, a területük és az oda befutó vágányhálózatok területei a város számára – értékes építési területként – felszabadíthatók.

 

 "A 100a-ból Budapest felé jövet Ferihegy felé jobbra (ÉNy felé) kiágazó, a 2-es terminál alatt megálló, majd a két kifutópálya között folytatódó, Rákoshegyet délről kerülő, a Tündérfürt utcánál a 120a-ba csatlakozó összekötő vonallal biztosítható Cegléd-Szolnok felől a kapcsolat a Keletibe. (Persze ennek becsatlakozásától befelé evidens a 4 vágány a 120a-n.) (Nem teljesen saját ötlet, valami ilyesmit Carpy írt jó sok éve.) Ezzel minden távolsági vonat a Keletibe érkezik, megvan a központi átszállóhely, de akár folytatódhatnak is a vonatok a másik országrész felé közvetlenként, rövid fordulással. Ez már nagy előrelépés lenne az „átlós” kapcsolatok terén. Ehhez képest a 4vágányú alagút adta többlet szerintem nem érné meg az árát."

 

A probléma megvizsgálható – bár kérdés, hogy ezt engedélyeznék-e, pl. katonai vagy egyéb objektumokba nem-e ütköznénk ott –, de első körben inkább a jelenleg megvalósítható anyagok pontos kidolgozása a prioritás. A bemutatott távlati koncepciók inkább a gondolkodásmód illusztrációját szolgálják, természetesen az itf.hu nem kötelezte el magát mindenképpen a belvárosi alagút mellett, más komplex megoldások is lehetnek megfelelőek egy hosszú távú koncepció megalkotásához. A lényeg, hogy készüljön ilyen, koherens formában.

 

"A meglévő 100a-ból kiágazás helyett természetesen az új nagysebességű Cegléd-Ferihegy vonal folytatása is lehet a fentebb leírt nyomvonal. Mindennek az is előnye lenne, hogy a ferihegyi kiágazástól befelé nem kellene 4vágányúsítani a 100a-t, hiszen csak elővárosi és teherforgalom maradna ott."

 

A fővároson belül a bevezető vonalak közül a 100a nyomvonala rendelkezik a kiemelkedően legjobb városi közlekedési átadópontokkal, és a magasvasúti kialakítása miatt a négyvágányúsítás is relatíve alacsony költséggel megvalósítható (a töltésoldal rézsűfalazásával). Ezért is vettük alapul az S-bahn tanulmány által is távlati célként meghatározott alagút-koncepciót, továbbfejlesztve annyiban, hogy az európai nagyvárosokban jelenleg zajló hasonló célú átépítések céljához hasonlóan, Budapesten is egy távolsági szempontból is átmenő pályaudvar váltsa fel a három fejpályaudvar jelenlegi rendszerét.

 

"Szóval nem hülyeség a központi távolsági pályaudvar és átlós vonatok, csak nem kell rögeszmésen hajtogatni annak azonnali bevezetését a következmények mérlegelése nélkül, és mindent annak alárendelni, ahogy valaki itt szokta. Egy nagyobb lélegzetű főváros környéki vasútfejlesztésnél azonban mindenképpen alapvető szempont, a maga súlyával persze."

 

Maximálisan egyetértünk.

gjovar Creative Commons License 2010.11.21 0 0 29480

1-esen   Heha-ból   ER9441   miért  csuszott  ki  az  ütemból 22.36-ról   22.58-ra?

M41 2175 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 29479

Ennyi.

Csak sajnos hát nem úgy csinálnak.

Egyébként rengetegszer a Start elé dobtam a témát csaknem IC-vel hanem gyorssal mint régen.

De ők visszadobták Miskolc Tiszai állomási technológiájára hivatkozva -ami mint tudjuk kamu-

valamint valami hülye KTG-s sablon szövegre hivatkozva.

Előzmény: Blöky2 (29476)
Dénes Balázs Creative Commons License 2010.11.18 0 0 29478

Már hogyne lenne! A Határ úttól indul, és az én időmben a Szentlőrinci úti lakótelepig járt (asszem). A hétvégi menetrendjébe kavarásztam, meg talán a csuklósításával is volt dolgom, még anno BKV buszos menetrendi integrátor koromban :-)

Előzmény: mcg (29477)
mcg Creative Commons License 2010.11.18 0 0 29477

ugyan már...

 

nincs is 123-as vonal..:)))

Előzmény: Dénes Balázs (29473)
Blöky2 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 29476

Miért csak Barcikáig? Miskolcon úgyis körül kéne járni a gépnek. Akkor már inkább akadjon a másik végére Csőrgő, oszt' irány Ózd!

Előzmény: vonatozó (29474)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29475

Én ez tudom,vártam is már hogy mikor szóltok a 23-as ra való elfogultságom miatt.

Én azonban keletre nem látok Délnyugatról,tehát abba nemtudok beleszólni.:)

Remélem nemgond:)

Előzmény: Dénes Balázs (29473)
vonatozó Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29474

OK!

 

Pontosan ezért írtam, hogy az lenne a jó megoldás, ha a reggeli Borsod ill a délutáni Sajó IC Miskolc helyett barcikáig közlekedne ( alegforgalmasabb időpontokban), és ott lenne az átszállás Ózd felé a Bz-re.

Előzmény: M41 2175 (29470)
Dénes Balázs Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29473

Meg ne sértődj, de van ám vasút Rédicstől keletre is... és nem csak Zegig :-)

Előzmény: Törölt nick (29472)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29472

Csakmert 23-ason lesznek gondok,ha az a SZVÖR lesz ,amit egy kedves topiktárs bepötyögött.....

De rossz erdőt akarnak kiírtani.......velem rá*asztak,ha kell én elmegyek az Úristenhez is..:)

Előzmény: mcg (29471)
mcg Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29471

biztos valaki értelmetlen ősvasutas, ki felküzdötte magaát, de messze nem a tudásának köszönhetően...:((

 

ne keress a rendszerben logikát, helyi gondolkodástól - bár ilyen tulajdonképpen nincs a start-nál -, kiskirályoktól sokminden függ...van aki szigorúan csökkenti a vonatok hosszát amint jön az ukáz, van aki elsunnyogja...

akik meghatározzák, hogy az egyes vonatok hány kocsival menjenek, azok azt meg sem tudják indokolni..."csak, mert így jó"...kinek? ...hát a mozdonyvezetőknek, a kocsivizsgálóknak, a műhelynek...

Előzmény: Törölt nick (29468)
M41 2175 Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29470

V43+2 vagy 1,5 kocsi lessz úgy mint most Ózdig M41-el.

Barcika Ózd között szóló Bz lessz.

Nagy valószínűséggel mint tiszaúj-nyék között Ip Bz lessz személynek.

Előzmény: vonatozó (29458)
M41 2175 Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29469

Na szeva!

 

Változó 5409 pl.általába kivan használva de az 5402-n nagyon ritkán vannak többen.

Délután 5405-5406-5403 meg az esti 5408-an vannak azér utasok általában péntek és vasárnap mikor többen vannak.

Az 5400-5401 ugyebár személy de a pici viszi.

Ennek nem sok értelme van mert utasok nem naon vannak rajta.

De hát a környékbeli üzemek kérték.

Nagyjából ennyi

 

 

szeva

Előzmény: M41 2128 (29461)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29468

És ennek ki a vezetője,ki felügyeli,mi alapján határozzák meg hogy hány kocsi kell egy vonatra?

:)

Előzmény: mcg (29463)
mcg Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29467

hát, a Pusztaszabolcs-Sárbogárd szakasz még mindig túl van lihegve...:)

 

bár a start-osoknál a lentibb rész is, tekintve, hogy Pincehelyről bő 20 perccellesz gyorsabb az IC talán...

minek?

:(

Előzmény: Törölt nick (29464)
vasutasadam Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29466

(párosé most is itt van) helyett: A Kapos-pótló gyorsvonat keresztje.

Előzmény: vasutasadam (29465)
vasutasadam Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29465

Azért idén is mindig látok pár leszállót Sárosdon, és szerintem jövőre is használni fogják ezt a vonatot. A 2 Kapos keresztje átkerül Sárosdra (párosé most is itt van). Szerintem a 140 Ft elfogadható ezért a menetidőért (3 perccel gyorsabb, mint a sebesek), és ezt még nem láttam megállni Szabolcs bejárat előtt sem. Amúgy úgy hallottam, Halbik lesznek (...) na, ettől IC az IC.

Előzmény: Törölt nick (29464)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.17 0 0 29464

a 12:41-es sulipénteki kaposvári gyorsvonat IC-vé átkeresztelése szintén kiemelendő, a magam részéről kellemes utasvesztést és IC-kocsi-hiányt kívánok hozzá

 

Én az IC-vé keresztelést még a kisebbik rossznak látom. Bár, hogy heljegyköteles lett a vonat, annak fényében a Nagylók, Sárosd és szabadegyházi megállások igen érdekes színt kapnak, pláne úgy, hogy fél órával mögöttük megy a nem helyjegyköteles pécsi sebes.

Emellett még nem elhanyagolható tényező, hogy lefele irányban kap 10 perc, felfele pedig 20 perc többletmenetidőt. Na ettől válik igazi IC-vé :)) / :(((

Előzmény: archlinux (29460)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!