Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.20 0 0 3076

Ez nem olyan vészes szerintem, máshol is találkoztam ilyenekkel. Még előnye is van, kevésbé csillapítja a membránra jutó nyomást, ugyanakkor a szemcséket mégis felfogja. Ez már egyénileg mérlegelhető, hogy kinek, mi a fontosabb.

 

A laza granulátum legismertebb hátránya, hogy az átáramló víz csatornákat alakíthat ki benne, emiatt esetleg úgy halad át rajta, hogy egy része nem is érintkezik a szénnel. A tömbösítéssel ezt kiküszöbölték. Hogy mi az előnye, ami miatt mégis használják / kombinálják, azt egyértelműen nem láttam még leírva, de az is lehet, hogy két blokkszűrő jobban visszafogná a nyomást.

 

Ha aránylag kevesebb vizet kell tisztítani, akkor elég 1 db szénszűrő, akár 12 hónapig is elmehet az RO-készülékben (membrán nélküli szerkezetekben legfeljebb 6 hónapig).

 

Nagyobb mennyiségi igény esetén 2 db, abból egyik lehet granulált. Szerintem lehetne akár mindkettő tömbösített, de ezt nem próbáltam még, hogy mennyire korlátozná a nyomást.

Előzmény: Soma.01 (3075)
Soma.01 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 3075

"Ha megnézzük a PDF katalógust, most is vannak ilyen spórolósabb konfigurációk, de van sok olyan is, ahol ezt a fokozatot továbbra sem hagyják ki. Tulajdonképpen nem látok változást, ilyen szempontból."

A honlapon nincs ennyi típus feltüntetve. De a pdf-ben valóban több típus van.

 

Amúgy ennél a gyártónál az is szokás, hogy nem 5-ös és 1-es üledék szűrőket raknak, hanem 20-as tés 5-öst. Biztosan elég az is, de ez is olyan mintha megint a membrán életét akarnák megrövidíteni. :-)

 

A blokk szén és a GAC szűrő milyen funkcióban térnek el?

Előzmény: Törölt nick (3074)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.20 0 0 3074

A membrán előtti mikrofilter lényegi feladata a szénszemcsék, vízkőszemcsék megfogása, ami a membránt esetleg átlyukaszthatná.

Korábban is voltak olyan "gazdaságos" víztisztítók, amiből ezt a fokozatot kispórolták. Nélküle is lehet létezni, csak kicsit kockázatosabb. Nem csak az anyagi vonzat miatt (a drága, egyébként évekig használható membránt esetleg túl hamar cserélni kell), de akár az is előfordulhat, hogy emiatt kap be valaki egy fertőzést, mert pont akkor a hálózatba is bekerült valami, hiszen ilyen esetek voltak már.

Ne menjek messzebb, nálunk a miskolci eset, noha olyan állítólag már nem fordulhat elő. Egy video, csak az érdekesség kedvéért, én is nemrég találtam véletlenül:


http://www.miviz.hu/hirek/ultraszuro

Ha megnézzük a PDF katalógust, most is vannak ilyen spórolósabb konfigurációk, de van sok olyan is, ahol ezt a fokozatot továbbra sem hagyják ki. Tulajdonképpen nem látok változást, ilyen szempontból.

Régebben tendencia volt (de ez gyártótól is függött), hogy előbb teszik a blokkszűrőt, utána a granuláltat. Itt fordítva megy, de nem hinném, hogy ennek túl nagy jelentősége van. Lényeg, hogy a szén a klórt megkösse, ami a membránt szintén károsítaná. Meg nyilván egyéb dolga is van a szénnek. A granulált betét kimenetén szokott lenni egy kis mikrofilter, az is jól megfogja a szemcséket egyébként.

Összeszereléskor mindenképp érdemes betartani, hogy az előfokozatokon több vödörnyi vizet átengedni. Ennek során a víz előbb szürke a szénportól, illetve homályos a PP-betéttől is. Lehet úgy is, hogy közben kicsit állni hagyni, majd ismét átöblíteni, míg kitisztul.

Csak ezután bekötni a csövet a membrán bemenetére. Nyilván működhet a dolog, a membránt védő mikrofilter nélkül is, de ha mégsem, azért az a gyártónak is jó (ha kilyukad, eladhat még egy membránt).

Előzmény: Soma.01 (3073)
Soma.01 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3073

Most nézegettem az Aquafilter honlapját és úgy találtam, hogy az RO membrán előtt nincs már 1 mikronos szűrő. Van egy 5-ös, egy GAC szén és egy blokk szén, aztán már jön is a membrán. Hogy van ez? Nem fogy az RO membrán? :-D

Mások a cikkszámok is. Valami "újítás" lesz ill. volt?

Soma.01 Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3072

Teljesen igazad van. Ennek utána fogok járni jobban. De az a valószínűbb, hogy nem oldódik ki, mert azt valóban jobban kellene hangsúlyozniuk. Na, meglátjuk...

Előzmény: Törölt nick (3071)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.19 0 0 3071

Ezeket ismerem, ppm-ről magam is írtam korábban, de itt nem ezen van a hangsúly.

 

Lényegtelen ilyen szempontból, hogy az ezüstkolloid az emberre hasznos, káros, vagy akármit csinál. Ez elvi kérdés, a döntés szabadságáról szól. Egyik ember akar belőle fogyasztani, másik nem.

 

Ezért egy víztisztítóbetét gyártója köteles tájékoztatni a fogyasztót abban az esetben, ha ezüstbevitelnek teszi ki az embert, bármilyen kis mennyiségben. Gondolom, erre hatósági előírás is van, országoktól függően.

 

Itt erről szó sincs, sőt:

 

An active agent used in our products ensures low risk of bacterial resistance, no problem with migration/leaching. It is also compliant with EPA – FIFRA (USA) and the new European BPD regulations.

 

Arra utal, hogy nincs kimosódás, bár azt nem fejti ki, hogy konkrétan minek a kimosódásáról beszél, de mindegy is. Ha nem mosódik ki az ezüst, akkor nincs további hatása, nem tudsz vele egyebet fertőtleníteni.

 

Ha kimosódik (méghozzá olyan hatékony mennyiségben, amivel fertőtleníteni tudsz bármit), akkor azt viszont közölni kellene. Hasonlóan, mint régen a Brita-kancsónál is leírta a gyártó, hogy bár ezüstöt tartalmaz a szűrőbetét, de az nem oldódik ki.

Előzmény: Soma.01 (3070)
Soma.01 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3070

A mértékegységekről:

"A ppm (parts per million) megadja a rendszer millió (106) egységében (tehát tömeg-, vagy térfogat-, vagy pedig anyagmennyiség-egységében (részecskeszámban, db.)) az illető komponens mennyiségét ugyanazon egységben. A definíciónak megfelelő használatos mértékegységek: μg/g, mg/kg, g/t; cm3/m3; μmol/mol.

 

ppb (parts per billion) megadja a rendszer milliárd (109) egységében (tehát tömeg-, vagy térfogat-, vagy pedig anyagmennyiség-egységében (részecskeszámban, db.)) az illető komponens mennyiségét ugyanazon egységben."

 

Tehát a leírt dologból az következik, hogy legfeljebb 50 liter ilyen ilyen módszerrel kezelt vizet ihat egy 75Kg-os ember egy nap, mellékhatások nélkül. Elvileg!!

Előzmény: Soma.01 (3069)
Soma.01 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3069

Itt egy fordítás a Vitálnet honlapról idézve:

 

"Bacinix TM Az ezüst kolloid (nanosilver) egy ismert bakteriosztatikus hatóanyag. Ahogy a víz
a szűrési folyamat különböző szakaszaiba lép, a 15-20 ppb-vel (az egész rész milliárdod része)
egyenértékű ezüst kolloid maradványai kerülnek bele. Az ezüst kolloid ezen elenyésző mennyisége
átadja a bakteriosztatikus anyagot és meggátolja a szűrőrendszeren belüli mikroorganizmusok
elszaporodását, ami megnöveli a berendezés élettartamát és megvédi azt a későbbi szennyeződésektől is.
Az ezüst kolloid rendkívül hatékony, mivel a kórokozókat egyidejűleg többféleképpen is megtámadja:
1. Az ezüst kolloid a baktériumok sejtfalát támadja, amely aminosavakból épül fel. Az ezüst nano-részecskéi megváltoztatják azok szerkezetét (diszulfid-hidat építenek az aminosavak közé). Ez megszakítja az
úgynevezett „légzési láncot”. A baktériumok elveszítik a gázállapotú anyag cseréjére (légzés) irányuló
képességüket, amely a halálukhoz vezet.
2. Az ezüst kolloid képes behatolni a sejtfalba a baktériumsejt azonnali halálát okozva ezzel.
3. Az ezüst kolloid behatol a baktériumba és kötést hoz létre annak DNS-ével. Ez megakadályozza a
DNS kétfelé szakadását, és így lehetetlenné teszi a DNS-replikációt. Sajnálatos módon a fent leírt
folyamat részletes mechanizmusa még mindig nem eléggé ismert, és további kutatásokat igényel.
4. Miután az ezüst kolloid bejutott a sejt belsejébe, kötéseket alakít ki különféle enzimekkel. Az anyagcsere folyamatok megszakítása megakadályozza a sejt növekedését."

 

Ez egy bővebb leírás róla, ez alapján egyáltalán nem káros, pláne ilyen kis mennyiségben és pláne nem "maradványai".

http://avaloki.hu/downloads/Ezust%20kolloid%20hasznalati.pdf

Előzmény: Törölt nick (3068)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3068

A Bacinix fantázianév mögött rejtőző hatóanyag a nanosilver néven is futó ezüstkolloid. A polipropilén szűrőbetét gyártási folyamata során adnak hozzá ezüstkolloidot, de annak nem az a dolga, hogy onnan kioldódjon. Elvileg nem is szabadna, vagy azt külön közölni kellene a fogyasztóval, hogy itt számottevő ezüstemisszió lehetséges. Nem biztos, hogy mindenki akar antibiotikumot fogyasztani.

 

Azért nevezem így, mert a "bio" életet jelent latinul, az "antibiotikum" szó szerinti jelentése életellenes, vagy gyilkos szer, ahogy jobban tetszik (a baktériumokra gyilkos, alapesetben). Ilyen értelemben az ezüstkolloid is antibiotikum. Nem lehet az embereknek figyelmeztetés nélkül beadni, egy víztisztító közvetítésével.

 

De nem látok erre utalást sem a letölthető PDF doksiban, sem ezen az oldalon:

 

http://aquafilter.com/en/content/7/bacinix-technology

Előzmény: Soma.01 (3067)
Soma.01 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3067

Csak arra gondoltam, hogy azért tenném inkább elé, mert ha eleve olyan víz kerül a tartályba, ami nem kedvez a baktériumok szaporodásnak, akkor azzal már nyertem. Azt most már nem tudom befolyásolni, hogy milyen az összeszerelés higiéniája, vagy visszafelé elfertőződhet-e a cső/tartály. Úgy gondolkodtam, hogy a víz folyási irányába kell tenni a Bacinix szűrőt, mert csak így jut a tartályba. Ha mögé teszem, már az eleve potenciálisan fertőzött vizet próbálhatom csak sterilizálni valahogy. Ez nem jó út szerintem. Eleve tisztán kell "tartanom". Szóval most lehet van valami a tartályban, ezzel már nincs mit csinálni, max újra fertőtleníteni a tartályt. A membrán után csak azért kellene szűrő szerintem, hogy abból kioldódhasson a Bacinix hatóanyag, bele a tartályba és az után is hasson...

Előzmény: Törölt nick (3066)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3066

A baktériumok nem a membrán felől "támadnak", a pórusokon nem fér át egyik sem. Vásárlás után a membrán steril elvileg, a kimenetről tud legfeljebb visszafertőződni, vagy a szerelési higiénia be nem tartása miatt.

 

Szénszűrőt vagy ezüsttel kombinált szénszűrőt, esetleg UV-fertőtlenítőt mindig csak a tartály után szoktak beiktatni.

 

Ha valamiért rá lennék kényszerülve a tartályra, akkor gondolom, fertőtlenítő folyadékkal kellene időnként kezelni, illetve időnkénti cseréjét is szokták javasolni.

Előzmény: Soma.01 (3065)
Soma.01 Creative Commons License 2016.03.18 0 0 3065

És ha a tartály elé teszek egy ilyet? AICRO-AB Ez segít azért valamit a tartály elfertőzés megakadályozásában. 

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.17 0 0 3064

Mivel nincs rásegítő, ezt így nem tudom, de azt lehet érzékelni, hogy a hálózati nyomáslökések is megdobják a vizet, vagy hajnalban, amikor nagyobb a nyomás, feltűnően jobban jön.

 

Most van például van 4 bar, ezt még fel lehetne nyomni 75 PSI / 5,2 barra.

 

Itt a videóban 75 PSI a szakember által ajánlott érték:

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=GXK-fsc8wOc#t=200s

Előzmény: Soma.01 (3063)
Soma.01 Creative Commons License 2016.03.17 0 0 3063

Egy pumpa sokat dob rajta? Egy 150-esből mennyi jönne ki X idő alatt?

Előzmény: Törölt nick (3062)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.17 0 0 3062

Természetesen, ha pumpával megtolnám a vizet, akkor jobban jönne, de erre már nincs igény, ezért nem foglalkoztam vele.

Előzmény: Törölt nick (3061)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.17 0 0 3061

Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha valaki nem akar tartályt, vagy extra membránkapacitást, akkor a tartály lényegében helyettesíthető valamilyen edénnyel, kancsóval, kávékiöntővel, ami – a tartállyal ellentétben – könnyen tisztán tartható.

 

Vagy bármikor friss vizet lehet engedni a membránról.

 

Nekem csak egy 150 GPD kapacitású membrán van, de ez is letermel 1,5 liter vizet 5 perc alatt, most, hideg víznél. Nyáron 2 liter körül.

 

Tehát ez így működik. A többi az extra, hogy 5 perces időzítőt építek hozzá, miután többször előfordul, hogy elindítom és úgy marad. Nem beszélve az óránkénti automatikus öblítésről, ami még ennél is fontosabb. De a lényeget ezzel már el is mondtam, évek óta bevált a rendszer.

 

De ezt mindenki maga tudja, hogy milyen igényei vannak, milyen prioritásokkal.

 

Mindenesetre a víztisztítók bakteriális problémáira már évekkel ezelőtt rámutatott az akkori HVG-teszt, tehát ez egy létező dolog. A szerkezetben pangó víz okozza, amit én kivédtem.

Előzmény: Soma.01 (3060)
Soma.01 Creative Commons License 2016.03.16 0 0 3060

Nem azt mondtam, hogy folyamatosan ennyi kell, csak akkor kell ennyi ha kinyitom a csapot. De ha nincs tartály, akkor nagyon lassan csordogál, ha ennél lassabban jön arra nagyon sokat kellene várni mire kijön egy vízforralónyi, esetleg egy lábasnyi víz.. 

Előzmény: Törölt nick (3059)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.16 0 0 3059

Az naponta 2880 liter, vagyis 760 US Gallon. Általában érdemes felülméretezni, mert egy dolog a névleges kapacitás, más dolog a valóság.

 

2-3 membránt is lehet használni soros kötésben, illetve a rásegítő pumpa is növeli a vízhozamot, de konkrét típust nem tudok ajánlani, ekkora vízmennyiség kívül esik az igényeimen.

Előzmény: Soma.01 (3058)
Soma.01 Creative Commons License 2016.03.16 0 0 3058

Köszi!

 

Ahhoz hogy a tartályt elhagyhassam, és kb. 2 liter víz kijöjjön 1 perc alatt, milyen RO membrán kell? (sózón keresztül is átengedném)

Előzmény: Törölt nick (3057)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.16 0 0 3057

Kell az üledékszűrő, ha láttad már 6 vagy 12 hónap után, hogy mi áll meg benne (vízkő és barna víz), ez nem kérdés. Legalábbis nálunk. Kiderül az is, hogy a szénszűrőt védve tartja mindezektől, tehát az végezheti a saját dolgát.

 

GAC szűrőt szoktak tenni gyárilag is a blokkszűrő után, ez egy opció. KDF vagy egyebet viszont nem, a membránhoz ez nem kell,  védő mikrofilter kell természetesen elé.

 

Az utószűrő lényegében a tartály átka. A membrán korrekt módon megtisztítja a vizet, a tartályban esetleg beposhad és "aromája" lesz, az utószűrő aktívszén ezt elveszi. KDF-nek van bizonyos baktériumellenes hatása is, valószínűleg azért alkalmazzák, mint ahogy szoktak UV-fertőtlenítést is beiktatni.

 

De csak ismételni tudom magam, ezt én egy értelmetlen dolognak tartom, hogy tartályban poshasztani a vizet, ami egyszer már jó volt. A tartályban szokott lenni egy gumiballon, ami kinyomja a vizet, ehhez van a szelepnyílás, ahol fel lehet pumpálni a kívánt nyomásra.

 

Hogy tovább fokozzam, a gumifelületen szeretnek megtapadni a baktériumok, idővel benyálkásodhat. Takarítása, fertőtlenítése problémás, egy vicc az egész.

Előzmény: Soma.01 (3056)
Soma.01 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 3056

Sziasztok!

 

Olvasgattam én is itt egy kicsit és elgondolkodtam hogyan tökéletesíthetném kicsit a jelenlegi RO készülékemet. Ha kell és lehet egyáltalán, biztos nem véletlen, hogy pont így árulják, de azért, na... Persze jól működik most is, de csak elgondolkodtam, lehet-e jobb. Jelenleg RO 105-ös készülékem van, nyomásfokozó nélkül, de +sózóval felszerelve.

1. Első kérdésem az lenne, hogy ha a FCCBL (blokk szén) szűrő, megszűri a lebegő szennyeződéseket is ami kb. 5-10 mikronos, akkor kell-e elé egy sima x mikronos üledékszűrő?

2. Egy blokk szén szűrő után vagy előtt (azaz vele sorba kötve) van-e értelme GAC+KDF szűrőt is tenni?

3. A szűrt vizet a "végén" miért kell átengedni még egy kis méretű szén szűrőn? (GAC(+KDF))?

4. Ha a 3. lépcsőbe nem 1 mikronos üledékszűrőt tennék, hanem 0,3-as kerámiát, akkor nagyon lecsökkenne a nyomás a membrán előtt, ezzel rontva a hatásfokot?

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.03.15 0 0 3055

Igen, pontosan ez a készülék. Nekem sem tetszik ez a megoldás, hogy levegő kerül a szűrőházba, sem a csap folytonos csöpögése. Nyilván a pult alatti rendszer előnye, hogy ez nem fordulhat elő, de az majd az RO lesz. Ezt csak azért vettem, hogy addig átvészeljek és ne kelljen a bolti ásványvizet vennem, a rossz csapi vízzel főznöm, illetve ne kelljen semmit átalakítanom, mivel ebben az albérletben tilos bárhova is lyukat fúrni. A csap alá esztergáltatok egy közdarabot és ott hozom fel a csövet, de ehhez le kell szerelnem a csapot, lemérni, lerajzolni, elküldeni a gyártónak, stb - erre most egyáltalán nincs kapacitásom. Utána akár ez is mehetne a pult alá, bár van kimondott pult alatti változat is, de ehhez is vezérlő kellene mivel szabad kifolyású lenne. Ezért maradtam a lehető legegyszerűbb megoldásnál ami ez a pult feletti szűrő. Meg szeretném oldani a csap feljebb helyezését, kicserélem a kimenő idomot arra csövet rakok, amit átdugok a csapon és a csapot egyszerűen hozzákötöm a szűrőházhoz. Barbár megoldás, de jobb nem jut eszembe.

 

Köszönöm a hűtős tippet, közben máshonnan is jött ugyanez a tipp, de én víz nélkül gondoltam elrakni. Nem tudom mivel lehetne ledugózni, dugóm végképp nincs.

Előzmény: Törölt nick (3054)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.15 0 0 3054

Gondolom, erről van szó:

 

http://aquafilter.com/en/product/4/31/fhctf2

 

Szerintem nem egy jó dolog, ha leürül a betét, vagyis levegő kerül vissza a szűrőházba, kedvezhet a baktériumoknak is.

 

A betétek, ha már egyszer használatba kerültek, utána nem egyszerű kiszárítani és nem is szokták, legfeljebb újra cserélni. Egy ilyen kétlépcsős szerkezetnél maga a szerelés nem nagy kaland. Talán az is egy lehetőség, hogy vízzel feltöltve (felfordítva, eldugózva) eltenni hűtőszekrénybe.

 

Régebben sok ásványvizet ittam, vagy egy időben forrásvizet is szállítottam haza kannában stb. Jól meg tudtam / tudom különböztetni a kalciumos, nátriumos vagy egyéb vizeket is.

 

Nálunk a csapvíz egyértelműen meszes / kalciumos. Aktívszenes szűrés után forrásvizekkel egyenrangú benyomást kelt. (Ez persze nem meglepő, karsztbázisú vízellátás mellett.)

Előzmény: tisztavíz_ (3053)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.03.14 0 0 3053

Pár napja már üzemben van. Első perctől nem tetszik, hogy lejjebb van a csap mint a szűrőházak teteje, a csap elzárása után (a betáp csap, mert szabad kifolyású) kifolyik a víz szűrőházakból a csap szintjéig, addig a csap csöpög. Ezt orvosolni szeretném a csap feljebb helyezésével.

 

A szűrőn keresztül megszűnt a víz habzása. A víz friss, sokkal jobb mint a bolti ásványvizek. Van egy markáns íze, hasonló a sóízhez. Ízre nem, de hatásra kicsit olyan mint a magas Nátrium tartalmú ásványvíz, nem viszi el teljesen a szomjat, hamarosan inni kell megint. Nem tudom eldönteni, hogy a szénszűrő ízét érzem-e, a szén íze lehet-e a sóéhoz hasonló vagy a kiszűrt klór és a kellemetlen mellékízek hiányában a víz tényleges ízét. Néhány nap után mintha a "szűrőíz" csökkent volna, a markáns íz maradt.

 

Másfél hétre mennyire célszerű magára hagyni? Direkt napfény nem éri. Esetleg kérjem meg a szomszédot, hogy 2-3 naponta nyissa ki a csapot néhány percre vagy szedjem szét és szárítsam ki amihez nem fűlik a fogam?

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.06 0 0 3052

Vannak fertőtlenítő eljárások, de én csak úgy szoktam, hogy az alkatrészeket elmosogatom, megszárítom. Víz nélkül nincs élet, így a baktériumok elpusztulnak.

 

Poharas házba szoktam esetleg hipót önteni. Membránt persze sem szárítani, sem hipózni nem lehet, azt csak kívülről leöblítem, gumigyűrűt alaposan megtisztítva. De ezért is jó a membrán, elég csak évente szétkapni a szerkezetet, mert nem enged át semmit, amiből gond lehetne.

Előzmény: tisztavíz_ (3051)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.03.06 0 0 3051

A zeolit nem teljesen egyértelmű. A pora belélegzéskor ismert tüdőrák okozó. Egyesek kúraszerűen fogyasztják mint "méregtelenítő szert". A cikk szerzője szerint erősen túl van hype-olva, csak vészhelyzetben szabadna ilyen célra használni. "... Amikor nagyon finom porrá őrlik, nagy mennyiségű ólom és alumínium szabadul fel ...":

http://www.naturalnews.com/051760_zeolites_aluminum_radioactive_elements.html#

 

Szűrés esetén a belélegzés veszélye nem áll fenn és nyilván ami bekerül a vízbe minimális, na de ólom és alumínium? Ha radioaktív szennyezés van a vízben, akkor több hasznot hozhat annak kiszűrésével mint amennyi "kárt okozhat", ez csak az én privát meglátásom.

 

A nanosilver is elég kétséges. A szűrő külső felületére van impregnálva, de szerintem kerül a vízbe is.

 

Úgy döntöttem inkább maradok az egyszerű szűrőknél. Inkább gyakrabban cserélem a szűrőket és a cseréknél valamilyen módon "fertőtlenítek". Értem ezt a legutóbb említett kétlépcsős asztali szűrőre és a fordított ozmózisos szűrőre is.

Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 0 3050

Ez teljesen más műfaj, mint a membrán, egyszerű átfolyós lévén nagyon jön belőle a víz, szerintem 5 mikronossal is.

Előzmény: tisztavíz_ (3049)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.03.05 0 0 3049

5 mikronos szűrő nagyon lefogná az áramlást? Pont ennél lenne előnyös a sokszor emlegetett FCPS5-AB (5 mikron, ezüstös - vagy a 20 mikronos változata) és FCCBL-S (zeolitos).

 

Sajnálom, hogy a vízkő ellen nem sokat ér. Szeretnék venni egy drága készüléket, amit nem kívánok kitenni a vízkőnek. Teát egy arra dedikált, kisebb zománcos fazékban főzök. Ennek makulátlan állapotban van tartva a belseje. Nagyon nehezen lehet vízkőmentesen tartani. Már egy főzés után is problémás kíméletesen eltávolítani az egyenletesen rárakódott vízkő fálylat.

Előzmény: Törölt nick (3048)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.05 0 0 3048

Lényegileg ugyanaz volt nekem is kezdetben, az FP2 képében:

 

 

 

Teljesen korrekt forrásvizet varázsolt a csapvízből, tehát klórmentes, tiszta ásványvizet. Vagyis az ásványokat nem veszi ki, eltekintve attól a mennyiségtől, amitől az első betét súlyosra hízik félév alatt. De ez volt az is, amiről írtam, hogy nyáron 4 hónap után kicsit berohadt. Részben ezért is fejlesztettem tovább a rendszert, másrészt a vízkövet is sokallottam.

 

Egyébként, akinek megfelel a kemény víz, annak bejöhet, a víz kellemes. De főleg nyáron, szerintem célszerű a 3 hónapos betétcsere, illetve az ezüstös szénbetét (ami nekem nem volt) antibakteriális hatása is valószínűleg előnyös lehet.

 

Manuális öblítésre sem árt odafigyelni, hogy azért naphosszat ne álljon benne a víz, meleg időben.

Előzmény: tisztavíz_ (3047)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.03.05 0 0 3047

A bonyodalmak miatt eltarthat 1.5-2 hónapig is mire elkészül a víztisztítóm. Ha átmenetileg vennék egy ilyet, ér valamit a víz habzása és a vízkő ellen vagy abszolút semmit?

http://aquafilter.com/en/product/4/31/fhctf2

 

Utána lenne helye a családban, nem kidobott pénz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!