Keresés

Részletes keresés

Green Corner Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143822

Tudod mikor nyitom meg, hogy lefagyjak.?! De a cím alapján ez lehet.

Előzmény: endrepp (143820)
Jolida Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143821

Nézni minek?

Gyártani kell...akár az egyik, akár a másik oldalon. :-)

Előzmény: Green Corner (143819)
endrepp Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143820
Előzmény: Green Corner (143819)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.22 0 1 143819

Mikor nincs mit főznöm, hagy kapcsolódjak már ki!:)

Előzmény: endrepp (143818)
endrepp Creative Commons License 2017.11.22 0 1 143818

Sok p.rn.o között elveszett a szakmai anyag? :))

Előzmény: Green Corner (143817)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143817

Keresném én is, de a gépem lefagy a youtube-tól, állandóan újra kell indítani.:( Az unokám a rendszergazda, de ő csak hétvégén jön karbantartani.:)

Előzmény: Figyelget (143815)
Figyelget Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143816

Szőlő light??? 

😁

Előzmény: rézmanó75 (143807)
Figyelget Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143815

Feltennéd ide a linket? Láttam már, de szeretném megint megnézni és nem lelem... 

Előzmény: Green Corner (143813)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143814

Ha nem engeded hideg vízbe, persze hogy nem fogod tapasztalni az opálosodást. Hiszen jó esetben a rézeleje, meg az előpárlat akár 85-90 fokos alkohol is lehet. Tuti minden olajat oldott állapotban tart.

Előzmény: beetee (143791)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143813

Ja!

Előzmény: endrepp (143812)
endrepp Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143812

Ez a módszer a szerb videóból?

Előzmény: Green Corner (143811)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143811

Említettem már neked, hogy én az egész középpárlatot vízre engedem. A legközelebbi tisztázásnál próbáld ki, érezhetően más íze van a vízre engedettnek.( lágyabb, nekem ízletesebb is)

Előzmény: endrepp (143808)
endrepp Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143810

Öt pohárból az első kettőben van. Most töltök pálinkát nincs benne. Én nem tudok másról beszámolni, a középpárlatot még kipróbálom. :)

Előzmény: rézmanó75 (143809)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143809

Nem kell mindent mindíg érteni. 

Próbáld ki! Csak lassan folyasd!

Előzmény: endrepp (143808)
endrepp Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143808

Az elejét nem értem, hogy a telefonos kapcsolattal mit kell kezdeni.

Ezt majd kipróbálom.

És most az üvegből a hígítatlant kiöntöm egy kis vízre lesz fehér réteg? Ebből nekem az következik, hogy kéne lennie.

Előzmény: rézmanó75 (143806)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143807

Ha jól Gondolom szőlőnèl ami cukormentes,kevés előpárlat van.

Előzmény: rézmanó75 (143806)
rézmanó75 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143806

Na jó! Krumplival pròbáltuk. Telefonos kapcsolatban voltunk, írsai főzése , közepedte. 

A középpárlat közepén is, vízre fojatva , volt egy tejszerű gyűrű! 

Előzmény: endrepp (143788)
endrepp Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143805

Írta itt valaki régebben, hogy különböző EP elvétellel küldött mintákat a Wesslingnek, úgy emlékszem emészthető ára volt, ez is egy módja a bizonyosságnak, hogy jók az érzékszerveid. :)

Pálinkád nem kerek, annak ezer oka lehet. Van olyan kereskedelmi, amit kóstoltál és kereknek találtad?

Előzmény: macokk (143803)
endrepp Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143804

Az 1.5dl/30l az teljesen korrekt, ha jól cefréztél és csepegve indulsz, ha biztonsági megfontolásból, ízlésből akármiből még 2dl-t elveszel, az a Te döntésed, azzal sincs semmi gond. Én ezt a fehér trutyi módszert nem használnám konkréten elválasztásra, azt továbbra is érzékszervi alapon végezném, de annak alátámasztására megfelelő.

Előzmény: macokk (143802)
macokk Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143803

De akárhogy is, akármennyire mindent betartva készül a nedű, nem érzem elég kereknek. Azon kívül, hogy várok 3-5-10-15 évet, mit lehet tenni, hogy simább, lágyabb, kerekebb legyen? Nem homályos még 43%-ra higítva sem. Se az ioncserélős, se a tejes derítős módszer nem hozott jelentős javulást. Mit tanácsoltok? 

macokk Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143802

Akkor ha jól értem, az eddig volt egy módszer az előpárlat elválasztásra az összefoglalóban: kis cseppekkel megindult cuccot kis poharakban gyűjtjük sorban, kihigítjuk, szagoljuk kóstoljuk, és addig öntjük ki, amíg jó illata/íze nem lesz, stb.)

1, ez a módszer nálam nemigen működött, lehet, taplónyelvű/orrú vagyok, az első 1/2-1 dl (35 liter tisztázás) után a többi nem különbözött igazán, így maradt az, hogy inkább kicsit többet vettem el, még 2 dl-t.

 

Most van egy másik módszer, ezt úgy kell érteni, hogy csepegve megindult cuccot 1/2 dl kupicában levő kis hideg vízre oldalán lefolyatva gyűjtjük, és addig kell ezeket kidobni (az elsőt mindenképp), amíg látható egy fehéres/homályos közbenső réteg?

 

 

beetee Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143801

Ha kiszívható és azzal teljesen eltűnik, akkor ugrott az ötletem.

 

Lehet, kipróbálom.

Arra azért kíváncsi leszek, csak úgy látszik, ha közvetlenül csorog a vízre, vagy elvett és felkevert első pár pohárka utólag vízre öntésekor is...

 

Előzmény: endrepp (143799)
Jolida Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143800

Jó cefrénél (szinte függetlenül a gyümölcs fajtától) 88..84% között szokott nálam az első 1-2 deci lejönni.

Előzmény: beetee (143796)
endrepp Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143799

Egyértelműen látszik, egy réteg, nincs köze az alkoholfokhoz, első 1dl ilyen, a 2. már nem. Ki kell próbálnod. Fecskendővel ki lehet szívni a két réteg közül, nem rossz illatú, más. Az sem egyértelmű, hogy ebben minden benne van, ami EP és itt vége, de indikátornak jó, mutatja, hogy a koncentrálás az elválasztás környékén éppen jól sikerül. Mint írtam bodzánál brutál volt, 4pohárnyi, 3-4mm vastagon mindegyikben, a szokásos EP 3x-osát vettem el.

Előzmény: beetee (143796)
obsitos3 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143798

Akkor lehet,hogy nekem az alsó réteg hiányzott.Törkölyt tisztáztam,és az első pohárnál az egész alsó rész homályos lett.Az igaz,hogy a második,harmadik pohárnál már feltünt alul a víz,sőt egy idő után kitisztult,most már csak a rétegek határvonala látszik,három órája vettem el.Az is lehet,hogy a homályos rész mérete függ a víz és az EP egymáshoz viszonyított arányától.

Előzmény: endrepp (143794)
beetee Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143797

porár=pohár... persze

Előzmény: beetee (143795)
beetee Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143796

....és ez lehet, hogy csak egy bizonyos alkohol% felett ilyen látványos. Ezért köthető az ep-hez.

Előzmény: beetee (143795)
beetee Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143795

És ez felülről is látszik?

Mert ha nem, akkor olyasmiről is szó lehet, hogy tök más a víz és a töményebb szesz fénytörése, és a közeghatárnál közben azért keveredik, ott meg ezért folyamatosan változó fénytörés van, amit ti oldalról egy harmadik fénytörési együtthatóval rendelkező üvegporár felől néztek...

Előzmény: endrepp (143793)
endrepp Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143794

Nem.

 

az elsőben a két réteg között fehéres homály lesz

 

Ezt hogy lehet úgy értelmezni, hogy a víz opálos? :)

A fényképemen egyértelműen látszik a tejszerű réteg. Persze a víz bármikor elválik az alkoholtól, de ilyen réteg csak az elején alakul ki, ha jó az elválasztás és koncentráltan jön az EP.

Előzmény: obsitos3 (143792)
endrepp Creative Commons License 2017.11.22 0 0 143793

Az EP nem opálos, ezt senki nem állította. Az EP-t az adott módszer szerint finoman rávezetve egy pohár vízre fogod meglátni miről van szó.

Előzmény: beetee (143791)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!