Ha nem engeded hideg vízbe, persze hogy nem fogod tapasztalni az opálosodást. Hiszen jó esetben a rézeleje, meg az előpárlat akár 85-90 fokos alkohol is lehet. Tuti minden olajat oldott állapotban tart.
Említettem már neked, hogy én az egész középpárlatot vízre engedem. A legközelebbi tisztázásnál próbáld ki, érezhetően más íze van a vízre engedettnek.( lágyabb, nekem ízletesebb is)
Írta itt valaki régebben, hogy különböző EP elvétellel küldött mintákat a Wesslingnek, úgy emlékszem emészthető ára volt, ez is egy módja a bizonyosságnak, hogy jók az érzékszerveid. :)
Pálinkád nem kerek, annak ezer oka lehet. Van olyan kereskedelmi, amit kóstoltál és kereknek találtad?
Az 1.5dl/30l az teljesen korrekt, ha jól cefréztél és csepegve indulsz, ha biztonsági megfontolásból, ízlésből akármiből még 2dl-t elveszel, az a Te döntésed, azzal sincs semmi gond. Én ezt a fehér trutyi módszert nem használnám konkréten elválasztásra, azt továbbra is érzékszervi alapon végezném, de annak alátámasztására megfelelő.
De akárhogy is, akármennyire mindent betartva készül a nedű, nem érzem elég kereknek. Azon kívül, hogy várok 3-5-10-15 évet, mit lehet tenni, hogy simább, lágyabb, kerekebb legyen? Nem homályos még 43%-ra higítva sem. Se az ioncserélős, se a tejes derítős módszer nem hozott jelentős javulást. Mit tanácsoltok?
Akkor ha jól értem, az eddig volt egy módszer az előpárlat elválasztásra az összefoglalóban: kis cseppekkel megindult cuccot kis poharakban gyűjtjük sorban, kihigítjuk, szagoljuk kóstoljuk, és addig öntjük ki, amíg jó illata/íze nem lesz, stb.)
1, ez a módszer nálam nemigen működött, lehet, taplónyelvű/orrú vagyok, az első 1/2-1 dl (35 liter tisztázás) után a többi nem különbözött igazán, így maradt az, hogy inkább kicsit többet vettem el, még 2 dl-t.
Most van egy másik módszer, ezt úgy kell érteni, hogy csepegve megindult cuccot 1/2 dl kupicában levő kis hideg vízre oldalán lefolyatva gyűjtjük, és addig kell ezeket kidobni (az elsőt mindenképp), amíg látható egy fehéres/homályos közbenső réteg?
Egyértelműen látszik, egy réteg, nincs köze az alkoholfokhoz, első 1dl ilyen, a 2. már nem. Ki kell próbálnod. Fecskendővel ki lehet szívni a két réteg közül, nem rossz illatú, más. Az sem egyértelmű, hogy ebben minden benne van, ami EP és itt vége, de indikátornak jó, mutatja, hogy a koncentrálás az elválasztás környékén éppen jól sikerül. Mint írtam bodzánál brutál volt, 4pohárnyi, 3-4mm vastagon mindegyikben, a szokásos EP 3x-osát vettem el.
Akkor lehet,hogy nekem az alsó réteg hiányzott.Törkölyt tisztáztam,és az első pohárnál az egész alsó rész homályos lett.Az igaz,hogy a második,harmadik pohárnál már feltünt alul a víz,sőt egy idő után kitisztult,most már csak a rétegek határvonala látszik,három órája vettem el.Az is lehet,hogy a homályos rész mérete függ a víz és az EP egymáshoz viszonyított arányától.
Mert ha nem, akkor olyasmiről is szó lehet, hogy tök más a víz és a töményebb szesz fénytörése, és a közeghatárnál közben azért keveredik, ott meg ezért folyamatosan változó fénytörés van, amit ti oldalról egy harmadik fénytörési együtthatóval rendelkező üvegporár felől néztek...
Ezt hogy lehet úgy értelmezni, hogy a víz opálos? :)
A fényképemen egyértelműen látszik a tejszerű réteg. Persze a víz bármikor elválik az alkoholtól, de ilyen réteg csak az elején alakul ki, ha jó az elválasztás és koncentráltan jön az EP.