Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143882

Kell bele az az íz, így finom.

Előzmény: zsorsz (143881)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143881

A kökényt én is megcsináltam,de magot nem mertem összetörni.Nem lett túl marcipános?

Előzmény: öreg_néne_b (143877)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143880

Igazad van, szilvát, körtét és szőlőt csinálok általában, nálunk nincs nagyon barack.

Előzmény: öreg_néne_b (143864)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143879

Világos,ez a lényeg.Ezekből a párbeszédekből lehet a legtöbbet tanulni(többet mint a könyvekből),már ha valaki odafigyel.

Előzmény: öreg_néne_b (143869)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.23 -1 0 143878

Bent vannak az új pb-fúvókák is, nem fúvóka nélkül lett összerakva. Jó lesz, nem ereszt, ha belefújok, nagyon szépen szabályozható a feles golyós csappal. 

Előzmény: foxrudi (143876)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143877

Én ezeket készítem:

Kökénylikőr:
(Tolnai Kálmán receptje, de szabadon lopja mindenki.)
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=bubszi&pid=35580&blog_cim=K%F6k%E9nylik%F5r

Meggylikőr:
http://jokaja.hu/meggy-likor/

Ribizli-málna likőr:
http://jokaja.hu/ribizli-malna-likor/

Előzmény: Ádám0691 (143875)
foxrudi Creative Commons License 2017.11.23 0 1 143876

Biztos hogy jó lesz ez így??

Előzmény: Törölt nick (143872)
Ádám0691 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143875

Kedves gyümölcs szerető társak! :) 


Régóta olvasgatom a háttérből a fórumot és segítségetekkel több sikeresen cefrézésen és lepárláson vagyok túl. Viszont a karácsony közeledtével szeretnék kedveskedni szeretteimnek egy-egy újdonsággal. A keresések alapján találtam is megfelelő ajándék ötletet viszont ebben szeretnék némi segítséget kérni. Az írásotokból kiderül, hogy sokan vagytok akik ízesített pálinka, azaz leginkább "likőrt" készítettek házilag és nagy sikert arattak barátaik-ismerőseik körében. Keresés közben ráakadtam a fórumon többek közt emlegetett híres áfonya "pálinkára" de annak a receptjét sajnos nem találtam ( de máig is érdekel és keresem :) ) . Tudnátok esetleg bevált likőr recepteket írni ami persze ebben az évszakban is megvalósítható. De nagyon örülnék olyannak is ami csak később valósítható meg ( diólikőr) mivel ezeket a recepteket elrakom későbbre. :) . Gondolok itt mákos, citromos és egyéb bevált receptekre. Ilyen recepteket találtam a jó öreg google segítségével is de jobban bízok egy "szakmabeli" receptjében :)

 

Segítségeteket előre is köszönöm! 

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143874

 Az előrenyúló csonkban volt egy csavarmenet, teflonszalagos belevaló méretű csavarral ledugóztam, egy nagyon pici fúvóka lehet a belsejében, mert ott nehéz befújni. Azt hittem az őrláng kapta innen a gázt. Persze, sosem hagytuk ott a másikat sem, vagy én, vagy az asszony mindig figyeljük, másképp nem is lehet.

  

Előzmény: rézműves1 (143873)
rézműves1 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143873

Ügyesek vagytok, de ezzel még, a sokat emlegetett biztonság nincs megoldva...(nem szabad otthagyni!!)...

A teljesítmény ne aggasszon, az biztosan jó lesz...ha jól emlékszem, akkor azon az előre nyúló csonkon van a V4-esen egy műanyag tekerő, amivel az égő lángját lehet kicsit szabályozni...lehet, hogy avval megadod az alapbeállítást és a golyóscsappal meg a teljes szabályzás mehet...

Előzmény: Törölt nick (143872)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.23 -1 0 143872

 Készen van, sikerült! A 3/4-es könyöknek mégsem lehetett menetet fúrni a testbe, nagyon vékony lett volna. Egy alumínium testbe lett menet fúrva a könyöknek és kellett az alumínium motorblokk hegesztő ismeretség is. Hétvégén ki próbálom, mennyivel tud ez többet a zsámolynál a főzőmön.

  Ha jól viselkedik, készítek neki lábakat is, addig meg megáll 2 téglán is, az üstházban.

Előzmény: rézműves1 (143761)
rézműves1 Creative Commons License 2017.11.23 -1 0 143871

Tisztel fórumtársaim!

 

Fontos és tanulságos dolgot tennék közzé! Teszem ezt azért, hogy a jövőben senki ne járjon így...(pórul)...

 

Tegnap tudtam meg, hogy egy ismerősömnek a NAV elvitte a főzőjét...söröshordós 50-es volt.

És avval  "viccelődtek", hogy sosem látja többé és még meg is büntetik.

Sajnos valamit az engedélyezésnél rosszul csináltak, vagy az önkormányzatnál beszéltek el egymás mellett, de mint kiderült, ők az engedélyt akarták kérni a készítéshez és utána regisztrálni és párlatjegyet venni.

Vagyis nem sumákolni akartak, hanem "jogkövető magatartást tanúsítani"...

De sajnos nem a NAV-hoz mentek először, hanem az önkormányzathoz, hogy ezt megbeszéljék.

Utána akart az ismerős átmenni a közeli NAV irodába. Az ottani előadó viszont azt mondta, már nem kell menni sehová, mert ők hivatalból értesítik a NAV-ot...(talán azt hitte, hogy a regisztráció miatt jöttek)...erre ők állítólag megnyugodtak, hogy akkor "sínen van a dolog"...az előadó azt is közölte, hogy 15-nap múlva vegyenek párlatjegyet, amit meg is vettek...

Ha jól sejtem, a regisztráció így meg is történt, (ezt szokta jelenteni az önkormányzat a NAV-nak) és így még sajnos engedélykérés sem volt, nemhogy az engedély megadása. Ők meg azt hitték, hogy kértek engedélyt.

Csakhogy a főző elkészült és még az engedély a készítésre sehol. Mivel néha olvassák a fórumot (sajnos csak néha), azt azért tudták, hogy eddig mindenki kapott aki kért, vagyis meg fogják kapni, nem kell aggódniuk.

 

Még fel is hívták őket a NAV-tól és nagy naivan, időpontot is egyeztettek, hogy mikor jöjjenek, gondolva, hogy kíváncsiak a főzőre. Még a hétvégén "lecsurgatott" alszeszt is elvitték...

 

"Egy szó, mint száz", tartja a mondás, nagyon oda kell figyelni a sorrendre...először az engedély és ha az megvan utána többi...nos csak ennyit szerettem volna mondani...ne szúrjuk el...

endrepp Creative Commons License 2017.11.23 -1 0 143870

Ez eléggé főző függő, nem lehet általánosítani.

Előzmény: pacsepa (143867)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143869

Tisztán cefrézek, savazok és nem rohasztom a cefrét, ha kierjedt főzöm. Ha lett volna rossz íz, nem engedem bele...

Előzmény: pacsepa (143868)
pacsepa Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143868

Az komoly! Nem jött az utópia íz?

Előzmény: öreg_néne_b (143866)
pacsepa Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143867

Csak mert idén nekem sem volt semmi problémám a 40-nél kajsziban, de nem mertem alámenni. Féltem, hogy leb.....om.

Amúgy megbízható vélemények (is) szerint nagyon határozottan gyümölcsös lett a kajszim visszahígítva 42%-ra. Illatra, utóízre nagyon rendben van. Mégis megmozgatja  a fantáziámat, hogy ha hagyom pl. 35-ig, még jobb lehetett volna.

Előzmény: öreg_néne_b (143864)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.23 0 1 143866

Kóstolgatom, nem százalékra megyek, de simán 30 alá.

Előzmény: pacsepa (143865)
pacsepa Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143865

Kajszinál meddig "szoktál" lemenni?

Előzmény: öreg_néne_b (143864)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.23 0 1 143864

Akkor nem főztél még kajszibarackot...

Előzmény: Jocó0423 (143863)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143863

Igazad van, ez csak a brandy módszernél eredményes.

De azt váltig állítom, hogy 40° alatt nincs értékelhető összetevő kétlépcsősnél.

Előzmény: zsorsz (143860)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.23 0 1 143862

Hát ez az.

Előzmény: endrepp (143861)
endrepp Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143861

Semmivel, a pálinkafőzés pont arról szól, hogy az elválasztási pontokat érzékenyen meg kell találni.

Előzmény: zsorsz (143860)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.23 0 1 143860

Na jó,de mikor azt mondja az ember, hogy Ő mindig 50 foknál kész leáll.Az mennyivel jobb?

Előzmény: Jocó0423 (143859)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143859

Nekem ezekről nem a rutinosok szoktak az eszembe jutni, hanem a literhajhászok :(

Előzmény: zsorsz (143858)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143858

Rutinosabb főzők ezért szoktak a végéből egy kicsit beleengedni(fontos aromák vannak itt),azt a kis fazékízt(ami csak a szárazpróbánál érződik)az érés folyamán kiheveri.

Előzmény: kopasz szuzukis (143856)
obsitos3 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143857

Végezz el  egy kisérletet.Előpárlatként a szokásos 1-1.5 % helyett végy el  mondjuk 6 %-nyit,mondván,ami ilyen könnyű az úgy is hamar kiszellőzik,biztos ami biztos,aztán a középpárlatot engedd le az általad jónak tartott 30-40 %-ig.Tartok tőle hogy a végeredmény(bizonyos fokig a készüléktől függően) utópárlat jellegű lenne.Ettől függetlenül amit leírtál, az abban a formában igaz.

Előzmény: kopasz szuzukis (143856)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143856

Ami az aromavesztést illeti, ez, így, ebben a formában nem igaz!

Csak az igen alacsony forráspontú aromakomponensek vesznek el. Azok, amelyek a pálinka érlelése során amúgy is hamar kiszellőznek.

DE!

Például a szilvapálinka finomítása során az igazi fajtaaromák nem az elején, hanem a főpárlat végén, 40-35 alk.fok körül (kétlépcsős főzés esetén) jönnek.

Előzmény: obsitos3 (143855)
obsitos3 Creative Commons License 2017.11.23 0 2 143855

Pontosabban:a rézelejének nevezett előpárlatrész létezik,csak nem tartalmaz rézoxidot,maradék kozmaolajat,különböző más szennyeződéseket,amiket az előpárlat első része letisztogat a páracső,hűtő belső felületéről.Jó megoldás az,hogy ennyi százalékot elveszünk itt,annyit meg ott,kóstoljuk,pihentetjük,ismét kóstoljuk,de a cél a minél pontosabb jelzése annak,hogy eddig rossz volt,innen pedig jó.Ha a biztonság oltárán feláldozunk néhány százaléknyi már nem előpárlatot,nem csak az alkoholmennyiséget veszítjük el,hanem az akkor dúsan jelenlevő gyümölcsaromákat is.Ettől lesz steril,jellegtelen,alkoholos a pálinkánk.

Előzmény: vick_1899 (143852)
obsitos3 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143854

Úgy gondolom,ha nem is szemcseppentő szintjén,de mindenki arra törekszik,hogy az ep-t a lehető leglassúbb kifolyásnál vegye el.A gőztérben levő "rossz" párlatrészek feldúsításának egy módja pl,ha elvesszük a fűtést,mielőtt a csepegés megindul,kvázi hőntartjuk azon a hőmérsékleten,ahol még nem csepeg,de már elhagyja a folyadékot.Hagyunk időt az egész mennyiség átmelegedésére,tehát a gőztérben a dúsulás megtörtént.Ha most a lehetőségeink szerinti legkisebb tempóban kezdjük kifelé tolni az ep-t,talán olyan koncentrációban lesz jelen a nem kívánatos rész,hogy kellően elhomályosítja a pohár alsó részének valahanyad részét.Meg kéne próbálni.

Előzmény: endrepp (143847)
sogi01 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 143853

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (143772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!