Keresés

Részletes keresés

rollller Creative Commons License 2002.07.25 0 0 3
itt a tutit tipp, amit fityfirittytol kaptam, en nem probaltam, o pedig egy masik anyukatol kapta,
de, es ezt hangsulyoznam, az elejen altalaban senkinek nem megy profin a szoptatas, ez a tipp azonban nem a legelejere alkalmazando, bar vannak benne jo otletek,

nagyon hosszu, bocsanat erte, de gondolom ugyis csak az olvassa, akit erint,
"A megzavart szopáskészség a következőket jelenti (elnézést kérek, ha már tudod ezeket): a rugalmas, puha anyamellet egészen más technikával szopizzák a babák, mint a kemény, mesterséges cumit. A mellet úgy kell bekapni, hogy nem csak a bimbót szopogatják, hanem az areola (bimbóudvar) nagyobb részét is beveszik a szájukba. Alatta helyezkednek el a tejöblök, amelyek a tejet "tárolják". A bimbóban nincs tej, a tejmirigyekben termelődött tej a tejcsatornákon keresztül jut el a tejöblökbe, ahonnan a baba szívó, préselő mozdulatokkal nyeri azt ki. Ahhoz, hogy ez a szopás hatékony legyen, a baba nagyra tátja a száját, jó mélyen veszi be a bimbót és az areola nagyobb részét, vácuum keletkezik, a bimbó ellapul, hozzápréselődik a szájpadhoz. Ezzel a technikával olyan hatékonyan szopik a kisbaba, hogy a megfelelő ingerek eljutnak az agyalapi mirigyhez, ennek hatására prolaktin termelődik, amely a tejképződést beindítja.
A mesterséges cumit nem tudja a csecsemő ezzel a technikával szopni. Abból folyamatosan jön a tej, tehát a baba, ha nem akar fuldokolni, befogja a nyelvével a lukat, amíg levegőt vesz, újra szív, befogja, stb. Az a baba, amelyik az anyamellet ezzel a technikával próbálja szopni, nem ér el eredményt. A kicsi nem jut elég tejhez, nem jut elég inger a prolaktin termelődéséhez, apadni fog a tej. Ráadásul sok kisbabát már az első cumi használat annyira megzavar, hogy többé nem, vagy csak nagyon nehezen fogadják el az anyamellet.
Erőltetni a szoptatást nem szabad, hiszen nem akarjuk, hogy a kisbabának rossz élménye fűződjön a szopizáshoz. A szopinak nyugodt légkörben kell zajlani, hiszen a kisbaba egyik legfontosabb életfunkciójáról van szó.
Azokat a babákat, akiket megzavart a cumi és elutasítják a mellet, vissza lehet szoktatni a szopizásra, meg lehet nekik tanítani
a helyes szopási technikát. Mivel életösztönről van szó, ez általában sikerül. Nagy kitartást igényel a szoptató mamától, a babától, sőt az apa támogatása is fontos.
Ez a módszer a következő, amely oly sok anyának bevált már. Olvasd el figyelmesen, gondold át alaposan, beszéld meg a férjeddel is, hogyan tud ebben támogatni és ha úgy döntesz, végigcsinálod, akkor rajta! Válassz egy nyugodt napot, amikor senki sem fog megzavarni ebben, legyen készen néhány szendvics, innivaló, ne tervezz házimunkát, csak a kisbabádra koncentrálj! És légy következetes, kitartó, ne keseredj el, ha nem azonnal érsz el eredményt. Bízz magatokban!
Első nap: Se cici, se cumi! Ez azt jelenti, hogy ezen a napon ne cumisüvegből add a babádnak a tejcsidet, hanem pohárból vagy kanálból, esetleg fecskendőből, amiből sikerül. Tudom, hogy macerás! És semmiképpen ne kapjon cumit sem! Valószínűleg nagyon nyűgös lesz, hiszen a szopási ösztöne nem múlik el, dédelgesd sokat, sétálj vele, de csupa olyasmit csináljatok, ami megszokott, ne kelljen ma semmi újdonsággal megbírkóznia. Akármilyen nyűgös, ne adj neki cicit, legfeljebb csak éjszaka. de ha nem fogadja el, ne erőltesd! Ne fűződjön rossz emléke a szopizáshoz!
Második nap: Cumit ne, cicit csak komfortszopáshoz! Próbáld meg úgy itatni a pohárból a babát ezen a napon, hogy félmeztelen vagy és közel tartod a melledhez. Bármikor, amikor szívesen szopizna, kínáld fel neki a melledet, hadd szopizzon, cumizzon rajta. (Kifejhetsz egy kis tejcsit, amit a mellbimbódra teszel, "csalinak".) Ha megfeszíti magát, ne erőltesd, sétálj vele kicsit, nyugtasd meg, aztán próbáld meg újra. Lehet, hogy nem fogja még elfogadni a cicit, de ne aggódj miatta. Lehet, hogy még egy napra szüksége van. Próbáld váltogatni a pozíciókat is, hátha fekve vagy hónaljtartásban, esetleg veled szembeülve jobban elfogadja a melled.
Harmadik nap illetve ha elfogadta a cicit, akkor hamarabb: Visszatérés a mellhez! Ha elfogadta a pici a melledet a komfortszopáshoz, akkor megpróbálkozhatsz azzal, hogy mellre teszed, kb. félórával azelőtt, hogy valószínűleg megéhezne! Továbbra se kapjon cumit, cumisüveget, az ún. komfortszopási igényét (cumizás) is a melleden elégítse ki.
Nagyon figyelj a helyes mellretételre, hogy a kicsid nagyra nyissa a száját, mielőtt gyorsan mellre helyeznéd, hogy ajkát összezárva a bimbóudvarból a lehető legnagyobb területre harapjon rá. Ne hagyd, hogy csak a bimbót szopja vagy rágcsálja! Akkor rögtön vedd le a melledről, a vácuumot a kisujjaddal megszakítva. Csiklandozd meg a kisbabád száját a mellbimbóddal, s amikor a reflex hatására nagyra nyitja a száját, mintha ásítana, gyorsan helyezd be jó mélyre a melledet a szájába. Lehet, hogy jó párszor gyakorolnia kell még, ne add fel! Meg fogja tanulni. Ha még nem megy a helyes technika neki, könnyen előfordulhat, hogy fájdalmas lesz, vagy kireped a mellbimbód. Ezen kizárólag a helyes pozícionálás tud segíteni. Ebben az esetben a legjobb balzsam az anyatej és baba nyála, amit szopik után hagyhatsz rászáradni, minél többet szabadon hagyva a melledet.
Szoptasd igénye szerint.
Ha sikerül gyakran megszoptatnod, kb.2-3 óránként és van elég pisis pelusa, akkor látható lesz, hogy elegendőt és helyesen szopik. Felesleges minden szopi után mérni, elegendő hetente, kéthetente, aztán havonta."

Fantine Creative Commons License 2002.07.25 0 0 2
Remélem hamarosan (40 hét + 2 nap - már nagyon szülnék) én is hasznosítani tudom az itt olvasottakat. Szerintem is jó ötlet volt Tőled! Várjuk a tuti tippet!

Fantine

Maminti Creative Commons License 2002.07.25 0 0 1
Jó gondolat!
Előzmény: rollller (-)
pynky Creative Commons License 2002.07.25 0 0 0
Ez nagyon jó topic. Nemsokára aktuális lesz...

p.

Előzmény: rollller (-)
rollller Creative Commons License 2002.07.25 0 0 topiknyitó
gondoltam jó volna, ha ez az egész szoptatási kérdéskör egy helyen lenne. na ez volna az.hamarost az is kiderül, miért is én nyitottam. és idefogom másolni az egyik hipertuti cicire szoktatási receptet, amit kaptam, hátha segít majd vkinek.
roll.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!