Keresés

Részletes keresés

woods80 Creative Commons License 2011.03.09 0 0 656

Szia! Inszeminátorra nincs szükség, mert inszeminációban van egy pár éves gyakorlatom, a mai napig csinálom, csak szerteném a nagyfehér kocámat mangalicával keresztezni, ezért lenne szükségem a spermára, de nem sikerült még találnom olyan helyet, ahol tudnak szolgálni ilyen fajtával, mint rendelhető áru.

Előzmény: Ikresjutka (655)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.03.09 0 0 655

Szia. Mifelénk ez ugy müködik, hogy van egy állat inszeminátor és az löki fel a spermát valami spec müanyagcsöves cuccal.

Ha van állatorvos a közeledben kérdezd meg tőle, hogy tud-e ilyen emberről, aki ilyennel foglalkozik.

Előzmény: woods80 (654)
woods80 Creative Commons License 2011.03.07 0 0 654

Üdv. Mindenkinek! Szeretném megtudni, van-e valakinek tippje, hogy honnan juthatnák hozzá mangalica kanspermához, böngésztem a neten, de nem jártam sok sikerrel. Előre is köznöm!

woods80 Creative Commons License 2011.03.07 0 0 653

Hello! Én még új vagyok a honlapon, de a sertés tartásban már egyideje benne vagyok! Az említett toxinmegkötővel kapcsolatban, csak annyit mondhatok, hogy nyugodtan adhatod, ha telik még rá a takarmány ár mellett ilyesmire. Viccet félre téve, én speciel nem ismerem ezt a toxinmegkötőt, de ugyanazt a célt szolgálja mint a más cégek által piacra dobott t.megkötő, csak árban lehet különbség. Tenyész állománynak célszerű adni, tudván a tavalyi termés minőséget, ha pénztárcád engedi, akkor a hízóknak is lehet.

Előzmény: brekzg (652)
brekzg Creative Commons License 2011.03.07 0 0 652

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy van-e valakinek tapasztalata a hepatox nevű toxinkötővel kapcsolatban? A bábolnai takarmányok honlapján láttam.Használja valaki?Ha igen, hogy vált be, és mennyibe kerül?

Előre is köszi a segítséget!

Mátyásch Creative Commons License 2011.03.03 0 0 651

Magyar nagyfehér-cronwall 1-1

Előzmény: atrego (649)
Mátyásch Creative Commons License 2011.03.03 0 0 650

Sziasztok!

 

Köszönöm az ötleteiteket!

Most akkor ahogy írtátok jön a szakkönyv.

Utánanéztem ennek a magyar nagy fehérnek, és másik 22 fajtának. A leírásokból nem sikerült rájönnöm melyiket válasszam. A személyes tapasztalatotok lenne nekem a legnagyobb segítség.

Ha esetleg valaki tudna Pesthez közel, eladó növendék kandisznót ebből a magyar nagyfehérből, az érdekelne! 

 

atrego Creative Commons License 2011.03.03 0 0 649

pedig  van  ilyen  sertés:ez  a   cornwall.Igaz  nem nő   gyorsan,fekete,mint   a  korom,de   ételmaradékon,kenyéren   zöldségmaradékon   is   szépen   nő.Zsírosodik  is   persze   rendesen,de   arányaiban  több  húst   deponál,mint   a   mangalica,vagy   a vietnami   csüngőhasú/azokból csak   gömböcök   lesznek/

tp329 Creative Commons License 2011.03.02 0 0 648

Szia!

Ahogy írják is, ezt  a csoda fajtát még nem tenyésztették ki!

Annyit tehetsz még, hogy próbáld megsaccolni az etetett takarmány beltartalmi értékét és úgy változtatni az arányokat (szakkönyv), hogy ne zsírosodjanak annyira. Szerintem, most (relatíve) sok lehet a kenyér. 

Ilyen takarmányozás mellett a hússertés lassan nő, ezen csak abrak etetéssel tudsz változtatni.

üdv.

Előzmény: Mátyásch (646)
vadrece Creative Commons License 2011.03.02 0 0 647

Szia!

Sajnos ilyen fajtájú sertést még nem sikerült kitenyészteni (sok hús-olcsó takarmány). Erre a takarmányozási módra leginkább a mangalica és a vietnámi alkalmas, viszont mint irtad ezek a fajták zsírosodnak. Ugyanis a zsír előállítására lényegesen kevesebb energia szükséges mint az izomhoz. Szerintem hús sertéssel ne is próbálkozz. Esetleg a magyar nagy fehéret megpróbálhatod, de takarmány(kukorica, búza, árpa, szója +vitamin) nélkül ne várj csodát. Ja és az olcsó néha drágább.

Előzmény: Mátyásch (646)
Mátyásch Creative Commons License 2011.03.02 0 0 646

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni tőletek!

Ridegtartásban nevelünk külömböző fajta sertéseket. Hússertést, vietnámi csüngőhasút, mangalicát, és vannak vadas vegyesvérűek.

Zöldséghulladékkal, és kenyérhulladékkal etetjük őket. Tápot, takarmányt még nem is láttak.

Az velük a gondunk, hogy lassan nőnek, főleg zsírosodnak (a mi meglátásunk szerint abnormálisan).

A hússertéseink nem zsírosodnak nagyon, de alig nőnek a fajtájukhoz képest.

Mivel az táplálékukon nem fogunk változtatni (ez szinte ingyen van), azt kérném tőletek hogy ajáljatok nekem olyan sertésfajtát, ami a fent említett tartással párhuzamosan inkább a húsa nő, nem pedig zsírosodik.

 

A válaszaitokat előre köszönöm!

tp329 Creative Commons License 2011.03.01 0 0 645

Remélem, nem áll sokáig a projekt!

Jó dolog a saját hízó!

Mifelénk úgy mondják, hogy:

malac: születéstől a választásig (6-8 hetes korig), innen a választási malac elnevezés

süldő:  malac kor után úgy 90-100 kilós súlyig

hízó: 100 kg-tól felfelé

 

Ha lány a szentem, akkor emse. Ha fiú akkor kan, ha már ivartalanítva van, magyarul ki van herélve (ki van vágva) akkor ártány.

Elsőre szerintem ártányt vegyél és kettőt (legalább), hogy ne legyenek egyedül.

Bocs, ha ezeket tudtad!

Előzmény: vica_eva (644)
vica_eva Creative Commons License 2011.02.28 0 0 644

Szia!

Neked is köszi :) Igen, a süldőre gondoltam, vagyis fogalmam sem volt, valójában melyik "állapotát" nevezik hízónak :D Mostmár ezt is tudom. Ismerős állattartó sajna nincs a környéken, csak csirkés, úgyhogy marad a szakirodalom, meg a fórum-/blogolvasgatás.

Előzmény: tp329 (641)
vica_eva Creative Commons License 2011.02.28 0 0 643

Szia!

Nagyon köszönöm a választ. Biztosan lesz még kérdésem, és akkor jövök feltenni mindet :) Egyenlőre leállt a projekt sajnos a tyúkoknál, de mindenképp olvasgatok tovább, mert nem adjuk fel. Előbb utóbb meglesz az az ól, aztán a malac is :)

Előzmény: brekzg (638)
tp329 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 642

Szia brekzg!

A végén kezdem: van itt egy Disznóvágás topik is, nézz be oda recept ügyileg (van kolbászos topik is).

 

Igazad van, mindig a legjobbat kell meghagyni tenyészteni, de ugye a kivételek!?

Ha jó genetikájú a süldő és nem betegség az oka a kisebb méretének, akkor jó tenyészállat válhat belőle. Persze a reklámokban (és lelki szemeink előtt is) mindig az egyöntetű, egyforma 10-12 malacot, később hízót látjuk. Ez rendben is, hiszen ez a tenyészcél. De azért becsúszhat a malacok közé kisebb is, ami aztán lehet, mindig is kisebb lesz. De attól ő még genetikailag ugyan azt tudja/tudhatja, örökíti, mint a "nagyok".

Azt is nézd meg, hogy mihez képest kisebb! Ha a fajtára jellemző méreteket, formát hozza, akkor nincs gond! Lehet, a többiek voltak nagyobbak!

A döntés persze sosem könnyű és nem látunk a jövőbe.

üdv.

 

Előzmény: brekzg (639)
tp329 Creative Commons License 2011.02.25 0 0 641

Szia!

Mire összeszedtem a gondolataimat brekzg fórumtárs megelőzött!

Egyetértek vele. Ha teljesen kezdő vagy, akkor kis szakirodalom + megbízható gyakorlott ismerős a környéken, aki legalább tanáccsal segít.

Én is malacot vennék (6-8 hetes). Árulnak süldőt is (40-70 kg) lehet, erre gondoltál a hízóval, ez rizikós kezdőnek (esetleg ismerőstől). A sertés nagyon stressz érzékeny. A takarmány, környezet váltás is megviselheti. Erre a malacoknál is figyelj majd!

Sok sikert!

Előzmény: vica_eva (637)
ez-Ben Creative Commons License 2011.02.25 0 0 640

 

:) Igazad is van ! Bármilyen állatfajtánál lehetőleg a legjobbakat kell meghagyni anyának, hiszen nagy általánosságban az tudja tovább örökiteni utódaira a kedvező jó tulajdonságokat. Egy biztos a disznónak jó evőnek, azaz jó mindenevőnek illik lennie.

 A kivétel csak a szabályt erősiti !

Előzmény: brekzg (639)
brekzg Creative Commons License 2011.02.25 0 0 639

Kedves Fórumozók!

 

Én is kérdeznék valamit, elsősorban kocatartóktól.Hagyott már meg valaki fejlődésben visszamaradt, nem túl jó evő, de nem beteg és nem is kimondottan rossz állású süldőt? Az egy hónapja vásárolt malacaim anyja is ilyen volt, de nagyon szép malacai voltak, elégedett vagyok velük. Nekem is van egy ilyen, de magamtól biztos nem hagynám meg. Felénk szokták mondani, hogy a legroszabbat hagyják meg anyának, de ezzel sosem értettem egyet, mindig a legjobbat igyekeztem tenyészteni, bár azok se mindig váltak be. Szóval érdekelne, hogy van-e valakinek ilyen jellegű tapasztalata?Leginkább az érdekel, milyen malacai lettek?

 

Esetleg, ha valakinek van valami receptkülönlegessége, amit a jövő heti disznóvágáson kipróbálhatnék, köszönettel fogadnám.

 

Előre is köszönöm!

brekzg Creative Commons License 2011.02.25 0 0 638

Kedves Vica!

 

Nem egyszerű látatlanban jó választ adni, de talán tudok használható dolgokat írni. Az ól méreteit illetően a 4x2 és a 3x3-as is elég két állatnak. Ez 8-9 négyzetméter, kényelmesen elférnek (a hülye Eu-ban kb. 1-1,2 nm az előírás egy hízónak, na az semmi), és a hízónak nem is kell olyan sok mozgás, mint a tenyészállatoknak. A szakirodalomban foglalkoznak az ól alakjával is, de ezt úgyis a lehetőségek döntik el, úgyhogy ezzel nem is kell foglalkozni.Kezdőknek javaslom, hogy nézzenek meg egy-két épületet a környéken, le lehet mérni, a gazdával beszélni, stb, ez többet ér, mint amit itt le tudok írni. A választási malac általában 6-8 hetes malacot jelent, amelyiknek már nincs szüksége az anyjára, a hízó pedig az, amit már le lehet vágni, kb. 90-100 kg-tól, de kinek mi számít annak, nálam 150-től kezdődik a hízó, de inkább több. Ha jól értettem, ti malacot akartok venni és azt felhízlalni. Szerintem az a legszerencsésebb, ha segítséget kértek hozzáértő személytől, mert a látványosan kezdő emberekre könnyű rásózni rossz malacot is. Ha nincs ilyen ismerős, akkor akár rakjatok fel képet ide a fórumra, majd véleményezzük.Egyébként szerintem ne a malac súlya alapján döntsetek, hanem a formája alapján.

Talán tudtam valamit segíteni, de ha van más kérdésetek is, szívesen írok, ha tudok, elég gyakran nézem a fórumot!

Előzmény: vica_eva (637)
vica_eva Creative Commons License 2011.02.18 0 0 637

Sziasztok!

 

Ma találtam a topicot, és nagyjából el is olvastam végig. Remélem, fogok azért választ kapni, mert látom, nagyon le van állva a topic :( Mi most gondolkodunk sertés tartásán, de tenyészteni nem akarjuk. Több kérdés is felmerült, az egyik az ól kialakítása. 2 db sertést tartanánk, év elejétől úgy év végéig, köv. év elejéig, végülis vágásra vennénk malacot, felhízlalnánk, aztán levágnánk, a hús miatt kellene. Mekkora ólat építsünk nekik? Mi úgy gondoltuk, hogy egy 4x2-es ól lenne, 4x2-es kifutóval. Vagy jobb lenne egy 3x3-as? A malacoknak még biztosan elég, de jó lenne ez két nagynak is? Azt gondoltuk, hogy úgy 120-150 kg-san vágnánk le őket, úgy olvastuk, utána inkább már csak a zsírtömeg nő rajtuk. Illetve mit lenne érdemes vennünk? Választási malacot, vagy hízót? Bocsi, ha buta a kérdés, de igazából ma, ebből a topicból tudtam meg, hogy a választási malac mit is jelent egyáltalán. Ha jól vettem ki, a 6 hetes már leválasztható kismalacot. Szóval, a szakszavakkal egyáltalán nem vagyok tisztában. Még. De ha sikerül belevágnunk, majd biztos megtudok mindent :) Azonban először is az ólat kell megépítenünk nekik. Kecskét is szeretnénk, tyúkjaink már vannak, vasárnap lesz két hete, hogy beszereztük őket :) Szóval nagyon kezdő állattartók vagyunk (kutyát leszámítva :) ) Minden infót elfogadunk.

Válaszokat előre is köszönöm.

kerjan85 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 636

Üdv Mindenkinek!

 

Régóta olvasom a topicot, de még nem írtam. Nálunk általában csak egy koca van, aminek a fialásából lesznek a jövő téli kolbászok. Mi hagyni szoktuk elléskor, hagy tegye a dolgát. Az ól nem túl nagy, 2,5x2,5 m alapterületű, kb 2 m belmagassággal. Ellés előtt nálunk nincs különösebb előkészület, a lényeg, hogy tiszta legyen a koca helye, és fialáskor meglegyen a nyugalma. Infrázni csak nagy hidegben szoktunk, általában a koca felfűti annyira azólat, hogy nem kell infra. A hideget nálunk egy kb 1 cm vastag gumi lengőajtó tartja kint. Azért ha extrém időjárási körülmények vannak (-10 fok alatt) mi is infrázunk. A fialást meg a kocára bízzuk, és nem is szokott pusztulásunk lenni, max 1-2 az első fialásnál. A leglényegesebb és legfontosabb a koca nyugalmának a biztosítása, ha ez megvan, és minden rendben zajlik, akkor egészen biztosan szép állomány lesz a végeredmény.

 

Sziasztok!

Előzmény: L.András (630)
holmogorov Creative Commons License 2011.02.14 0 0 635

Köszönöm. Sajna nem, nem indult ki a választás után. Most várjuk, mi lesz. A három hét is letelt már. De olyan jó anya volt, hogy kivárjuk.

Előzmény: törpecser (634)
törpecser Creative Commons License 2011.02.14 0 0 634

 

Szia!

Nagyon szépek, igen jó kondiban vannak.

Hát ezek már tényleg nem malacok.

Az anyjuk is egy szép jószág, hasas már?

Előzmény: holmogorov (633)
holmogorov Creative Commons License 2011.02.14 0 0 633

Sziasztok!

 

Ígértem képeket a malacokról. Itt vannak, igaz jó későn. És az anyukáról is egy.

Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.30 0 0 632

köszönök mindenkinek minden tanásot, remélem simán megy majd minden ha itt lesz az ideje, azt meg ugye nem tudom mikor lesz. Figyelem minden nap.

Igérem szólok.

 

 

 

 

Előzmény: L.András (630)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.30 0 0 631

köszönök mindenkinek minden tanásot, remélem simán megy majd minden ha itt lesz az ideje, azt meg ugye nem tudom mikor lesz. Figyelem minden nap.

Igérem szólok.

 gh

 gh

0

 

Előzmény: L.András (630)
L.András Creative Commons License 2011.01.30 0 0 630

Üdvözlet!

Olvasgattam az írásokat. Amikor nálunk fial a koca, akkor általában hagyjuk, hogy maga végezze el a fialást. Télen szoktunk infrát betenni, nyáron nem. Az ólak nálunk úgy vannak megoldva, hogy egy kb. 90x110cm-es ajtón jut be a koca. Ezt fialáskor egy fél centi vastag lengő gumiajtóval fedjük be. Fialáskor csak akkor megyünk be, amikor megnézzük,  hogy nincs-e veszélyben a kismalac(nem nyomja-e véletlen agyon a koca). Ez nagyon ritkán fordul elő. Az belső ólunk kb. 2,5x2,5 m. A külső kicsit nagyobb. Belső ólnak nem kell nagynak lenni, hogy a koca be tudja fűteni. Az ólban elég kellemes idő van, ezért nem szoktuk a malacokat megtörölgetni. Másrészt pedig (furcsán hangzik), de ha ez a réteg rászárad egy bizonyos védőréteg alakul ki a malacon. Amúgy ha megfogjuk a malacokat, amit ritkán szoktunk, a koca nem hagyja el a malacait. Mi azt szeretjük, ha a koca egymaga végzi el a fialást, így lesz belőle igazi jó koca. De ez csak a mi véleményünk. A mostani kocánknál ezt alkalmaztuk, és nagyon jó koca. Ritkán pusztul el malac, általában akkor, ha éjszaka belefúlik a pokolba. Amelyik malac nem tud egyedül odamenni a kocához szopni, vagy az infrához, abból nem lesz olyan életrevaló malac, mint a többi. Ez is ritkán fordul elő. Az infralámpát kb. 30-40 cm magasságba tesszük(attól függ, hogy hány W-os). Ez a rész egy kb 50 cm sugarú "negyedkör" az ól sarkában. Betonvas szálakkal van határolva, így a koca nem tud a malacokra még véletlenül se ráfeküdni.

Na ennyi jutott most eszembe, remélem hasznos volt.

tp329 Creative Commons License 2011.01.28 0 0 629

Üdv az új segítőknek!

Miért kezdi mindenki elnézést kéréssel?

Én örülök, hogy mások is elmondják a véleményüket és nem egyedül próbálok segíteni!

Jó hír!  megfogni-nemmegfogni 3:1 idáig!

Nyúlnál egyébként van ennek alapja, de körültekintéssel  kivédhető! De ez OFF lenne, nem folytatom.

A fialás közbeni szoptatásról nekem az a véleményem, hogy nem kell erőltetni, ha gond nélkül "gyorsan" megy a dolog, nem lesz semmi bajuk, ha várnak kicsit, persze ha nyugodt a koca akkor lehet közben is szoptatni. Ezt én mindig a koca viselkedésétől tettem függővé. Hasonló méretű ólban hasonló körülmények között tartottuk a kocáinkat, próbáltam ehhez igazítani a mondandómat. A rongyba bugyolálás nekem sose sikerült, nem tűrték azt a malacok, de fölösleges is, ezért van az infra.

brekzg Creative Commons License 2011.01.28 0 0 628

Sziasztok!

 

Nem tudom megállni, hogy ne folyjak bele a beszélgetésbe!

Először is hülyeség, hogyha megfogod a kismalacot, az anyja esetleg nem törődik vele. Soha nem tapasztaltam, de még csak nem is hallottam ilyesmit. Amúgy meg a nyúlnál sem fordult elő soha, pedig már pár száz fészket megkotortam. Igaz nem rögtön fialás után, és nagyon óvatosan.Sőt, szerintem meg is kell fogni a malacot, házi vagy vietnámi, egyre megy.

Jól megtörlöd, aztán szerintem bagyuláld be száraz rongyba, ami melegíti, és tedd szopni,jót tesz a kocának is, és a malac is jóllakik, szépen elpihen utána. A fogelszedést semmi képpen nem hagynám ki, még vietnáminál sem, nem lesz a malacnak semmi baja tőle, és sem egymást, sem az anyjukat nem rágják szét.De ezt nem feltétlenül kell születéskor csinálni.

Az ól nekem kicsit nagynak tűnik, elég lenne egy kisebb légterű is, amit könnyebb lenne felmelegíteni. Szerintem is válassz le egy részt, ahol infrázol. A malacok elhelyezkedéséből lehet következtetni arra, hogy jó-e a magasság. Ha magasan van és fáznak a malacok, gúla szerűen egymásra fekszenek, ha meg alacsonyan van, akkor nem mennek alá, hanem egy szélesebb körben fekszenek.

ja, én mindenképpen külön tenném a kocát a többitől, és az ólat ki is meszelném szépen.

Egyelőre ennyit, ha bármim érdekel, szívesen válaszolok, ha tudok!

Ikresjutka Creative Commons License 2011.01.28 0 0 627

Szia. Örülök neki, ha valaki /szavaiddal élve/ belekotyog. Szivesen veszek minden jótanácsot. és köszönöm

Előzmény: Anika76 (626)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!